Domů » Články » Recenze » Asus ZenFone Max Pro M2 - uživatelská recenze

Asus ZenFone Max Pro M2 - uživatelská recenze

Pro další uživatelskou recenzi mobilního telefonu jsem si vybral model Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL), který je nejnovějším následníkem modelu, o kterém jsem psal již před třemi lety - Asus ZenFone Max (ZC550KL). No a přestože mezi oběma články uplynula tak dlouhá doba, musím hned v úvodu konstatovat, že situace na trhu s mobilními telefony se v jednom ohledu vůbec nezměnila - tedy pokud jde o baterie mobilů. Drtivá většina výrobců telefonů totiž vybavuje své modely bateriemi, které zpravidla dlouho nevydrží. V každém obchodě dnes najdete doslova stovky různých modelů telefonů, ale pokud chcete, aby měl i slušně velkou baterii (tedy někde kolem 5000 mAh), tak se najednou jejich počet zredukuje tak razantně, že je doslova spočítáte na prstech. Přitom to technicky zase takový problém není, jak dokazuje právě Asus, který jako jeden z mála výrobců pochopil význam tohoto parametru (i když samozřejmě u mobilu nejde jen o tu baterii, ale i o další užitné vlastnosti).

Asus ZenFone Max Pro M2  (ZB631KL)Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL) - dvojice dostupných barevných provedení telefonu Cosmic Titanium a Midnight Blue.

Mechanické provedení a základní vlastnosti

Mobilní telefon Asus ZenFone Max Pro M2 zaujme už jen svým velmi elegantním, až prémiovým designem, který na první pohled budí dojem, že jde o mnohem dražší telefon. K dispozici jsou dvě barevná provedení, prvním je Cosmic Titanium, což by se dalo přeložit jako kosmická titanová, nebo kosmická šedá a druhým je Midnight Blue, tedy půlnoční modrá. Telefon na pohled vypadá jako kovový, ale není, i když použitý plast je natolik kvalitní, že kdyby mi někdo řekl, že rámeček telefonu je kovový, tak bych tomu klidně i věřil. :-) Vnější rozměry telefonu 158 x 76 x 8,5 mm jsou dány především 6,3" IPS LCD displejem, který má FHD+ rozlišení 2280 x 1080 pixelů a je jedním z vůbec prvních mobilů, jejichž displej je chráněn sklem Corning Gorilla Glass 6, které je oproti předchozí páté generaci dvakrát odolnější. Displej má v horní části výřez pro přední kameru a na okraji je samozřejmě i notifikační LED dioda, která je příjemně malá, takže neoslňuje ani v noci v úplné tmě, zvládá celou paletu barev, ale má poměrně malé pozorovací úhly, takže při pohledu ze strany pod ostřejším úhlem než zhruba 45° není v podstatě vůbec vidět.

Jednou z hlavních zbraní tohoto telefonu je ale jeho baterie s doslova obří kapacitou 5000 mAh, což se ale nijak neodrazilo na hmotnosti telefonu, který váží 175 gramů, což je v podstatě stejně, jako kterýkoli jiný telefon této velikosti. Asus tímto už opakovaně dokazuje, že když se chce, tak to jde a telefon může mít baterii s opravdu velkou kapacitou aniž by přitom narostla jeho váha nebo tloušťka. V praxi tak můžete telefon používat s přehledem dva dny a to i když ho budete opravdu hodně používat, při volnějším použití pak v klidu i tři nebo čtyři dny. Samozřejmě hodně záleží na způsobu využití, ale každopádně oproti běžným telefonům s baterii kolem 3000 mAh je to velmi znatelný rozdíl a výrazné plus. Snad jen trochu zamrzí, že (nejen) pro nabíjení je použit starší Micro-USB konektor, namísto nejnovějšího USB-C a také samotné nabíjení mohlo být rychlejší, i když je zase pravda, že pomalejší nabíjení je citlivější k samotné baterii, kterou díky tomu čeká o poznání delší životnost. V praxi to pak znamená, že pokud začnete nabíjet někde kolem 30% stavu baterie, tak plné nabití trvá zhruba dvě a půl hodiny.

Firemní produktové fotografie mobilního telefonu Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL):

Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL) - barevná provedení. Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL) - zadní "měňavá" strana. Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL) - detail čtečky otisků prstů a fotoaparátu. Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL) - detail čtečky otisků prstů a fotoaparátu.

Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL) - i do tenkého mobilu se vejde velká baterie. Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL) - plnohodnotné sloty na 2x SIM a 1x microSD. Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL) - rozměry a hmotnost. Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL) - optická soustava objektivu fotoaparátu.

Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL) - prostředí aplikace fotoaparátu. Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL) - odemykání pomocí rozeznání obličeje majitele. Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL) - silikonový obal v ceně mobilního telefonu. Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL) - krabice s kompletním obsahem balení.

Pokud jde o samotný telefon, tak zde musím velmi kladně hodnotit fakt, že k dispozici jsou hned tři sloty na karty. Díky tomu můžete použít současně dvě SIM a ještě obvyklou paměťovou kartu Micro SDXC s podporou kapacity až do 2TB. To je velká výhoda pro ty, kteří využívají dvě telefonní čísla, protože u spousty konkurenčních telefonů s podporou dvou SIM karet narazíte na problém, že kartové sloty jsou jen dva, takže druhou SIM kartou si zablokujete možnost použití paměťové karty a musíte si vystačit s interní kapacitou paměti telefonu. Pokud jde o bezdrátovou konektivitu, tak telefon zvládá všechny české frekvence LTE signálu, ale pokud jde o Wi-Fi, tak bohužel zcela nepochopitelně nedisponuje pásmem 5 GHz. Naopak v případě "modrého zubu" :-) nechybí nejnovější verze Bluetooth 5.0, stejně jako u systém určování polohy, který si rozumí se všemi systémy a podporuje nejen GPS, ale i Galileo, Glonass, Beidou a dokonce i u nás v podstatě neznámý systém QZSS. Chybí sice infraport (ale to už bychom asi chtěli moc), ale zato můžeme využívat FM radiopřijímač stejně jako stále oblíbenější NFC.

Za zmínku pak stojí také audio výbava telefonu ZenFone Max Pro M2. Vestavěný reproduktor, který najdeme ve spodní části telefonu je sice jen jeden, ale zato s inteligentním zesilovačem NXP a jeho výkon se nebojím označit až jako překvapivý. Hraje opravdu parádně, nebojí se ni dynamičtější hudby a také dokáže hrát docela hodně hlasitě. Takový zvuk by mohli závidět i podstatně dražší konkurenti. Nemluvě pak o tom, že Asus nepodlehl současné podivné a pro mě nepochopitelné módě vynechávání audio konektoru a tento telefon vybavil klasickým 3,5 mm jackem pro sluchátka která jsou navíc součástí balení. Přiložená sluchátka pak nejenže hrají velmi dobře, ale výrobce nezapomněl ani na trojici různých velikostí "špuntů". :-)

Asus ZenFone Max Pro M2-firemní "product tour" video s vypíchnutím hlavních vlastností telefonu.

Fotoaparát, zámek, displej a další vybavení

Co má společného fotoaparát a zámek? Všechno a nic :-) přední fotoaparát telefonu (rozlišení 13 Mpix a světelnost objektivu f/2,0) je totiž vybaven nejen LED světlem, ale i rozpoznáváním obličejů. Krom obvyklých způsobů odemykání telefonu, jako je třeba PIN či gesto, tak zde můžete použít i nejmodernější způsob odemčení pomocí obličeje majitele. Telefon si vás prostě pozná a funguje to poměrně dobře i rychle. Nicméně já osobně mám stejně nejraději odemykání pomocí čtečky otisků prstů, kterou najdete na zadní straně telefonu. V praxi se mi velmi osvědčila, je dostatečně citlivá i rychlá a problémy jí nedělají ani zpocené, či přímo mokré prsty. Umístění na zadní straně je navíc podle mě lepší, než vpředu, protože si lze snadno a rychle nacvičit způsob uchopení tak, aby člověk telefon uchopil i odemčel současně a to navíc tak, že jej bezpečně drží a to vše jen jednou rukou.

Přední fotoaparát fotí velmi slušně ale mnohem zajímavější je samozřejmě hlavní, tedy zadní fotoaparát. Ten je dvojitý a samozřejmě nechybí ani LED světlo (blesk). Optická soustava objektivu fotoaparátu je složená ze 6 čoček, disponuje výbornou světelností f/1,8 a úhlem záběru odpovídajícím ekvivalentu 27 mm u běžného kinofilmového objektivu. Snímacím čipem je IMX486, jeho výrobcem je společnost Sony a disponuje rozlišením 12 Mpix. Doplňkový fotoaparát má rozlišení 5Mpix a slouží především pro práci s hloubkou ostrosti, respektive odpíchnutím hlavního motivu od pozadí. Fotoaparát jako celek je vybaven rychlým autofokusem s fázovou detekcí, prediktivním ostřením, podporou HDR a spoustou dalších funkcí. Naopak není vybaven nejmodernějším systémem umělé inteligence A.I., ale výrobce přislíbil jeho brzké doplnění formou upgradu v březnu 2019.

Několik ukázkových fotografií pořízených telefonem Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL):

Předním i zadním fotoaparátem lze samozřejmě natáčet i video a při natáčení videa lze i fotografovat. Video je dostupné až do 4K rozlišení při 30fps. Navíc je přední i zadní fotoaparát vybaven tříosou softwarovou stabilizací, která ale nefunguje v nejvyšším rozlišení 4K. Pokud tedy chcete stabilizaci využívat, musíte se spokojit s Full-HD rozlišením, které je však stále pro drtivou většinu uživatelů v pohodě dostačující. Dlužno také podotknout, že tato stabilizace funguje přímo skvěle a bez problémů takto pořídíte záběry, které vypadají, jako by byly natáčeny ze stativu. Pokud tedy rozlišení 4K vysloveně nepotřebujete, pak doporučuji raději nastavit Full-HD a využít tu stabilizaci, která je skutečně výkonná a ocení ji v podstatě každý uživatel.

Pokud jde o samotnou kvalitu fotoaparátu, tak napřed začnu samotnou předinstalovanou aplikací pro jeho ovládání. Tuto aplikaci bych hodnotil jako zhruba průměrnou, viděl jsem i lepší, ale i mnohem horší. Je relativně jednoduchá a přehledná, ale mohla by umožňovat i detailnější nastavení na úkor voleb, které jsou tam naopak navíc. Nicméně i tady platí, že upgrade se očekává doslova každým dnem a dá se očekávat, že nová aplikace bude výrazně lepší. Samotná kvalita fotografií (i videa) je velmi dobrá. Samozřejmě existují telefony, které fotí o dost lépe, ale taky stojí klidně třikrát tolik. Pokud to budeme brát v rámci dané kategorie, tedy střední třídy, pak jsou výsledky fotoaparátu rozhodně nadprůměrné. Vyvážení bílé barvy funguje dobře, barvy jsou vesměs věrné, snímky barevně celkově dobře vyvážené a to i za slabšího osvětlení. Také funkce vytváření bokeh efektu například u portrétů pomocí doplňkového fotoaparátu funguje velmi dobře. S tím souvisí i kvalita displeje telefonu, který fotografie i videa skvěle reprodukuje a drží se velmi věrných barev, což považuji za plus. Kdo však byl z dřívějška zvyklý na mobily, které fotky a jejich zobrazení na displeji automaticky "vytunily" do jásavých saturovaných barev, tak tomu možná budou snímky z mobilu Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL) připadat maličko méně výrazné. Mě osobně to ale vyhovuje a myslím, že méně je někdy více - dost už bylo přesaturovaných a nepřirozených fotografií připomínajících kýčové fotky z plakátů někde na tržnici.

Několik ukázek menu ovládání telefonu Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL):

Hlavní technické pametry telefonu Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL)

Displej6,3" IPS, 2280 x 1080 pixelů
Sklo displejeCorning Gorilla Glass 6
RAM6 GB (DDR4)
Interní úložiště64 GB
ProcesorQualcomm Snapdragon 660
Hlavní fotoaparátSony, 12 Mpix, EQ 27mm f/1,8
Přední fotoaparát13 Mpix, EQ 24mm f/2
Sloty pro karty2 x SIM + 1 x Micro SDXC (až 2 TB)
Operační systémGoogle Android 8.1 Oreo (brzy 9 Pie)
Kapacita baterie5.000 mAh
Rozměry158 x 75,5 x 8,5 mm
Hmotnost175 gramů

Musím ale také zmínit i další hardwarovou výbavu telefonu, kterou je osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 660, jehož čtyři jádra "jedou" na 2,2 GHz a další čtyři na 1,8 GHz, což je dostatečný výkon i pro náročné aplikace, včetně nejnovějších her. Výkonu také hodně napomáhá velká paměť RAM, která disponuje 6 GB. Interní úložiště má kapacitu 64 GB. Kombinace výkonného procesoru, velké RAM a citlivé dotykové plochy displeje je znát na celkově velmi svižném chodu celého telefonu, který rychle reaguje a neseká se. Operační systém Google Android ve verzi 8.1 Oreo šlape jak hodinky, protože se jedná o jeho téměř úplně čistou verzi, která je pouze doplněna o několik málo předinstalovaných aplikací, jako je Facebook, Instagram, Messenger, Kalkulačka, FM rádio a diktafon, což je asi vše (pokud se nehodí, jsou tyto aplikace deaktivovat). Nicméně se každým dnem očekává aktualizace na nejnovější verzi Google Android 9 Pie, takže bude zase vše trošku jinak a ještě lépe. :-)

Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL)Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL) - příslušenství součástí výbavy, nabíječka, USB kablík, sluchátka včetně 3 redukcí velikosti.

Příslušenství, cena a závěr

Za zmínku stojí také dodávané příslušenství mobilního telefonu Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL), který je sice zabalen poměrně úsporně v relativně malé krabičce, ve které ale najdete milé překvapení. Samozřejmostí je návod k použití, špendlík pro otevření slotu na SIM karty a SDXC kartu, dále pak nezbytný USB kablík a 10W nabíječka, která má příjemně kompaktní, až bych řekl přímo kapesní provedení. To je ovšem všechno "povinná výbava", kterou najdeme u každého mobilu, ale v tomto případě přibalil výrobce ještě navíc velmi praktické silikonové pouzdro, které telefon dobře ochrání i před menšími pády, ale současně je dokonale průhledné, takže nezabije hezký design telefonu. To ale ještě není vše, součástí balení jsou i poměrně dost kvalitní sluchátka, která navíc slouží i jako anténa, pokud budete chtít využívat i vestavěný rozhlasový FM přijímač. Výrobce dokonce ke sluchátkům přibalil i tři velikosti silikonových špuntíků, takže sluchátka sednou opravdu každému.

Hlavní výhody mobilního telefonu Asus ZenFone Max Pro M2:

- přímo skvělý poměr ceny a celkové kvality
- obří baterie bez vlivu na velikost a hmotnost
- kvalitní oba fotoaparáty
- kvalitní displej
- velká RAM a dostatečný výkon i na hry
- 3 plnohodnotné sloty na karty (2x SIM + 1x SD)
- čistý Google Android 8.1 Oreo (brzy bude 9 Pie)
- elegantní design a kvalitní zpracování
- kvalitní přehrávač hudby s výborným zvukem
- 3,5 mm jack
- přibalené příslušenství (nabíječka, slušná sluchátka a silikonový obal)
- bonus 100 GB na Google Drive (na rok zdarma)

Hlavní nevýhody mobilního telefonu Asus ZenFone Max Pro M2:

- chybí Wi-Fi v pásmu 5 GHz
- starší Micro-USB konektor
- pozorovací úhly notifikační diody
- SD nejde nastavit jako interní úložiště

Aktuální (03/2019) prodejní cena mobilního telefonu Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL) je 7.590,- Kč včetně DPH, což je podle mého názoru cena přímo vynikající. Vezmu-li v úvahu celkové užitné vlastnosti, pak se v dané kategorii střední třídy jedná o jeden z vůbec nejlepších telefonů na současném trhu s ohledem na rozhodující poměr ceny a výkonu. Má parádní design, kvalitní displej, vysoký výkon procesoru, velkou paměť RAM i kapacitu interního úložiště, dobré oba fotoaparáty, skvělý zvuk reproduktorů i sluchátek na volání i na hudbu, čistý systém Android s příslibem brzké aktualizace a velmi slušné přibalené příslušenství. Pravda, konkurence je tvrdá a podobně vybavených mobilů by se určitě dalo pár najít, ale v podstatě žádný z těchto konkurentů se s Asusem nemůže měřit s ohledem na kapacitu baterie, která je skutečně velmi výrazně větší. Navíc se tento parametr, který je pro spoustu uživatelů zcela zásadní, nijak neprojevil na rozměrech, ani na hmotnosti a dokonce ani na ceně, což je důkazem toho, že když se chce, tak to jde a ostatní výrobci se v tomto zcela zásadním ohledu jen vymlouvají.

Nic ale není dokonalé a samozřejmě se najde i několik nedostatků. Nepochopitelná je například absence 5 GHz pásma u Wi-Fi, což je ale běžnému uživateli asi stejně jedno. Stejně tak nechápu, proč Asus nepoužil nejnovější konektor USB-C. Drobným problémem mohou být také menší pozorovací úhly notifikační diody, zejména pro uživatele, kteří ji upřednostňují před zvukovými notifikacemi. Spíše pak jen fajnšmekrům může vadit i nemožnost nastavení SD karty jako interního úložiště.

Úsporný tip: Pokud by na váš rozpočet byla cena přeci jen příliš vysoká, mám pro vás ještě jeden zajímavý tip - v současné době (03/2019) je stále ještě v prodeji předchozí verze tohoto telefonu - Asus Zenfone Max Pro M1 (ZB602KL). Tento telefon není zase o tolik horší (klíčové parametry jsou podobné), ale zato je v doprodeji výrazně levnější.

Kvalitní obal na mobilní telefon, aneb moje osobní doporučení na závěr:

Součástí balení telefonu je i poměrně kvalitní silikonový obal, ale pokud jste tak jako já spíše aktivnější a bojíte se možného rozbití i s tímto pouzdrem, tak si dovolím doplnit ještě jednu zajímavou a podstatně robustnější nabídku, která se navíc netýká jen tohoto konkrétního mobilu ale je dostupná i pro celou řadu dalších modelů i jiných značek. Firma Mobilní doplňky CZ má totiž ve své nabídce mimořádně zajímavé a opravdu hodně odolné pouzdro, díky kterému ze svého telefonu obratem uděláte doslova outdoorový. Barevná část je gumová, takže mobil ochrání i při větších pádech na tvrdý podklad a navíc takové pouzdro v případě potřeby poslouží i jako stojánek třeba na stole. To vše navíc doslova za pár korun, takže osobně rozhodně doporučuji.

Odolný obal "Panzer Case" od fy Mobilní doplňky CZ Odolný obal "Panzer Case" od fy Mobilní doplňky CZ Odolný obal "Panzer Case" od fy Mobilní doplňky CZ Odolný obal "Panzer Case" od fy Mobilní doplňky CZ

Tento odolný obal můžete (i pro jiné telefony) objednat zde: Mobilní doplňky CZ

Tak a to je k tomuto telefonu asi už úplně vše a příště třeba zase něco z jiného soudku. ;-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový mobilní telefon Asus ZenFone Max Pro M2 ?

Celkem hlasovalo 124 lidí

P.S. – Na závěr si ještě můžete stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení zcela bez úprav. Snímky byly pořízeny předinstalovanou aplikací telefonu Asus ZenFone Max Pro M2 (ZB631KL) ve výchozím nastavení. Vhodným nastavením fotoaparátu či aplikace, nebo použitím jiné aplikace by bylo možné dosáhnout lepších, ale někdy i horších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2271071
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Rosťa
Já mám teda Iphone. Pro mě je třeba podstatné, jaké příslušenství si k telefonu mohu koupit. Příslušenství kupuju tady https://www.revocase.cz/. A co vím o Asusu, tak toho příslušenství moc není. Takže za mě ne. Jinak vypadá to na dobrou výbavu. :)
Michal Kupsa
Iphone je jako celek velmi omezený systém s možností volby modelů, které lze spočítat na prstech a bez alternativ s velmi problematickou kompatibilitou s okolním světem. To je úplně jiná planeta.
Stefan
Zdravim pekná recenzia mobil mám už tak dva mesiace je super len by ma zaujímalo kde by som tak asi našiel tú notifikačnu diodu žiadna tam neni a som zvedavý kedy bude tá sľubovana aktualizácia na 9ku?
Michal Kupsa
Notifikační dioda je ve výřezu displeje, tam co je přední fotoaparát.
S tou aktualizací mě taky štvou, podle oficiálních informací už měla dávno být. :-(
Michal Peleška
Ahoj, článek je napsán pěkně, pečlivě, není co dodat. Bohužel jsem měl možnost v minulosti nakoupit asi 5.ks telefonů této značky do firmy. Jednalo se o přístroje jednak levné do 4.tis, jednak v relaci okolo 8.tis. Z počátku jen chvála, ovšem do konce záruky žádný nedožil, bez rozdílu ceny. Doporučil bych z hlediska četnosti reklamací (pro Android) spíš Huawei, kde k reklamacím dochází zřídka.
Michal
Michal Kupsa
Já mám zase stejně špatnou zkušenost s Huawei, o poslední aféře ani nemluvě a taky o tom, že nedokážou (spíše nechtějí) udělat mobil s takovouto baterií.
Pátrač
Tak jak jsem i hlasoval, tak jsem udělal. Mám ho doma zatím necelé 4 dny. První nabití v pátek odpoledne 15.3 , lehký provoz, doma stále na WiFi nebo na datech. o víkendu nějaký lítání asi 2 hodiny s mapu a GPS v pondělí a dnes navigace Waze do a z práce vždy cca 15 min tedy 60 min na Waze a baterka mi aktuálně hlásí 48% baterie. Moc jsem z něj nevolal ani nepsal SMS možná dva tři hovory za den a dejme tomu 3SMS ale i tak za mne baterie naprostá pecka. GPS hodnotím jako solidní porovnával jsem se svým starým Samsungem S5. Zvuk velice pěkný fotografie taky velice hezké. Absence IR portu je mi jedno. Co mne nejvíc mrzí je teda ten starší typ USB B protože přes Céčko se dají připojit i jiná zařízení krom nabíjení a v dnešní době je už Céčko standardem. Trošku mrzí absence 5GHz Wi Fi a zatím nevím jak se bude chovat po spárování s Hodinkama Garmin, protože ty mám aktuálně v záruční opravě. Za men pokud ale můžu za ty 4 dny hodnotit je to velice solidní telefon. S Blackviewem vůbec nejde srovnávat... Ten je o hromadu pomalejší má šílený zobrazení a i co se týče výkonu ve chvíli kdy dojde k zatížení se značnmě zpomalí. Měl jsem ho tři dny na test.. Netuším co je to za telefon Hammer energy.. ale jestli na nabití vydrží 4 dny tak jámám aktuálně na batere po 4 dnech k dispozioci skoro 50% :) Díky za recenzi. Škoda že nevyšla o týden dříve. Zbytečně jsem si dopředu objednal pouzdro a skla na Honor 10 :D :D :cool:
Michal Kupsa
Jo, to USB-C mě taky docela štve a nechápu, obzvlášť v dnešní době. Tu Wi-Fi naopak neřeším, na 2,4 GHz to běhá úplně stejně. :-)
Black
Ahoj Kapso,nedávno sem si kopil telefon Hammer Energy 18-9 a su nadmíru spokojený. Hlavně baterka vydrží 3-4 dny a má IP- 68
Michal Kupsa
Jo, tyhle vydrží taky hodně, odolnost taky super, ale ostatní parametry jsou zase výrazně horší. Vždycky je to prostě něco za něco. :-)
Jan Hudeček
Telefon vypadá OK- bohužel kapacita baterie při displeji 6" je ohromující jen proti jiným podobným typům, ale osobně si myslím, že 4500mAh je vyhovující pro displej 4,7-5" a ne pro 6". Já používám na cestách robustnější, o dost lacinější a odolnější Blackview 6000 (4,7"/4500mAh)s podobnými parametry a zatím pohoda- ale to je jiná už. kategorie- fotoaparát využívám jen na nečekané momentky- jinak sam. foťák je neporovnatelný. Tento si ale jistě najde své uživatale bez problémů....
Michal Kupsa
No, jak se to vezme, tady je ještě protáhlejší tvar displeje (18:9), takže není zas tak velký.
Blackview je pak jeden z mála, který taky dělá poměrně velké baterie, ale je to zcela jiná kategorie.
Fery
Ahoj a dík za tip. Mám Samsung Galaxy S řady, k plné spokojenosti. Ale taky jednoho krásného dne odejde. Uvažoval jsem o Huawei nebo Xiaomi střední třídy, ale tento Asus mě opravdu zaujal. Předpokládám, že v článku zmíněné nedostatky v dohledné době odstraní. A třeba půjdou i s cenou trošku níž :-). Ahoj F.
Michal Kupsa
Tak hodně se změní po upgradu na Android 9, tož uvidíme. :-) Každopádně telefonů s takovou baterkou je na trhu jen pár a tohle je ukázka, že se ostatní výrobci jen vymlouvají. Navíc je ten telefon není jen o té baterce, ale je dobrej tak jako tak. S cenou se pak samozřejmě dá počítat, že půjde dolů, asi jako teď u verze M1, která je v doprodeji o třetinu levnější.
Katerina
Dobry den, Michale, dekujeme za krasnou detailni recenzi. Urcite vas vysdílíme na nasich ASUS SoMe. At se dari. Pekny den. Katka
Michal Kupsa
Děkuji a zdravím. Michal
Peter
Dobrá recenzia. Až na to, že mne v tomto mobile ide nastaviť microSD karta ako úložisko. A CPU je mierne podtaktované (asi kvôli výdrži batérie), vyššie 4 jadrá tak nie 2.2 GHz ale necelé 2 GHz (1958 MHz). Nižšie 4 jadrá normálne 1843 MHz. Ale aj tak ide o pomerne vysoký výkon
Michal Kupsa
To s tou SD kartou jsem taky nepochopil (v článku je to uvedené), teoreticky je ale možné, že se to ještě změní s upgradem na Android 9, uvidíme. Takt procesoru bych vůbec neřešil, stejně je to asi tak 10x předimenzované. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace