Domů » Články » Recenze » AF-P DX Nikkor 70-300mm VR - uživatelská recenze

AF-P DX Nikkor 70-300mm VR - uživatelská recenze

Teleobjektivy s rozsahem zoomu přibližně někde kolem 70-300mm patří už dlouhé roky k nejoblíbenějším a ve své nabídce je mají všichni současní výrobci fotoaparátů a objektivů. Nejinak je tomu samozřejmě i v případě Nikonu, který má ve své nabídce takový objektiv hned v několika provedeních. Doslova před pár dny k této nabídce přibyla další verze s označením AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VR (k dispozici bude i verze bez VR). Již podle samotného označení si pozornější jistě všimnou hned dvou věcí, jednak že jde o objektiv primárně určený pro digitální zrcadlovky formátu DX (nebo chcete-li, tak s formátem čipu APS-C) a druhak (krásné to slovo :-) ), že je zde použit nejnovější ostřící motor, označovaný v "hantýrce" Nikonu jako AF-P. Tento zaostřovací motor byl poprvé použit u základního zoomu, o kterém jsem již psal zde: AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 G VR, a je zřejmé, že se s tímto motorkem ještě setkáme v mnoha dalších nových objektivech.

AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VRAF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VR - nejnovější verze teleobjektivu s velmi oblíbeným rozsahem zoomu.

Technické specifikace obou verzí objektivu: optickou soustavu tvoří celkem 14 čoček, z toho 1 z ED skla, sestavených v 10 skupinách. Počet lamel clony: 7, minimální zaostřitelná vzdálenost je 1,1m od roviny čipu, filtrový závit 58mm, rozměry cca 72x125mm, hmotnost je 415 gramů u verze s optickou stabilizací VR nebo 400 gramů u verze bez VR.

Moje dosavadní uživatelské recenze objektivů najdete zde: Uživatelské recenze objektivů

Design, mechanické provedení a vlastnosti objektivu

Nejen po technologické, ale i po designové stránce se nový objektiv AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VR velmi podobá již zmíněnému (a také novému) základnímu zoomu AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 G VR. Není divu, oba objektivy totiž spadají do stejné třídy určené zejména začínajícím fotografům a také se dá předpokládat, že budou nabízeny společně ve větším setu s vybranými digitálními zrcadlovkami – například s nejnovějším modelem Nikon D3400 ale i s jinými typy.

Na první pohled si objektiv zachovává typický design, na jaký jsme u Nikonu léta zvyklí, na pohled druhý ale odhalíme několik zajímavých detailů. Příjemným zjištěním je výrazné rozšíření ostřícího prstence, se kterým se tak mnohem pohodlněji pracuje. Další změnou je absence jakýchkoli tlačítek či voličů na objektivu, vše se totiž již ovládá přímo z fotoaparátu a tak nejsou potřeba - což u některých, zejména starších fotoaparátů to může vyžadovat aktualizaci firmwaru. Objektiv ale funguje i bez této aktualizace a jediným omezením pak je jen nemožnost vypnout optickou stabilizaci VR.

Nový objektiv AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VR Optická soustava nového objektivu AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VR Sluneční clona Nikon HB-77 (není součástí dodávky) Měkký obal na objektiv Nikon CL-1020 (není součástí dodávky)

Jinak jak už to tak ve fototechnice bývá, tak i v konstrukci je vždy něco za něco a každému vyhovuje něco jiného. Zatímco jeden fotograf může nadávat na to, že tento objektiv je kompletně plastový (včetně upínacího bajonetu), tak druhý si to může pochvalovat, protože objektiv je díky tomu mimořádně lehký – což je zejména na cestách docela významná výhoda. Jednoznačnou nevýhodou je však průměr filtrového závitu 58mm. Již několikrát zmíněný "záklaďák" AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 G VR má totiž průměr 55mm, takže pokud je budete používat oba (což je docela pravděpodobné vzhledem k plánovaným setům), tak budete muset mít na každý zvlášť jiné filtry. Tím myslím zejména filtr polarizační, který nelze nahradit úpravou v PC a který není zrovna levný. Jinak jsem ale s konstrukcí objektivu byl spokojen – je malý, lehký, příjemně kompaktní a i přes plastovou konstrukci nevykazoval žádné mechanické problémy, jako vůle a podobně.

Ukázková fotografie - Nikon D7200, ohnisko 300mm, clona f/11, ISO 800, čas 1/800s.Ukázková fotografie - Nikon D7200, ohnisko 300mm, clona f/11, ISO 800, čas 1/800s.

Praktické použití a optické vlastnosti

Z praktického hlediska, při použití tohoto teleobjektivu v terénu, se mi objektiv osvědčil především jako lehký, pohotový a snadno přenosný na výletech, kdy mi stačila i velmi malá brašna na fotoaparát, základní zomm + tento teleobjektiv. Velmi jsem si pochvaloval také kvalitní a účinnou optickou stabilizaci Nikon VR (výrobce udává účinnost 4EV, což mohu víceméně povrdit), protože stativ se nejen mě, ale ani většině fotografů na běžné výlety tahat nechce a navíc je při pohybu terénem focení z ruky daleko pohotovější. Objektiv je navíc tak lehký, že se dá jít i delší vycházka s objektivem na fotoaparátu a obojím na krku, což je s běžnými teleobjektivy kvůli vyšší hmotnosti přinejmenším dosti nepohodlné. :-)

Pro nejednoho uživatele může být zajímavá také nejkratší zaostřitelná vzdálenost 1,1 metru od roviny čipu v celém rozsahu zoomu, což sice není vysloveně na plnohodnotnou makrofotografii, ale pro hrátky s méně drobnými detaily je to více než dostatečné, takže kreativnější fotografové se s tímto objektivem vyblbnou i v tomto ohledu víc než dost. Dobrým pomocníkem je také nový ostřící systém s krokovým motorkem, což napovídá již samotné označení objektivu písmenky AF-P. Jako celek sice toto ostření není ani zdaleka tak rychlé, jako u již zmíněného "záklaďáku" AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 G VR (což je celkem logické s ohledem na větší a těžší čočky optické soustavy teleobjektivu), ale je stejně přesné a hlavně naprosto plynulé, což ocení zejména ti fotografové, kteří svoji digitální zrcadlovku využívají také pro natáčení videa.

AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VR - MTF křivky při 70mm AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VR - MTF křivky při 300mm Ukázková fotografie - Nikon D7200, ohnisko 260mm, clona f/6, ISO 1600, čas 1/200s. Ukázková fotografie - Nikon D7200, ohnisko 220mm, clona f/8, ISO 400, čas 1/200s.

Nový teleobjektiv AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VR dostal do vínku také úplně novou optickou soustavu, navíc vylepšenou jedním prvkem z optického ED skla s extrémně nízkým rozptylem. Výsledkem je opticky opravdu docela dost povedený objektiv – to již předem naznačovaly firemní MTF křivky a v praxi to potvrdily i konkrétní výsledky v terénu. Vzhledem ke kategorii jsou výsledky tohoto objektivu opravdu až překvapivě dobré. Ostrost je skvělá v celém rozsahu zoomu a obvyklé optické vady jsou velmi dobře potlačené, což platí od sférického zkreslení, přes vinětaci až po chromatickou aberaci, či protisvětlo. Díky kruhové sedmilamelové cloně má objektiv také hezký a přirozený bokeh, takže si ho bez problémů dovedu představit i na náročnější fotografování. Po stránce optické kvality opravdu nemám, co bych tomuto objektivu vytknul. Někdo by sice mohl namítat, že má na delším konci nižší světelnost f/6,3 ale oproti běžnému standardu této kategorie f/5,6 je to rozdíl minimální a objektiv to optickou kvalitou i malými rozměry a nízkou hmotností více než dostatečně vynahradí.

Ukázková fotografie - Nikon D7200, ohnisko 300mm, clona f/11, ISO 400, čas 1/1000s.Ukázková fotografie - Nikon D7200, ohnisko 300mm, clona f/11, ISO 400, čas 1/1000s.

Cena a závěr

V závěru musím připomenout, že se vlastně nejedná o jeden objektiv, ale rovnou o objektivy dva - celou dobu jsem sice hovořil o teleobjektivu AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VR, ale v nabídce je i naprosto identická verze, která se liší pouze absencí písmenek VR na konci typového označení, což znamená, že není vybavena optickým stabilizátorem, je o pár gramů lehčí a samozřejmě také o něco levnější. Upřímně řečeno ale rozhodně doporučuji si připlatit (rozdíl je aktuálně cca 1.400,- Kč včetně DPH) na verzi se stabilizací, protože je jednak opravdu kvalitní a druhak (mé oblíbené slovo :-) ) protože u teleobjektivu je optická stabilizace opravdu dost důležitá – určitě důležitější, jak u základních, nebo širokoúhlých objektivů.

Nakonec se musím také přiznat, že závěrečné bodové shrnutí největších výhod i nedostatků jsem do posledního písmenka opsal z článku, ve kterém jsem se věnoval již několikrát zmíněnému "záklaďáku" AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 G VR. Oba objektivy toho totiž mají opravdu hodně společného – a to jak přednosti, tak i nedostatky. Vynikají skvělým novým autofokusem, velmi dobrými optickými vlastnostmi, účinnou optickou stabilizací a kompaktním, lehkým provedením, ideálním na cesty a výlety. Z nevýhod musím jmenovat poněkud vyšší cenu, než bylo v této třídě zvykem, absenci obalu a hlavně sluneční clony v ceně a také jiný filtrový závit než má základní zoom.

Hlavní výhody objektivu AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VR:

- zcela nový systém automatického zaostřování AF-P
- velmi nízká hmotnost i rozměry
- dobré optické vlastnosti
- kvalitní optická stabilizace VR
- povedený a praktický desing
- neotáčí se přední příruba

Hlavní nevýhody objektivu AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VR:

- přeci jen trošku vyší cena, než bylo dosud zvykem
- plastový bajonet
- sluneční clona není zahrnuta v ceně
- jiný závit filtru než základní setový zoom AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 G VR

Aktuální (10/2016) cena teleobjektivu AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VR se pohybuje více či méně těsně nad hranicí 10.000,- Kč včetně DPH. Jak jsem již uvedl výše, je to cena trochu vyšší, než jsme byli doposud "v těchto vodách" zvyklí, ale jedním dechem musím dodat, že vzhledem ke skvělým, zejména optickým, ale i konstrukčním vlastnostem tohoto teleobjektivu je nárůst ceny akceptovatelný a mohu vám jej v klidu doporučit. Pokud ještě svoji vysněnou digitální zrcadlovku nemáte, pak je ideální tento teleobjektiv koupit rovnou v některém ze zvýhodněných setů s fotoaparátem a základním objektivem – je to asi nejlepší způsob, jak srazit celkovou cenu výbavy směrem dolů.

Tak a to je asi vše a příště třeba zase něco o nějaké nové zrcadlovce. ;-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový objektiv AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VR ?

Celkem hlasovalo 346 lidí

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon D7200 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG, tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu, či zpracováním fotografií v grafickém editoru by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
613202119
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tibor
Mam Nikon D5200 a rozhodujem sa nad kupou tohoto objektivu,ale stale mi chodi po rozume predchadzajuce rozhodnutie o kupe
Tamron SP 70-300mm f/4-5,6 Di VC USD Nikon teraz naozaj neviem.Vasa recenzia ma nadchla.Trosku ma mata to f6,3 na konci..bojim sa toho.Sem tam by som tento objektiv chcel pouzit aj na sport vonku fotbal a vo vnutri hokej.
cenovo su oba skoro na tej istej urovni,takze...
Dakujem....
Michal Kupsa
Osobně bych volil Nikon, rozdíl světelnosti f/6,3 je zanedbatelný. :-)
David
Jaký je prosím rozdíl mezi tímto recenzovaným objektivem a objektivem Nikkor 70-300 f 4,5-5,6G-AFS-VR-IF-ED?
Převážně fotím letadla takže mi jde i o rychlost ostření.Děkuji za odpověď David
Michal Kupsa
Ten označený AF-S je vhodný i na FX (Full-frame) zrcadlovky. Pokud ale fotíte jen na DX, tak bych osobně volil novější AF-P - je menší, lehčí a asi i trochu rychlejší. Opticky jsou výborné oba.
Josef Juřík
Zdravím Vás Michale. Zajímalo by mě srovnání tohoto skla s Tamronem SP 70 - 300, 4 - 5.6, VC. Cenově jsou na tom srovnatelně, váhově nikoli a obrazová kvalita? ;-)
Michal Kupsa
Přiznám se, že zmíněný Tamron jsem v ruce neměl, ale při srovnatelné ceně není co řešit, protože originál je prostě originál, nemluvě o tom, že tento objektiv se Nikonu fakt docela hodně povedl.
Radim
Dobrý den Michale,
rád bych se zeptal na Vaši radu. Jsem rozhodnutý pro zmiňovaný Nikon D3400, nicméně řeším otázku objektivů. Fotoaparát kupuji pro zachycení cestovatelských zážitků (ulice, krajina, zvířata), tudíž jde mne o to, který "set" objednat.

Uvažuji o těchto dvou:
- Nikon D3400 + 18-105 VR
- Nikon D3400 + AF-P 18-55 VR + 70-300 VR (s tím, že kvůli skladnosti bych s sebou vzal jen 70-300 objektiv)

Díky předem za Vaše doporučení. Podotýkám, že jsem začátečník. :-)
Michal Kupsa
Dobrý den, no, k Nikon D3400 bych viděl jako lepší set se dvěma objektivy, ale brát si s sebou na cestu jen 70-300 mi přijde divné, 18-55 jistě použijete častěji. :-)
Zdravím a přeji dobré světlo.
Aleš
Dobrý den!
Tak sem poprvé v obchodě viděl v článku uvedený objektiv AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 G VR nasazený na D3300 (i D3400) a pohledově krásná a velikostně vyrovnaná sestava. Vedle stál tento recenzovaný objektiv 70-300. Oba jsou menší válečky jako kdyby byly určené na bezzrcadlovky, fakt pěkná malá velikost, na výlety s foťákem s lepším čipem, než má většina digitálů, jako dělaná. Pro porovnání vedle bylo stejné tělo s objektivem 18-105 VR a tato sestava byla jako pěst na oko, velký objektiv a na něm "viselo" tělo. Pro další srovnání mám doma AF-S DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 G VR a ten na velikostně podobném těle působí jako nesymetrický balvan.

Dobré světlo
Michal Kupsa
Dobrý den, ano, souhlas, tahle nová sestava AF-P 18-55 a 70-300 je na tyto menší těla i podle mě ideální.
Zdravím a přeji dobré světlo.
Aleš
Dobrý den!
V internetových bazarech se prodává objektiv Nikkor AF-S VR 70-300 mm f-4.5-5.6G IF-ED kolem desítky, nový šestnácky, pak je to hozená rukavice tomuto sklu.
Po optické stránce nevím, třeba pan Kupsa napíše víc, po mechanické akorát motor jestli nebude lepší, na video určitě, na focení, nedokážu posoudit. Jinak zbytek nesrovnatelný i když je tento pěkně slušivý váleček jako zmiňovaný 18-55.
A má clonu v ceně, což tohle kopírování od Canonu, nedávat clony nechápu, na čem ještě chtějí vydělávat, stejně tak jako krytky sáněk blesku už Nikon nedává, tiše a bez humbuku!!

Dobré světlo
Michal Kupsa
Já bych řekl, že hlavní výhodou tohoto skla je právě AF a taky menší rozměry i htmotnost - na cesty super. :-)
Milan
Dobrý den,
dík za zajímavé recenze, které mi pomáhají při výběru setu, který chci koupit jako dárek.
Rozhoduji se mezi sadou Nikon D5500 + objektiv 18-55 AF-P VR + 55-200 VR II a sadou, kde je místo 55-200 VR II 70-300 AF-P VR.
Druhá sada je o cca 5000 Kč dražší a chci se zeptat na Váš názor, jestli se vyplatí připlatit, nebo jestli by to byly "vyhozené" peníze.
Sám nefotím, takže nejsem schopen vlastnosti posoudit.
Děkuji
Michal Kupsa
Dobrý den, jestli se to vyplatí je hodně subjektivní podle toho, na co to konkrétní fotograf potřebuje, ale podle mě se to vyplatí už jen proto, že rozdíl mezi 200mm a 300mm je docela dost, o novější technologii AF ani nemluvě.
Zdravím a přeji dobré světlo.
Čuk
Osobně bych viděl jako zřejmé negativum tu světelnost f/6,3 na 300mm, to je hodnota tolerovatelná u ultrazoomů 18-250 či 18-300 né tady, ten rozdíl 3mm u závitu není dle mne až tak důležitý, ale zamrzí ve chvíli, když si člověk uvědomí že je pravděpodobně zcela bezdůvodný. V dnešní době kdy foťáky mají běžně přes 20Mpx, raději volím výřez ze své 18-140, než bych prohazoval objektivy, a výsledek je mnohdy lepší, protože udržet 140mm je za špatných světelných podmínek mnohem snažší než li 300mm. (zvláště pak, pokud je na konci f/5,6 místo f6,3).
Michal Kupsa
Každý má jiné preference i potřeby, nicméně rozdíl mezi f/5,6 a f/6,3 je při praktickém fotografování objektivem tohoto typu naprosto zanedbatelný. Podobně je to s výřezem - výřez je sice možný, ale vždy za cenu kvality výsledné fotografie, nemluvě o tom, že výřezem z 300mm mohu dosáhnout mnohem dál, než výřezem ze 140mm.
Karel.Z
Na mém M.ZUIKO 75-300mm ED II, byl problém s použitím CPL stejného průměru Kenko, po výměně za Hoyu bylo vše OK. Myslím si že redukce může kvalitu jistě ovlivnit, tak jako mají někteří UV filtr zárověň s CPL, může posunutím CPL, či UV o několik desetin, změnit a zhoršit kvalitu obrazu.
Pěkná recenze a fotky.
Michal Kupsa
V podstatě každej filtr zhoršuje kvalitu fotky, byť minimálně. Dva filtry už zase zpravidla vinětují a (nejen) proto já osobně používám pouze polarizační filtr, jinak nic. :-)
Martin Macák
Ahoj Michale, díky za další prima recenzi (celkově oba palce nahoru za tvůj web - recenze na D5500 byla "poslední kapka" která mě přiměla abych si ho pořídil, díky za to).
K této recenzi dotaz (nezkušeného nadšence) : neexistuje něco jako redukce z 55 na 58mm (nebo opačně), aby přecejen šla použít jedna velikost filtrů na oba obektivy? Díky předem za případnou odpověď.
S pozdravem a s respektem Martin M.
Michal Kupsa
Ahoj Martine a díky za důvěru, redukce samozřejmě existují - i když v dnešní době už nejsou tak rozšířené a oblíbené jako dřív. V tomto případě 55 / 58mm je rodíl malý, takže celkem v pohodě, ale i tak s tím mohou být problémy. Redukce často způsobují větší či menší vinětaci, v některých případech nelze použít s redukcí současně i sluneční clonu a podobně. Na druhou stranu je pravda, že na teleobjektivu asi většina lidí nepoužívá filtr tak často, takže se to dá vydržet. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace