Domů » Články » Recenze » AF-S Nikkor 35mm f/1,8 G ED - uživatelská recenze

AF-S Nikkor 35mm f/1,8 G ED - uživatelská recenze

Mezi nedávnými novinkami od Nikonu se objevil také nový a již dlouho očekávaný objektiv AF-S 35mm f/1,8 G ED, určený pro digitální zrcadlovky s čipem formátu FX, nebo chcete-li Full-frame, jako jsou modely Nikon D610, D800 nebo třeba D4. Proč dlouho očekávaný? Protože toto ohnisko je poměrně dost oblíbené a dosavadní model AF 35mm f/2 D sice není špatný ale přeci jen je už docela letitý, takže se nová verze už skutečně nějaký ten pátek očekávala. Stejně jako ostatní uživatelé fotoaparátů Nikon, tak i já jsem byl na tento objektiv velmi zvědav a proto jsem si ho hned vyzkoušel a to na fotoaparátu Nikon D610. Své postřehy a zkušenosti s tímto objektivem jsem tedy shrnul do tohoto článku. Pro jistotu ještě dodám pozor, nepopleťte si tento objektiv s AF-S DX Nikkor 35mm f/1,8 G, na kterém je podstatné označení DX a je tedy určen pro digitální zrcadlovky s menším čipem DX, jako jsou modely Nikon D3300, D5300 nebo D7100.

Nový FX objektiv AF-S Nikkor 35mm f/1,8 G EDNový FX objektiv AF-S Nikkor 35mm f/1,8 G ED - Parametry: 11 čoček v 8 skupinách, rozsah clony f/1,8 až f/16, počet lamel clony: 7, minimální zaostření 25cm od roviny čipu, filtrový závit 58mm, rozměry cca 72x72 milimetrů a hmotnost 305 gramů.

Mechanické vlastnosti a konstrukce

Jako první na objektivu asi zaujme velikost – pokud to porovnám s předchozí, již zmíněnou starší verzí, tak je novinka zhruba o třetinu delší a také asi o třetinu těžší. To je ale asi tak jediná nevýhoda a také je to daň za celkově lepší provedení a také o něco vyšší světelnost – f/2 versus f/1,8. Provedením je novinka již taková "Nikonovská klasika" – je dostatečně robustní a s pěkným, decentní designem. Základem je kovový bajonet, který je jištěný gumovým těsněním proti možnému vnikání vlhkosti a prachu. Tělu objektivu dominuje široký prstenec pro ruční zaostřování (u tohoto objektivu, jako u většiny typu AF-S není nutné přepínat AF/MF při rychlé potřebě ručního zaostření), který nejeví ani nejmenší vůli. Je tu také znát poměrně krátká dráha prstence, jen asi 1/3 celkového otočení, která je však dnes již běžná a je jakousi daní za rychlé automatické zaostřování. Objektiv má také okénko se stupnicí vzdálenosti, což je ale dnes již také v podstatě přežitek a objektiv si v pohodě dovedu představit i bez něj. Při zaostřování se nic nevysouvá ani neotáčí, takže je možné lépe používat polarizační filtr a také účinnou tvarovanou sluneční clonu, která je součástí balení objektivu, stejně jako měkký obal. Oproti starší verzi byl také zvětšen závit pro použití fotografických filtrů, který má nyní průměr 58 milimetrů. Po mechanické stránce bych tedy řekl, že objektiv je opravdu poctivě sestavený, snad jen možná s malým povzdechem, že přeci jen mohl být maličko menší.

Optická soustava objektivu AF-S 35mm f/1,8 G ED MTF křivky objektivu AF-S Nikkor 35mm f/1,8 G ED Tvarovaná sluneční clona Nikon HB-70 Pouzdro na objektiv Nikon CL-0915

Pokud jde o optickou soustavu, tak ta se oproti původní verzi objektivu změnila doslova k nepoznání. Celkový počet čoček je skoro dvojnásobný a navíc stará verze měla všechny čočky obyčejné, kdežto novinka disponuje jedním asférickým prvkem a jednou čočkou z ED skla s extrémně nízkým rozptylem. No, a jestliže jsem v předchozí kapitole trošku skuhral nad tím, že objektiv mohl být přeci jen trošku menší a lehčí, tak zde rovnou konstatuji, že radikální změna optické soustavy (asi hlavní důvod celkového zvětšení objektivu) za to opravdu stojí, protože obrazová kvalita je doslova skvělá. Zde by se možná dokonce dalo spekulovat o tom, že velmi vysoká kvalita tohoto objektivu je dána konkurenčním tlakem, který způsobil o něco dříve uvedený objektiv Sigma 35mm f/1,4 DG HSM Art, který také dosahuje vynikajících výsledků po všech stránkách. Na internetu se tak okamžitě vyrojily úvahy o tom, zda nejde vlastně o jakousi "odpověď" Nikonu na tuto konkurenční pětatřicítku. To už ale byla přeci jen velká odbočka, takže zpět k tématu …. :-)

Ukázka bokehu při cloně f/1,8Ukázka bokehu při cloně f/1,8 - Nikon D610 + AF-S 35mm f/1,8 G ED, clona f/1,8 čas 1/320 a ISO 100.

Optické vlastnosti objektivu

Pokud jde o samotný optický výstup, tak to vezmu zase pěkně postupně. Nejprve tedy ostrost, která je skutečně přímo luxusní, protože objektiv je opravdu doslova ostrý jako břitva a to v podstatě bez ohledu na nastavení clony. Při úplně nejnižší, nebo naopak nadoraz nejvyšší cloně byste sice v rohu nějaký ten náznak snížení ostrosti asi našli, ale opravdu jen nepatrný. Objektiv tak bez problému dokáže „nakrmit“ i současné snímací čipy s vysokým rozlišením. V tomto ohledu prostě opravdu není o čem diskutovat a objektiv je skutečně nekompromisní. Dalším aspektem je chromatická aberace, která se sice občas při nízkých clonách objeví ale opět nic zásadního, s čím by si nešlo nějak poradit – ať už lehkým přicloněním nebo následnou úpravou v grafickém editoru. Třetím kritériem je vinětace a tady je opravdu nutno přiznat, že při nejnižších clonách objektiv opravdu viditelně vinětuje - hlavně samozřejmě "na plnou díru" f/1,8. Nicméně ani s tímto si není třeba nějak extra lámat hlavu, protože na řadě fotografií to ani nijak nevadí a když už ano, tak vinětaci lze také úspěšně redukovat jak přímo nastavením samotného fotoaparátu, tak následnou úpravou ve fotoeditoru. Dále tu máme sférické zkreslení, které ale podle mě nestojí ani za řeč a ještě poslední položku, kterou je bokeh (podání neostrého pozadí). Tady se zcela otevřeně přiznám, že si nejsem hodnocením úplně jist, protože hrátky s bokehem nejsou zrovna mojí silnou stránkou, nicméně i tady bych řekl, že jsou výsledky velmi dobré, i když v některých situacích by mohly být i maličko lepší – ale podání bokehu je opravdu hodně subjektivní, kdy to každý vnímá trošku jinak a samozřejmě také záleží na motivu, nebo struktuře a barvě pozadí. Posoudit ale můžete sami v ukázkách.

Ukázka bokehu při cloně f/2,8Ukázka bokehu při cloně f/2,8 - Nikon D610 + AF-S 35mm f/1,8 G ED, clona f/2,8 čas 1/2000 a ISO 200.

Cena a závěr

Celkově bych tedy řekl, že tento objektiv se Nikonu bez debat povedl. Nová pevná "pětatřicítka" je skutečně skvělá a s klidným svědomím ji mohu jen doporučit, a to jak majitelům starších fotoaparátů (samozřejmě i těch kinofilmových), tak i těm, kteří vlastní ty nejnovější digitální zrcadlovky s velmi vysokým rozlišením snímacích čipů, včetně poměrně extrémního Nikonu D800. Pokud jde o cenu, tak objektiv se sice ještě neprodává, ale zahájení jeho prodeje se dá očekávat každým dnem a inzerovanou prodejní cenu pod hranicí 14.500,- Kč včetně DPH lze také považovat za příznivou.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Pokud mě chcete trošku podpořit, sdílejte prosím článek na některé ze sociálních sítí, děkuji!

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon D610 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG, tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu a hlavně vhodným zpracováním z formátu NEF (RAW) by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
161751219
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Mike
Sice pozdě, ale přeci.Zakoupil jsem si tenhle objektiv k D7200 namísto géčkový DX pětatřicýtky, protože ta je v protisvětle hrozivá (dělá dvojitou duhu) a musím říct, že je to úžasnej objektiv. Ostrej jak břitva a v protisvětle bez odlesků. Jsem z něj nadšenej! Oproti DX verzi je to někde úplně jinde...
Michal Kupsa
Jo, tohle je hodně dobrej kousek, i když ta DX verze taky není úplně špatná - až na to protisvětlo občas. :-)
jordi
ked som si minuly rok kupil d800e tak ako zakladny objektiv som k tomu prave dal sigmu 35 f1.4 neviem ci som mal len ja smolu ale s d800e proste ostrila hrozne.... katastrofalne. skusal som ju vyladit aj dokupenim sigma docku, kedze najprv som veril tym csetkym nazorom ze sigma art je priste super naj top :) ani s dockom sa nedala doostrit. dal som ju na servis do sigmy. vratila sa - zasa nanic ostrost. aj ked uz nie az tak mimo ale stale rozhodne nedostatocne. nakoniec som ju vratil a vzal nikkor 1.4. ta je fajn. ale celkovo aj spracovanim ta sigma bola dost pozadu oproti snad kazdemu nikkoru (s kt som sa niekedy stretol)
Michal Kupsa
Tak ta Sigma je opravdu hodně dobrá, ale na druhou stranu je pravda, že nejste sám, kdo měl s ostřením problém. To se prostě asi u neoriginálních objektivů občas stává.
Zdravím a přeji dobré světlo.
Eva Biedermannová
Moc díky za Váš názor a za rychlou odpověď, taky se k tomu takto přikláním, jen jsem si nebyla jistá.
Pěkný den.
e.b.
Michal Kupsa
Rádo se stalo, zdravím a přeji dobré světlo. :-)
Eva Biedermannová
Dobrý den,
možná mám trochu hloupý dotaz,ale chtěla bych se zeptat na váš názor. Fotím na DX - NIKON d 7000(a v nejbližší budoucnosti neuvažuji o přechod na FX).
Uvažovala jsem o původním AF-S DX Nikkor 35mm f/1,8 G. Teď se objevil tento nový objektiv. Vaše recenze vyznívá velmi pozitivně. Myslíte, že se vyplatí do něj zainvestovat? Nebo to pro formát DX podle vás nemá cenu. Bude ten rozdíl cca 10 tis. viditelný na kvalitě fotek ?
Děkuji Vám za odpověď.
E.B.
Michal Kupsa
Dobrý den,
pokud (stejně jako já :-) ) fotíte na DX a neuvažujete o přechodu na FX, tak se to rozhodně nevyplatí a jednoznačně doporučuji DX verzi AF-S 35mm f/1,8 G. Je to také vynikající objektiv a kvalita je srovnatelná.
Zdravím a přeji dobré světlo.
MK
Sklo asi nebude zlé (ale zatím jsem pořád na DX) Jen dotaz, ten orloj byl focený ze žebříku? ;) :D
Michal Kupsa
Já taky funguju na DX a používám DX verzi 35/1,8 která je taky vynikající a taky menší a lehčí. Po přepočtu je to už ale jako padesátka. Taky bych ale uvítal více DX skel.
Jinak ne, orloj je focený ze země. :-)
Marek
Asi bych už hodně zvažoval o přihození nějaké té tisícovky a šel bych do zmiňované SIGMY 1.4 která je opravdu dle testů a ohlasů od majitelů luxusní a lepší než Nikon 1.4 s víc jak 2-násobnou cenou!
Michal Kupsa
Já myslím, že to je zase trošku někde jinde a že to jsou dvě dost odlišná skla. Kdo opravdu využije f/1,4 a potřebuje fakt festovní provedení, pro toho ta Sigma (měl jsem ji taky na test) bude lepší, na druhou stranu komu je rozdíl f/1,4 versus f/1,8 jedno a potřebuje menší, lehčí a levnější objektiv, tak pro toho bude zase lepší tento Nikon.
Kamil
Pěkné, moc pěkné. A jestli to bude stát opravdu jen 14kkč, tak není co řešit (zahazovat 35/2 ale kvůli tomu nebudu).
Jen je škoda, že není podobný (hlavně cenově) 24mm objektiv, taková nová FX 24/2,8 za 15kkč ...
Michal Kupsa
Jo, souhlas, ještě je tu ale nový FX 28/1,8 který je taky dost dobrý. Jinak nechci předbíhat ale dá se očekávat, že Nikon bude inovovat i další starší skla a právě 24/2,8 nebo 20/2,8 by měly být logicky jako další na řadě ....
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace