Domů » Články » Recenze » AF-S Nikkor 20mm f/1,8 G ED - uživatelská recenze

AF-S Nikkor 20mm f/1,8 G ED - uživatelská recenze

Pevná dvacítka, tedy objektiv s pevným ohniskem 20 milimetrů je mezi fotografy poměrně hodně oblíbený a tak není divu, že nová verze tohoto objektivu z dílen Nikonu vzbudila značnou pozornost již při jeho ohlášení na nedávné podzimní tiskové konferenci. Bylo již načase, protože stávající verze objektivu s označením AF Nikkor 20mm f/2,8 D je sice docela povedená a hojně používaná, nicméně se přeci jen již jedná o postarší kousek a tak nejeden fotograf čekal na moderní inovaci tohoto populárního skla. Přichází tedy nový model s označením AF-S Nikkor 20mm f/1,8 G a v tomto článku bych se na něj rád podíval podrobněji a to včetně ukázek fotografií v plném rozlišení, pořízených nejnovější FX digitální zrcadlovkou Nikon D750, jejíž recenzi též připravuji.

Nový FX objektiv AF-S Nikkor 20mm f/1,8 G EDNový FX objektiv AF-S Nikkor 20mm f/1,8 G ED - Parametry: 13 čoček v 11 skupinách, rozsah clony f/1,8 až f/16, počet lamel clony: 7, minimální zaostření 20cm od roviny čipu, filtrový závit 77mm, rozměry cca 82x80 milimetrů a hmotnost 355 gramů.

Mechanické vlastnosti a konstrukce

První věc, která na novém objektivu zaujme je jeho velikost. Je totiž o hodně větší, než jeho předchůdce. Je maličko širší, skoro dvakrát tak dlouhý a je také o něco těžší. To je sice trošku mrzuté ale každý fotograf tento fakt jistě rád přijme, protože je logickou daní za vylepšení zásadního parametru, kterým je světelnost – původní verze disponovala světelností f/2,8 zatímco nová varianta již má vynikající světelnost f/1,8. Nikon tak dále rozšířil svoji řadu vysoce světelných objektivů s pevným ohniskem, která směrem nahoru pokračuje modely AF-S Nikkor 28mm f/1,8 G, AF-S Nikkor 35mm f/1,8 G (moji recenzi najdete zde), AF-S Nikkor 50mm f/1,8 G a AF-S Nikkor 85mm f/1,8 G. Opravdoví fajnšmekři si tak mohou nyní zkompletovat opravdu zajímavou sestavu světelných pevných ohnisek.

Optická soustava objektivu AF-S 20mm f/1,8 G ED MTF křivky objektivu AF-S Nikkor 20mm f/1,8 G ED Tvarovaná sluneční clona Nikon HB-72 Pouzdro na objektiv Nikon CL-1015

Objektiv AF-S Nikkor 20mm f/1,8 G má optickou soustavu složenou z 13 čoček složených do 11 skupin. Z toho jsou dvě čočky asférické a dvě z optického ED skla s extrémně nízkým rozptylem. Čočky jsou také opatřeny nejnovějšími antireflexními vrstvami Nano Crystal Coat, což dokládá velké zlaté N na těle objektivu. Rozsah clonových čísel je od f/1,8 až po f/16 a počet kruhových lamel clony je 7. Úhel záběru je 94° a filtrový závit je 77 milimetrů a samozřejmostí je ultrazvukový motor ostření SWM. Nejkratší zaostřitelná vzdálenost je pak 20 centimetrů od roviny čipu, tedy jen pár centimetrů od přední čočky objektivu. Mechanicky je pak provedení v tradičním designu značky a ocenit lze zejména dostatečně široký ostřící prstenec s velmi jemným a plynulým chodem.

Kostel Proměnění Páně v TábořeKostel Proměnění Páně v Táboře - Kostel Proměnění Páně na hoře Tábor je pozdněgotický kostel, který najdete na Žižkové náměstí v Táboře. Stavěn byl postupně od roku 1440 a dokončen byl roku 1512.

Optické vlastnosti objektivu

Nejpodstatnější jsou ovšem optické vlastnosti objektivu a zde musím rovnou předeslat, že jsem byl doslova nadšen výsledky, jaké objektiv podává. Jak jsem již popsal výše, tak objektiv je na čočkách opatřen nejnovějšími antireflexními vrstvami Nano Crystal Coat a na optickém výkonu je to opravdu znát. V průběhu praktického fotografování v terénu jsem se prakticky nesetkal s nežádoucími reflexy v obraze a to ani při snímcích s ostrým sluncem přímo v záběru. Tedy přesněji řečeno se mi asi dvakrát "podařilo" nežádoucí odlesk zaznamenat, ale pokaždé jen velmi malý (schválně se podívejte na ukázkový snímek se solitérním stromem, jestli tam ten reflex vůbec najdete). V tomto ohledu je výkon objektivu jeden z vůbec nejlepších, s jakým jsem se doposud setkal.

Největší odlesk, jaký se mi povedlo "vyrobit" (clona f/16). I takováto fotografie je zcela bez odlesků (clona f/16). Ukázka bokehu - architektura (clona f/1,8). Ukázka bokehu - příroda (clona f/1,8).

Dalším aspektem je nežádoucí chromatická aberace, se kterou jsem se opět téměř nesetkal, což je u takto širokoúhlého objektivu až překvapivé. Na naprosté většině fotografií tak po chromatické aberaci není ani náznak. Opět jen v několika málo případech jsem se s aberací setkal, ale to jen v nejextrémnějších případech a spíš se jednalo jen o drobný a nepatrný náznak, než o klasickou aberaci, jakou známe z méně kvalitních objektivů. Tady se snad ještě sluší nadhodit otázku, do jaké míry je to zásluha objektivu a do jaké míry je to dáno vlastnostmi fotoaparátu, protože moderní digitální zrcadlovky s chromatickou aberací bojují už při zpracování snímků obrazovým procesorem v rámci celkového procesu. Ať už je to ale tak či tak, nic to nemění na faktu, že i v tomto ohledu jsou výsledky doslova vynikající, o čemž se můžete sami přesvědčit na konci článku u ukázkových fotografií v plném rozlišení.

V uličkách TáboraV uličkách Tábora - Zajímavý průhled k obloze v jedné z uliček Tábora.

Objektiv má vysokou světelnost a také velmi krátkou minimální zaostřitelnou vzdálenost a díky této kombinaci se i při takto širokoúhlém ohnisku dá slušně pracovat s hloubkou ostrosti. S tím také souvisí bokeh, neboli podání neostrých částí fotografie. Také v tomto ohledu objektiv AF-S Nikkor 20mm f/1,8 G vyniká. Podání bokehu je velmi příjemné a podání neostrých partií je přirozené a na pohled příjemné. Ostatně to můžete také posoudit na ukázkových fotografiích, pořízených nejnovější digitální zrcadlovkou Nikon D750.

Závěrem tu pak máme asi nejpodstatnější vlastnost, kterou je ostrost pořízených fotografií. Také v tomto ohledu jsem byl s objektivem maximálně spokojen. Ostrost je výborná a bez problémů stíhá vykreslit i vysoké rozlišení nejnovějších digitálních zrcadlovek (opět se můžete sami přesvědčit v ukázkových fotografiích v plném rozlišení na konci článku). Fotografie jsou dokonale ostré doslova z rohu do rohu a to téměř bez ohledu na nastavené clonové číslo. Ostrost v rozích velmi mírně klesá pouze při maximálním zaclonění na hodnotu f/16 ale pokles je opravdu velmi malý a i při tomto nastavení jsou výsledky pořád ještě velmi dobré.

Sestava použitá pro recenziSestava použitá pro recenzi - Nikon D750 + AF-S Nikkor 20mm f/1,8 G.

Příslušenství, cena a závěr

V ceně objektivu je zahrnuta obvyklá výbava, na jakou jsme u Nikonu již zvyklí – tedy přední a zadní krytka objektivu, měkký obal na objektiv a také účinná tvarovaná sluneční clona Nikon HB-72. Doporučená prodejní cena objektivu je pak aktuálně (10/2014) v internetových obchodech 19.990,- Kč včetně DPH. Vzhledem k doslova skvělému optickému výkonu lze cenu považovat za dobrou a objektiv mohu s klidným svědomím doporučit všem fotografům, zejména pak těm, využívajícím nejmodernější digitální zrcadlovky Nikon s formátem čipu FX, tedy Full-frame. Za vynaložené peníze dostanete opravdu skvělý objektiv, u kterého oceníte zejména vysokou kvalitu pořízených fotografií, ale také vysokou světelnost f/1,8. Jedinou nevýhodou snad může být pouze velikost objektivu, která je ve srovnání s původní letitou verzí téměř dvojnásobná.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový objektiv AF-S Nikkor 20mm f/1,8 G ?

Celkem hlasovalo 247 lidí

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon D750 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG, tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu a hlavně vhodným zpracováním z formátu NEF (RAW) by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
17914719
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Ján Josef
Dobrý den, pročetl jsem si několik Vašich recenzí a potřeboval bych pomoci s rozhodnutím - 20mm nebo 24mm? Mám Nikon D7200 a k němu aktuálně 35mm a 50mm a chtěl bych ještě něco širšího. Kromě toho mám taky Sigmu 10-20mm /4-5,6 a mám trochu obavy, aby těch pevných 20mm už nemělo velký vliv na deformaci prostoru, soudkovitost atd. Na druhou stranu mě to široké ohnisko láká. Chtěl bych to hlavně na reportážní a street foto.. Budu si velice vážit Vašeho názoru, děkuji.
Michal Kupsa
No, upřímně řečeno, kouzlo pevné dvacítky, ale i dvacetčtyřky je hlavně při použití na FX zrcadlovkách. Pokud vám ale jde spíš o světelnost, raději bych volil tu dvacítku, která je přeci jen širší ....
Jiří Konrád
Díky za recenzi, právě jsem si objektiv objednal. Ještě uvidím. jak to bude s praktičností při velikosti objektivu. Starou dvacítku mám moc rád i proto, že je tak malá a vhodná na reportáže i na krajiny - po zaclonění na 5,6 - 11 není co řešit. Tady je plus světelnost a o dost lepší kresba při otevřené cloně.
S 28/1,8 G jsem maximálně spokojený jako s univerzálním objektivem na cesty na D800. vykreslí vše. Mám ho raději než ohnisko 35mm (fotil jsem dřív s 35/2).
Mějte se, dobré světlo ;-).
Michal Kupsa
Jo, stará dvacítka byla pěkně maličká, osobně by se mi líbil i podobný objektiv v provedení "pancake" a to i za cenu nižší světelnosti. Jinak s 28/1,8 mám podobné zkušenosti, je to taky velmi dobré sklo.
Zdravím a přeji dobré světlo.
Jirka
jen skoda ze ukazky nejsou na otevrene clone ...
Michal Kupsa
No, to je pravdu, zkusím pár fotek doplnit. :-)
Miroslav Havelka
Michale, paráda, pěkně napsaný. uvažuji o něm a jsem na vážkách. Mám D800 a starší verzi 20/2,8D a ta s D700 super na D800, nestíhá.... Uvažoval jsem také o Sigmě 35/1,8 Art, ta by se mi moc líbila, je to ovšem méně širší ohnisko, ale prý super kresba..... ovxkc;-D;-D;-D
Michal Kupsa
Ta Sigma je dokonce f/1,4 a je opravdu skvělá a bez problému stíhá i čip na D800. Na druhou stranu se jí teď kámoš zbavuje, protože na D4 mu nepřesně ostří, což při f/1,4 a akčnější fotografii je docela blbý - může to být ale samozřejmě jen ojedinělý případ, já ji měl v ruce taky a mě šlapala OK.
Jinak tahle nová dvacítka je oproti té původní opravdu hodně velkej krok kupředu a to po všech stránkách. Na D800 jsem ji sice neměl, ale čip na D750 stíhá úplně s přehledem, takže myslím, že by to měla stíhat i na D800.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace