Domů » Články » Recenze » Ai-P Nikkor 45mm f/2.8 P - uživatelská recenze

Ai-P Nikkor 45mm f/2.8 P - uživatelská recenze

V další fotografické recenzi bych vám tentokrát pro změnu rád představil jednu technickou raritu, kterou je objektiv Ai-P Nikkor 45mm f/2.8 P. Je to vlastně již veterán, protože se již několik let nevyrábí a už ani neprodává. Přesto je to ale podle mého názoru docela zajímavý kousek a to i v dnešní digitální době – i když jeho majiteli jsou zpravidla ti fotografové, kteří se stále ještě drží kinofilmové techniky. No a čím je tento objektiv tak zajímavý? Je to prosté, jde totiž o typ objektivu, pro který se vžila přezdívka "pancake", tedy v překladu lívanec, nebo palačinka. Objektiv je totiž konstrukčně extrémně krátký a proto svým tvarem připomíná právě palačinku. Ale vezmu to pěkně popořádku a napřed zalovím maličko v historii.

Ai-P Nikkor 45mm f/2.8 PAi-P Nikkor 45mm f/2.8 P - vyráběl se ale i v černém provedení.

Objektivy typu "pancake" sice nejsou vysloveně exotické, ale přesto si dovolím tvrdit, že jde o raritu, protože mezi fotografy je jejich reálný výskyt ještě mnohem nižší, než třeba specializované objektivy pro makrofotografii nebo portrét. Vyrábí, nebo vyrábělo je několik výrobců a mezi nimi samozřejmě i Nikon, nebo chcete-li Nikkor, který je vyráběl několik desítek let v několika typech a jejich postupných modifikacích. Nikdy však nešlo o nějakou masovou výrobu a do konce minulého století tyto objektivy v podstatě téměř úplně zmizely z trhu (nejen ty od Nikonu ale celkově). Současně také postupně mizely z nabídky jak manuální zrcadlovky, tak i objektivy s ručním zaostřováním. Sice tehdy ještě vládnul kinofilm, nicméně tehdejším zrcadlovkám již dominovaly elektronické modely s objektivy umožňujícími automatické zaostřování.

Nikon FM-3a + Ai-P Nikkor 45mm f/2.8 PNikon FM-3a + Ai-P Nikkor 45mm f/2.8 P - průřez posledním manuálním kinofilmovým Nikonem.

Na samém začátku nového století ještě nebylo úplně jasné, jakým směrem se bude vývoj dále ubírat a tak Nikon představil svoji poslední manuální zrcadlovku, kterou byl model s označením FM-3a. Vlastně to nebyla úplně plně manuální zrcadlovka, ale spíše hybridní, protože obsahovala už i částečně elektroniku, nicméně zaostřování bylo pořád ještě plně manuální. Současně s touto zrcadlovkou přišel na trh právě i objektiv Ai-P Nikkor 45mm f/2.8 P, kterým výrobce oprášil koncepci "pancake" a který byl také vlastně již hybridem, protože zaostřování bylo sice ještě plně manuální, nicméně obsahoval už i elektroniku nutnou pro moderní zrcadlovky – zejména z důvodů přesnějšího měření expozice. Objektiv tak bylo možné použít jak na plně manuální fotoaparáty, jako například doslova legendární Nikon FM-2, stejně tak na hybridní FM-3a ale bez problémů také na moderní elektronické zrcadlovky. Nyní jej tak lze snadno použít i na nejnovějších digitálních zrcadlovkách – což v té době ještě asi ani nikdo nezamýšlel. V současné době někteří výrobci zase pomalu ale jistě „pancake“ objektivy začínají vyrábět, je jich však zatím stále málo. U Nikonu tomu tak není a objektiv Ai-P Nikkor 45mm f/2.8 P byl zatím posledním svého druhu.

Ai-P Nikkor 45mm f/2.8 PAi-P Nikkor 45mm f/2.8 P - nasazený na digitální zrcadlovce Nikon D7000.

Nyní ale již k samotnému objektivu. Je dlouhý pouhých 17 milimetrů a také jeho hmotnost je mimořádně nízká, jen asi 120 gramů. Jak již bylo řečeno, tak zaostřování je manuální, ale objektiv je vybaven potřebnou elektronikou pro komunikaci s moderními fotoaparáty. Optickou soustavu tvoří pouhé čtyři čočky, má sedmilamelovou clonu a filtrový závit 52mm. Součástí balení je také sluneční clona, měkké pouzdro a dokonce i ochranný neutrální filtr. Vyráběl se ve stříbrném a později i v černém designu. Pokud jde o optickou kvalitu objektivu, tak ta je (vzhledem k doslova miniaturním rozměrům a jednoduché optické soustavě) opravdu velmi dobrá. Objektiv jsem použil na těle Nikon D7000 ale i na FX modelu Nikon D600 a jeho výkon sice není úplně dokonalý, ale rozhodně ani není špatný a běžným zoomům to v pohodě i dnes natře – nicméně posuďte sami na ukázkových fotografiích. O samotnou optickou kvalitu tady ale ani tak moc nejde, přednosti tohoto objektivu jsou jinde. Pokud chcete pevné sklo, třeba jako alternativu ke klasické padesátce nebo základnímu zoomu, s opravdu minimálními rozměry a smíříte se s manuálním zaostřováním, tak může být tento objektiv dobrou volbou. Jedinou zásadní nevýhodou je však jeho prodejní cena – tady podle mě Nikon udělal chybu a cenu nasadil opravdu velmi vysoko, což se projevuje dodnes. Sehnat se dá celkem bez problémů v bazarech, nebo na internetových aukcích. Stále si však většinou drží cenu kolem 10.000,- Kč, i když sem tam se dá třeba na Ebay sehnat i podstatně levněji.

Petr Lindner Minirozhovor na závěr

Na závěr jsem poprosil o minirozhovor Petra Lindnera, šéfredaktora magazínu Nikonblog CZ, kterému tímto současně děkuji za zapůjčení tohoto zajímavého objektivu z jeho vlastní výbavy. Na jeho postřehy jsem se ho zeptal zejména proto, že má s tímto kouskem nafoceno mnohem více než já.

Petře, jak to vlastně začalo?

O existenci objektivu Ai-P Nikkor 45mm f/2.8 P jsem se dozvěděl někdy před koncem minulého tisíciletí, kdy jsem nejvíc fotil na kinofilmový Nikon FM2. Pancake sklo s tímto kompaktním tělem představovalo velmi lákavou kombinaci, stejně jako ohnisko 45 mm. Protože se nad tímto objektivem v té době vznášela aureola drahého skla, které nejde sehnat, začal jsem spíš než po novém kusu pátrat v bazarech.

A kde jsi ho nakonec sehnal?

Už si nepamatuji, jak dlouho jsem jej sháněl, nicméně nakonec se naskytla koupě za pekelnou cenu asi 15 000 Kč. Bohužel to byla stříbrná verze – k černému tělu by se hodil spíš černý objektiv – a také bez originální sluneční clony, nicméně šel jsem do toho. Od té doby jsem jej z těla FM2 skoro nesundal, střídala ho občas pouze čtyřiadvacítka.

A jak jsi s ním spokojen?

Ai-P Nikkor 45mm f/2.8 P není žádný zázračný objektiv. Obrazová kvalita odpovídá jednoduché optické konstrukci typu Tessar, s čímž ale na filmu nebyl problém – navíc pro žánr streetfoto, ve kterém jsem se v té době vyžíval, to bylo v pohodě. Dnes na digitálním těle bych byl asi kritičtější, zejména k ostrosti bych měl výhrady. Jediné, co mě štvalo hned od začátku, je velmi krátký krok ostřícího prstence – tento manuální objektiv se chová jako autofokusová skla, tzn. od nejkratšího zaostření po nekonečno se ostřicí kroužek pootočí jen o čtvrtkruh.

Díky za rozhovor.

Závěr

Objektiv Ai-P Nikkor 45mm f/2.8 P je tedy (zatím) u Nikonu poslední svého druhu a sehnatelný dnes již pouze v bazaru, přesto může stále být zajímavou volbou a to zejména díky svým miniaturním rozměrům. To platí dnes dvojnásob, vzhledem k současným tlakům na miniaturizaci nejen fotoaparátů ale i objektivů. Někteří další výrobci, například Voigtlander, však dnes tento typ objektivů opět mají ve své nabídce a tak třeba ještě není všem dnům konec a třeba se časem dočkáme dalšího pokračovatele i od Nikonu.

Děkuji za pozornost a příště zase třeba něco o cestování. :-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jaký je váš názor na objektiv Ai-P Nikkor 45mm f/2.8 P ?

Celkem hlasovalo 153 lidí

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon D600 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG, tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu a hlavně vhodným zpracováním z formátu NEF (RAW) by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Pokud mě chcete trošku podpořit, sdílejte prosím článek na některé ze sociálních sítí, děkuji!

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
16220719
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace