Domů » Články » Recenze » Čelovka LED Lenser H7R.2 - uživatelská recenze

Čelovka LED Lenser H7R.2 - uživatelská recenze

V minulém článku na toto téma jsem se věnoval čelovce Led Lenser SEO 5, která je určena spíše uživatelům, pro které není až tak důležitý samotný světelný výkon, ale spíše malé rozměry, nízká hmotnost a samozřejmě také příznivá cena. V tomto článku se naopak zaměřím na opačnou stranu nabídky čelovek – tedy konkrétně na čelovku Led Lenser H7R.2, která je určena spíše náročným uživatelům a to především s ohledem na vysoký výkon jak samotné svítilny, tak třeba i baterie. Čelovka Led Lenser H7R.2 sice není mezi těmito svítilnami absolutní špičkou, ale zařadil bych ji někam do kategorie vyšší střední třída, což ale samozřejmě zase obnáší vyšší rozměry, hmotnost i vyšší cenu.

Čelovka Led Lenser H7R.2Čelovka Led Lenser H7R.2 - dvoudílná čelovka vyšší střední třídy s vysokým výkonem LED diody i baterie.

Úvod a mechanické provedení

Při výběru čelovky pro svoji druhou recenzi jsem vycházel z toho, že by to pro změnu chtělo něco pro náročnější uživatele, ale na druhou stranu jsem se nechtěl zabývat těmi úplně nejšpičkovějšími modely, protože ty asi opravdu ocení jen velmi úzká skupinka nadšenců, skoro bych řekl až čelovkových fanatiků. :-) Sáhl jsem proto po čelovce Led Lenser H7R.2, která je už docela dlouho poměrně dost oblíbená i na českém trhu a tento model je vlastně vylepšením, nebo chcete-li, tak druhou generací původního a úspěšného modelu H7R, který je na trhu již pár let.

Nyní ale již k samotným vlastnostem čelovky – po stránce barevného provedení je to jednoduché, protože na rozdíl od jiných modelů je tato v nabídce pouze v jediném, černočerveném provedení, které bych v dobrém slova smyslu nazval jako konzervativní. Není škaredá, ale ani to není nějaký designérský úlet, prostě vypadá tak, jak by čelovka vypadat měla a to včetně použitých barev. Samotné mechanické provedení pak již na první a dotek pohled dává znát, že nejde o nějakou lacinou hračku z tržnice. I po delším používání není ani náznaku opotřebení, nebo že by něco někde nefungovalo tak, jak má. Je to znát i na sebevědomí výrobce, který (nejen) na tuto čelovku dává plnou záruku po dobu 5 let, což rozhodně není běžné a osobně to beru jako velké plus.

Zde pro představu několik základních produktových snímků čelovky Led Lenser H7R.2:

Čelovka Led Lenser H7R.2 - celkový pohled Čelovka Led Lenser H7R.2 - pohled zezadu Čelovka Led Lenser H7R.2 - obsah balení Li-ion baterie pro čelovku Led Lenser H7R.2

Samozřejmostí také je, že popruh, respektive dva popruhy, jdou u čelovky snadno demontovat a v případě potřeby vyprat, nebo v horším případě vyměnit. Co se týče ergonomie, tak čelovka dobře sedí na hlavě a problém není ani s ovládáním. Pro férovost ale musím zase uvést, že je pořád potřeba brát v úvahu, že jde o čelovku dvoudílnou (světlo vepředu a baterie vzadu), což nemusí každému vyhovovat. Tohle je ale velmi subjektivní a každému holt sedne něco jiného. V mém případě je to asi tak, že na dvoudílném provedení jako plus vidím to, že mi na hlavě lépe a pevněji sedí. Jako mínus zase to, že pokud si potřebuji hlavu někde opřít, tak je baterie vzadu prostě trochu nepohodlná.

Může se hodit, aneb praktické odkazy:

Oficiální stránka výrobce s informacemi k čelovce Led Lenser H7R.2
Stránka pro ověření pravosti + registrace produktu

Funkce a použití v praxi

Zde je asi na místě uvést aspoň několik základních parametrů a technických specifikací čelovky Led Lenser H7R.2. Čelovka má hmotnost 165 gramů a je napájena jedním Li-ion akumulátorem s napětím 3,7 V a s kapacitou 1400 mAh, který je součástí balení. Certifikace odolnosti, zejména proti vlhkosti, je velmi slušná a vyhovuje přísné mezinárodní normě IPX6. Samotný reflektor svítilny je osazen jedinou LED diodou s maximálním výkonem 300 lumenů. V praxi to pak znamená, že čelovka při maximálním výkonu dosvítí na vzdálenost kolem 160 metrů, což přiložený Li-ion akumulátor vybije zhruba za 6 hodin. Světelný výkon je ale plynule regulovatelný a snížením výkonu lze velmi výrazně prodloužit výdrž baterie až na několikanásobek (při nastavení na minimum až na 60 hodin).

Firemní produktové video, které dobře vystihuje základní vlastnosti a ovládání:

Pro mě osobně, ale zřejmě i pro většinu z vás, je jednou z hlavních výhod této čelovky fakt, že je napájena Li-ion akumulátorem, který je navíc součástí balení a to dokonce včetně nabíječky. Ještě lepší na tom ale je, že nabíječka čelovky používá (odnímatelný) standardní USB/micro USB kabel, což v praxi znamená, že nabíječkou čelovky můžete nabíjet například svůj mobil a naopak. Pochválen budiž den, kdy se všichni rozumní výrobci elektroniky konečně dohodli a začali používat jeden standard. :-) Pokud ale potřebujete tuto čelovku využívat opravdu intenzivně a jeden Li-ion akumulátor je pro vás málo, tak máte ještě dvě možnosti – buďto si můžete dokoupit akumulátor náhradní anebo místo něj použít 4 klasické AAA baterie. Opět hlasitě tleskám, opravdu jednoduché a přitom skvělé řešení, kéž by to tak bylo i u jiné elektroniky. :-)

Popisovat detailně jednotlivé funkce snad ani nemá smysl, to si případně najdete sami v manuálu, který je ke stažení na konci článku. Já se tedy soustředím jen na své postřehy ze skutečně praktického použití. V prvé řadě jde o výkon hlavního reflektoru, který má jednu LED diodu a tak svítí pouze obvyklým bílým, neutrálním světlem (zhruba stejná světelná teplota jako blesky fotoaparátů). Zjednodušeně řečeno čelovka svítí opravdu hodně – a není se co divit, maximální výkon 300 lumenů je fakt dost a nenapadá mě situace, kdy by to bylo málo. Řeknu to asi takto - s přehledem a slušnou rezervou přesvítíte i fotbalové hřiště napříč z rohu do nejvzdálenějšího protějšího rohu. To je ale takový výkon, že osobně jsem ho použil jen minimálně a většinou využívám skvělé funkce v podobě potenciometru (kolečka) na bateriové části, díky kterému můžete výkon opravdu plynule regulovat až na minimálních 20 lumenů, což je dobré třeba na čtení před spaním. :-)

Čelovka Led Lenser H7R.2Čelovka Led Lenser H7R.2 - detail předního reflektoru s jedinou, velmi výkonnou LED diodou.

Potenciometr (kolečko) na bateriové části kromě regulace výkonu slouží také jako funkční tlačítko, kontrolka a také jako bezpečností zadní červené světlo. To je samozřejmě super, ale abych nepřechválil, tak tady bych měl menší výhradu – zadní červené světlo je dobré (neoslňuje) třeba pokud jde potmě více lidí za sebou, tak aby na vás někdo nešlápl, ale třeba pro jízdu na kole po silnici je podle mě výkon zadní červené diody již nedostatečný.

Další skvělou funkcí je, že hlavní reflektor je možné nejen vyklápět nahoru a dolů podle potřeby, ale otáčením příruby paraboly je také možné regulovat šířku světelného paprsku, nebo jak někdo říká zaostřovat. To je samozřejmě super, ale i tady bych měl jednu menší výtku – hrana této otočné příruby má sice vroubkování, ale bohužel nedostatečné. Příruba pak občas lehce zatuhne v krajní poloze a to je pak otočení poměrně těžké – nemluvě pak o situaci v zimě v rukavicích. Naopak ale musím pochválit skvělé funkce jako je indikace stavu baterie, upozornění na nízký stav nabití baterie, režim pro vybíjení baterie a také důležitý zámek proti nechtěnému zapnutí svítilny, například v batohu nebo v kapse.

Čelovku jsem otestoval opravdu důkladně, dokonce mi na vandru do rána i zapadla sněhem:

Led Lenser H7R.2Led Lenser H7R.2 - čelovku jsem testoval opravdu důkladně, na vandru pod širákem mi dokonce přes noc zapadla sněhem. :-)

Cena a závěr

Prodejní cena čelovky Led Lenser H7R.2 se aktuálně (11/2015) pohybuje někde kolem 2.000,- Kč včetně DPH a v této ceně je zahrnuta jak samotná čelovka, tak i nabíjecí Li-ion baterie s nabíječkou a USB kabelem. Pokud byste chtěli ušetřit, tak můžete sáhnout i po modelu Led Lenser H7.2, kde v balení najdete pouze samotnou čelovku se sadou čtyř jednorázových AAA baterií.

Aktuální přehled ceny čelovky Led Lenser H7R.2 na českém trhu:

 

Cena se může někomu zdát vysoká, ale já myslím, že je přiměřená, protože jde o opravdu kvalitní, vysoce výkonnou, odolnou a časem prověřenou svítilnu (již druhá verze této čelovky), u které se nemusíte bát ani nasazení v náročnějších podmínkách. Velkým plusem je také plná záruka v trvání 5 let – zde si však dejte pozor a nakupujte pouze v renomovaných obchodech, aby šlo o opravdu originální výrobek a nikoli o padělek nebo "šedý dovoz". Odkaz pro ověření pravosti a registraci je v úvodu článku. Na druhou stranu je ale také nutno uvést, že ne každému vyhovuje "dvoudílná" čelovka a proto doporučuji v obchodě vyzkoušet. V případě že by vám to nevyhovovalo, tak mohu doporučit jednodušší jednodílnou čelovku Led Lenser SEO5, o které jsem psal minule a která se také vyrábí v provedení s nabíjecím Li-ion akumulátorem – provedení Led Lenser SEO 5R.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí značková čelovka LED Lenser H7R.2 ?

Celkem hlasovalo 145 lidí

V příloze si můžete stáhnout originální návod k použití čelovky Led Lenser H7R.2 ve formátu PDF:

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
27162217
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Roman Sadílek
Nevite kde koupim baterii bohužel odešla mne.
Michal Kupsa
Zkuste tento obchod:
https://www.savetheday.cz/produkty/znacky/ledlenser/celove-svitilny/
Helena
Ahoj Michale, vidím, že jsi znalý v tomto odvětví. Vidím, že převážně hodnotíš čelovky led lenser. Co bys viděl jako vhodný model pro laickou běžkyni. Chci říct, běhám denně ale ne nějak náročný terén. Nechci extra těžkou a aby byla hezká. Poradil bys mi? Mockrát děkuji:-)
Michal Kupsa
Ahoj Heleno, asi bych volil SEO 5 ve verzi s dobíjecím akumulátorem, viz zde.
http://www.michalkupsa.cz/blog/celovka-led-lenser-seo-5-uzivatelska-recenze-140.html
Stana
chtěla jsem vědět, zda je to i vhodne jako dárek :D ale teď už vím, že ano. Moc dík za recenzi, díky ní jsem dobře vybrala
Michal Kupsa
Tak to jsem moc rád, že to dobře dopadlo. :-)
Stana
Porizujete nekdo tuto celovku jako vanocni darek? Nebo dostal jste nekdy nekdo celovku jako darek?
Michal Kupsa
Ne, ale mám ji doma, proč?
Petr
No ja jsem s tim spokojenej jako blazen. :-)
Michal Kupsa
Já taky, vydržela třeba i tohle. :-D
http://www.michalkupsa.cz/priloha-193/moje-boty--4570.html
Jakub
Zdravím, moc děkuji za recenzi. Také vybírám čelovku. Takže začím brouzdám po internetu a koukám po recenzích a článcích (třeba tady najdete jeden hezký: http://rungo.idnes.cz/jak-vybrat-celovku-0ny-/behani.aspx?c=A151007_222159_behani_Pil). Při hledání jsem narazil na tuhle čelovku: http://www.rybashop24.com/celovky-svitilny/celovka-petzl-tikka-r.html. Co na ni říkáte? Vypadá dobře.
Michal Kupsa
Jo, ta vypadá taky dobře, za cca stejné peníze je menší, ale zase taky míň svítí.
DAdy
Vyrobcom by uz mohlo napadnut konecne aj kombinacia dobijatelneho aku + adapter na vlozenie klasickych bateriek pre ten isty model...
Osobne nepreferujem akumulator, aj ked nechodim na niekolko tyzdnov mimo civilizaciu.
Ak ide otocna priruba ztuha - nekruti to celou celovkou na hlave ? A co v pripade, ze ju nemam na hlave - ide aj tak ovladat jednou rukou ?
Michal Kupsa
Kombinace akumulátoru nebo AAA baterek jde u čelovky v předchozí recenzi:

http://www.michalkupsa.cz/blog/celovka-led-lenser-seo-5-uzivatelska-recenze-140.html

Zase tak moc ztuha to nejde a časem se to vychodí, lze ovládat jednou rukou.
TomK
Čelovka jistě dobrá, ale údaj o svítivosti nebo doba svícení je výplodem marketingového oddělení.
Pokud by opravdu měla dávat 300 lm, tak při účinnosti LED cca 80 lm/W by musela mít odběr 4 W. A při kapacitě aku 1400 mAh x 3,7V = 5,18 Wh by vydržela sotva hodinu. Něco je špatně...
Michal Kupsa
Účinnost LED 80 lm/W je údaj cca z roku 2006, od té doby tato technologie opět pokročila. :-)
Současné LED celkem běžně dosahují až ke 200 lm/W.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace