Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Bledule v Pekle

Bledule v Pekle

V těchto dnech v mnoha médiích slyšíme o tom, jak všude krásně kvetou první jarní květy, zejména pak známých poslů jara, sněženek a bledulí. Ve výčtu lokalit přírodního výskytu bledulí nesmí chybět ani Peklo, tedy údolí Robečského potoka, které je od roku 1967 Národní přírodní památkou. Údolí je opravdu překrásné a vyplatí se sem zajít na výlet nejen kvůli bledulím, protože zde najdete celoročně zajímavé a krásné přírodní scenérie. Také trasa je pohodová a vhodná i pro děti.

 

Výhodou tohoto krásného koutu přírody je také snadná dostupnost. Nejlepší je přijet vlakem nebo autobusem do města Česká Lípa. Autobusové i vlakové nádraží jsou jen kousek vedle sebe a snadno zde najdete východiště značených turistických tras. Zde si najděte červenou značku a jděte po ní stále dál. Úvodem vás čeká nezáživný, skoro dvoukilometrový úsek, než projdete městem na jeho okraj a dostanete se do volné přírody. Tady narazíte na několik rybníků, kolem kterých projdete až ke Skautské skále. Vřele doporučuji udělat si zde krátkou odbočku a vylézt si na její vrchol, není to žádná velká výška a ani náročný výstup ale stojí to za to, protože je odsud opravdu pěkný výhled do krajiny.

Dále již můžete pokračovat do samotného údolí Robečského potoka, tedy do místa, zvaného Peklo. Vstoupíte do úzkého uzavřeného údolí s řadou skal po levé a místy i po pravé straně. Cestou potkáte mnoho převisů i jiných zajímavých skalních útvarů. Stezka je pohodlná pěšina podél potoka, která je na několika místech vylepšena dřevěnými chodníčky a lávkami přes vodu. Zhruba v polovině údolí se objeví první bledule a to v obrovských lánech, zejména na protějším nepřístupném břehu. Bledulí je postupně víc a víc a to na obou březích. Údolí vypadá opravdu divoce a po poslední větrné smršti tu leží řada kmenů, poházených přes sebe, jako by to byly jen třísky. Po některých můžete přejit kousek nad vodu a pokud budete tiší a pozorní, můžete pozorovat například také několik druhů chráněných vodních ptáků, jako třeba ledňáčka nebo skorce vodního.

Souvislý bledulový porostSouvislý bledulový porost

V údolí také narazíte na skalní tunel, nebo spíš chodbu, ručně proraženou ve skále. Na konci údolí pak narazíte na další stopy dávného osídlení v podobě vysekaných průchodů anebo celých místností zasekaných ve skále. Na samý závěr pak dojdete do vesničky Karba, kde je celá řada nádherných dřevěných chalup. Zde najděte turistický rozcestník a dále se vydejte po žluté značce na nedaleké nádraží Zahrádky u České Lípy, odkud se můžete vydat vlakem zpět do České Lípy. Pokud pojedete autem, můžete trasu zvolit i opačně – nechat si auto u nádraží v České Lípě, vlakem popojet do Zahrádek a projít údolí zpět k autu do České Lípy.

Celá trasa z České Lípy do Zahrádek na nádraží má něco kolem 10 kilometrů pohodovým terénem, v podstatě pořád po rovině. Nezapomeňte ale na svačinu a něco na pití, na trase není obchod ani hostinec. Také pamatujte, že se nacházíte na chráněném území a podle toho se tu prosím chovejte. Pokud chcete také vidět některé z vodních ptáků, tak buďte velmi tiší, protože i tlumený hovor se v uzavřeném údolí rozléhá docela daleko. Nejlepší jsou brzké ranní hodiny, kdy je v údolí klid a ticho a zpěv ptáků je tu přímo fascinující. Krátkou ukázku si můžete prohlédnout ale hlavně poslechnout z ukázkového videa, kde je zvuk zaznamenán speciálním citlivým mikrofonem (doporučuji pustit se zvukem a hodně nahlas):

Pokud chcete stihnout bledule, tak si opravdu pospěšte, protože jsou již v plném květu. Podmínky na jejich fotografování zde ale nejsou úplně příznivé, protože v údolí je teď řada popadaných stromů a koberce bledulí také výrazně narušují uschlé kopřivy z loňského roku. Na pohled to ale opravdu stojí za to. No, a pokud bledule nestihnete, tak nevadí, údolí Peklo je krásné celoročně. V létě je tu krásný chládek a když se v dalším průběhu jara zazelená listí zdejších smíšených lesů, tak to má taky něco do sebe.

Přeji vám dobré počasí a šťastnou cestu.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Doporučení na cestu :

1. Nejlepší výchozí bod je město Česká Lípa nebo obec Zahrádky
2. Doporučená mapa KČT č.11 Máchův kraj
3. Délka trasy je kolem 10 kilometrů
4. Nenáročný terén vhodný i pro děti

--------------------------------------------------------------

Galerie k článku Bledule v Pekle

Skautské ohniště pod Skautskou skálou | fotografie
Skautské ohniště pod Skautskou skálou
První z mnoha převisů v údolí | fotografie
První z mnoha převisů v údolí
Dřevěný chodník přes mokřinu | fotografie
Dřevěný chodník přes mokřinu
Peklo - údolí Robečského potoka | fotografie
Peklo - údolí Robečského potoka
Vstup do skalní chodby | fotografie
Vstup do skalní chodby
Východ z tunelu do údolí | fotografie
Východ z tunelu do údolí
První bledule na protějším břehu | fotografie
První bledule na protějším břehu
Souvislý bledulový porost | fotografie
Souvislý bledulový porost
Trsy bledulí u potoka | fotografie
Trsy bledulí u potoka
Bledulový porost je bohužel prorostlý... | fotografie
Bledulový porost je bohužel prorostlý...
Květy bledulí | fotografie
Květy bledulí
Pěšina v Pekle | fotografie
Pěšina v Pekle
Lávka přes potok | fotografie
Lávka přes potok
Robečský potok na konci údolí | fotografie
Robečský potok na konci údolí
Prostory zasekané do skal | fotografie
Prostory zasekané do skal
Jedna z mnoha krásných chalup na konci... | fotografie
Jedna z mnoha krásných chalup na konci...


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
157211614
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Milan Lašťovka
Při výletech do Pekla i v létě se vyplatí mít nějaké oblečení navíc, bývá tam relativně chladno, do údolí místy proniká sluneční svit jen krátkou dobu na to aby se prohřálo a bývá tam citelně chladněji (občas).
Michal Kupsa
Díky za doplnění. :-)
Milan Lašťovka
Když už se to jde tímhle směrem, tak stojí za to nejít po žluté do Zahrádek na nádraží ale rovně po červené rovně do Zahrádek obce, cestou potkáme krásný železniční viadukt přes údolí.:-D
Michal Kupsa
Jo, jo - ten je fakt paradni, uz jsem ho okukoval kvuli foceni vlaku .... ;-)
Vláďa Turistika výlety
Parádní článek...videa taky super...ještě jsem tam nikdy nebyl..budeme tam muset s přítelkyní vyrazit.:-)
Michal Kupsa
Díky, to jsem rád, že se líbí. Jinak to údolí je fakt parádní a to i mimo bledule. Až se to tam zazelená, tak to bude možná i fotogeničtější, než to "bledulové období" .... ;-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace