Domů » Články » Recenze » AF-S Nikkor 24mm f/1,8 G ED - uživatelská recenze

AF-S Nikkor 24mm f/1,8 G ED - uživatelská recenze

Nikon v několika minulých letech usilovně inovoval svoji řadu objektivů s pevnou ohniskovou vzdáleností a světelností f/1,8 až f/2,8. Postupně se tak nové verze dočkaly všechny objektivy této série, tedy konkrétně ty s ohniskovou vzdáleností 20mm, 28mm, 35mm, 50mm a samozřejmě také 85mm, které byly všechny sjednoceny na světelnost f/1,8. Do této skládanky objektivů už chyběl jen ten šestý a poslední dílek, tedy ten s ohniskem 24mm. Nedávno však byla doplněna i tato poslední mezera v inovaci a celkem letitá "pevná čtyřiadvacítka" se světelností f/2,8 byla nahrazena novým objektivem AF-S Nikkor 24mm f/1,8 G ED. Právě tento objektiv bude tedy objektem tohoto mého obvyklého uživatelského testíku, ve kterém najdete také obvyklou anketu a několik ukázkových fotografií v plném rozlišení.

Nový AF-S Nikkor 24mm f/1,8 G EDNový AF-S Nikkor 24mm f/1,8 G ED - základní parametry: optickou soustavu tvoří 12 čoček v 9 skupinách, počet lamel clony: 7, minimální zaostření 23cm od roviny čipu, filtrový závit 72mm, rozměry cca 77x83 milimetrů a hmotnost 355 gramů.

Moje dosavadní uživatelské recenze této série objektivů:

Nová FX dvacítka AF-S Nikkor 20mm f/1,8 G - uživatelská recenze
Nová FX pětatřicítka AF-S Nikkor 35mm f/1,8 G - uživatelská recenze

Mechanické provedení a vlastnosti objektivu

Nebudeme si nic nalhávat, a pokud nový objektiv AF-S Nikkor 24mm f/1,8 G ED srovnáme s jeho předchozí verzí se světelností f/2,8 tak zjistíme, že novinka má, již na první pohled, jednu zcela zjevnou a poměrně zásadní nevýhodu – je totiž o poznání větší. Objektiv je objemově zhruba dvakrát takový a vyšší je i jeho hmotnost, i když tady rozdíl není zase tak velký – jde o nárůst z 270 na 335 gramů. Jedním dechem je ale hned nutno podotknout, že toto je skutečně jediný nedostatek nové verze, oproti té původní. Nárůst rozměrů je navíc i celkem logický, je totiž dán především podstatně lepší světelností f/1,8 což v praxi a velmi zjednodušeně řečeno znamená, že "daní" za vyšší světelnost jsou prostě také větší čočky. Některé fyzikální zákony holt neumí obejít ani ty nejmodernější technologie. :-)

Nový AF-S Nikkor 24mm f/1,8 G ED AF-S Nikkor 24mm f/1,8 G ED - kovový bajonet s gumovým těsněním AF-S Nikkor 24mm f/1,8 G ED - optická soustava objektivu MTF křivky objektivu AF-S Nikkor 24mm f/1,8 G ED

Jinak je ale novinka již opravdu někde úplně jinde a to jak mechanicky či technologicky, tak i opticky. Mechanicky je objektiv proveden v obvyklém a zdařilém firemním designu, který je samozřejmě doplněn kovovým bajonetem s gumovým těsněním proti vlhkosti a prachu. Díky větším rozměrům objektiv skvěle padne do ruky a výhodou je i široký ostřící prstenec s krásně jemným chodem. Snad jen, že dráha ostřícího prstence je dost krátká, na což jsme si ale už většinou u novějších objektivů tak nějak zvykli. Již podle označení je zřejmé, že nechybí ani ultrazvukový motor automatického zaostřování SWM, což se pochopitelně pozitivně podepsalo na rychlém a bezproblémovém provozu automatického zaostřování. Zmínit musím i velmi krátkou minimální zaostřovací vzdálenost, která činí pouhých 23 centimetrů od roviny čipu, takže v praxi můžete objektiv využít i k zajímavým "makro" kompozicím, kdy můžete do popředí umístit i velmi malé objekty.

Po stránce mechanického provedení, vylepšení parametrů i technologického pokroku nemohu tedy proti tomuto objektivu říci ani půl slova. I když jedním dechem musím vzít v úvahu i fakt, že by se jistě našlo dost fotografů, kterým by u novinky o dost víc vyhovovalo, kdyby byla zachována původní světelnost f/2,8 a tím i menší rozměry, hmotnost a tím pádem i cena.

Praktické použití a optické vlastnosti

Modernizací prošla i optická soustava objektivu, která byla vylepšena o dvě asférické čočky a o další dvě, které jsou vyrobeny ze špičkového optického ED skla s extrémně nízkým rozptylem. Na výsledcích z praxe je to pak opravdu znát. Pro posouzení kvality jsem objektiv použil v kombinaci s výbornou FX digitální zrcadlovkou Nikon D750 a dlužno podotknout, že jsem touto sestavou byl přímo nadšen. Tentokrát začnu pro změnu od ostrosti – objektiv AF-S Nikkor 24mm f/1,8 G ED totiž kreslí doslova úžasně a to téměř bez ohledu na použité nastavení clony. Tohle je totiž přesně jeden z těch mála objektivů, kde opravdu nemusíte myslet na to, při které cloně je nejostřejší a změnu clonového čísla můžete s klidem měnit pouze s ohledem na kompozici a hloubku ostrosti. Tedy ne že by nešlo najít nějaký rozdíl, ale opravdu je prakticky zanedbatelný. Mírně měkčí rohy jsou pouze v rozmezí f/1,8 až f/2 (ale opravdu jen velmi nepatrně) a již od f/2,8 jsou výsledky zcela nekompromisní. Dobrou zprávu mám i pro ty, kteří si naopak občas rádi hodně přicloní, protože výsledky jsou stejně skvělé i na maximální clonu f/16.

Přímé protisvětloPřímé protisvětlo - nejnovější antireflexní vrstvy Nikon Nano Crystal Coat jsou znát, objektiv je v protisvěle vynikající jak s ohledem na reflexy (i když nějaký se občas samozřejmě najde - jako u všech objektivů), tak i s ohledem na přenos kontrastu a tzv. "závoj".
Originální snímek, zcela bez úprav a v plném rozlišení najdete ke stažení na konci článku.

Podobné kvality tento objektiv vykazuje také při fotografování v přímém protisvětle. Velké zlaté písmeno N na těle objektivu nám prozrazuje, že zde byly použity nejnovější a nejúčinnější antireflexní vrstvy Nikon Nano Crystal Coat a výsledcích je to znát. Přenos kontrastu je výborný, závoj neuvidíte a také nežádoucí reflexy jsou minimální – i když samozřejmě, jak už to tak bývá, tak nějaký se samozřejmě občas objevit může. Také chromatická aberace je tak minimální, že se s ní pravděpodobně vůbec nesetkáte a také sférické zkreslení je naprosto minimální. Pouze vinětace "na plnou díru", tedy na clonu f/1,8 je poměrně výrazná, ale jak již bylo mnohokrát řečeno, tak v případě potřeby ji lze snadno odstranit úpravou v grafickém editoru. Naopak pokud využijete minimální clonu f/1,8 k hrátkám s hloubkou ostrosti, tak se setkáte s velmi příjemným bokehem.

AF-S Nikkor 24mm f/1,8 G ED - využití pro krajinu. AF-S Nikkor 24mm f/1,8 G ED - využití za horších světelných podmínek. AF-S Nikkor 24mm f/1,8 G ED - využití pro "makro". AF-S Nikkor 24mm f/1,8 G ED - využití pro krajinu.

Cena a závěr

Závěrem se jako obvykle dostávám k ceně tohoto objektivu, která je aktuálně (08/2015) na úrovni těsně pod 22.000,- Kč včetně DPH. To je překvapivě o něco méně, než o něco širokoúhlejší "pevná dvacítka" AF-S Nikkor 20mm f/1,8 G ED, o které jsem psal v jednom z minulých článků (mimo jiné jsou si oba objektivy vizuálně velmi podobné). Doposud totiž většinou platilo pravidlo, že čím širokoúhlejší, tím dražší, ale přeci jen jde o žhavou novinku a cena se možná časem usadí (viz aktuální on-line graf ceny na konci článku). Nesmím však taky zapomenout zmínit, že součástí této prodejní ceny jsou kromě samotného objektivu a krytek také tvarovaná sluneční clona a měkký obal.

AF-S Nikkor 24mm f/1,8 G EDAF-S Nikkor 24mm f/1,8 G ED - sluneční clona HB-76 je součástí dodávky.

Kdybych si měl z šestice nových objektivů se světelností f/1,8 a pevným ohniskem 20, 24, 28, 35, 50 a 85 milimetrů vybrat jeden jediný, asi bych hodně váhal, nicméně právě tento, s ohniskem 24mm by byl jedním z nejžhavějších kandidátů. Proto jej také mohu jen doporučit zejména majitelům novějších FX digitálních zrcadlovek, kteří jej asi nejlépe využijí. Hodit se bude zejména krajinářům, vyžadujícím nekompromisní ostrost, stejně jako těm, kteří si rádi hrají s hloubkou ostrosti, nebo i těm, kteří by jej využili při fotografování za horších světelných podmínek.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový objektiv AF-S Nikkor 24mm f/1,8-4 G ED ?

Celkem hlasovalo 162 lidí

Aktuální vývoj ceny objektivu AF-S Nikkor 24mm f/1,8 G ED na českém trhu:

 

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon D750 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG a NEF (RAW), tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu a hlavně vhodným zpracováním z formátu NEF (RAW) by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2099175
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Palát
Dotaz: je made in Japan? Děkuji. Pokud ano, jdu po něm. Chich.
Michal Kupsa
Ne, není - ale myslím, že v dnešní době to už není podstatné. :-)
Pavel Braun
zvažuji koupi 24mm k mé D750, původně jsem chtěl secondhand starší verzi 24 2.8D, je to opravdu tak zásadní rozdíl že se vyplatí investovat cca čtyřnásobek ceny bazarové 24 2.8D ???
Michal Kupsa
Jestli se to vyplatí, na to si musí odpovědět každý sám, protože někomu ano a někomu ne, každý má totiž jiné potřeby. Nová je určitě lepší, s lepším ostřením i světelnější - oproti bazaru navíc se zárukou.
David Kuro
Já sem naprosto spokojený. Krajiny jsou na tom úžasné. Hodně využití sem našel i v ulicích.
Michal Kupsa
Věřím, je to opravdu dobrý objektiv, díky za zpětnou vazbu. :-)
Petr U
Parádní sklo, zvažoval jsem koupi, ale raději zůstanu u 20 1.8 a drobného ořezu :)
Michal Kupsa
Jo, dvacítka je taky luxusní kousek. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace