Domů » Články » Recenze » Adventure Menu - uživatelská recenze

Adventure Menu - uživatelská recenze

Snad každý, kdo rád jezdí na vandry, cestuje někam dál do světa a nebo jede jen tak někam kousek na výlet, tak dříve či později začne řešit, co s sebou dobrého k jídlu. Možností je v dnešní době spousta a každý to řeší jinak. Někdo se spoléhá na restaurace, někdo s sebou vozí ingredience a normálně si v lese vaří, někdo se spokojí se studenou stravou, jiný s klasickými konzervami a stále oblíbené jsou i tradiční špekáčky. Jsou však i jiné, řekněme modernější způsoby, jak mít i při pobytu v přírodě plnohodnotné teplé jídlo a to i bez nutnosti rozdělávat oheň (což se hodí i vzhledem k nedávnému extrémně suchému počasí), nebo s sebou tahat objemný a těžký vařič. Jednou z takových možností je i outdoorové jídlo od českého výrobce Adventure Menu s velkou nabídkou jídel, které jsou navíc bez konzervačních látek a s možností velmi snadného ohřevu bez ohně.

Adventure MenuAdventure Menu - reklamní snímek 400g hovězího guláše s bramborem se od reality moc neliší, jídlo je to opravdu kvalitní.

Celá filozofie firmy Adventure Menu je postavena především na tom, že používá nejkvalitnější české suroviny, veškerá jídla zpracovává výhradně ručně, pomocí tradičních postupů a hlavně bez použití konzervačních látek. Zjednodušeně tedy jde v podstatě o jídlo sterilované, tedy vyladěná a do detailu vychytaná technologie známá již z časů našich babiček. Někdo možná ještě pamatuje, jak se třeba zavařovalo maso, paštiky či celá hotová jídla do sklenic - tak tohle je vlastně něco hodně podobného. Hned úvodem je však potřeba říct, že kvalita také něco stojí, takže pokud očekáváte něco na způsob konzervy za pár drobných v akci, jako ve vašem supermarketu, tak budete zklamáni a snad raději ani dál nečtěte. Pokud ale rádi víte, co jíte, jste za kvalitu ochotni i více utratit a máte rádi skutečně praktická řešení, tak právě vás by nabídka Adventure Menu mohla oslovit.

Nabídka jídel Adventure Menu je široká a průběžně se mění, aby to nebylo pořád jedno a to samé, takže zdržovat se kompletní nabídkou nemá smysl, tu najdete v obchodě. Podstatnější je hlavní koncept, kterým je, že jde o kompletní jídlo, tedy včetně přílohy. Hmotnost každého chodu je 400 gramů, což zhruba odpovídá běžnému jídlu v restauraci, které se skládá z přibližně 150 gramů samotného chodu (třeba maso s omáčkou) a zbývajících 250 gramů tvoří příloha. Nabídka jídel přitom začíná u klasiky, třeba v podobě guláše a končí u steaků z lososa a nechybí ani sladká, či naopak dietní vegetariánská jídla. V případě příloh je rozsah také velký, tedy od brambor až po bulgur. Přílohu ale měnit nelze, jídlo je vždy balené v jednom sáčku včetně přílohy.

Firemní produktové fotografie hotového outdoorového jídla Adventure Menu:

Adventure Menu - kompletní sada jídla a potřeb pro ohřev Adventure Menu - steak z lososa s čočkovým ragú Adventure Menu - rýžový nákyp se švestkami Adventure Menu - hovězí jerky (sušené maso)

Sáčky, ve kterých je jídlo balené, jsou plastové, poměrně robustní a dostatečně zatavené, takže nemusíte mít strach svoji porci jen tak hodit do batohu k ostatnímu vybavení. Další výhodou pak je, že takový obal skoro nic neváží, takže na rozdíl od klasických konzerv či sklenic s sebou netaháte zbytečnou váhu navíc, nemluvě pak o tom, že jídlo v této podobě je v batohu i mnohem skladnější. Pytlík lze snadno, bez použití nástrojů roztrhnout a pak už stačí jen lžíce a můžete jej rovnou sníst.

Pokud ale budete chtít jíst jídlo teplé, tak existuje několik možností, jak si ho ohřát. Pokud s sebou vozíte třeba ešus, či něco podobného, tak můžete celý pytlík s jídlem prostě hodit vody a na ohni ohřát, přičemž se nemusíte bát ani varu, protože obal je na to stavěný a vydrží. Jde to však i s pomocí sofistikovanější metody a to bez nutnosti rozdělávat oheň. Výrobce má totiž v nabídce i systém ohřevu, ke kterému je potřeba jen trocha vody. K tomu slouží další, větší, místo nezabírající a opakovaně použitelný plastový pytlík s plastovým zipem (tzv. "zipper-bag"), kam vložíte celé jídlo, k tomu přihodíte kapsli s oxidem vápenatým a pak už stačí jen trocha vody a jídlo se samo ohřeje. Díky dokonale těsnému balení stačí i voda úplně špinavá, klidně i z kaluže, protože do styku se samotným jídlem nepřijde. Samotná patrona je po použití zcela neškodná, protože neobsahuje žádné škodlivé chemikálie, takže nezatěžuje životní prostředí (v podstatě jde o obyčejné nehašené vápno).

Adventure Menu - praktická ukázka, že jídlo lze uchovávat i zmrazené a i v tomto stavu jej lze samoohřevem bez problému ohřát.

Nyní konečně k praktické části, protože jsem se samozřejmě těšil, až jídlo ochutnám a taky vyzkouším ohřev při praktickém použití. Napřed k samotnému jídlu, kterého jsem ochutnal hned několik variant, včetně sladkých. Velikost porce opravdu odpovídá, 400 gramů je skutečně dost a to i k obědu a pro většího chlápka, jako jsem třeba já (2 metry / 100kg živé váhy). :-) Chuťově je jídlo velmi dobré a absence chemických konzervantů je opravdu znát. Je to doopravdy jako jídlo z domu či restaurace, bez sebemenšího náznaku nějaké chemické pachuti, jako tomu často bývá u běžných konzerv. Praktické je i to, že jídlo je kompletní, včetně přílohy, které jsou vtipně řešené. Jedno z jídel, které jsem ochutnal, bylo například klasické vepřo/knedlo/zelo. Knedlíky by v sáčku asi nevydržely v klasické podobě a tak výrobce jen změnil jejich tvar a ze stejného těsta, jako se dělají bramborové knedlíky udělal něco jako noky. Chutná to stejně, jen tvar je pro toto použití praktičtější.Někteří kamarádi trampové si něco podobného vyrábí doma sami, jako třeba Brdský tramp Kartagoo, který si dokonce vyrábí kompletní menu a musím říct, že skvěle a tak jsem mu dal také několik vzorků ochutnat a stejně jako já si kvalitu pochvaloval.

Webové stránky výrobce outdoorového jídla: Adventure Menu

Dále jsem chtěl prakticky vyzkoušet i ohřev. Je to velmi jednoduché, snadné a opravdu to funguje. Stačí jen trocha vody, "zipper-bag" a kapsle pro ohřev. Funguje to přesně tak, jak výrobce uvádí a díky balení klidně i s velmi špinavou vodou. Během chvilky tak máte teplé jídlo a nemusíte dělat oheň. Zkusil jsem i oba typy patron pro ohřev, tedy jak 20, tak i 50 gramovou. Praktická zkušenost je asi taková, že pokud není vysloveně zima a jídlo vám stačí tak nějak akorát k jídlu, pak 20 gramová verze stačí. Jen je lepší ji v "zipper-bagu" dát pod jídlo a počkat raději delší dobu - výrobce doporučuje zhruba 12 minut. Pravdou ale je, že pokud máte rádi jídlo doopravdy horké a třeba je ještě navíc zima, pak se někdy stane, že 20 gramová varianta nestačí. V takových případech je lepší 50 gramová, která i v mrazu jídlo bez problému ohřeje a to i když vám cestou v báglu zmrzlo (viz výše ukázkové video). Výhodou navíc je, že pokud jedete na vandr či výlet ve dvou, tak se můžete domluvit a ohřát takto jídla dvě naráz - do "zipper-bagu" se vejdou a 50 gramový ohřev to zvládne. Stejně tak jsem prakticky vyzkoušel i ohřev v horké vodě v ešusu na ohni a i to se mi osvědčilo. Jídlo jsem prostě celé, zavřené hodil do vody v ešusu a přivedl k varu. Obal bez problému vydržel i když jsem jídlo na zkoušku chvíli vařil, aby se dokonale prohřálo a bylo opravdu horké, jako čerstvě uvařené.

Fotografie z praktického použití jídla Adventure Menu na běžném vandru:

Domácí výroba balíčku s jídlem - Made in Kartagoo Brdy Kompletní sada jídla Adventure Menu včetně ohřevu Unikající pára při ohřevu jídla Adventure Menu Hotové jídlo připravené ke konzumaci

V závěrečném shrnutí tedy musím zopakovat, že jídlo Adventure Menu je opravdu chutné, porce jsou dostatečně velké včetně přílohy, skvěle balené a bez přidaných konzervantů. Stejně promyšlený a v praxi opravdu funkční je i systém ohřevu bez ohně. Široká je i nabídka jídel, která se navíc průběžně obměňuje a za zmínku stojí i doplňkový sortiment, třeba v podobě sušeného masa. Pokud jde o nedostatky, tak lze uvést snad jen někdy problematický ohřev s 20 gramovou verzí. Jídlo sice ohřeje vždy, ale jak jsem popisoval výše, pro někoho to nemusí být dost, zejména pak v chladných obdobích roku. Lze to ale v pohodě řešit použitím 50 gramového ohřevu, který není zase o tolik dražší a navíc v případě potřeby ohřeje jídla dvě najednou.

Hlavní výhody Adventure Menu:

- skutečně kvalitní, plnohodnotná porce jídla
- široká nabídka jídel, včetně sladkých a sušeného masa
- bez použití konzervačních látek
- promyšlený systém ohřevu
- praktické balení bez zbytečné váhy navíc
- jídlo je opravdu chutné

Hlavní nevýhody Adventure Menu:

- vysoká cena
- někdy slabší 20g ohřev

Další věcí je také otázka ceny, která jak jsem naznačil výše, není na první pohled zrovna nízká, ale ani vysoká, protože kvalita je skutečně o několik řádů výše, než běžné konzervy. Abych byl konkrétní, tak ceny se aktuálně (10/2018) pohybují zhruba na úrovni 150 až 200,- Kč za hlavní jídlo. Sladké jídlo pak stojí něco maličko přes stovku. Ohřev se prodává ve zvýhodněných baleních, kdy je k jednomu opakovaně použitelnému "zipper-bagu" přibaleno pět patron. Toto balení 5+1 stojí v případě 20 gramových zhruba dvě stovky, v případě 5+1 a 50 gramových kolem 250,- Kč. Samozřejmě lze ušetřit ohřevem v ešusu.

Seznam aktuálních autorizovaných prodejců: Autorizovaní prodejci Adventure Menu

Za mě osobně - ne že bych to jedl pořád, ale například na náročnější vandry (není nutné tahat těžké obaly či vařič), kde chci skutečně vydatné, kvalitní jídlo a navíc třeba není čas či možnost klasicky vařit, tak si Adventure Menu s sebou beru rád a s klidem ho mohu doporučit i svým kamarádům, protože je to skutečně úplně "jiná liga". Navíc se dá nakoupit i do zásoby, protože i bez konzervantů vydrží jídlo Adventure Menu až tři roky.

Tak toliko mé zkušenosti s Adventure Menu a příště zkusíme třeba zase něco jiného.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí outdoorové jídlo Adventure Menu ?

Celkem hlasovalo 85 lidí


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
22121621
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Bart
Občas použiju balíček od EXPRES MENU. Stejná technoloie, jen trochu příznivější cena,ale stejně je nejlepší jídlo z vlastních surovin.
Michal Kupsa
Jasně, z vlastních surovin je to vždy nejlepší, ale ne vždy je to možné a ne vždy se to všechno chce člověku s sebou tahat. :-)
Topi
Myslím si, že jde o klasický "trendy ojeb". Není nad to si uvařit v kotlíku. Tady nakonec stejně ešus tahat musíš, zipper bag koupit musíš... Ale takhle budeš vypadat jako trendy boy, který nemá špekáčky od Babiše.
Michal Kupsa
Tak to si fakt nemyslím - jako jasně, nejlepší je uvařit si sám, to jo, ale ne vždy to jde a ne vždy se to člověku chce tahat. Fór je mimo jiné v tom, že ten ešus na toto právě tahat nemusíš, v podstatě táhneš jen čistou váhu jídla. No a pokud jde o ten zipper bag, tak ten jde používat opakovaně. Já jsem ten poslední, kdo by chtěl vypadat jako trendy boy, jen jsem už občas línej klasicky vařit a někdy to díky suchu poslední doby skoro ani nejde.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace