Domů » Články » Recenze » AF-P DX Nikkor 18-55mm VR - uživatelská recenze

AF-P DX Nikkor 18-55mm VR - uživatelská recenze

Vždycky, když se ve světě fototechniky objeví nějaká novinka, tak se kolem toho zpravidla strhne slušný poprask. Zejména pak, když se jedná o novinku některé z TOP značek na trhu. Někdy se ale také stane, že se objeví novinka, o které se tak nějak moc nemluví a často jsou to přitom novoty opravdu hodně zajímavé. Přesně takovým případem je i dvojice nových objektivů s označením AF-P DX Nikkor 18–55mm f/3,5–5,6 G VR (liší se od sebe pouze tím, že jeden je a druhý není vybaven optickým stabilizátorem obrazu Nikon VR). Nové objektivy holt asi zůstaly tak trošku ve stínu ohlášených TOP modelů digitálních zrcadlovek (o těch detailněji již brzy ;-) ). Mě to ale přijde škoda, tak jim věnuji tuto svoji dnešní uživatelskou recenzi – dále již budu psát v jednotném čísle, protože jak jsem již řekl, objektivy jsou až na VR totožné a já si pár dnů zkusil fotit s VR verzí.

AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 G VRAF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 G VR - objektiv se vyrábí ve dvou verzích, s optickou stabilizací VR a bez ní, jinak jsou stejné.

Technické specifikace obou objektivů: optickou soustavu tvoří celkem 12 čoček, z toho 2 asférické, sestavených v 9 skupinách. Počet lamel clony: 7, minimální zaostřitelná vzdálenost je 25cm od roviny čipu, filtrový závit 55mm, rozměry cca 65x63mm, hmotnost je 205 gramů u verze s optickou stabilizací VR nebo 195 gramů u verze bez VR.

Moje dosavadní uživatelské recenze objektivů najdete zde: Uživatelské recenze objektivů

Design, mechanické provedení a vlastnosti objektivu

Již na první pohled je objektiv AF-P DX NIKKOR 18–55mm f/3,5–5,6 G VR jiný, než jeho poslední předchůdce, protože na něm zcela chybí obvyklé přepínače pro režim automatického zaostřování a také pro optickou stabilizaci. Nyní lze vše potřebné nastavit v menu fotoaparátu – zde pro jistotu upozorňuji, že toto nastavení funguje pouze s fotoaparáty Nikon D5500, D5300 a D3300 a pokud byste příslušné nastavení ve svém fotoaparátu nenašli, tak je třeba provést aktualizaci jeho firmwaru. U ostatních fotoaparátů je trvale zapnuté automatické zaostřování, stejně jako je trvale aktivovaná optická stabilizace VR. Díky absenci těchto přepínačů je tak na těle objektivu zase o pár cenných milimetrů více místa, díky nimž se o něco rozšířil zoomovací prstenec, takže práce s ním je zase o trošku pohodlnější - rozdíl sice není nijak extra velký, ale přesto je znatelný.

AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 VR AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 VR na těle Nikon D5500 Sluneční clona Nikon HB-N106 Měkký obal Nikon CL-0815

Jinak je ale nový objektiv svému předchůdci docela dost podobný a to jak designem, tak i rozměry a hmotností. Jisté rozdíly tu sice jsou, ale jsou v podstatě zanedbatelné, protože to dělá opravdu jen pár gramů a milimetrů. Jde o klasickou celoplastovou konstrukci, včetně upínacího bajonetu. Objektiv je prostě konstruován tak, aby byl co nejmenší a nejlehčí. Na druhou stranu je ale zase nutno říct, že doba "plastových chrastítek" je naštěstí už dávno pryč a i tento objektiv z kategorie nejlevnějších působí velmi solidně – nepůsobí až tak lacině, je dostatečně robustní, žádná jeho část nevykazuje žádné vůle a jak zoomovací, tak především ostřící prstenec má doslova vzorový chod. Se svým předchůdcem má společné také aretovací tlačítko, kterým se objektiv zamkne s maximálně zasunutou přední částí. Výhodou jsou minimální transportní rozměry, ale daní za to je zase nutno objektiv před použitím odemknout a pootočit zoomovacím prstencem.

Pro jistotu ještě doplňuji fakt, že objektivu se při zoomování ani při zaostřování (ať už ručním, nebo automatickém) neotáčí přední příruba, což v této kategorii ještě pořád není úplně obvyklé. Díky tomu je možné snáze pracovat s oblíbenými polarizačními, či přechodovými filtry a také je možné použít účinnější tvarovanou sluneční clonu Nikon HB-N106, která však bohužel není součástí dodávky. Po stránce ergonomie, designu a mechanického provedení bych tedy objektiv hodnotil jako velmi dobrý a musím ocenit i fakt, že i tuto kategorii nejlevnějších "seťáků" Nikon nepodceňuje a stále ji vylepšuje.

Praktická ukázka několika vlastností objektivu AF-P DX NIKKOR 18–55mm f/3,5–5,6 G VR :

Praktické použití a optické vlastnosti

Bez diskuze jsou v označení nového objektivu AF-P DX Nikkor 18–55mm f/3,5–5,6 G VR nejzajímavější právě ta první písmenka AF-P, která nám říkají, že zde byl použit zcela nový typ automatického zaostřování. Oproti předchozí generaci ultrazvukových motorů technologie SWM (Silent Wave Motor), označovaných jako AF-S, je nový krokový motor AF-P ještě o poznání rychlejší a tišší. Výhody jsou jasné a to jak pro natáčení videa, tak i pro samotné fotografování. Nový motor je tak dokonale tichý, že nijak neruší při natáčení ozvučených videosekvencí. Současně je také přeostřování v průběhu natáčení velmi plynulé a hlavně přirozené. Při fotografování je pak velmi příjemné opravdu mimořádně rychlé zaostření, což ocení zejména fotografové rychlejších dějů. Objektiv AF-P DX Nikkor 18–55mm f/3,5–5,6 G VR je úplně prvním takto vybaveným kouskem tohoto výrobce. Již teď se ale těším, až se tato technologie dostane i do dalších objektivů.

Nejde ale samozřejmě jen o systém automatického zaostřování, ale také o kvalitu výsledných fotografií jako takových. Nová verze objektivu je sice svému předchůdci velmi podobná, přesto se však v jeho útrobách skrývá zcela nová optická soustava, vybavená hned dvojicí asférických čoček. Na výsledcích je to znát a nová verze je opět o něco lepší, jak verze předchozí. Začnu od těch méně důležitých kritérií, jako je vinětace a sférické zkreslení. U obou veličin platí, že výsledky jsou tak nějak v normálu. Při běžném fotografování si vinětace ani sférického zkreslení zpravidla nevšimnete, ale za specifických situací však může být obojí lehce viditelné - vinětace zejména na nejširší záběr, minimální clonu a jednolité pozadí. Zkreslení pak také pouze na nejširším konci zoomu při fotografiích architektury a pravidelných rovných liniích velmi blízko okraje záběru. Obojí bych ale považoval za skoro zanedbatelné vzhledem k tomu, že nežádoucí efekt je minimální a hlavně snadno odstranitelný.

AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 VR - optická soustava AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 VR - MTF křivky při 18mm AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 VR - MTF křivky při 55mm AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 VR na těle Nikon D3300

Bokeh, tedy neostré pozadí mimo zaostřený hlavní objekt je opět tak nějak v normálu a v rámci možností parametrů daného objektivu. Doslova parádní jsou ale výsledky antireflexních vrstev, protože i se sluncem v přímém záběru se vám nějaký ten nežádoucí reflex hned tak nepodaří vyrobit a i ztráta kontrastu je minimální. Podobně je na tom chromatická aberace, se kterou se v podstatě nesetkáte. Je sice otázkou, jak moc je to zásluha objektivu a jak moc zpracování v obrazovém procesoru fotoaparátu, ale v konečném důsledku je to jedno. Stejné dobré jsou pak výsledky s ohledem na ostrost výsledných fotografií. Uprostřed a až skoro do krajů jsou fotografie bez výhrad ostré a to v podstatě bez ohledu na nastavení jak zoomu, tak clony. Až v úplných rozích snímku se za určitých podmínek objeví více či méně drobné neostrosti, ale opět spíše zanedbatelné.

AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 VRAF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 VR - praktická fotografie z terénu u které by nebyl nejmenší problém ani při tisku na výstavní formát.

Cena a závěr

Aktuální prodejní cena dražší verze objektivu s optickou stabilizací VR, se aktuálně (03/2016) pohybuje někde těsně nad hranicí 6.000,- Kč včetně DPH. Verze bez stabilizace VR pak někde okolo 5.000,- Kč včetně DPH. To se sice může zdát jako hodně, ale je důležité si uvědomit, že tento objektiv pravděpodobně nebudete kupovat samostatně a tak je asi mnohem podstatnější cena v setu s některou digitální zrcadlovkou. Například v případě zrcadlovky Nikon D5500 vyjdou oba objektivy v setu za méně než polovinu, konkrétně v případě verze VR je to pod 3.000,- Kč včetně DPH, což už vypadá o hodně zajímavěji. Jistě by se dalo namítnout, že starší verze tohoto objektivu vyjde ještě o něco levněji, ale k tomu bych poznamenal, že těch pár stokorun navíc, se v tomto případě opravdu vyplatí. Pokud se tedy před letní sezónou chystáte k nákupu nové digitální zrcadlovky, zejména z "trojkových" a "pětkových" modelových řad Nikonu, pak vám rozhodně doporučuji dát přednost této nejnovější verzi objektivu s rozsahem 18-55 milimetrů.

AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 VRAF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 VR - praktická ukázka makrofotografie, kvítek sedmikrásky o průměru 2cm.

Hlavní výhody objektivu AF-P DX Nikkor 18–55mm f/3,5–5,6 G VR:

- zcela nový systém automatického zaostřování AF-P
- velmi nízká hmotnost i rozměry
- dobré optické vlastnosti
- kvalitní optická stabilizace VR
- povedený a praktický desing
- neotáčí se přední příruba

Hlavní nevýhody objektivu AF-P DX Nikkor 18–55mm f/3,5–5,6 G VR:

- přeci jen trošku vyší cena, než bylo dosud zvykem
- sluneční clona není zahrnuta v ceně
- jiný závit filtru než setový teleobjektiv AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VR

Pokročilejší fotografové mají tendence se o této třídě objektivů vyjadřovat občas až s přezíravým pohrdáním, nicméně přesto právě objektivy tohoto typu patří k nejčastěji používaným a doba, kdy se o nich žertem říkalo, že je to vlastně jen "taková lepší krytka" jsou už naštěstí dávno, dávno pryč. Já osobně si tento objektiv dovedu naprosto bez problémů představit jako použitelný i pro náročnější fotografy a to hned v několika situacích – jako hlavní základní objektiv, jako záložní objektiv pro náročnější, ale také jako menší, lehčí a levnější alternativu například pro cestovatele, kteří nechtějí či přímo nemohou s sebou vláčet po světě svoji kompletní objemnou a těžkou výbavu. A na konec - vzhledem k tomu, že dokáže zaostřit i na velmi krátkou vzdálenost, je tento objektiv i celkem dobře použitelný i na makrofotografii.

Tak a to je tedy vše, děkuji za pozornost a zase někdy přístě u další zajímavé novinky.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový objektiv AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 VR ?

Celkem hlasovalo 347 lidí

Aktuální vývoj ceny objektivu AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 VR na českém trhu:

 

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon D7200 nebo Nikon D5500 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG, tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu, či zpracováním fotografií v grafickém editoru by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Pokud mě chcete trošku podpořit, sdílejte prosím článek na některé ze sociálních sítí, děkuji!

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
452157
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tomas
Dobrý den
Prosím pěkně o radu.Prodal jsem nikon d5100 s objektivem Nikon AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
Nýní mám nikon d5600 s objektivem Nikon 18-55mm f/3,5-5,6G AF-P DX VR + ještě starší Nikon 16-85mm f/3,5-5,6G ED VR AF-S DX + Nikon 50mm f/1,8 AF-S NIKKOR G + Tamron AF SP 70-300mm f/4-5,6 Di VC USD.
Otázka,mám prodat starší Nikon 16-85mm f/3,5-5,6G ED VR AF-S DX a nechat si jako základní objektiv Nikon 18-55mm f/3,5-5,6G AF-P DX VR
Děkuji Tomas
Michal Kupsa
To je těžké, 16-85 je vynikající objektiv, podle mě jeden z nejlepších, ale tato nová verze 18-55 je taky kvalitní a zase mnohem menší a lehčí, ale zase s menším rozsahem zoomu. Ať tak nebo tak, chybu neuděláte. Pokud bych to měl častěji nosit na zádech, nechal bych si asi 18-55. :-)
Tereza
Dobrý večer, nikde jsem se přesně nedočetla, jak to přesně funguje s novými AF-P objektivy, mám staré tělo - D3100, jak by to bylo s funkčností u mého fotoaparátu? Děkuji za odpověď
Michal Kupsa
Dobrý den,
objektivy typu AF-P bohužel na těle Nikon D3100 nefungují, viz tabulka kompatibility:
https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?lang=cs&articleNo=000035705
Tereza
Dobrý den, chtěla bych si koupit svoji první zrcadlovku. Zaujal mě Nikon D3400. Jelikož se v tom moc nevyznám, tak pořád nevím,který z objektivů by byl lepší. Jestli AF-P 18-55 VR nebo AF-P 18-105 VR. Podle vašich komentářů jsem zjistila, že byste kvůli menší velikosti doporučil ten první, avšak nevím, který z nich je kvalitnější.(popřípadě bude na focení stačit jen kratší ohniskova vzdálenost?)
Děkuji za vysvětlení
Michal Kupsa
Samotná kvalita fotografií je v obou případech zhruba na stejno, takže bych to bral spíše jen podle rozsahu ohniska. Je to ale prostě vždycky něco za něco, takže 18-105 má mnohem větší rozsah, ale zato je taky mnohem větší. Osobně bych ale spíše volil 18-55 a v případě potřeby delšího ohniska časem dokoupil třeba AF-P 70-300.
Kozel
Dobrý den
Zaujal mě Nikon D5600 a D7200.Objektivy 18-140 VR a 18-105 VR. Po přečtení vašeho článku o objektivu 18-55 AF-P.Nevím který vybrat.Chci koupit set a nevím s jakým objektivem koupit .Prosím o radu. Děkuji Kozel
Michal Kupsa
Dobrý den,
Nikon D5600 je poměrně malý a lehký, tak bych asi volil také malý a lehký AF-P 18-55 VR. K většímu Nikonu D7200 pak spíše 18-105 VR nebo 16-85 VR, případně 18-140 VR. Kvalitní jsou všechny, ale není úplně ideální dávat na malé a lehké tělo jako základní objektiv sklo, které váží cca stejně jako fotoaparát - je to trochu nepraktické.
Zdravím a přeji dobré světlo.
Dalibor
nedávno jsem si koupil zrcadlovku NIKON D3300 v setu s objektivem AF P DX Nikor 18-55 bez stabilizace, hodlám fotit krajinky běžné rodinné fotografie, občas portrét či video, jaké by jste doporučil další sklo k tomu to setu teleobjektiv od tamronu 18 -200, 55 - 200, nebo pevné sklo Nikon 35 mm???
Michal Kupsa
No, 18-200 určitě ne, tím si člověk moc nepomůže. Spíš bych volil 55-200 nebo 55-300, v případě potřeby širších záběrů 10-20.
Lukas
Než jste mi ještě odpověděl tak jsem našel Nikon 55-200......viz níže odkaz kde je ještě jeden navíc a srovnává typy s Vaším doporučením. Pořád doporučujete ten který píšete níže a opravdu jsou ty zbylé dva nevyhovující?
Děkuji

https://objektivy.heureka.cz/srovnani-produktu--nikon-70-300mm-f-4_5-6_3g-ed-af-p-dx-vr_-_nikon-55-300mm-f-4_5-5_6g-af-s-dx-vr_-_nikon-55-200mm-f-4-5_6g-af-s-dx-vr-ii-if-ed_-_nikon-18-55mm-f-3_5-5_6g-af-p-dx-vr/?fromclipboard
Michal Kupsa
Nevyhovující ne, ale lepší určitě. :-)
Lukas
Dobrý den,
před rokem jsem koupil set Nikon 5500 + AF-P DX Nikkor 18–55mm f/3,5–5,6 G VR.
Teď chci k tomuto setu dokoupit další objektiv. Můžete mi doporučit jaká kombinace by byla vhodná? Max investice je 8.000,-.
Děkuji za radu (nejsem fotograf, ale manželka je a chci to jako dárek - nerozumím tomu......).
Lukas:-)
Michal Kupsa
Dobrý den,
doporučil bych teleobjektiv AF-P 70-300 VR:
https://www.alza.cz/nikkor-70-300mm-f4-5-6-3g-af-p-dx-ed-vr-d4422623.htm?o=9
Nebo širokoúhlý AF-P 10-20 VR:
https://www.alza.cz/nikkor-10-20mm-f4-5-5-6g-af-p-vr-dx-d5039668.htm?o=10
Oba jsou trochu nad limit, ale objektivy pod 8.000,- Kč skoro neexistují.
Petr
Zdravím ,jsem fotoamatér a mám Nikon 3100, který obdobný objektiv bych si měl pořídit?
Děkuji petr B.
Michal Kupsa
Na Nikon D3100 nebude tento objektiv fungovat, doporučuji proto některou ze starších verzí označenou AF-S. Samozřejmě opět nejlépe se stabilizací, tedy další zkratka v označení VR, viz například v tomto článku:
https://www.michalkupsa.cz/blog/nikon-d3300-uzivatelska-recenze-86.html
Čuk
Dneska když jsem prodával D5000vku a pán si přinesl tento objektiv, tak nás hodně překvapilo, že nefungoval AF, ještě víc nás překvapilo, že nejde zaostřit ani ručně, no a když jsem doma zjistil, že se to týká i vpodstatě nedávno prodávaných D5100 a D5200 tak jsem nevěřil vlastním očím, opravdu NIKON už neví jak své věrné škubnout :-) Každým rokem zjišťuji, že odejít od Minolty/Sony nebylo to pravé ořechové,... co už teď,...
Michal Kupsa
Je to prostě zcela nová technologie, navíc výrazně lepší a každý výrobce prostě občas musí za něčím udělat tlustou čáru, protože jinak by se nikdy neposunul dál.
Karol B.
Ešte krátko doplním svoj predchádzajúci príspevok : pri kúpe tohoto objektívu treba mať aj šťastie. Potvrdzujú to jeho dosť protichodné recenzie na internete a aj moje vlastné skúsenosti. Mám už tretí kus. Prvý bol v prevedení bez VR, kúpený v sete s D3300 - slabá kresba na dlhom konci pri otvorenej clone (predaný). Druhý s VR dtto (vrátený). Po dlhšom váhaní som sa rozhodol zariskovať a kúpil som tretí kus, tiež s VR. S prvými dvomi sa nedá porovnať, kresba je úplne v poriadku v celom rozsahu ohniskových vzdialeností, dokonca aj v rohoch je na veľmi slušnej úrovni. Vinetácia samozrejme stále dosť značná, ale s tým sa dá ľahko poradiť v počítači. Veľmi účinná stabilizácia obrazu, rýchly a tichý autofokus (dokonca aj AF-C). Takže môžem odporúčať, ale treba vyberať z viacerých kusov.
Michal Kupsa
I to se může stát .... :-)
Karol B.
Kúpil som tento objektív vo verzii non VR s Nikonom D3300. Jeho výhody možno zhrnúť jednoducho : malý, ľahký, rýchly, tichý. Ale sú tu aj nevýhody : vinetácia je značná v celom rozsahu ohniskových vzdialeností. Klesá s rastúcou ohniskovou vzdialenosťou a (samozrejme) s clonou. Pri 18 mm a 3,5 clone je tragická. Ostrosť som porovnával s Nikkorom 18-105. Na 18 mm je ostrosť podobná, s rastúcou ohniskovou vzdialenosťou sa ale rozdiel zvyšuje v neprospech 18-55. Najhoršia sa mi zdá v rozmedzí 35 - 45 mm. 18-105 (moja vzorka) dopadla horšie iba v rohovej ostrosti, centrovaní (neostrá ľavá strana) a presnosti zaostrovania (backfocus).
Michal Kupsa
Vinětace i backfocus se dají celkem snadno řešit, dnes je hlavní ostrost.
Martin N.
Dobrý den . Bude objektiv AF-P fungovat s D3100 nebo D3200? (mám obě těla ) Díky za odpověď .
Michal Kupsa
Dobrý den, tak to bohužel vypadá, že na těchto tělech to nefunguje. :-(
Josef
Zdravím přátelé.
Zakoupil sem zmiňovaný objektiv (dodáván bez sluneční clony) a musím ho pochválit za slušnou kvalitu výstupu a rychlý AF, ostří okamžitě
i za ne zrovna ideálních světelných podmínek.
Teď už mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že po nasazení objektivu se v menu fotoaparátu objeví položka na vypnutí stabilizace : Menu uživatelských funkcí
- d snímání/indikace, d9 optická stabilizace - zapnout/vypnout. Tato nová položka v menu se zobrazí jen při nasazení objektivů Nikkor AF - P. U jiných typů objektivů se položka d9, NEZOBRAZÍ. Nemusíte se tedy obávat, že stabilizaci nevypnete. AF lze vypnout na těle přístroje. Objektiv jsem zkoušel na těle Nikon D7500. Zkoušel jsem ho v interiéru položený na stole se zapnutou i vypnutou stabilizací a fotky byly stejně ostré, bez osvětlení, za špatných světelných podmínek, po 20h. Takže myslím, že problém se zapnutou
nebo vypnutou stabilizací, co se týče fotografií, odpadá. Co se týká samotného videa, až vyzkouším, informuji.
Všem hezký den a dobré světlo. :-D
Michal Kupsa
Některé novější systémy stabilizace by už měly umět poznat, že jsou na stativu nebo pevné podložce a chovat se podle toho. Přesnější informace ale bohužel nemám, výrobce to přesně nedefinuje a informací je spousta a často protichůdných.
Thommy
DObrý, oznamujem že objektiv nefunguje s Nikon D3200, nainštalovany najnovší dostupný firmware, no auto-focus nefunguje - neostrí to. takže ide na predaj.
Michal Kupsa
Bohužel máte pravdu, už i na stránkách výrobce je model D3200 označen jako nekompatibilní. :-(
Josef
Co se týká objektivu AF - P, tak dle info, které mám od Nikonu, bude těchto objektivů přibývat a budou postupně nahrazovat starší verze AF - S. Jinak co se týká ovládání těchto AF - P objektivů, tak jdou všechny ovládat v menu fotoaparátu, ale má to jeden háček. Ovládací menu (vypnutí stabilizace) se v příslušném fotoaparátu zobrazí až po nasazení AF - P objektivu. Zkoušel sem to s AF - S objektivem a menu nikde.
A Michale měl jste pravdu, když jste naznačil, že tyhle objektivy jsou chytré a poznají, že jsou na stativu a automaticky vypnou stabilizaci, takže se nemusí vypínat v menu fotoaparátu (ale mohou). Řekl mi to pracovník Nikonu, když jsem s ním mluvil. A co se týká zmiňovaného Tamronu SP 70 - 300, VC, tak ho mám a obrazový výstup je perfektní, ostrý a stabilizace na jedničku. Obraz doslova zmrzne v hledáčku... Ale nevýhodu to má, objektiv je dost těžký, váží přes 700 gramů, proto sem se ptal na porovnání kvality Tamronu s Nikonem, protože uvažuji o výměně. Přeci jen se mi nechce tahat s sebou tolika kil. Přeji hezký víkend a dobré světlo. :cool:
Michal Kupsa
Jasně - AF-P teď bude kvůli videu standart, takže další skla jistě budou.
Pokud jde o to menu, tak to mě nenapadlo, vyzkouším, díky.
Josef Juřík
Protože se rozhoduji, který objektiv koupit k D7500. Jestli 18 - 140 nebo tento. Používal bych ho především na video a na focení krajinek.
Michal Kupsa
Pokud je to především na video, tak je AF-P určitě lepší. Snad se brzy objeví i další AF-P objektivy.
Josef Juřík
Zdravím Vás Michale. Docela by mne zajímalo srovnání tohoto objektivu s Nikkor 18 - 140, co se obrazové kvality, výstupu, ostrosti a kontrastu týká? Jaké máte zkušenosti? :-)
Michal Kupsa
Pokud bych to vzal čistě po obrazové stránce, tak to velký rozdíl není, protože 18-55 se opravdu hodně povedl.
Josef Juřík
Objektiv se mi velmi líbí, jen nevím jak na Nikonu D7500 vypnu stabilizaci? V menu fotoaparátu sem to nenašel. Dekuji za odp.
Michal Kupsa
Vypadá to, že u Nikonu D7500 (stejně jako u D7200) stabilizace vypnout nejde. Můj dojem je, že ji není potřeba vypínat, že objektiv pozná, že je třeba na stativu. Je to ale zatím jen můj dojem, na oficiální vyjádření Nikonu zatím čekám.
Pepan
Zdravím. Zajímalo by mne, jak bude (pokud) tento objektiv spolupracovat s novým Nikonem D7500, který se chystám si pořídit. Zajímá mě hlavně video.
Michal Kupsa
Dobrý den, ano, bude - funguje i s většinou starších těl.
Ondřej
Je to výborný seťák. Bleskově ostří a ostrostí nakopává zadek všem 18-105, dokonce i 16-85 - kterou jsem si koupil jako zajímavý upgrade a po týdnu ji poslal zase do světa, protože toto sklo je - vyjma zpracování a rozsahu - ve všem lepší.
Je to vůbec celkem bizarní, když držíte v ruce půlkilové sklo za 16 tis., působící profi dojmem, ale výsledky jsou na straně plastové malé lehké hračky.
Michal Kupsa
No, ohledně 16-85 bych byl opatrnější, ale jinak souhlas. :-)
Luda
Pozor!
Tento objektiv neostří na D5100 (vůbec). Takže to není jen o nevypnutelném VR a AF. Nový firmware není a na podpoře Nikonu neví, jestli někdy bude.
Stejný problém může být s jinými těly a asi také bude.
Michal Kupsa
Díky za doplnění - na D5100 jsem to nezkoušel, ale máte pravdu, podle dostupných materiálů to funguje až od D5200.
Tom
Zpětně děkuji za pěknou recenzi :)

Musím přiznat, že jsem byl zpočátku k tomuto sklu po zkušenostech se seťáky z minulosti nedůvěřivý a už plánoval nákup něčeho lepšího s tím, že si 18-55 nechám jako záložní. Na druhou stranu v setu s D5600 s 70-300 VR vyšel reálně skoro zadarmo, tak proč ho aspoň nezkusit :)

No a po dvou týdnech používání jsem celkem příjemně překvapen, takže asi dokoupím filtry, sluneční clonu a zatím si ho nechám. Navíc pro moje účely - hlavně focení na cestách / venku je výhodou i nízká hmotnost a malé rozměry...
Michal Kupsa
Díky a přesně tak - na focení na cestách je to super - malé a lehké, přitom pořád ještě poctivá zrcadlovka. :-)
Milan
Dobrý den,
k vánocům jsem synovi pořídil set Nikon 3300 s novým objektivem AF - P DX 18 -55 mm a 55 - 200. Objektiv 55 - 200 OK - spokojenost. Objektiv 18 - 55 mm P s krokovým motorem nám dělá problém. Po nasazení na tělo má projevy časované bomby - tiká v něm po zapnutí fotoaparátu, nechce automaticky zaostřit - stále bliká zelená kontrolka. Kontrolovali jsme firmware je nastaven 1.01 - takže by to mělo být OK. Nevíte v čem by mohl být problém - děláme něco špatně ???, nebo se jedná asi o vadu objektivu. Koupil jsem v Datartu, musel bych reklamovat, v případě vady objektivu chci jeho výměnu, né opravu. Prosím o radu.
Děkuji
Milan:-(
Michal Kupsa
Dobrý den, podle popisu se obávám, že to opravdu bude na reklamaci. :-(
Milan Šivic
Zdravím, Michale. Tvá recenze opět nezklamala. Super.
Michal Kupsa
Díky ! :-)
Aleš
Jo a za neotáčející se přední člen, za to sem velice rád, že Nikon konečně prozřel!!
Michal Kupsa
Jo, to je dobrá věc a snad už to konečně bude standart.
Aleš
Dobrý den!
Vzhledem k tomu, že se mi v mejlu objevila tato recenze, asi důsledek mého komentáře jinde, tak sem si recenzi přečetl a opět perfektní !!
Ale k objektivu.

Ne že bych tento rozsah na zrcadlovce opět chtěl mít, velice rychle mi na výletech chyběl o něco vetší zoom, přesto sem do čtení recenze šel, abych věděl víc, než co si o 18-55 všeobecně myslím spojením s těmi, pro které je primárně určen, tedy pro davy rodičů, výletníků, co experimentují spíš ze zvědavosti než primárně.

Zasunutý vypadá hezky, krásný váleček, ne co mám zeštíhlující se něco, co do sebe ani nezajede, ale sem v šoku, že mechanicky nejde vypnout ostření a ani stabilizátor VR! Dobrá, chápu ušetření i možnost pokažení něčeho mechanického, ale další šok je, že tohle jde elektronicky vypnout jenom na pár tělech DSLR Nikon!! Opět beru v potaz, udělají se na verze zrcadlovek D3xxx, D5xxx i D7xxx firmwery a je po problému, jenže si troufnu tvrdit, že se tak asi nestalo (D7000 má poslední verzi z roku 2014), tak se ptám, není tato možnost elektrického ovládání zahrnuta v aktualizacích objektivů, které jsou do DSLR Nikon vydávané po nějakém novém objektivu všeobecně, že na těle nezáleží? Já pochybuji!

Nicméně ohledně chybějícího vypínání (jedno jestli přepínačem nebo elektricky), jak to bude dělat ten, co bude chtít použít stativ a ještě ostřit ručně, když jeho tělo neumí být vypínačem, viz dole komentář pan Jiří Euler a D90? Nechápu!!

Někdo může namítat, že se zákazník má informovat a prodavač má říkat co má, stejně tak, že na tělech řad D3xxx a D5xxx nebudou automaticky ostřit objektivy bez motorku, což je fakt, ale to je právě to, bez motorku i tyto jsou levné, proto lidé na ně slyší, ti neví o optickém výstupu nic, zato o ceně ví snad všechno, ostatně dotaz dole pana Jakuba V. je víc než příkladem, že ani napsané na zlatém podnose není jasné.

ad rozsah 18-55 nebo 18-105 (komentáře níže) je těžká volba, nicméně dle vlastní zkušenosti z výletů, dovolených, prostě normální focení a že ne všechno můžu odchodit nohama (nemoc, není čas, krásnej holub na střeše, jak k němu, atd..., na nasazení 55-200 musíte mít čas, chuť a počasí), 55 bylo brzo málo, 16-85 už bylo lepších, ale rozsah 18-105 je tak akorát jako běžně využitelný. Samozřejmě clonu není potřeba řešit, ty sou stejné, možná tak trošku optickou kvalitu vzhledem k věku 18-105, ale upřímně, kolik lidí s tímto vybavením výstup pozná, jsou rádi nad něčím lepším než je digitál (což je, o tom ani náhodou), vidím to doma i kolem sebe, že bych někdy brečel, proč mají zrcadlovky!!

Pěkný den a dobré světlo
Michal Kupsa
S tím FW je to pravda, taky jsem myslel, že budou aktualizovat FW všech (nebo aspoň většiny) starších těl. Na druhou stranu se možná předpokládá, že stejně těch, co by potřebovali vypnout VR nebo AF je stejně minimum, zejména pak u objektivu tohoto typu, kde se s MF asi fakt ani příliš nepočítá.
Jan
Prosím je objektív AF-P kompatibilný s D3100 a D5100? Vďaka
Michal Kupsa
Ano je, jen u verze VR bude stabilizace trvale zapnutá.
Tom
Dobrý den. S překvapením jsem zjistil, že se tento objektiv dá koupit již za 3000 Kč samostatně. Bude mi fungovat, tedy ostřit a stabilizovat na zrcadlovce D80? Bohužel,s Nikon 18-70mm f/3.5-4.5 AF-S DX nemám dobré obrazové výsledky.Co vy na to? Děkuji
Michal Kupsa
Podle mě je to krok zpět, 18-70 je skvělé sklo a za 18-55 bych ho neměnil.
Petr
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal:
Budu kupovat D3300, jen se pořád nemohu rozhodnout jestli AF-P 18-55 nebo AF-S 18-105. Snažil jsem se najít nějaké srovnání, ale našel jsem jenom srovní se starším AF-S 18-55, a v tom vycházel ten delší objektiv většinou lépe. Ale nevím, jak dopadne ve srovnání s novým AF-P.
Chci to hlavně na focení rodiny, včetně natáčení videa - a na to bude lepší AF-P
(A časem pevná 35 nebo 50 nebo obojí...)
Ale chci to taky na foto z cestování, a na to je zase lepší 18-105.
Jaký tam vidíte rozdíl z hlediska optické kvality a rychlosti ostření? Očekával bych, že na většině fotek žádný rozdíl nepoznám.
Díky moc, Petr
Michal Kupsa
No, to je opravdu těžká volba - opticky to vyjde zhruba nastejno. AF-P 18-55 je vzhledem k AF určitě vhodnější na video a taky je o dost menší a lehčí. AF-S 18-105 je vynikající základní objektiv, ale je mnohem větší a také jeho AF není úplně ideální na video, zejména při potřebě častého přeostřování, třeba u rychleji se pohybujících objektů. Chybu ale neuděláte ani s jedním, ať vyberete jakkoliv.
Jakub V.
Dobry den. Jsem fotograf amater a se zenou by jsme si radi koupili, nejaky trosku lepsi fotak, nez jen kompakt. Jde nam o foceni rodiny, prirody atp. Proste rodinny fotak. Vybrali jsme Nikon D3300 v setu s timto objektivem. Mam ale vybrat s VR a nebo mi postaci ten levnejsi typ bez VR? A jak je to s ohniskem? Jinde jsem se docetl, ze jeden ma pevne ohnisko a druhy ne. Jaky je v tom prosim rozdil? Dekuji. Jakub
Michal Kupsa
Dobrý den, rozhodně doporučuji provedení VR (stabilizátor obrazu). Pevné ohnisko nemá ani jeden, ale to je na komentář příliš dlouhé, doporučuji nastudovat něco o objektivech obecně. Jinak k fotoaparátu D3300 je dobrou volbou i objektiv 18-105 VR.
Jiří Euler
Dobrý den pane Kupso,
díky jisté zbrklosti a menší informovanosti jsem se pokusil nahradit klasický Nikon 18-55 VR, který mi na D90 dobře fungoval. Bohužel nový AF-P si s ní nerozumí a nezaostřuje. Pravděpodobně se s tím nedá nic dělat, ale přesto bych byl rád za Váš komentář k tomuto mému problému. V Menu jsem nenašel nic, co by se dalo použít.
Děkuji. S pozdravem J. E.
Michal Kupsa
Dobrý den, fungovat by to mělo, jen bez možnosti vypnout stabilizaci VR. Pro jistotu taky zkontrolujte, zda máte aktualizovaný FW fotoaparátu.
Luděk H.
Dobrý den Michale,

prosím nemáte praktickou zkušenost, zda objektiv (resp. AF-P objektivy obecně) komunikuje s Nikon 1 standardem (+ adaptérem FT1) co se AF a VR týče (byť trvale zapnutých)?

Mockrát děkuji
Michal Kupsa
Přiznám se, že prakticky vyzkoušené to nemám, ale podle mě by AF i VR minimálně v režimu trvalého zapnutí fungovat měl.
Zdravím a přeji dobré světlo.
Daniel
Spolupracoval by tento objektiv i s D7100? Byla by nějaká omezení? Děkuji.
Michal Kupsa
Ano, funguje bez problémů i s D7100 a omezení je jen v tom, že nejde vypnout stabilizace VR. AF lze vypnout na těle fotoaparátu přepínačem. Časem by to ale měla řešit nová verze firmwaru.
Reuben
Zdravím,

Je nám líto, jsem pomocí překladatele, takže pardon můj špatný jazyk.

Mohu zkontrolovat, zda je přepínač zaměření na D7200 umožní objektivu být v režimu manuálního zaostřování? Děkuji.
Michal Kupsa
V případě fotoaparátu Nikon D7200 nelze vypnout ani AF ani VR. Je však možné, že to časem půjde, až vyjde nová verze firmware.
Martin G.
Dobrý den.
Recenze mi přijde přehledná a všeříkající..
Chtěl bych se jen zeptat na vaše doporučení. Chci koupit nikon D3300. Jen řeším problém, zda-li v setu s objektivem 18-105 nebo se dvěmi 18-55 a 55-200. Jsem začínající fotograf. Jde mi převážně o snímky z přírody. Jak krajina, tak i detail. A samozřejmě rodinná fotografie. A potom je mi i doporučován objektiv s pevným ohniskem 50 a jinde 35. Copak byste doporučoval vy?
Předem děkuji za odpověď..
Michal Kupsa
Já osobně bych preferovat set s 18-105, ale tak jednoznačně to říct nejde, protože každý prostě má jiné potřeby i očekávání. To by bylo na delší diskuzi ....
Honza G.
Vzhledem k tomu, že v řadě specializovaných webů je tento objektiv podceňovaný, a i většina prodavačů vnucuje set s většími, těžšími a hlavně dražšími objektivy, je příjemné si přečíst argumenty podložený protinázor.
Michal Kupsa
Díky za důvěru, ono je to ale taky o tom, že kvalita těchto objektivů šla hodně nahoru.
Jitka Porschová
Konečně jsem našla krásné vysvětlení toho co jsem potřebovala, děkuji moc! Hezky sepsané a vysvětlené!
Michal Kupsa
Děkuji za přízeň, brzy budou další články. :-)
Tomáš
Pěkná recenze. Díky
Michal Kupsa
Díky ! :-)
Pavel
Dobrý den,
děkuji za pěkné pojednání. Vím, že je to technicky náročnější, ale pro hodnocení bylo by zajímavé i posouzení obou těl Nikonů na stejném obrázku a stejném nastavení.
P.H.
Michal Kupsa
Dobrý den, po čistě obrazové stránce jsou na tom obě těla v podstatě stejně - jsou stejně stará a jsou v nich stejné, nebo téměř stejné čipy. Recenze obou těl najdete také zde - rubrika recenze: www.michalkupsa.cz/blog/recenze/
Zdravím a přeji dobré světlo.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace