Domů » Články » Zahraniční cestopisy » Ázerbájdžán I. - Baku

Ázerbájdžán I. - Baku

V minulých letech jsem několikrát navštívil krásnou a pro Evropana poměrně exotickou zemi - Ázerbájdžán, který mi učaroval svojí bohatou a zajímavou historií (ta novodobější je v mnoha ohledech až překvapivě podobná osudům České republiky), překrásnou a mnohotvárnou krajinou, velmi milými obyvateli a také skvělou kuchyní.

Své vyprávění snad ani nemohu začít jinde, než v hlavním městě, v Baku, které je pro většinu návštěvníků jakousi pomyslnou vstupní branou do Ázerbájdžánu a nachází se na Apšeronském poloostrově, vybíhajícím do Kaspického moře. Je zde velké mezinárodní letiště, které zajišťuje spojení s celým světem, a přímé lety létají také do České republiky. V současné době se také dokončuje stavba železnice, která přes Gruzii a Turecko zajistí i železniční spojení s centrální Evropou. Když přijedete do Baku, tak první věc, která vás zarazí je fakt, že Baku je opravdu hodně velké město. Podle údajů z roku 2006 má něco přes dva miliony obyvatel ale v současnosti je tento počet ještě o poznání vyšší. První věc, kterou zahlédnete na předměstí, jsou ropné věže, hlavní zdroj bohatství této země. Není divu, protože právě Baku bylo prvním místem na světě, kde se ropa těžila pro průmyslové účely. Vrty najdete všude kolem města, dokonce i mezi domy v okrajových částech a také v přilehlém moři. Ázerbájdžán má přitom stále ještě velké zásoby tohoto černého zlata a díky novému ropovodu, nezávislém na Rusku, jím zásobuje značnou část Evropy, včetně České republiky. Zajímavou perličkou je, že tomuto ropovodu bylo věnováno 19. pokračování filmů o agentovi 007, Jamesi Bondovi s Piercem Brosnanem v hlavní roli z roku 1999 – Jeden svět nestačí.

Pokud pak postoupíte dále do centra, překvapí vás překrásné centrum, kde se vkusně snoubí supermoderní i historická architektura, množství parků, luxusních obchodů světových značek a také pěkně upravené nábřeží Kaspického moře. Právě na nábřeží najdete hned několik zajímavostí, například vodotrysk s výškou vodního sloupce 137 metrů, který tak patří k největším na světě. Nejnovější atrakcí je také nové Náměstí Státní vlajky, kde najdete nejvyšší vlajkový stožár na světě, vysoký 162 metrů, na němž vlaje čtvrthektarová, sedmdesát metrů široká Ázerbájdžánská vlajka (zapsáno do Guinessovy knihy rekordů). Za vidění ale stojí také historické centrum Starého Baku, obehnané středověkou zdí. Právě tato část města, s Palácem Širvanšáhů a Dívčí věží, byla v roce 2000 zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Hladina Kaspického moře je nižší, než hladina světových oceánů a tak vás možná ani nenapadne, že při procházce po nábřeží, se vlastně výškově nacházíte několik desítek metrů „pod mořem“. Viz printscreen displeje mé GPS, pořízený při procházce v centru Baku :

Nadmořská výškaNadmořská výška

Dalším zajímavým místem na okraji Baku je chrám věčného ohně Atashgah v Suraxani pochází z přelomu 17. a 18. století. Byl vybudován na dávném posvátném místě z dob Zoroastrismu a vybudovali jej Uctívači ohně, kteří toto místo považovali za svaté. Přímo ze země tu totiž vyvěrá plyn, který hoří "věčným ohněm". Uctívači ohně kolem něj postavili chrám, ve kterém se odehrávaly náboženské rituály, protože místní mnichové "dervišové" věřili v jeho zázračnou duchovní sílu. Zlí jazykové ale říkají, že zdejší vývěr plynu se již vyčerpal a nynější plamen je poháněn plynovým potrubím. Nevím, někteří říkají tak a jiní onak. Pokud ale chcete vidět opravdu 100% přírodní vývěr plynu, tak na jiném okraji Baku můžete navštívit Ohnivou horu, kde najdete stejný jev ale v přirozené, nijak neupravené podobě – dnem i nocí tu hoří malá skalka, kolem které žádný chrám nestojí a není pochyb, že tady již jde opravdu o přirozený, čistě přírodní jev - viz video:

Ázerbájdžán je zemí muslimskou a nejednoho návštěvníka tak hned napadne otázka bezpečnosti. Nemusíte se aleani troškubát, Ázerbájdžánci by mohli jít všem muslimům příkladem ohledně náboženské i kulturní snášenlivosti. Asi málokde v muslimském světě se vám stane, že třeba v metru uvidíte vedle sebe stát ortodoxního muslima a dívku v minisukni, přičemž to nikoho a nijak nepohoršuje. V toleranci jsou tak Ázerbájdžánci opravdu příkladným národem. Setkal jsem se pouze se spíšehumornou záležitostí, kdy se místní muži podivovali nad tím, že chodíme v kraťasech (v Baku bývá v létě opravdu velké horko). Ne že by jim to vysloveně vadilo, ale takové oblečení je zde považováno za muže nedůstojné. Pouze do mešit vás takto oblečené nepustí, takže si rozhodně na cestu přibalte i dlouhé kalhoty, protože právě místní mešity rozhodně stojí za vidění.

Zajímavou historkou byl také můj zážitek z nábřeží. Místní fotografové tu používají fototiskárny a na požádání vám na památku udělají fotografii, kterou vám obratem vytisknou. Jednou jsem se byl po nábřeží projít opravdu velmi brzy ráno a k mému velkému překvapení se tyto tiskárny nacházely položené přímo na chodníku, jen tak zabalené do igelitu, aby je fotografové nemuseli každou noc nosit domů a zase zpět. Nikoho přitom ani nenapadne, že by je ukradl. Hned mě napadlo, jak by taková tiskárna asi dopadla v centru Prahy …. ;o)

Bahenní sopky, skalní rytiny a Východní Kavkaz v dalším pokračování.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Galerie k článku Ázerbájdžán I. - Baku

Daň za ropu | fotografie
Daň za ropu
Mešita Bibi Heybat | fotografie
Mešita Bibi Heybat
Strop mešity Teze Pir v Baku | fotografie
Strop mešity Teze Pir v Baku
Dětská železnice v Baku | fotografie
Dětská železnice v Baku
Hrobka v mešitě Bibi Heybat | fotografie
Hrobka v mešitě Bibi Heybat
Mešita Mir Mövsüm Ağa | fotografie
Mešita Mir Mövsüm Ağa
Zapomenutá tiskárna | fotografie
Zapomenutá tiskárna
Э4.345B | fotografie
Э4.345B
Jednotka ЭP2.1298 v Surakhani... | fotografie
Jednotka ЭP2.1298 v Surakhani...
Chrám věčného ohně Atešgah v Suraxani | fotografie
Chrám věčného ohně Atešgah v Suraxani
Sídlo Ázerbájdžánské vlády | fotografie
Sídlo Ázerbájdžánské vlády
Mešita Shahidlik mosque | fotografie
Mešita Shahidlik mosque
Mešita v Paláci Širvánšáhů | fotografie
Mešita v Paláci Širvánšáhů
Dívčí věž v Baku | fotografie
Dívčí věž v Baku
V uličkách starého Baku | fotografie
V uličkách starého Baku
Gubernator park v centru Baku | fotografie
Gubernator park v centru Baku
Mešita Teze Pir v Baku | fotografie
Mešita Teze Pir v Baku
Shahidlar Monument | fotografie
Shahidlar Monument
Mešita Bibi Heybat | fotografie
Mešita Bibi Heybat
Noční Baku | fotografie
Noční Baku


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
13422116
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Ladislav Janosik
zdravim mate velmi pokne clanky zhanam nejakeho obchod.partnera v Bakuneviete nejaku inzerciu alebo nieco podobne dakuje.
Michal Kupsa
Dobrý den, to bohužel nevím, já dělám cestopisy, ne obchod. :-(
Gabriela
Zdravím a děkuji za hezký článek. Chtěla jsem se zeptat - chceme jet na podzim do Baku na 4 dny - dá se od tam podniknout nějaký jednodenní výlet do přírody? A jak? Autobusem? Autem? A doporučíte mi něco, prosím. Děkuji Gabi
Michal Kupsa
Jasně, třeba na bahenní sopky v Gobustánu, kousek jižně od Baku, doporučuji sehnat si někoho s autem na odvoz, protože veřejná doprava tam není zrovna ideální.
Andrea Veselá
Dobrý den,
čekám studenta z Azerbajdžánu na výměnný pobyt. Děkuji za zajímavé informace. :-)
Michal Kupsa
Kdyby bylo potřeba, tak mám kontakt na sdružení studentů z Ázerbájdžánu v ČR.
Eva Biedermannová
Díky za odpověď. O půjčení auta jsem také uvažovala, jen si nejsem jistá, nakolik bychom sami bez řidiče zvládli průjezd horami...jsou cesty průjezdné ?
Díky za odpověď.
Eva.
Michal Kupsa
Jak kde, jak kdy a jak které, asfalt samozřejmě nečekejte. ;-)
Eva Biedermannová
Dobrý den,
moc mě oslovila vaše fotogalerie a článek. Do Azerbajdžánu odlétám cca za 14 dnů. Mohu se zeptat, jakým způsobem jste řešil cestování po Azerbajdžánu, hlavně v horách ? Využíval jste místní dopravu ? Dá se třeba najmout nějaký řidič s autem ?
Budu vděčná za jakýkoliv tip.
Moc díky za odpověď.
Eva.
Michal Kupsa
Já tam měl známé, takže tady jsem se o to nemusel starat. Nicméně v okolních zemích se mi nejlépe osvědčila půjčovna aut. Můžete si samozřejmě i najmout suto s řidičem, ale to vyjde o hodně dráž.
Milošek
Včera jsem se vrátil z Ázérbajdžánu. Musím upozornit všechny cestovatele, kteří tam zamíří z Arménie a to i přes Georgii ( jako my), že místní celníci tvrdě prohlížejí zavazadla a zabavují cokoliv vyrobené v Arménii- alkohol- víno, koňak, potraviny, dokonce i mapy, kde je dle nich špatně zakreslen Náhorní Karabach i poznámky, kde se slovo Arménie objeví. Proto POZOR. Šťastnou cestu
Michal Kupsa
Je to možné, na hranicích se prostě dělají vzájemné naschvály, které ale činí problémy hlavně zahraničním turistům, kteří se zdejší situací nemají nic společného. Nicméně naopak se třeba běžně a už roky stává, že Arménci nepustí do země turisty třetích států a to třeba jen proto, že mají v pasu Ázerbájdžánské vízum.
Druhá věc je samotný Náhorní Karabach, jehož obsazení Arménií považují za nezákonnou okupaci všechny mezinárodní organizace, které respektuje i Česká republika.
Zyrkhon
Dobrý den,

přemýšlíme o tom, že bychom vyrazili do Azerbajdžánu začátkem léta na cca 8 dní, jelikož jsou levné letenky z Budapešti (okolo 3000 Kč).
Bohužel dle různých info (tripadvisor, různé články apod.) to vypadá, že co se týče ubytování, není tato země připravena na turisty mimo Baku (kde je navíc ubytko enormně drahé). Nemáte Vy, co jste tam byli, tipy na nějaké solidní a ne pekelně drahé ubytování = do 40 USD / pokoj pro 2/ noc?)
Tak by mě zajímalo, jak to chodí mimo Baku (možnosti ubytování, doprava, apod.) a co lze tak stihnout v rámci cca 7-8 dní. Byl bych vděčný za nějaké insider info. Děkuji.
Děkuji.
Michal Kupsa
Dobrý den,
rád se podělím o zkušenosti ale je to spíš na pokec, než na psaní. Písněte mi maila a v pondělí si zavoláme.
Jiřina Rattayová
Milý pane Kupso ! Viděli jsme se na Vaší krásné výstavě. Chystala jsem se tehdy na cestu do Baku a Vaše výstava mne velice inspirovala . Byla jsem v Baku v r. 65 čtyři měsíce a tedˇ4 dny a to v červenci .Je pravda ,že za těch 47 let jsem mnohé asi zapomněla , oči mi lezly z důlků už cestou z letiště !Jak nádherné město Baku je ,jsem si opravdu nepamatovala.Bydlela jsem ve starém městě a prochodila dost , ale příští rok budu muset zajet do Baku znova .Zdraví Jiřina Rattayová
Michal Kupsa
Tak to jsem moc rád, že se Vám výstava líbila a třeba se zase někdy potkáme na nějaké další. Díky a zdravím.
Mehteb
Žila jsem v Azerbajdžánu asi 2 roky. Spíše v Sumgaitu, ale i Baku znám dobře. Krásná ZOO, Dívčí věž, ale i jiné památky. Na trhu super výběr ovoce a všudepřítomný koriandr k masu. Ráda bych se opět podívala,obávám se ale, že ubytování bude příliš drahé....
Každopádně tam byla spousta odlišností a nemohli jsme se koupat v dvoudílných plavkách, to byl problém.... Na lulakebab ale vzpomínám dodnes.
Michal Kupsa
Já už tam byl třikrát a snad se tam ještě dostanu, docela se mi stýská a místní kuchyně, to je opravdu paráda a až se tam zase dostanu, tak ten kebab bude první, co sbaštím .... :-)
hana snajdrova
Zdravim z Baku, jezdim sem pracovne jiz dva roky a jezdim sem rada. Neni to zeme bez problemu, ale ma svuj puvab a me si ziskala. Tesim se na dalsi prispevky. Hana
Michal Kupsa
Zdravim do Baku, me si tato zeme taky ziskala a pristi rok tam urcite zase pojedu. Pokud tam jeste budes, tak muzeme zajit nekam do hospudky na par Xirdalanu .... :-)
Jiří
Ahoj,
byl jsem v Baku minulý rok a musím říct, že je to moc hezké město. Je moderní,historické,a příjmy z ropy myslím, že jdou vidět na každém místě, ale také staré památky,jako například staré město.pokud nemáte rádi teplo, nedoporucčuji jezdil v letních měsících, jelikož já jsem tam byl a opravdu jsem s tím měl velké problémy. Jinak doporučuji, letenka se dá pořídit od 9 000 Kč a zajisté je to zážitek.
Michal Kupsa
Jo, presne tak, to vedro, zejmena v Baku, byva fakt desny - takze lidem, co to spatne snasi (jako treba ja), bych taky leto moc nedoporucoval. I kdyz samozrejme taky zalezi, kam konkretne clovek jede - dal od pobrezi v horach uz je to samozrejme uplne jine ....
Jiřina Rattayová
Byla jsem v Baku před mnoha lety a mám v plánu tam letos zajet. Váš článek mne potěšil. Píšete , že tam je přímý letecký spoj . Hledala jsem marně ,víte o který se jedná ?Děkuji předem za odpověď .Zdraví Jiřina Rattayová
Michal Kupsa
Zkuste vyhledávač Pelikán, ten to v pohodě najde. Přímý spoj aktuálně provotuje AZAL i ČSA.
Tomáš Valenta
Pěkný článek a super fotky :) Docela si mě nalákal :)
Michal Kupsa
Díky, to jsem moc rád, že se článek líbí. Počkej si ještě na druhej díl, ten tě naláká ještě víc. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace