Domů » Články » Recenze » Čelovka LED Lenser SEO 5 - uživatelská recenze

Čelovka LED Lenser SEO 5 - uživatelská recenze

V poslední době se na našem trhu doslova roztrhnul pytel s nabídkou různých svítilen a čelovek všech možných provedení, barev, výkonů a odolností. No, a protože čelovku sám na svých cestách velmi často používám, tak jsem si řekl, že je načase podívat se po něčem novém a případně se se svou zkušeností také podělit na svém webu. Za ty roky na vandrech jsem vystřídal několik neznačkových čelovek z cenové kategorie "dvě, tři stovky" a nebyla to dobrá zkušenost, protože se všechny dříve či později (ale spíše dříve) rozpadly. Proto jsem se rozhodl, že je přeci jen konečně načase pořídit si nějakou pořádnou, značkovou čelovku, na kterou bude spolehnutí a která mi nějaký ten pátek vydrží.

Čelovka Led Lenser SEO 5Čelovka Led Lenser SEO 5 - vyrábí se ve dvou barevných provedeních, bílo-červené a bílo-černé.

Úvod a mechanické provedení

Při výběru vhodné čelovky jsem vycházel zhruba z tohoto zadání – chtěl jsem čelovku především malou a lehkou, bez většího důrazu na funkce nebo výkon, protože na běžné použití na vandru svým výkonem stačí snad všechny dnešní čelovky. Současně jsem ale chtěl také čelovku nepříliš drahou, přitom ale přesto značkovou, s nějakou tou záruční dobou, abych měl aspoň trošku nějaký spoleh na to, že se nerozpadne po jedné sezóně. Po prozkoumání trhu jsem se nakonec rozhodnul pro značku Led Lenser a její model SEO 5, který v podstatě přesně splňuje mé zadání. Sice už nespadá do zmíněné kategorie "za dvě, tři stovky", ale přitom zase není ani zbytečně předražená a hlavně už to není žádná "no-name" značka a má tedy kromě dostatečného výkonu a výbavy také solidní konstrukci a hlavně záruku, což bylo jedno z mých nejpodstatnějších kritérií.

Nyní ale již k samotné čelovce Led Lenser SEO 5 – k dostání je ve dvou barevných provedeních, v bílo-červené a bílo-černé. Protože červenou barvu upřímně řečeno moc nemusím, tak jsem zvolil bílo-černé provedení. Napřed jsem byl trošku zklamán tím, že ta bílá je na čelovce opravdu dost zářivá, ale nakonec jsem byl rád, protože se v praxi ukázalo, že se to občas hodí, když ji člověk nechá někde položenou a nemůže ji najít. :-) Balení čelovky je v pěkné papírové krabičce (tedy žádný plastový blistr, který musíte rozstřihnout a poté zahodit), kde najdete kromě samotné svítilny také kvalitní značkové baterie Duracell, návod k použití (což se sice může zdát úsměvné, ale není to od věci, protože čelovka má překvapivě dost funkcí) a také unikátní registrační kód, kterým si můžete ověřit, že jde o originální výrobek a nikoli jeho kopii – bohužel, už i čelovky se kopírují. Pomocí toho kódu si můžete svoji čelovku i zaregistrovat.

Čelovka Led Lenser SEO 5 Čelovka Led Lenser SEO 5 - pohled zprava Čelovka Led Lenser SEO 5 - sklopený reflektor Čelovka Led Lenser SEO 5 - detail reflektoru

První dojem po vybalení čelovky je velmi dobrý, velikost i hmotnost jsou tak akorát – celkové provedení není ani příliš titěrné, ale ani zbytečně velké nebo těžké a je také příjemně kompaktní. Použité plasty jsou kvalitní a dostatečně robustní. Čelovka také dobře sedí na hlavně a snadné je i její ovládání. Provedení je také odolné proti dešti, čemuž odpovídá i gumové tlačítko spínače, stejně jako bateriový prostor, který je utěsněn kvalitním silikonovým těsněním. Kvalitní je i pružná páska, která drží čelovku na hlavě. Je sice opravdu zářivě bílá, ale v případě potřeby ji lze snadno sundat a vyprat, případně ji lze i úplně vyměnit. Na pásce je také malá praktická karabinka, s jejíž pomocí lze čelovku snadno zavěsit například ve stanu. Vše je prostě promyšlené, jednoduché a přitom skvěle funkční.

Může se hodit, aneb praktické odkazy:

Oficiální stránka výrobce s informacemi k čelovce Led Lenser SEO 5
Stránka pro ověření pravosti + registrace produktu

Funkce a použití v praxi

Zde napřed něco málo technických parametrů. Čelovka váží 105 gramů a je napájena trojicí mikrotužkových baterií AAA. Odolnost, zejména s ohledem na voděodolnost, je velmi slušná a odpovídá přísné mezinárodní normě IPX6. Hlavní reflektor je realizován pomocí jediné LED diody s obvyklým neutrálně bílým světlem. Maximální výkon této LED diody je 180 lumenů, což v praxi znamená, že čelovka má maximální dosvit cca 120 metrů. Výdrž baterií na maximální výkon svícení je cca 7 hodin. Výkon LED diody ale lze plynule regulovat (čelovka si poslední nastavení "pamatuje") z maxima až na minimum, kdy je výkon 20 lumenů, čelovka pak dosvítí až na 40 metrů a výdrž baterií se prodlouží minimálně na 25 hodin.

Čelovka Led Lenser SEO 5 - balení Čelovka Led Lenser SEO 5 - bateriová komora Čelovka Led Lenser SEO 5 - pro představu o rozměrech Čelovka Led Lenser SEO 5 - sundaná čelenka (možno vyprat).

Zmíněné technické parametry jsem exaktně neměřil, protože například vysvítit novou sadu baterií jen pro změření výdrže se mi opravdu nechtělo. :-) Nicméně po několika týdnech praktického použití nemám důvod těmto parametrům nevěřit. Čelovka svítí opravdu hodně, zejména s ohledem na její kompaktní rozměry a nějak si snad ani nedovedu představit situaci, kdy by její výkon na něco nestačil. Co je ale podstatnější, tak její výkon lze plynule regulovat, což se může často hodit, protože plný výkon většinou ani nevyužijete, takže by se jen zbytečně vybíjely baterie. Jinak jistě znáte tu situaci, kdy třeba potmě čtete v mapě a svit čelovky se od papíru nepříjemně odráží. Tak třeba právě na toto je ideální nastavit pomocí regulace výkon na minimum a je po problému. Pokud si ale potřebujete jen lehce přisvítit, nebo čelovku použít jako signalizaci, tak pak je tu k dispozici také červené světlo v podobě samostatné LED diody mimo hlavní reflektor. Dále pak lze nastavit signalizační blikání a nechybí ani přepravní zámek proti náhodnému nechtěnému zapnutí třeba v batohu. Je to až neuvěřitelné, ale všechny zmíněné funkce, včetně plynulé regulace se dají nastavit pomocí jediného tlačítka. Chce to sice trošku cviku a pořádně si přečíst návod, ale rozhodně to není nic tak složitého, aby si to člověk nemohl zapamatovat.

Dále pak čelovce Led Lenser SEO 5 samozřejmě nechybí obvyklé funkce v podobě možnosti vertikálního naklápění reflektoru, například v případě, kdy si chcete za chůze posvítit pod nohy a nechcete přitom mít stále hlavu v předklonu. :-) Samozřejmě nemůže chybět ani možnost plynulé regulace rozptylu světla. Světelný kužel tak můžete zaostřit do velmi úzkého paprsku, kdy čelovka dosvítí opravdu hodně daleko. Stejně tak ale můžete pootočením obruby reflektoru nastavit velmi široký úhel vyzařovaného světla, což se může hodit například i fotografům místo blesku, pokud si potřebují přisvítit fotografovanou scénu. Světlo čelovky má totiž neutrální bílou barvu, která je velmi blízká barvě fotografického blesku. Zapomenout pak nesmím ani na podporu nabíjecích baterií, což je samozřejmě také velmi praktické.

Cena a závěr

Podstatným kritériem je samozřejmě také prodejní cena. Jak jsem již řekl v úvodu, tak čelovka Led Lenser SEO 5 sice nepatří do kategorie "za pár stovek", ale rozhodně ani není nijak extra drahá. Její prodejní cena se aktuálně (05/2015) pohybuje někde okolo 1.200,- Kč včetně DPH, což mi vzhledem k jejím celkovým kvalitám přijde opravdu přiměřené. Aktuální cenovou hladinu na českém trhu si můžete prohlédnout na grafu níže, převzatého ze serveru Heuréka.cz:

Aktuální přehled ceny čelovky Led Lenser SEO 5 na českém trhu:

 

Závěrem bych ještě rád připomněl, že pokud dáváte přednost moderním Li-ion akumulátorům, tak můžete sáhnout také po variantě Led Lenser SEO 5 R (pouze v bílo-černém provedení), za které si sice připlatíte zhruba 600,- Kč navíc, ale získáte totožný model, kde ale AAA baterie nahrazuje právě o Li-ion akumulátor, který lze nabíjet standardním micro-USB kabelem tak, jako většinu současných mobilních telefonů. Ať už se rozhodnete pro kterékoli z obou provedení, získáte tak opravdu kvalitní čelovku, která je malá, lehká a přitom velmi odolná. Kvalitu svého výrobku potvrzuje také samotný výrobce, který na obě varianty této čelovky poskytuje na českém trhu plnou záruku v době trvání celých 5 let (!).

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí značková čelovka LED Lenser SEO 5 ?

Celkem hlasovalo 237 lidí

V příloze si můžete stáhnout originální návod k použití čelovky Led Lenser SEO 5 ve formátu PDF:

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
13151759
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Václav II. Veliký
LED LENSER SEO5 Asi to tady zapadne, ale musím se pochlubit - jako dřevák jsem si ulomil packu, která drží zavřený kryt baterií. Po roce a půl celkem častého užívání. Neopravitelné a než to nějak samodomo bastlit, zaslal jsem na dodavatele s dotazem, zda lze nějak opravit. Do týdne mi přišla fungl nová čelovka!! Následovala registrace produktu a opět 7 let záruky. Takže za mě chvála!! Jediný malý mínus je výdrž baterií v praxi, ta mi oproti kupříkladu Fenixu přijde podstatně menší. Víkendový vandr ale na pohodu zvládá. Když se teda netouláme v mrazu nocí. Tož tak.
Michal Kupsa
Jo, jo - podporu tady mají velmi dobrou. Jinak pokud jde o tu výdrž, tak je fakt nejlepší koupit tu verzi Led Lenser SEO 5 R, která má dobíjecí Li-ion článek (ten se případně dá dokoupit samostatně).
Václav II. Veliký
Tak po výměně emailů s dodavatelem je skutečně záruka 7 let. Jen nemají ještě upravené certifikáty :) A z praxe - šířka kužele osvětlení "na blízko" není příliš velká, ale je dostačující. Co mi celkem vadí, je kroužek světla na kraji nejširšího kužele, ale dá se zvyknout. Bílá na čelovce je "bělejší než bílá" :) A ve srovnání s Petzlem je těžší. Jinak se kompletně ztotožňuji s tímto testem https://www.4camping.cz/clanky/testovna/test-celovka-led-lenser-seo-5/
Tedy nelze než doporučit. Dík
Michal Kupsa
Pravda - na blízko by kužel mohl být i širší, ale to je asi hodně individuální.
Václav II. Veliký
Recenze velmi podnětná. Zakoupil jsem a nelituji! Díky! Koupil jsem přes Highlife a záruka po registraci 5 let. Ale i tak dobrý.:cool:
Michal Kupsa
Díky, ale je to divný, měli by dát 7 let, viz: http://www.ledlenser.cz/stranky/zaruka/
Vladimír
Tu čelovku LEDLENSER SEO 5 mám doma. Je to čelovka s dvojnásobným výkonem, kvalita za super cenu.
Michal Kupsa
Souhlas, teď navíc ještě prodloužili záruku na 7 let. :-)
Vladan
Já mám čelovku LED LENSER SEO 3, patří mezi ty levnější, stála kolem devíti stovek.Zaujme věak za tu cenu nejen mladistvým vzhledem, ale i vynikajícím výkonem.Navíc je vedle hlavního reflektoru umístěno neoslňující červené LED světlo.Tři tužkové baterie AAA jsou umístěny přímo v reflektoru, čímž se výrazně zlepšila skladnost čelovky. Jsem spokojen.
Michal Kupsa
Jo, ta je taky skvělá, i když vestavěný Li-ion akumulátor by byl už dnes lepší. :-)
Jaromír
Zálezí, jak kvalitní čelovku chces, jsem věčně na rybách a bez čelovky to hlavně v noci nebo brzo k ránu nejde, takze ji vyuzivám hodne.Zakoupi jsem čelovku Led lenser a jsem s ní maximálně spokojen. Stála něco do dvou tisíc, ale po dvou letech pořád jak nová, dobrej kauf.
Michal Kupsa
Naprostý souhlas - a na časté použití se začínají taky objevovat první čelovky s vestavěnou dobíjecí Li-Ion baterií se stejným nabíjecím Micro-USB, jako je na současných telefonech - takže jedna nabíječka na obojí. :-)
Darbus
Promiň nedá mi to mrkl jsem na ten odkaz výrobce, ale na jejich stránkách je záruka na 7 let, v článku píšeš jen o 5 letech. Jak to teda je?
Michal Kupsa
Článek je rok a půl starý, výrobce evidentně záruku zvýšil. Díky za upozornění, doplním to v textu.
Martina
Čelovku hodnotím jako laik jen podle toho, jak mi vyhovuje. Mám červenou a docela me prekvapilo, jak moc svítí a kolik toho už za tu cenu vydrzela. Používám na hory, kolo, beh, na vodu,...
Michal Kupsa
Jo, tak hodnotím jen podle toho, jak mi vyhovuje a taky jsem s ní spokojen. :-)
Jiří Částka
Kupovali jsem jí před Vánocemi a nemá jasně bílý, ale šedý pásek... asi to výrobce změnil :)
Michal Kupsa
Asi nová verze ! :-D
Martin Kukacka
Zdravim. Zakoupil jsem predmetnou celovku Led Lenser SEO5v Intersportu, kdwe mi bylo nasledne po mem dotazu sdeleno, ze Intersport odebira tyto celovky od rakouskeho dodavatele, a tudiz se na toto zbozi u nich zakoupene vztahuje zaruka pouze 2 roky a rovnez baleni neobsahuje originalni kod. Tento kod pry obsahuje baleni jen celovek dodavanych ceskymi a slovenskymi dodavateli. Kde jste celovku zakoupil Vy? Dekuji.
Michal Kupsa
Je to snadné, seznam oficiálně doporučených prodejců najdete zde: http://www.ledlenser.cz/prodejci/
Šárka
Můžu se zeptat, čím se reguluje výkon? Chápu, že šířka kuželu se nastavuje otáčením obruby, ale ta svítivost se nastavuje jak? Díky!
Michal Kupsa
Na konci článku je ke stažení stručný manuál, kde je vše popsáno.
Marek Charvát
Jen k té výdrži, on ji každý výrobce měří jinak. LED Lenser má u té výdrže hvězdičku, které vede k takovému malému písmu, kde je napsaný, že to je doba do kdy to poklesne na 1 lumen. Takže ze 180 lumenů to je do poklesu na 0,5% původního výkonu... Fenix to měří dle americký normy ANSI FL 1 což je do poklesu na 10%. Tak je taky potřeba srovnávat hrušky s jabkama :) Nehledě na to, že ve třech mikrotužkách je jen o trochu víc energie než v jedný tužkovce, takže už fyzikálně není 180 lumenů / 7 hodin možný. ;-)
Michal Kupsa
No, je jasný, že výrobci (všichni) to prezentují tak, jak se jim to nejlépe hodí. ;-) Na druhou stranu ale nejde jen o energii v baterii, ale taky třeba o kvalitu LED diod jako takových, protože není LED-ka jako LED-ka.
Celkově je ale dobře, že nabídka je široká a každý si může vybrat, co mu vyhovuje. Pro mě je třeba (po neblahých zkušenostech) daleko víc podstatná ta 5-ti letá záruka u Led Lenser.
Zdeněk Charvát (DrakMrak)
K tomu jednotužkovýmu Fénixovi :) má ho kamarád a je to věc záludná... svítí svítí a nesignalizuje, že už baterka moc nemůže pak ho vypneš a už nezapneš... a safra kma jsem tu baterku dal a po tmě šátráš...
Je to daný elektronikou sice z té jedné baterky vycucá kde co ale prostě je záludná...
---
Jinak co jsem zkoušel ty různý akumulátorový taky z nich teda neučurávám... takže třítužka se mi jeví ikdyž není levná jako slušnej pristoj a 5 let záruka zní dobře...
;-D
Michal Kupsa
Hmmm, zajímavá zkušenost, možná časem vezmu Fenixe taky na test.
Jinak mě se ty akumulátorový dost líbí, ale základem je aby to mělo moderní Li-ion, který už jsou dost spolehlivý a taky opravdu hodně vydrží. Taky časem testnu, začalo mě to zajímat. :-)
Mikeant
Mám Fenix HL21 R3 (http://www.svitilny-fenix.cz/tuzkove-aa/celovka-fenix-hl21-r3) a kromě té zvedací rozptylky (která si koleduje o ulomení, ale zatím mi drží) naprostá spokojenost.

Jede na jednu tužkovku a vydrží mi na nabíjecí NiHM tužkovku 2000 mAh svítit naplno cca hodinu. Hodně mi vyhovuje, že po zvednutí rozptylky (která je vhodná na koukání pod nohy během pochodu) svítí soustředěný paprsek na velkou vzdálenost (na hledání bludiček při lovu nočních kešek ideální).

Další věc je, že nemusím tahat několik sad různých baterií (garmin mi jede taky na tužkovky) a hlavně, že u téhle dokážu vyměnit baterku i poslepu jednou rukou bez sundavání čelovky z hlavy.

Ještě bych se zeptal - u té Led lenser, jak je to s ostřením (myslím přepímnání širkoý kužel na blízko/paprsek na dálku)? Díky
Michal Kupsa
Fenixy jsou určitě také velmi dobré, ale hodina svícení mi přišla opravdu málo. U této čelovky Led Lenser SEO 5 výrobce uvádí na plný výkon až 7 hodin. Jinak je tady rozptyl řešen právě zaostřováním paprsku - pokud se nastaví na nejužší paprsek, pak dosvítí opravdu hodně daleko - výrobce uvádí až 120 metrů, což víceméně odpovídá realitě. Pokud se naopak světlo rozostří (otáčením reflektoru), tak vytvoří dostatečně široký úhel rozptylu pro osvětlení okolí.
Olson
Čelovka vypadá dobře, ale ta cena... uuuu.
Nikde jsem se v recenzi nedozvěděl, kolik že baterií (snad AAA) je potřeba. Jo tři! Z fotky ;-D .
Já doporučuju http://www.kronium.cz/celovka-fenix-hl23/prod_1027.html?actCat=102
Podobné parametry a jen jedna tužkovka. :cool:
Michal Kupsa
Informace o trojici baterií AAA baterií je uvedena i v textu, stačí pozorněji číst. ;-D
Jinak uvedená čelovka Fenix sice rozhodně není špatná, ale není o moc levnější a přitom má méně funkcí. Nemluvě o tom, že díky pouhé jedné baterii je sice o něco menší, ale má razantně menší výdrž. Nemluvě pak o záruce, která je u Fenix o 3 roky kratší. ;-)
Jiří Karásek
Pěkná recenze na pěknou čelovku. Led lenser byl dříve špičkou v oboru, pak to s ním šlo z kopce a teď se zdá, že se blízká na lepší časy.
Tenhle kousek vypadá hodně slibně, ale dokud mi bude fungovat moje BýDýčko (Black Diamond Icon), tak ho měnit nebudu.
PS: Čelovka napájená jinak než z AA nebo AAA je hloupost, sám jsem si to ověřil právě u BD, protože není nic jednoduššího než baterky vyměnit než se shánět po el. zdroji na nabití akumulátoru, který, jak je o nabíjecích aku známo, se vesele samovybíjí, i když jen tak leží v regálu a čeká na další vandr.
Michal Kupsa
S tím mohu jen souhlasit a je vidět, že výrobce si opravdu věří, protože plná 5-ti leté záruka se dneska opravdu moc často nevidí - a to nejen u čelovek.
Jinak ale pokud jde o ty baterie, tak tady si myslím pravý opak. Drívější akumulátory se opravdu samovolně vybíjely celkem dost, ale moderní Li-ion už tímto neduhem netrpí a taky vydrží o dost déle, než běžné tužkové baterie. Navíc nabíjení je přes klasický mini USB, který člověk s sebou většinou stejně má kvůli telefonu, takže tedy aspoň mě osobně se varianta s Li-ion baterií líbí o dost víc.
Ale je to taky o tom, že každému prostě vyhovuje něco jiného, takže je jen dobře, že jsou na výběr obě varianty.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace