Hvězdy nad Kančí loukou

Hvězdy nad Kančí loukou

Popis: Sobotní noční obloha nad Kančí loukou prostě neměla chybu, není lepšího pohledu ze spacáku před spaním ....

Použitá fototechnika: Nikon D7200 / AF DX Nikkor 10,5mm f/2,8 ED Fisheye

Expoziční data: Čas: 25 s, Clona: 2.8, ISO: 1000, Ohnisková vzdálenost: 10.5 mm

Zobrazeno: 6015 ×


Váš komentář k fotografii

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
211917120
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Martin
Michale, moc diky za tip! Jen co se trochu otepli, hned vyzkousim! Koupil jsem si zrovna nedavno canoni EF-S 10-18, docela povedene a poradne siroke sklo, to by mohlo fungovat, ze?
Michal Kupsa
Heh, ten objektiv jsem měl na test a za ty peníze super:

http://www.michalkupsa.cz/blog/dostupny-sirokac-canon-ef-s-10-18mm-is-stm-98.html

Jinak jasan, to půjde - ale bacha, ohnisko je stejný, ale rybí oko to není (to má ještě mnohem širší úhel záběru), takže ten čas nebude stejnej, jako u toho mého Nikonu 10,5mm Fisheye. Nicméně do těch cca 30 vteřin by to mělo být OK.
Martin
Michale, fakt krása! Jak je ale mozne, ze pri 25s expozici nejsou hvezdy ani trochu mazle, tohle se mi s mym starym canonem 550d nikdy nepovedlo :-( Delam neco blbe?
Michal Kupsa
Martine, je to jednoduchý - čím širší ohnisko, tím delší může být expozice, aniž by byly hvězdy máznuté. Já tady použil hodně široký ohnisko (rybí oko), takže jsem si mohl dovolit taky hodně dlouhý čas. Existuje na to dokonce i nějaký vzoreček pro výpočet - vazba mezi časem a ohniskem, ale já to střílím od boku a u toho rybího oka to jde zhruba až někam k 30 - 40 vteřinám.
Kněžda
Wow! Tak to je fakt nádhera :-) Už se těším, až pojedu zase na Oslavku na vandr i přes noc a ne jen na jednodenní výlet!
Michal Kupsa
Díky, zrovna balím bágl zase na Oslavku. :-)
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace