Domů » Články » Recenze » Canon PiXMA G4400 - uživatelská recenze

Canon PiXMA G4400 - uživatelská recenze

Jak jste si již možná všimli, tak tiskárnám se ve svých článcích nevěnuji příliš často a za celých těch zhruba sedmnáct let, co se recenzím věnuji, tak jsem na toto téma napsal jen asi 5 článků, z toho zde na mém webu najdete pouze jeden aktuální – a to uživatelskou recenzi velmi zajímavé a přitom i levné fototiskárny Canon PiXMA iX6850. Přesto chci i v budoucnu recenze na mém webu aspoň občas proložit nějakou tou zajímavou tiskárnou. No a jedna taková, podle mě velmi zajímavá tiskárna se právě nedávno objevila jako novinka na našem trhu – jde o tiskárnu Canon PiXMA G4400, která mě zaujala natolik, že jsem se rozhodl jí věnovat následující článek. Není to sice vysloveně fototiskárna, jak byste na mém webu asi očekávali, ale její použití je natolik univerzální (včetně toho zmíněného tisku fotografií), že si myslím, že by mohla zaujmout i vás.

Canon PiXMA G4400Canon PiXMA G4400 - nejnovější multifunkční tiskárna z dílen Canonu s volně doplnitelnými zásobníky inkoustu.

Provedení tiskárny, její vybalení, instalace a uvedení do provozu

Při vybalování tiskárny z krabice jsem si jako první prohlédnul celkový design a přiznám se, že ani po delším přemýšlení nevím, jak ho nejlépe okomentovat. Jednoduše je to tiskárna a taky to vypadá jako tiskárna. :-) Prostě žádné designérské výstřelky, ale spíše solidní konzervativní koncepce, která sice asi nikoho nenadchne, ale rozhodně ani neurazí, protože vše je podřízeno především funkčnosti. Druhým poznatkem při vybalování bylo již na první dotek poznání, že prakticky celá tiskárna je plastová a nepůsobí ani nijak zvlášť robustním dojmem. Na druhou stranu nejde o zařízení pro každodenní drsné nasazení v "openspace" kancelářích velkých firem, kde se denně potisknou doslova stohy papíru a ani si na takového drsňáka nehraje. Naopak - celé zařízení je příjemně jednoduché, lehké a hlavně kompaktní, takže na stole nezabere zbytečně snad ani centimetr navíc.

Dalším logickým bodem po vybalení z krabice je samotná příprava na uvedení tiskárny do provozu. Tady je to už o něco složitější, než jsme u běžných inkoustových tiskáren zvyklí a je to dáno především tím, že tiskárna Canon PiXMA G4400 nepoužívá klasické inkoustové cartridge, ale volně doplňovatelné zásobníky inkoustu (více v kapitole o funkcích). Vezmu to ale pěkně popořádku – napřed je nutno z tiskárny odstranit obvyklé oranžové lepicí pásky, které blokují některé části před uvolněním. Když jsem viděl, kolik těch pásek na tiskárně je, tak jsem se napřed lehce vyděsil, abych na nějakou nezapomněl, ale pohled od návodu k použití mě zase hned uklidnil. Canon tady totiž použil přímo skvělou věc – přímo v tištěném návodu je u dané pasáže QR kód, který stačí naskenovat chytrým mobilním telefonem nebo tabletem a otevře se vám krátké, ale velice názorné video, které vám ukáže, jak přesně máte postupovat (video je dokonce i lokalizováno a opatřeno českými popisky). Je to jednoduché, jasné a zajásají nad tím jistě nejen techničtí antitalenti :-), ale i ti, kteří neradi čtou návody k použití.

Firemní produktové fotografie tiskárny Canon PiXMA G4400:

Canon PiXMA G4400 Canon PiXMA G4400 Canon PiXMA G4400 Canon PiXMA G4400

Další fází přípravy tiskárny je instalace tiskových hlav a naplnění zásobníků inkoustu. Pro nepříliš technické typy to sice zní složitě, ale není to tak složité, jak to podle popisu vypadá a hlavně i zde je v návodu QR kód, který vám zobrazí názorné video. Naplnění zásobníků inkoustu je pak už opravdu hračka, kterou zvládne i malé dítě – prostě odklopíte gumový špuntík nádržky a nalijete tam celou lahvičku inkoustu (součástí balení jsou lahvičky inkoustu, kterým naplníte všechny zásobníky po okraj). Posledním krokem je pak instalace tiskárny a připojení k počítači. Ať už tiskárnu připojíte bezdrátově přes Wi-Fi, nebo klasickým USB kabelem, je to jedno – obojí je příkladně snadné a to až tak, že bych dodal jen jediné – kéž by to tak bylo u všech tiskáren. Také instalace ovladačů je tak snadná, že to snad ani nemá smysl popisovat – a to opět bez ohledu na to, zda instalujete z přiloženého CD, nebo z internetu (pro jistotu ale doporučuji druhou variantu, tedy stažení z internetu v průběhu připojování - k čemuž vás instalace sama navede, díky čemuž máte jistotu nejnovější verze ovladačů).

Produktové video výrobce popisující nejpodstatnější vlastnosti tiskáren Canon PiXMA řady G:

Sečteno a podtrženo tedy tiskárna sice není bůhvíjak robustně konstruovaná, ale o to je kompaktnější a promyšleněji řešená. Stejně tak uvedení do provozu je sice díky konstrukci dolévatelných zásobníků mírně komplikovanější, ale zase na druhou stranu to i tak díky detailnímu videonávodu opravdu doslova dá každý. Navíc to uděláte jen jednou a pak už jen doléváte inkoust. Instalace a připojení k PC je pak přímo dokonalá. Někdo by mohl namítnout, že by si raději trošku připlatil za robustnější řešení, ale mě osobně přijde provedení dostačující, protože tiskárna není primárně určená pro tvrdé nasazení ve větších firmách, primárně je určena spíše do menších firem či pro jednotlivce a amatéry. Na nějaké náročnější nasazení by se jistě u Canonu našly jiné a pro tento účel koncipované tiskárny. Za mě tedy po této stránce bez výhrad.

Pokud si nevíte rady s výběrem typu tiskárny jako takové, zkuste si přečíst tento článek:
Laserová vs inkoustová tiskárna

Funkce, kvalita tisku a tiskové náklady

Jak již bylo naznačeno v úvodu článku, tak jednou z hlavních vlastností tiskárny Canon PiXMA G4400 je to, že je vybavena volně dolévatelnými inkoustovými zásobníky. V případě Canonu je to novinka, protože tento výrobce se celou dobu, od vzniku série inkoustových tiskáren PiXMA, držel svých obvyklých inkoustových cartridgí. Změnila to teprve až nedávno vzniklá série tiskáren PiXMA G (možná i z donucení - tlakem uživatelů a konkurence ;-) ). Výhoda je naprosto zjevná – tiskové náklady jsou výrazně nižší a kolem toho se točí veškeré související diskuze. Já bych ale rád poukázal také na méně patrné aspekty, které člověka v první okamžik třeba ani nenapadnou. Prvním nepřímým důsledkem velmi nízké ceny inkoustu je, že uživatel používá v podstatě výhradně originální inkousty. V případě cartridgí u jiných modelů Canon PiXMA, které jsou malé a velmi drahé to často dopadá tak, že si uživatel raději pořídí podstatně levnější neoriginální náplně a podle toho to pak dopadá – tisk je sice výrazně levnější, ale často (téměř vždy) také výrazně méně kvalitní a v extrémním případě může dojít i k poškození tiskárny.

Canon PiXMA G4400Canon PiXMA G4400 - kompletní sada originálních inkoustových náplní Canon pro plné naplnění nádržek tiskárny.

Druhým a neméně zajímavý aspektem je, že klasické inkoustové cartridge jsou nejen několikanásobně dražší, ale také je v nich několikanásobně méně inkoustu. Za běžnou inkoustovou cartridge Canon s přehledem v obchodě zaplatíte kolem tří stovek (za jednu barvu) a to v ní často je jen směšných 7ml inkoustu (například řada Canon CLI-571). Za provedení označovaná jako "XL" pak dáte i v tom nejlevnějším obchodě minimálně o padesátikorunu více a přitom se pořád dostanete jen na nějakých 11ml inkoustu (Canon CLI-571 XL). Oproti tomu jedna náplň Canon GI-490 do tiskárny Canon PiXMA 4400 stojí jen necelých 160,- Kč včetně DPH (opět za jednu barvu) a obsahuje přitom 70ml (!!) inkoustu a černá dokonce 135ml (zde pro jistotu ještě dodávám, že kompletní sada inkoustů do začátku je již samozřejmě zahrnuta v ceně tiskárny). Tiskárna je čtyřbarevná, takže až vám inkousty po čase přeci jen začnou docházet, tak za necelých 650,- Kč včetně DPH máte tiskárnu opět naplněnou po okraj a to takovou dávkou inkoustu, že vám to rozhodně nějakou tu chvíli zase vydrží. A co že je tím druhým skrytým aspektem? No přeci to, že nemusíte tolik hlídat, zda máte nakoupené všechny cartridge (však to znáte, dojde vždy ta, u které to nejméně čekáte, v nejméně vhodný okamžik a samozřejmě ta, kterou nemáte v zásobě). Oproti tomu nádržka s inkoustem vydrží opravdu hodně dlouho a navíc díky praktickým průhledným okénkům na přední straně vidíte jeho reálnou aktuální hladinu i na vypnuté tiskárně. Nemluvě pak také o tom, že vám díky tomu ve spotřebním materiálu neleží tolik peněz - prostě koupíte čtyři lahvičky a víte, že máte na hodně dlouho klid a hlavně - nemusíte na to pořád myslet, což je často k nezaplacení. :-)

Canon PiXMA G4400 - ukázka ovladače Canon PiXMA G4400 - ukázka ovladače Canon PiXMA G4400 - ukázka ovladače Canon PiXMA G4400 - ukázka ovladače

Pokud jde o funkce, tak je Canon PiXMA G4400 v podstatě klasickou multifunkcí 4 v 1. Kromě tisku umí také kopírovat, skenovat a dokonce umí fungovat i jako fax. Ovládat lze USB tlačítky, kabelem ale i bezdrátově přes Wi-Fi. Pomocí firemních aplikací také umí přímo komunikovat s chytrým telefonem či tabletem a s jejich pomocí lze třeba také tisknout z oblíbených síťových služeb od sociálních sítí až po úložiště, jako jsou například Instagram, Google Drive, Facebook nebo Dropbox. V horní části tiskárny je také automatický podavač pro 20 listů. Také ovladače tiskárny jsou u Canonu již tradičně vzorně lokalizované do češtiny a hlavně jsou velmi intuitivní, takže se v nich bez problémů po chvíli snadno zorientuje i nepříliš zkušený uživatel. Technické parametry asi dále rozebírat nebudu, ty si případně snadno najdete na stránkách výrobce zde:

Canon PiXMA G4400 - specifikace výrobce a technická podpora

Všechny výše zmíněné funkce fungují bez problémů tak, jak by člověk očekával a dle technických specifikací. Daleko zajímavější je ale samotná kvalita tisku. Pokud budete tisknout běžné dokumenty, grafiku a podobně, tak rozhodně nebudete zklamáni – v tomto ohledu opravdu nelze mít výhrad. Vzhledem k zaměření mého webu je ale mnohem zajímavější tisk fotografií. Pro posouzení výstupu jsem zkušebně vytisknul hromadu fotografií na originální fotografické papíry Canon různých typů. Výsledky bych stručně shrnul asi takto – tiskárna Canon PiXMA G4400 sice není výrobcem přímo deklarována jako fotografická, ale přesto ji lze pro tisk fotografií bez problémů používat. Fotografie jsou barevně velmi příjemné a až překvapivě věrné. Oproti specializovaným fotografickým tiskárnám s více inkousty jsou fotky snad jen jakoby maličko světlejší a především mírně méně kontrastní. S tím se ale dá celkem v pohodě žít, případně se s tím dá ještě něco dělat pomocí vhodné volby fotopapíru, nastavení tisku a hlavně vhodným zpracováním fotografie při její přípravě do tisku.

Čistě pro pořádek a v podstatě "z povinnosti" ještě dodám, že tisknout lze samozřejmě i černobílé fotografie a výsledek je také velmi kvalitní, byť tónováním spíše maličko do sépiového odstínu, což ale při použití pouze tří barevných inkoustů není žádné velké překvapení. Pokud jde o rychlost tisku (fakt vás to zajímá? ;-) ), tak pro hrubou představu trvá fotografie formátu A4 v nejvyšší kvalitě na fotopapír zhruba 3 minuty, stránka běžného kancelářského dokumentu jen pár vteřin.

Canon PiXMA G4400Canon PiXMA G4400 - vytištěné zkušební fotografie formátu A4 z mého archívu. :-)

Příslušenství, cena a závěr

Stejně jako inkousty, tak i fotografické papíry doporučuji zásadně používat originální – nabídka Canonu je tak široká, že si vybere doslova každý a inkoust je tak laciný, že ani není důvod kupovat neoriginální. Pokud jde o samotnou cenu tiskárny, tak ta se momentálně (01/2017) pohybuje někde kolem 8.000,- Kč včetně DPH. To se na první pohled může zdát hodně, ale je třeba si uvědomit, že jde nejen o tiskárnu, ale o multifunkční zařízení, navíc velmi dobře vybavené, dokonale funkční i uživatelsky přívětivé. Vyšší pořizovací cena se vám také velmi rychle vrátí díky mimořádně nízkým tiskovým nákladům.

Hlavní výhody nové tiskárny Canon PiXMA G4400:

- mimořádně nízké tiskové náklady i při použití originálních náplní
- opravdu velké zásobníky inkoustu
- stav inkoustu je vidět i na vypnuté tiskárně
- velmi dobrá výbava multifunkcemi
- kompaktní rozměry
- kvalitní, barevně věrný tisk

Hlavní nevýhody nové tiskárny Canon PiXMA G4400:

- vytištěné fotografie jsou méně kontrastní (na profesionální tisk fotografií to asi není)
- vyšší cena samotné tiskárny (méně vybavené modely jsou ale výrazně levnější)

Pokud jste na kvalitu tisku fotografií skutečně hodně, až profesionálně nároční, pak vám spíše doporučím nějakou jinou, specializovanou tiskárnu s více inkousty. Pokud jste ale tak jako já spíše běžný nadšený fotoamatér, tak vám mohu tiskárnu, či spíše multifunkční zařízení Canon PiXMA G4400 v klidu jen doporučit a navíc vám skvěle poslouží i k mnoha jiným věcem, než jen k tisku fotografií. V případě, že vám pořizovací cena přijde přeci jen příliš vysoká a některé funkce byste stejně nevyužili, pak se můžete podívat také po ostatních modelech série Canon PiXMA G, která má ještě další tři modely. Kromě testovaného nejvyššího modelu G4400 jsou to ještě další tři méně vybavené tiskárny Canon PiXMA G3400, G2400 a G1400 – rozdíl je jen ve vybavení doplňkovými funkcemi (kopírování, skenování, automatický podavač a podobně) a samozřejmě je tam také výrazný cenový rozdíl (například model Canon PiXMA G2400 už stojí jen polovinu ceny G4400).

Děkuji za pozornost a příště zase třeba něco o cestování. :-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nová tiskárna Canon PiXMA G4400 ?

Celkem hlasovalo 230 lidí


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
8441521
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Michal
Tiskárny Cannon jsou podle mého ty největší šmejdy ze všech výrobců tiskáren. Foťáky Cannon umí, ale ty tiskárny, to je hrůza. Jedna značka, 5 kusů, všechny stejná chyba po dvou letech a 3 měsících přesně, neustálá neznámá příprava k tisku, která trvá i déle než minutu, pořád hlášky nějakých chyb. Obzvláště mám rád chybu typu, v kazetě došel papír a neudělám nic, jen dám ok a najednou tiskárna papír najde, protože tam celou dobu je. To mi dělá u dvou tiskáren od začátku koupě. Už jsem si na to zvykl a až se mi zase po dvou letech a něco tiskárny odporoučí, už do Cannonu nejdu. Cannon prostě tiskárny neumí.
Michal Kupsa
Cannon? Neznám. :-) Každý má holt nějakou zkušenost, moje je celkem dobrá a to po nějakých 10 - 15 letech. :-)
danda
jde i o kvalitu naplni ze?
jake mate zkusenosti s neoriginalnimi?
ja vzdy objednaval tu https://www.cdrmarket.cz/ a s kvalitou jsem spokojen
jak jsou na tom neoriginlani s kvalitou?
Michal Kupsa
Na to se nedá takto jednoduše odpovědět, neoriginálních náplní jsou hromady a některé jsou lepší, jiné horší.
Marek
Zdravíčko.
Vlastnil jsem multifunkci od Canonu (MG8150).
Zásadní problém, kromě šílených cen za cartridge bylo neustále samovolné čištění, což vedlo k značnému plýtvání předraženým inkoustem. Tiskárna tak spotřebovávala inkoust, i když se vůbec netisklo!
Je, prosím, tento neduh přítomen i u Vámi recenzované tiskárny? Děkuji za informaci.
Michal Kupsa
Dobrý den, zmíněnou tiskárnu neznám, ale u novějších tiskáren se čištění spouští výhradně ručně, včetně G4400.
Břetislav Čm.
Dobrý den. Nechci se ptát hloupě, měl bych o tuto tiskárnu zájem. Spíše o G 2400 a tam v jejich video recenzích, slovensky, bylo jasně zdůrazněno že do hlavy se vkládají dvě malé kostky, jedna s černým inkoustem a druhá se třemi barvami, kde jsou cca po 3ml náplně. mě vážně není jasný proč dávat navíc cartridge do hlavy když má hlavní nádrže pro dolévání inkoustu. Co se stane až v hlavě do měsíce inkoust dojde ? Musí se vyměnit. Z technického hlediska je to blbost a proto říkám že to značně zvyšuje náklady na tisk, jsou dost drahé, bez jejich výměny tiskárna nepojede. bez ohledu na lahvičky. Chtěl bych v tom mít jasno před koupí,není to jen vypočítavost od Canonu ?
Michal Kupsa
Je to nesmysl a úplná hloupost, nic takového tam není. Je tam tisková hlava a nádrže na inkoust, který se dolévá. Žádný jiný zdroj inkoustu tam není.
Břetislav Čm.
:-( Dobrý den. Vaše recenze se mi líbila, i když vynecháváte základní technické parametry které nejsou pro tento tip zase tak příznivé. Například se nezmiňujete, že vedle lahviček s inkoustem se do hlavy vkládají dvě malé kazety které náklady na tisk výrazně zvyšují.
Michal Kupsa
Asi úplně nechápu - ty dvě "malé kazety" jsou tiskové hlavy, jsou v ceně součástí balení a časem se nemění, jen se dolévá inkoust.
Jan Pták
Dobrý den, zatím jsem majitelem tiskárny Pixma IP 7250, plánuji přechod na řadu G, ale: údajně neumí oboustranný tisk a neumí potisk CD/DVD/BD a neumí Wi-Fi diagnostiku, což zase ta stará umí. Zásobníky papírů jsou dole, což je výhodnější. Zatím mám informace jen o G3400. Možná "pokrok pokročil" a vámi popisovaný model již mé výhrady nemá, nebo ano?
Michal Kupsa
Dobrý den, G4400 skutečně neumí potisk CD, ale oboustranný tisk je možný, ale samozřejmě musíte papíry ručně otáčet. Wi-Fi připojení funguje bez problémů.
Pavel Navrátil
Dobrý den, pane Kupso.

Zvažuji do domácnosti koupi nižší řady Canon Pixma G2400 za cca 4000 Kč. Tisku však jen max. cca 100 stran měsíčně a barevně jen výjimečně, ale na důchod bych chtěl mít multifunkci i s barevným tiskem. Měl jsem starou Canon Pixma 180 u které mi vadilo, že:
1) Náplně byly drahé.
2) Stalo se mi vícekrát, že např. došla čb. cartridge, barevná ještě tiskla. Vyměnil jsem tedy černobílou, načež tiskárna začala hlásit vadnou barevnou cartridgi a musel jsem vyměnit i tu. Říkali mi, že to snad dělají čipy v cartridgích.
2) Pochopitelně mi občas zaschla barevná cartridge.

Hlavně kvůli bodům 1) a 2) jsem na Canon zanevřel, ale nyní se mi modely s doplňováním inkoustu líbí. Vím, že bych mohl mít multifunkci za poloviční pořizovací cenu a že vzhledem k malému množství tisku se mi rozdíl v ceně asi nezaplatí. Myslíte si, že tento typ tiskárny taky může mít nějaké "k...ítko", díky kterému ji budu muset za dva tři roky vyhodit, jak si na internetu často někteří na Canon stěžují? Může inkoust v tomto typu tiskáren také zasychat?

Děkuji za odpověď.

Pavel Navrátil
Michal Kupsa
Dobrý den,
inkoust může po delší době zasychat asi v každé inkoustové tiskárně. Pokud jde o kazítko :-) tak já na něco takového prostě nevěřím, spíš je to o tom, že spousta věcí je dnes stavěná na životnost, která není příliš dlouhá a celkem to i chápu, protože většina lidí prostě chce stále nové a nové věci - daň za to, že se máme až příliš dobře. :-(
Zdravím a držím palec při výběru.
Tomáš Marek
Dobrý den,
tiskárnu nemohu nikde sehnat skladem. Kde jste zakoupil prosím?
Michal Kupsa
Dobrý den,
tiskárnu jsem nekupoval, techniku si od výrobců na recenze pouze zapůjčuji. Tohle je žhavá novinka, takže ještě možná není v obchodech, ale měla by být velmi brzy, protože vzorek na recenzi už bylo kompletní české balení do distribuce. Případně koukněte také po levnějších modelech série G (G1400, G2400 a G3400), které jsou již v prodeji delší dobu a jejich tisková technologie je stejná, liší se pouze výbavou.
m
kolik stoji
Michal Kupsa
Vše je popsáno v článku, stojí kolem 8.000,- Kč včetně DPH, ale to je nejvyšší model. Nižší verze se stejným tiskem, jen méně vybavené (skenování, podavače, funkce faxu atd.) stojí polovinu, nebo i méně.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace