Domů » Články » Recenze » Nikon D3300 - uživatelská recenze

Nikon D3300 - uživatelská recenze

V portfoliu značky Nikon se nedávno objevila nová digitální zrcadlovka s označením D3300 a to včetně zcela nového, a trošku netradičně řešeného základního objektivu AF-S 18-55mm f/3,5-5,6 G VR II. se kterým se také prodává v cenově zvýhodněném setu. Jde o současnou nejlevnější zrcadlovku této značky (tedy samozřejmě pokud nepočítám doprodeje předchozích verzí), která však není nijak ošizená po stránce obrazové kvality. Více v mé obvyklé uživatelské recenzi.

Mechanické provedení a ovládání

Po stránce mechanického provedení jde o klasického zástupce této kategorie a celý fotoaparát je koncipován tak, aby byl co nejmenší a také nejlehčí. Není proto divu, že celé tělo fotoaparátu je plastové, samozřejmě ale s výjimkou bajonetu pro upevnění objektivu, stativového závitu a také sáněk blesku, které jsou mechanicky více namáhané a jsou tedy kovové. Plastová konstrukce ale při kvalitě dnešních plastů není žádná "hanba" a naopak přináší výhodu nízké hmotnosti, kterou ocení nejen cestovatelé ale třeba také ženy – fotografky. Tělo s baterií a paměťovou kartou váží pouhých 460 gramů. Fotoaparát dobře padne do ruky a na úchopových partiích je plast doplněn gumovými polepy se strukturou podobnou kůži, takže v ruce opravdu neklouže – a to ani v případě fotografa s větší rukou, což je přesně můj případ. Maximálně vám zůstane malíček pravé ruky viset ve vzduchu, ale po chvíli cviku zjistíte, že si jím můžete fotoaparát trošku podepřít zespodu, čím docílíte jistějšího a stabilnějšího držení.

Nikon D3300 - barevné variaceNikon D3300 - barevné variace - Nový Nikon D3300 je k dostání ve třech barevných variantách - černé, červené a stříbrošedé.

Rozmístění ovládacích prvků kopíruje dosavadní vývoj v této třídě fotoaparátů Nikon a celá koncepce je zaměřena hlavně na jednoduchost, protože fotoaparát Nikon D3300 je primárně určen především začátečníkům s digitálními zrcadlovkami. Nečekejte tedy stavový LCD displej a ani spoustu ovládacích prvků – obojí ustoupilo malým rozměrům a jednoduchosti obsluhy. Nejdůležitější ovládací prvky jsou samozřejmě i zde vyvedeny do samostatných tlačítek, pro některé funkce ale budete muset jít do menu. Nicméně pokud by vám pro nějakou konkrétní funkci tlačítko opravdu chybělo, tak i na Nikonu D3300 najdeme funkční tlačítko označené Fn, kterému tuto funkci můžete přidělit (ve výchozím nastavení se tímto tlačítkem mění citlivost ISO).

Nikon D3300 Nikon D3300 - horní strana fotoaparátu Nikon D3300 - zadní stěna fotoaparátu Nikon D3300 - pohled z boku

Nikon D3300 - pohled do hledáčku Nikon D3300 - informace na LCD monitoru Nikon D3300 - Průvodce nastavením Nikon D3300 - snímací čip CMOS

Doslova perfektní je ale především celé menu fotoaparátu, které je také uzpůsobeno tak, aby bylo co nejjednodušší, což opět ocení zejména začátečníci. Jednak je to základní obrazovka, do které přímo vstupujete samostatným tlačítkem a velmi snadno tak můžete měnit základní nastavení. V některých režimech pak jsou v menu popisky a také ukázkové fotografie, které velmi usnadní pochopení toho, k čemu je to které nastavení nebo hodnota vhodné. Úplně nejlepší je ale funkce jakési nápovědy (známe ji již i z jiných modelů digitálních zrcadlovek Nikon), která vám přímo v menu v češtině popíše, k čemu je daná funkce dobrá anebo jak ji použít – do jisté míry je to vlastně manuál přímo ve fotoaparátu, takže kdo nerad čte návody, tak toho toto řešení jistě doslova nadchne. :-) Menu je prostě celkově opravdu mimořádně povedené a proto jsem natočil i krátké ukázkové video, kde jsem se postupně proklikal některými nastaveními, abyste si (pokud ovládání Nikonů neznáte) mohli udělat představu o tom, o čem to tu hovořím. V závěru videa je i několik ukázek nápovědy vysvětlující konkrétní funkce.

Nový objektiv AF-S 18-55mm f/3,5-5,6 G VR II.

Zajímavou novinkou je také objektiv AF-S 18-55mm f/3,5-5,6 G VR II. se kterým se Nikon D3300 prodává v cenově zvýhodněném setu. Na první pohled vypadá jako jeho předchůdci ale při podrobnějším pohledu je rázem vidět, že je ještě o poznání menší a lehčí. Hmotnost je pouhých 195 gramů a délka jen 59,5 milimetru. To už je opravdu málo i na nejzákladnější ze základních objektivů. Je to dáno tím, že byla změněna celá konstrukce objektivu, která nyní připomíná objektivy systému Nikon 1, což v praxi znamená, že objektiv se zasouvá do transportní polohy a před použitím je nutno stisknout aretovací tlačítko a pootočit zoomem do pohotovostní polohy. Tím se sice objektiv prodlouží, ale v tomto případě je spíše podstatný rozměr v transportní poloze. Nutnost objektiv před použitím povysunout je sice někdy trošku na škodu pohotovosti ale zase v kombinaci s fotoaparátem Nikon D3300 tvoří opravdu malý a lehký komplet ideální v případech, kdy s sebou nemůžete nebo nechcete nosit nic velkého.

Optická soustava objektivu AF-S 18-55mm f/3,5-5,6 G VR II. Tvarovaná sluneční clona Nikon HB-69 MTF křivky objektivu AF-S 18-55mm f/3,5-5,6 G VR II. (18mm) MTF křivky objektivu AF-S 18-55mm f/3,5-5,6 G VR II. (55mm)

Další novou a příjemnou vlastností je, že se objektivu již neotáčí přední příruba, takže je mnohem pohodlnější používání polarizačního filtru a tato konstrukce také umožnila použití tvarované sluneční clony Nikon HB-69, která ale bohužel není součástí dodávky, což je škoda. Dalším pokrokem je vybavení objektivu optickým stabilizátorem obrazu VR II., který mnozí znají i z mnohem dražších objektivů a který výrazně usnadňuje fotografování v horších světelných podmínkách. Pokud jde o optické vlastnosti tohoto objektivu, tak tady se omezím na konstatování, že jsou až překvapivě dobré. Samozřejmě nemůžete čekat výkon jako od profesionálních skel ale zejména s ohledem na ostrost jsou výsledky opravdu výborné a nemají ani větší problém s vysokým rozlišením fotoaparátu.

Funkce

Pokud jde o funkce, tak tady budu poměrně stručný – ne že by funkcí bylo málo, ale nečekejte nic extra nového nebo převratného, na druhou stranu ale ani nic zásadního ani důležitého nechybí. Jak už bylo řečeno výše, tak fotoaparát Nikon D3300 je koncipován zejména pro začátečníky a tak je vše podřízeno tomu, aby to bylo maximálně jednoduché jak na pochopení, tak i na samotné použití. Velký důraz je tak kladen především na snadno použitelné efekty a režimy speciálně přizpůsobené všem možným situacím. Jako příklad bych uvedl třeba funkci Jednoduché panorama, které možná někteří znáte z kompaktních fotoaparátů Nikon a která funguje opravdu dobře. Stačí aktivovat tuto funkci (na horním kruhovém voliči expozičních režimů volba EFFECTS a otáčením rolleru výběr funkce Jednoduché panorama), zapnout živý náhled, zmáčknout spoušť a už jen otáčet fotoaparátem ve směru panoramatu. Přístroj pak výsledné panorama sám složí a uloží na paměťovou kartu. Jednoduché, snadné a až překvapivě velmi dobře funkční – zejména pro ty, kterým se nechce, nebo neumí skládat panoramata v počítači. No a podobných režimů a efektů je v Nikonu D3300 celá řada, v tomto ohledu si přijdete na své, i když nejste zrovna technický typ. :-)

Nikon D3300Nikon D3300 - Automaticky složené panorama dopadlo dobře.

Nikon D3300 samozřejmě umožňuje také natáčení videosekvencí a to dokonce i v režimu Full-HD (což už je dnes v podstatě standard) ale hlavně rychlostí až 60 snímků za vteřinu. To už je opravdu špičková kvalita. Co to ale znamená v praxi? Především to, že video bude krásně plynulé, i když budete filmovat hodně rychlé jevy nebo rychle se pohybující objekty. Na vaší LCD nebo plazmové televizi si pak takové záběry skutečně vychutnáte. Pro jistotu ale musím také zdůraznit, že daní za vysokou kvalitu je poměrně velká datová náročnost výsledných souborů ale jinak to ani nejde. Chcete-li tedy video používat naplno, počítejte s nutností dostatečně velké paměťové karty a také s dostatkem prostoru na pevném disku vašeho počítače pro ukládání a archivací vašich videí.

V neposlední řadě umožňuje Nikon D3300 také použití bezdrátového Wi-Fi adaptéru Nikon WU-1a, pomocí kterého můžete fotoaparát bezdrátově propojit s vaším chytrým telefonem nebo tabletem. Fotoaparát tak můžete snadno ovládat na dálku a přímo na displeji zařízení pak uvidíte totéž, co byste viděli na LCD fotoaparátu. Pořízené snímky pak můžete do chytrého zařízení také ukládat a následně například přímo sdílet na sociálních sítích. Pro techničtější fotografy opravdu skvělá hračka, se kterou si jistě hodně vyhrajete. Snad jen škoda, že adaptér již není instalován napevno přímo ve fotoaparátu – i když tady chápu výrobce, že tohle přeci jen není zajímavé pro každého.

Nesmím zapomenout ani na systém automatického zaostřování. Jeho základem je modul MultiCAM1000DX, který disponuje jedním (středovým) křížovým AF bodem a dalšími deseti AF body, rozmístěnými okolo do tvaru ležatého kosočtverce (viz ukázkové foto hledáčku). Celý systém je dostatečně citlivý i rychlý a v nabídce funkcí je ruční i automatická volba ostřících bodů, včetně automatického 3D sledování pohybujícího se objektu. Maximální rychlost sériového snímání je pak 5 fotografií za vteřinu.

Obrazová kvalita

Kvalita výsledných fotografií je asi nejsilnější stránkou fotoaparátu Nikon D3300 a to z velmi prostého důvodu – Nikon totiž sjednotil všechny své současné digitální zrcadlovky s čipem formátu DX v tom smyslu, že do všech dává stejný, nebo přinejmenším velmi podobný snímací čip. V nejlevnějším modelu D3300 je tak stejný čip jako ve vyšším modelu Nikon D5300 (recenzi najdete zde - recenze Nikon D5300) stejně tak jako v nejvyšším současném modelu kategorie DX, tedy v modelu Nikon D7100. Logicky je pak také stejná, nebo aspoň srovnatelná kvalita výsledných fotografií, jako v těchto mnohem dražších modelech. Důvod ze strany výrobce je celkem jasný – výroba velkého množství stejného čipu ho vyjde mnohem levněji. Pro fotografy je to velmi dobrá zpráva, protože tak i v nejlevnějších modelech získají maximální kvalitu, která je v rámci značky Nikon ve formátu DX vůbec k dispozici.

Nikon D3300 + AF-S 18-55mm f/3,5-5,6 G VR II.Nikon D3300 + AF-S 18-55mm f/3,5-5,6 G VR II.

Vzhledem k výše uvedenému si tak s kvalitou fotografií opravdu nemusíte lámat hlavu. Pro pořádek ale přeci jen dodám, že snímací čip je technologie CMOS, bez low-pass filtru a s maximální velikostí fotografií 6000x4000 pixelů, tedy s rozlišením 24 megapixelů. Pro skutečné začátečníky jen dodám, že ve fotoaparátu se zvlášť nastavuje kvalita a zvlášť velikost fotografií. Kvalitu fotografií vždy doporučuji nastavit na maximum, tedy na volbu FINE (JPG Jemný). Pokud ale jde o velikost, tak když z fotografií nechcete dělat velké tisky, nebo je chcete použít pouze na web, tak velikost fotografií můžete s klidem snížit na volbu Střední (M) a pro použití na webu, nebo i papírové fotografie do formátu pohlednice pak často postačí i nejnižší volba, tedy Malý (M) – touto volbou výrazně ušetříte místo jak na paměťové kartě, tak i na vašem pevném disku v počítači. Ušetřené místo pak můžete využít například na již zmíněné kvalitní videosekvence. Pokud jste ale náročnější a chcete si s fotografiemi i pořádně pohrát v grafickém editoru, tak výše uvedené ani nemusíte číst, protože stejně asi budete fotit do formátu NEF (RAW), kde ale samozřejmě musíte počítat s nejvyšší datovou náročností.

Rozsah citlivosti je ISO 100 až 12.800, který lze uživatelsky rozšířit až na hodnotu ISO 25.600. Celý systém pak pohání také to nejlepší, čím v současné době Nikon disponuje, tedy obrazovým procesorem EXPEED 4, který je srdcem i současného vůbec nejvyššího modelu Nikon D4s. Celkově bych tedy řekl, že obrazová kvalita fotoaparátu Nikon D3300 je doslova vynikající a to i přes to, že se jedná o současnou nejlevnější zrcadlovku této značky.

Příslušenství a závěr

Podstatnou položkou v hodnocení je také otázka možného příslušenství. V úvodu jsem již zmínil nový základní objektiv AF-S 18-55mm f/3,5-5,6 G VR II., který se nakonec ukázal jako velmi dobrý. Samozřejmě nemůžete očekávat výkon jako u objektivů nejvyšší třídy, nicméně vzhledem k ceně je opravdu velmi slušný. Zejména ostrost je opravdu výborná, stejně tam nemá příliš sklony k chromatické aberaci. Také reflexy, a to i se sluncem v přímém záběru, jsou opravdu minimální nebo žádné – viz ukázkové foto, až mě to v tomto ohledu překvapilo. Automatické zaostřování sice není nijak extra rychlé (ale ani vysloveně pomalé) a občas najdeme také mírné sférické zkreslení, ale to se zase dnes již dá korigovat i přímo ve fotoaparátu. Tento objektiv je tedy do začátku jistě dobrou volbou, zejména vzhledem k ceně. Výhodou jsou také minimální rozměry i hmotnost, nebo třeba kvalitní optický stabilizátor druhé generace. Nevýhodou například ale třeba nutnost před použitím objektiv odaretovat, nebo menší rozsah zoomu. Pokud budete chtít jako základní objektiv něco s větším rozsahem zoomu, pak bych doporučil vaší pozornosti hlavně objektiv AF-S 18-105mm f/3,5-5,6 G VR, který disponuje větším rozsahem, ale zase za cenu podstatně větších rozměrů – a to zejména vzhledem k samotným rozměrům fotoaparátu.

Nikon D3300 + AF-S 18-55mm f/3,5-5,6 G VR II.Nikon D3300 + AF-S 18-55mm f/3,5-5,6 G VR II. - Žádné reflexy, ani se sluncem v záběru.

Výhodou systému Nikon je právě velká nabídka dalších objektivů, kde si vybere opravdu každý a to ke všem myslitelným účelům. Podobně je na tom nabídka systémových blesků, k tomuto fotoaparátu bych asi nejspíše doporučil blesk Nikon SB-300, který se s Nikonem D3300 skvěle doplňuje malými rozměry a nízkou hmotností i cenou. V nabídce je ale celá řada dalších blesků a dalšího příslušenství. Závěrem bych ještě zmínil praktickou bezdrátovou dálkovou spoušť Nikon ML-L3.

Nikon D3300 - zvýhodněný set Nikon D3300 s objektivem AF-S 18-105mm VR Nikon D3300 s bleskem SB-300 Nikon D3300 s Wi-Fi jednotkou WU-1a

K dispozici jsou ale samozřejmě i další kombinace, ale to již záleží na konkrétním prodejci a jeho aktuální nabídce. Celkově bych řekl, že cena je velmi dobrá a to především právě s ohledem na fakt, že Nikon D3300 je osazen současným nejlepším DX senzorem Nikon. Prostě za málo peněz docela dost muziky – zejména pokud jste v oblasti digitálních zrcadlovek začátečníkem anebo pokud potřebujete zrcadlovku opravdu malou a lehkou, pak opravdu vřele doporučuji.

Tak a to je asi tak vše o Nikon D3300, dobré světlo a příště zase z jiného soudku. ;-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový Nikon D3300?

Celkem hlasovalo 519 lidí

Aktuální vývoj ceny digitální zrcadlovky Nikon D3300 (samotné tělo) na českém trhu:

 

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon D3300 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG, tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu a hlavně vhodným zpracováním z formátu NEF (RAW) by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Pokud mě chcete trošku podpořit, sdílejte prosím článek na některé ze sociálních sítí, děkuji!

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
146131320
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Vladimír Polanecký
Dobrý den,
Mám fotoaparát Nikon D3300.
Koupil jsem si sadu mezikroužků a zjistil jsem, že pokud je našroubuáji, tak se mi neotevře závěrka. Asi mi něco chybí, nebo to nejde s tímto objektivem.
Co si o tom myslíte?
Objektiv je :Nikon DX - AF-S Nikkor 18-55mm
Michal Kupsa
Může jít o mezikroužky bez přenosu elektroniky objektivu, nebo tak něco, takhle na dálku neřeknu. Nicméně mezikroužky osobně moc nemusím, je to takové hodně nouzové řešení. :-(
Stanislav
Zdravím,
k objektivům - našel jsem Vaši recenzi na AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3,5-5,6 G VR, takže tam snad jasno. K prvnímu dotazu prosím o reakci.
Děkuji
Stanislav
Michal Kupsa
Viz níže, nemám tolik času, abych odpovídal obratem.
Stanislav
Ještě dodatek k předchozímu dotazu - k objektivům -
AF-S NIKKOR 18-55mm f/3,5-5,6 G VR II
...s označením VR je ještě s otáčením přední části při vysunování??
údajně novější ?
AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3,5-5,6 G VR
měl by mít lepší motorek pro zaostření - rychlejší a tišší na stránkách Nikon není popis zaostřování u \"S\", u \"P\" je odvolání na krokový motorek
https://www.nikon.cz/cs_CZ/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/single-focal-length/af-s-dx-nikkor-18%E2%80%9355mm-f-3-5%E2%80%935-6g-vr-ii#

Co z toho platí, a který objektiv je lepší - vhodnější?
Děkuji
Stanislav
Michal Kupsa
Verze objektivu AF-P je rozhodně lepší.
Stanislav
Zdravím, pane Kupso,
zaujala mne Vaše recenze, protože se v současné době zajímám o D3300. Mám Panasonic DMC-FZ8 a protože bude mít zanedlouho desáté narozeniny a už mě občas trochu pozlobí, poohlížím se tedy po něčem novějším. A také se mi zdá, že můj mobil si s rychlými fotkami v horších světelných podmínkách poradí lépe než FZ8 :-(.
Jenom bych měl pár otázek s prosbou o radu.
Recenze je z roku 2014 - změnilo se něco na její aktuálnosti? Viděl jsem totiž na jednom e-shopu D3300 jako výprodej a na dalším jako Top značku 2016???
Konkrétní dotazy - váhám mezi objektivy 18-55 a 18-105.
(Také jsem ale viděl akční nabídku Nikon D3300 + 18-55 AF-P VR + 55-200 VR II za nějakých 16 000 Kč???)
Používám ale často polarizační filtr a jak jsem se dočetl v jedné recenzi na tento objektiv při zoomu se otáčí, což je pro filtr nešikovné. Ve Vašem článku ale píšete, že se přední příruba neotáčí. Ve stejné recenzi jsem se dočetl, že automatické zaostřování je hodně!!! pomalé.
Nedočetl jsem se, zda je u D3300 možné nastavovat rozměr fotografie - teď mám na mysli poměr stran - možná, že jsem ale špatně četl. To FZ8 umí a často to využívám, hlavně pro 16:9.
Má hledáček dioptrickou korekci - nebo to u optického není nutné, či nejde?
Jsem amatér, ale pokládám se za poměrně pokročilého, nicméně jsem trochu limitován cenou a Nikon D3300 mi přijde v této cenové relaci dost dobrý.
Děkuji za odpovědi na můj poněkud delší dotaz
a zdravím
Standa
Michal Kupsa
Na recenzi se nic nezměnilo, jen to, že od té doby už je další model. Jinak objektiv 18-55 ve verzi AF-P ostří bleskurychle a přední příruba se neotáčí. Poměr stran 16:9 lze řešit ořezem.
Honza
Dobrý den,
v podstatě jsem se již rozhodl pro nákup fotoaparátu Nikon D3300 + 18-55 VR AF-P (poměr cena/výkon pro začátečníka, dříve používajícího malý kompakt Olympus). Různé e-shopy ho ale nabízí s malými odchylkami v názvu. Našel jsem například Nikon D3300 kit AF-P 18-55mm f/3.5-5.6 VR nebo NIKON D3300 + AF-P 18-55 Non-VR KIT. Jedná se stále o jeden a tentýž model, nebo má označení f/3.5-5.6 či Non-VR KIT nějaký význam (zvláště to "Non" mne zarazilo)?
Děkuji
Michal Kupsa
Dobrý den, je to nesprávné označení, ale tím NON asi myslí verzi objektivu bez stabilizace.
Tereza
Dobrý den,
plánuji si pořídit nový fotoaparát. Do teď jsem fotila na kompakt, ale rozhodla jsem se přejít na zrcadlovku.Hodně doporučovaný mi byl Nikon D3300, nicméně dočetla jsem se, že hodně fotografů přechází na bezzrcadlovky, kvůli větší kompaktnosti a srovnatelné, ne-li vyšší kvalitě fotek.Chtěla bych se tedy zeptat, jestli byste mi doporučil spíše výše zmiňovaný Nikon nebo bezzrcadlovku Panasonic Lumix DMC-GF7.
Děkuji
Michal Kupsa
Dobrý den, upřímně řečeno bezzrcadlovkám moc nefandím a řečem o vyšší kvalitě fotek se mohu jen smát (snímací čip je v nejlepším případě stejný). :-) Stejně tak je diskutabilní ona kompaktnost, protože v okamžiku, kdy se na bezzrcadlovku nasadí objektiv, tak už není o moc kompaktnější, jak malé zrcadlovky, jako je třeba právě Nikon D3300.
Tereza
Mohu mít otázku? Je displej dotykový?
Michal Kupsa
Ne, není.
Roman
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, koupil jsem si nikon d3300 s obyč objektivem 18-55, když jsem chtěl nastavit video tak tam nemám na výběr 60fps, mám tam jen 50
Michal Kupsa
Tam je to ještě nějak závislé na dalším nastavení, nicméně je to podle mě jedno, protože rozdíl nikdo nepozná. :-)
Rudy
Michale,
potřebuji nahradit stařičký Panasonic FZ 7, který pomalu, ale jistě dosluhuje. V poště se mi objevila akční nabídka czc.cz na Nikon D3300. Stojí ještě tenhle foťák za koupi, nebo mám ve svém cenovém limitu (15 tis. korun) sáhnout po něčem novějším? Fotím hodně děti a rodinné fotky vůbec, rád ale toulám a fotím i krajiny, uvažuji i o druhém objektivu s ohniskem okolo 100 mm.
Rudy
Michal Kupsa
Za koupi určitě stojí a pokud jde o další objektiv, můžu jen doporučit nový AF-P 70-300 VR:
https://www.michalkupsa.cz/blog/af-p-dx-nikkor-70-300mm-vr-uzivatelska-recenze-228.html
Iveta
Dobrý den,
chci si koupit svou první zrcadlovku, rozhoduji se mezi Nikonem D5xx nebo nikonem D3xx s tím že mám limit cca 15500,-Kč. Tedy bud dražší variantu těla s levnějším objektivem nebo levnější tělo s dražším objektivem.

NIKON D5300 + 18-55 AF-P DX VR (cca 15500,-) nebo
NIKON D3300 + 18-105 VR (cca 14000,-)

Kterou kombinaci by byla lepší?
(přemýšlím i o možnosti NIKON D3400 + AF-P 18-55 VR Black (cca 13500,-) s tím, že bych si po delší době pak dokoupila další objektiv)

předem děkuji za info.

s pozdravem
Iveta
Michal Kupsa
Dobrý den,
asi bych raději volil kompromis v podobě Nikon D3400 s novým AF-P 18-55 VR a časem uvidíte, co dál.
Foťák i objektiv jsou povedené a do začátku více než dostatečné (a přitom příjemně malé a lehké).
Zdravím a přeji dobré světlo.
Petr
Dobrý den,
chtěl bych si koupit přístroj, který slušně fotí. Uvažuji o Nikonu D3300, nicméně mi připadá, že např. Canon PowerShot G1X Mark II dělá ostřejší snímky, ale možná je to jen můj dojem. Myslíte, že je možné, aby měl kompakt lepší snímky než zrcadlovka? Děkuji za odpověď.
Michal Kupsa
Na to nejde jednoznačně odpovědět, protože jak kdy, jak na co a jak pro koho. Je to jako se ptát v muzice na to, zda hraje líp kytara, nebo trumpeta. Obojí má své výhody i nevýhody. Ostrost v tomto případě nelze přímo srovnat, protože Nikon D3300 má dvojnásobné rozlišení. Pro relevantní srovnání ostrosti by bylo nutné napřed fotogeafie zmenšit na polovic.
Digital macabre
Zdravim. Otazku zrkadlovky mam vyriesenu. Tapem vsak v objektivoch. Neviem ake su rozdiely medzi:
af-p 18-55
af-p 18-55 dx
af-p 18-55 dx vr
af-s 18-55 vr
ar-s 18-55 vr2
Este by ma zaujimalo preco je lepsi 18-105. Som uplny laik, tak poprosim detaelne rozdiely v objektivoch. Dakujem.
Michal Kupsa
Verze AF-P má novější motor, verze VR má stabilizaci a DX jsou všechny, to je zhruba asi tak celé.
Jinak 18-105 je lepší po všech stránkách, ale taky je větší, těžší a dražší.
Milan
Dobrý den,

pořídil jsem si k Nikon D3300 Versabile Camera Trigger PatchMaster a rád bych si vyfotil pár blesků ve dne nebo jiných krátkých dějů. Zatím jsem úspěšně vyzkoušel 1. ze 4 funkcí zařízení - časosběr. Při zkoušení 2. funkce, spouštění expozice po akustickém podnětu. Při této činnosti se zatím zdá, že fotoaparát "nestíhá", tj. exponuje s minimálním, ale přece jen se zpožděním. Obávám se, že při použití 3. funkce, tj. expozice po světelném impulzu by mohla "přijít s křížkem po funuse" :-(. Rád bych se dozvěděl čím jde ono zpoždění minimalizovat. Zatím jsem vyzkoušel mimo manuálního ostření i manuální nastavení jednotlivých parametrů, ale nejsem si jist, že to bude stačit. Existuje ještě nějaká další "finta", kterou bych mohl vyzkoušet (např. nějak vyřadit funkci zrcadla a pod.). Díky za radu :-).
Michal Kupsa
Tak to se obávám, že neporadím - toto zařízení neznám, na blesky bych šel jinak (ND + dlouhá expozice).
Igor
Dobrý deň p. Kupsa.
Manželka má Nikon D3300 a objekt. 18-55 VR II. Chcem jej prikúpiť objektív Nikon 55-300mm f/4,5-5,6G AF-S DX VR alebo Nikon 70-300mm f/4,5-5,6G AF-S VR Zoom IF-ED lenže neviem ktorý je pre ňu lepší a aký je tam rozdiel okrem ceny!? Vraj chce fotiť nejaké mikro, makro, krajiny aj detaily, aj vzdialené objekty a čo ja viem čo ešte. Ktorý z týchto dvoch by ste mi odporučil?
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Michal Kupsa
Vraj chce fotiť nejaké mikro, makro, krajiny aj detaily, aj vzdialené objekty a čo ja viem čo ešte - no, upřímně řečeno, to je asi jako byste chtěl auto, které bude současně sporťák, současně rodinný vůz, malá dodávka a taky trochu do terénu a ještě aby to stálo asi jako Fabia. ;-)

Nicméně zásadní rozdíl mezi oběma objektivy je jen jeden - druhý jmenovaný lze použít i na FX zrcadlovkách, což není Váš případ. Proto si myslím, že na D3300 bude lepší objektiv 55-300mm a nebo případně nejnovější - moje recenze viz zde:

http://www.michalkupsa.cz/blog/af-p-dx-nikkor-70-300mm-vr-uzivatelska-recenze-228.html
jano
dobry den

potreboval by som poradit.
neviem sa rozhodnut medzi fotakom Nikon d3300 s objektivom 18-105 alebo Canon 1200 so zakladnym objektivom alebo inym ale neviem akym ak by ste my mohol poradit co a ako.

dakujem pekne za odpoved
Michal Kupsa
Dobrý den, osobně bych volil Nikon D3300 + 18-105 VR.
stepan
Dobrý den,
nikon D3300 mám již měsíc s objektivem 18-105mm, ale zvažuji pořízení pevného objektivu. Hlavně pro focení v horších světelných podmínkách, ale také z rozměrových důvodů. Rozhoduji se mezi 35mm a 50mm. Především fotím krajinky a město. Bohužel nevím, který si vybrat, jaký je podle Vás lepší nebo použitelnější.
Děkuji za odpověď
Michal Kupsa
Oba objektivy jsou vynikající, doporučil bych se rozhodovat spíše jen podle ohniska. Já osobně bych preferoval ohnisko 35mm.
jano
dobry den

premyslam nad kupou nikonu 3300 ale niesom rozhodnuty aky objektim ci si mam k fotaku vziat
ten 18-55 alebo 18-105.
som uplny zaciatocnik tak sa skusim poradit s niekym kto sa v tom vyzna

dakujem za odpoved
Michal Kupsa
Osobně bych rozhodně dal přednost objektivu 18-105mm, na druhou stranu je pravda, že v poměru velikosti je na tělo D3300 docela velký. Kvalitou to ale vynahradí.
Denisa
Moc děkuji za odpověď, alespoň vím, kam mířit. Mohl byste mi,prosím, ještě poradit, kde mohu redukci šumu vypnout? Nějak se mi to nepodařilo vypátrat.

Předem moc díky
Michal Kupsa
V menu fotoaparátu, zkuste vzít do ruky manuál. ;-)
Denisa
Dobry den,

jiz rok pouzivam fotoaparat Nikon D3300 a jsem s nim pomerne spokojena az na jednu vec a tou je doba zpracovani fotografii.

Pri pouziti delsi casove zaverky, napr. pri foceni nocniho nebe trva doba zpracovani fotografie stejne dlouho, jako byla zvolena doba zaverky. Napr zaverka 15s=15s porizovani fotografie + 15s jeji zpracovani, brani mi to tak casto v porizovani timelapsu.

Kartu pouzivam rychlou 64GB, takze tou by to byt nemelo.

Mohl byste mi prosim napsat, jake jsou s tim Vase zkusenosti? Zda je to jen vadny kus, nebo obecny nedostatek fotoaparatu?

Predem moc dekuji
Michal Kupsa
Dobrý den, je to kvůli zpracování pro redukci šumu, kde opravdu platí, že expoziční čas 15s = 15s zpracování. Pokud redukci šumu vypnete, bude ukládání probíhat stejně jako u každé jiné fotografie. Není to vada, je to vlastnost funkce redukce šumu a z technického hlediska je to nutné.
Veronika
Dobrý den, mám foťák Olympus sz-10., ale nelíbí se mi z něj fotky. Uvažuji tedy o jiném, asi do 13 tis. Budu fotit výlety, akce s dětmi, tábory atd. Tedy i děti v pohybu v místnosti za zhoršeného osvětlení. Uvažovala jsem o Nikonu 3300 nebo o Canonu 100 oba se setovým objektivem 18-55, však v blízké budoucnosti nepřemýšlím o nakupování dalšího příslušenství.V prodejně s fotoaparátů mi byl za těchto podmínek doporučen raději ultrazoom, např. tuším Sony dsc-hx400. Můžete mi tedy napsat Váš názor a jaký byste mi doporučil?
Michal Kupsa
Ultrazoom moc nedoporučuji, on ten velký rozsah zoomu je vždy formou něco za něco. Nikon D3300 je jistě lepší volbou, ale samozřejmě z hlediska celkové kvality, nikoli z hlediska rozsahu zoomu.
Zuzana
Dobrý deň,

uvazujem o kupe Nikon 3300 18-55 VR II. Chcem sa spytat, ci je mozne cez nejaku funkciu fotit ciernobielo a v sepii.

Dakujem

Zuzana
Michal Kupsa
Dobrý den, ano, samozřejmě je u Nikon D3300 obojí možné. :-)
Jitka Ludvikova
Dobry den, vyborne recenze, dekuji!
K jinak vybornemu kompaktu Sony DSC RX100 bych si rada poridila D3300, nebot nejsem uplne spokojena s focenim sportu a zvere a take bych si rada polepsila, co se tyce portretu ci rodinnych momentek. Zatimco u fotoaparatu mam celkem jasno, u objektivu, co recenze, to jiny nazor :-(
U zoomu na sport a zver uvazuji o Nikon 70-300 nebo 55-300 popr Tamron 70-300. Hlavni dilema ale mam u zakladniho objektivu na portrety a momentky, ktery by byl lepsi nez kompakt Sony. Vaham mezi 18-105 nebo 18-55 AF-P VR. Take uvazuji o pevnem 50mm sklu, vse Nikon, viz recenze na http://www.fotoguru.cz/nikon-d3300-recenze/. V Megapixelu me naopak doporucili Sigmu 17-50 pro jeji svetelnost 2.8 a opticky stabilizator.
Muzu vas pozadat o vas nazor ci doporuceni? Moc dekuji. JL
Michal Kupsa
Z uvedených je podle mě jako univerzál nejlepší 18-105mm, který má samozřejmě také optickou stabilizaci. :-)
Tereza
Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Měla jsem půjčený fotoaparát NIKON s objektivem 18-55 AF-S DX , kde šlo při přepnutí na manuální režim poměrně snadno rozostřit pozadí. Chtěla bych se zeptat, zda-li je toto možné i u objektivu AF-S 18-105mm f/3,5-5,6 G VR?

Děkuji za odpověď
Tereza
Michal Kupsa
Dobrý den, ano, samozřejmě to jde i s objektivem 18-105mm.
wiesinger
Vaše recenze nemá chybu,jen více takových ,jako vy
Michal Kupsa
Děkuji za důvěru. :-)
Karel
Vážený pane Kupso,

moc děkuji za recenzi, která nezklamala. Koupil jsem si nyní Nikon D3300 s objektivem AF-S 18-55mm f/3,5-5,6 G VR II. Jsem s tím velmi spokojen - jenom mi vadí, že jsem nikde v menu nenašel možnost změnit přednastavené číslování souborů (fotek) za datum+čas v názvu souboru. Považuji to za praktičtější při následných úpravách a archivaci (hledání) fotek. Lze to nějak nastavit? Za odpověď děkuji.
Michal Kupsa
Ne, číslování podle data možné není a ani není potřeba, protože tento údaj je už uveden v Exifu fotky a lze podle něj jak hledat, tak řadit fotografie.
Stanislav Melioris
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat,jaké doporučujete nastavení při konfiguraci d33oo/18-105,při volbě automatického režimu focení.Děkuji
Michal Kupsa
Při volbě automatického režimu není třeba nic nastavovat. :-)
David
Dobrý den,
měl jsem D3300, ale nebyl jsem spokojen s reprodukcí barev, i s pohráváním v Picture Control se výsledek nelepšil, barevné podání bylo dost potlačené, některé odstíny červené vytaženy spíše do oranžova, stíny málo projasněné a to mám objektiv 16-85. O proti starším modelům D60 nebo D90 tak trochu krok zpět, můžete posoudit jestli jsou v tomto směru pětitisícové modely na tom trochu lépe? Uvažuji o D5300 nebo 5500. Děkuji.
Michal Kupsa
Barevné podání nijak nesouvisí s objektivem, to je jen otázka čipu, firmwaru fotoaparátu, jeho nastavení a samozřejmě také vhodného nastavení vyvážení bílé barvy. Změna fotoaparátu v tomto ohledu podle mě nic neřeší.
Petr Šára
Dobrý den, rád bych koupil pro manželku její první zrcadlovku. Ráda fotí, v podstatě převážně děti, krajiny, cestování. Jen hobby.
V současné chvíli se rozhoduji mezi Nikony D3200 a D3300 se 105 objektivem. Samozřejmě jsem si našel v čem se liší fotoaparáty parametricky, avšak z Vašeho odborného pohledu a zkušeností – vyplatí se za 3300 připlatit? Kde vidíte hlavní rozdíl?
Samozřejmě pokud byste volil zcela jiný směr, jsem jakékoli radě otevřen.

Děkuji Petr
Michal Kupsa
Dobrý den, to, zda se vyplatí si připlatit je velmi individuální záležitost, takže v tom asi neporadím. :-)
Nicméně objektiv 18-105 VR je jednoznačně dobrá volba.
Lenka
Dobrý den, přemýšlím o koupi první zrcadlovky a rozmyslim se mezi D3300 a D5200. Je to pro manžela k narozeninám,kterému se líbí jaké fotky ze zrcadlovek jdou. Mají ji naši kamarádi a občas si ji půjčuje a fotí tak jak mu ji předají,takže se bude učit se svou zrcadlovku úplně od začátku. Každý den jsem rozhodnuta pro jinou a už vážně nevím:-). Fotil by výlety, dovolené, grilování na zahradě a naše děti (2roky). Některé FOTA co nás nafotí kamarádi zvetsujeme na rozměry A2 myslím a pak máme obrovské plátno, kde fotky naší rodiny aktualizujeme,tak aby to zvládl také fotoaparát.

Děkuji za řádu

Lenka
Michal Kupsa
To je opravdu těžké, počkejte ještě spíš na vánoce, kdy by mohly jít ceny ještě maličko dolů a pak to vezměte podle aktuální situace na trhu. :-)
Tomas
Zdravim, super recenzia, velka vdaka. Tiez som prakticky rozhodnuty pre moju prvy zrkadlovku na hobby fotenie.
Kedze fotak budem pouzivat vo velkej miere aj na videa, vedeli by ste mi prosim povedat, aky je video bitrate na 1080p a 60fps? Dakujem velmi pekne.
Michal Kupsa
Děkuji za přízeň, pokud jde ale o bitrate, tak se dobrovolně přiznám, že nevím. Video zase až tolik nedělám, takže nad tímto jsem se ani příliš nezamýšlel.
Iva B.
Dobrý den pan Kupsa, rozhodli jsme se pro koupi Nikonu D5200 18-105...i díky Vaší radě:-). Jen bychom ještě potřebovali poradit, jakou do tohoto fotoaparátu zakoupit paměťovou kartu, aby byla opravdu kvalitní a vešlo se na ni i dost snímků, (hlavně potom z dovolené;-D). Pokud by nebyla vhodná volba karta na hodně snímků, klidně koupíme i dvě na míň snímků, ale aby byla opravdu kvalitní....

Děkuji za odpověď a hezký den.
Michal Kupsa
Dobrý den, přiznám se, že mě na rychlosti moc nezáleží, takže sám používám běžné a levné karty, takže Vám asi moc neporadím. Pokud jde o kapacitu, tak ta velmi závisí na tom, zda budete fotit do JPG, NEF (RAW) anebo do obojího současně. Hodně místa zabere i video, takže těžko říct. Preventivně bych ale na dovolenou doporučil kapacitu minimálně 32 GB.
megy
Dobrý, ak som úplný začiatočník aký objektiv je vhodný? Niekto mi tvrdí,že 18-55 úplne stačí, ostatný, že je to zbytočné a už radšej pevne sklo aspon 35 mm. Ďakujem za radu :)
Michal Kupsa
Do úplného začátku 18-55 stačí, časem, až si to pořádně vyzkoušíte pak můžete uvažovat o další a 18-55 si nechat třeba jako záložní.
Zdeněk
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat zda má Nikon D3300 možnost fotit HDR fotografie?
Popřípadě mohli by jste mi doporučit nějaký free program ve kterém bych tyto fotografie mohl zpracoval?

Děkuji za odpověď.
Michal Kupsa
Dobrý den,
ano, funkce HDR tam je, nicméně záleží na tom, co od toho očekáváte. Ono totiž není HDR jako HDR, ale to by bylo na delší debatu. Jinak žádný freeware program nepoužívám.
Zdravím a přeji dobré světlo.
Jitka P.
Dobrý den,
děkuji za recenzi. Přemýšlím o koupi právě Nikonu D3300 anebo Samsung nx30. Co říkáte tomu samsungu? Děkuji moc!
Michal Kupsa
Určitě bych bral Nikon, už jen proto, že je to mnohem používanější značka, což je velmi výhodné při pořizování dalšího příslušenství, výměně zkušeností s kolegy a podobně.
Nikola Horáková
Dobrý den, děkuji za perfektní recenze. Kdybych je nenašla, stále bych tápala ve výběru mé první zrcadlovky. Nemám s ní žádné zkušenosti a nyní se moje rozhodování smrsklo mezi D330 a D530. Vidina GPS je lákavá, stejně jako menu vhodné pro začátečníky. Kterou byste doporučil? O co zásadního přijdu při koupi D3300 a naopak? Doporučil byste taky do začátků objektiv se zoomem nebo s pevným sklem? Děkuji předem za Vaši odpověď.
Pěkný den, N.H.
Michal Kupsa
Já osobně bych rozhodně bral integrovanou GPS, ale to je můj subjektivní pohled pro mé potřeby, protože hodně cestuji. Hlavně bych ale jako základní objektiv volil AF-S 18-105 VR.
Thomas
Děkuji za radu, už mám d5200 a musím říct, že první snímky vypadají opravdu dobře.
S pozdravem Thomas ;-)
Michal Kupsa
Rádo se stalo a D5200 je taky výborný fotoaparát. :-)
Dobré světlo a ať se daří !
Thomas
Dobrý den, předem chci poděkovat za Vaše projekty a za tenhle web.
Moc rád fotím a moc mě to baví a už mám na kontě nějaké pěkné kousky.
Zvažuji koupi tohoto modelu, přecházím z N1.. nicméně se pořád rozhoduji mezi 3200 3300 a 5200, u skel mám víceméně rozhodnuto základ AF-S 18-105mm f/3.5-5.6 G VR a k tomu pevnou padesátku f1.8. Jelikož se opravdu řadím za velmi pokročilého fotografa, který chce mířit výše, bohužel musím se smířit pouze s těmito modely z důvodu financí, ale pořád se mezi něma nemohu rozhodnout. Prosím o Váš tip ..děkuji ..s pozdravem Thomas. :-)
Michal Kupsa
Dobrý den,
objektivy jsou dobrá volba, tam za tu cenu asi opravdu není co řešit. Pokud jde o tělo, tak ze jmenovaných bych asi celkem bez váhání bral D5200.
Zdravím a přeji dobré světlo.
šotek
Dobrý den, dva roky fotím na olympus pen. Čas dozrál na koupi zrcadlovky. Hledáček a rychlost ostření přeci jen někdy chybí. Rozhoduji se mezi Nikonem 3300 a Canonem 100D.Doporučil byste prosím, který z nich víc nabídne. Nebo je to v této cenové relaci na stejno? Děkuji za odpověď
Michal Kupsa
Osobně si myslím, že o dost víc toho nabídne právě Nikon D3300. :-)
Dagmar Tenciánová
Dobrý den,
kvůli "úmrtí" stávajícího foťáku se právě rozhoduji a vybírám nový. Protože fotím mimo jiné i závody dětí v tělocvičně (tedy nic moc světla) a vystoupení kamarádů z folklorního souboru, tak jsem se začala poohlížet po nějaké zrcadlovce. Dva známí, kteří tak trochu fotí, mi do začátku doporučili Nikon d5100 s objektivem nikkor 18-105 mm vr, ale teď mě zaujal právě i tento nikon d3300. Zajímal by mě Vás názor, který z těchto foťáků by byl pro moje účely lepší. On by se mi líbil třeba i Nikon d7000 nebo d5300, ale první je pro mé malé ruce "moc velká kráva" a druhý je nad mé finanční možnosti - i s příslušenstvím jako je brašna, karta, UV filtr apod. se musím vejít do 20. tis.
Předem děkuji za odpověď.
Dagmar

P.S. Jako "skorohamiltoňák" musím pochválit moc krásné fotky z údolí Velké Hané a Hamilton;-)
Michal Kupsa
Dobrý den,
myslím, že je to celkem jedno - zvolte jako základ velmi dobrý objektiv 18-105 a k tomu tělo dle toho, jak vám to finančně vyjde. Doporučuji nákup třeba na Megapixel.cz, kde mají i několik setů třeba i s tělem D5200.
Jinak díky, údolí Malé a Velké Hané mám moc rád. :-)
Lucie Mrázová
Děkuji za odpověď, ale nakonec jsem zakoupila Nikon D 5100 s objetivem 18-55mm VR + 55-33mm VR.
snad jsem zakoupila dobře :)
Tento balíček jsem zakoupila za 18 000,-
Děkuji za váš čas a vaše stránka mi bude stálou inspirací :)
Michal Kupsa
Tak to byla velmi dobrá koupě, držím palec a přeji dobré světlo. :-)
Lucie Mrázová
Dobrý den,

přemýšlím o koupi mé 1. zrcadlovky, ale nemám žádné zkušenosti. Prosím Vás, jestli by jste mi napsal názor na Nikon D3200 a popřípadě jaký objektiv by byl nejvhodnější. Přemýšlím o této stránce, kde nabízí ,,výhodné balíčky" , zakoupila bych 2 objektivy. http://www.megapixel.cz/nikon-d3200-18-55-mm-ii-cerny
Vaše stránka je velmi příjemná a inspirující
Děkuji za Váš čas,
Lucie Mrázová
Michal Kupsa
Dobrý den,
asi takto, Nikon D3200 je předchůdce modelu D3300, o kterém je tento článek. Vzhledem k cenám v doprodeji je to dobrá volba. Pokud vám jde o rozměry, pak je lepší volbou objektiv 18-55mm ale pokud o rozměry až tak nejde, pak bych spíše doporučil objektiv 18-105mm.
Zdravím a přeji dobré světlo.
P.S. - Zmíněný obchod Megapixel je velmi solidní a spolehlivý.
Pavel Makuch
Děkuji Michale za pěknou recenzi.Jsem téměř na 100% rozhodnutej pro D3300 s ob.18-55 VR II. Mám ob. DX 55-300 puvodní set k D3100 ( již nevlastním ). Není však lepší ob. 18-105 popřípadě filtr. Děkuji za radu.
Pavel.
Michal Kupsa
Objektiv 18-105 je určitě lepší, nicméně 18-55 je zase o hodně menší, lehčí a levnější, takže bych to spíš bral podle toho, co je tvojí prioritou. Obojí má své výhody i nevýhody ....
Milan Gavenčiak
Děkuji Vám Michale za Vaši rychlou odpověď. Nikon už je vcelku drahý. Uvažuji i nad Tamronem 10-24. Nějaká recenze říká že je horší než Sigma 10-20, ale ty rozdíly jsou minimální, a asi nejsou rozhodující. Normální člověk to stejně asi není schopen pojmout a už vůbec ne vidět rozdíl. Věřím tomu, že Vy jako profík byste to poznal, ale na prezentaci na webové inzerci (např. sreality.cz) to je asi jedno.
Jak že se jmenuje prográmek na úpravu soudkovitosti a jiných vad ? někde jsem to už četl, ale nějak jsem tomu nepřikládal význam.
Děkuji, Milan.
Michal Kupsa
Já osobně bych do Tamronu nešel, to fakt raději tu Sigmu 10-20, klidně i tu nejstarší verzi. Jinak pokud jde o tu úpravu, tak tu umí v podstatě každý fotoeditor, počínaje Zoner Photostudiem a Adobe Photoshopem konče.
Milan Gavenčiak
Zdravím Vás Michale, Vaše stránky jsou vynikající a když se chci inspirovat, tak juknu mimo jiné i na Vaše fotografie a stránky.
Jsem právě před koupí Nikon D3300 a protože pracuji v realitách, tak bych potřeboval dobrý objektiv ( širokáč), ale aby moc nezkresloval - nedeformoval. Vámi recenzovanou Sigmu 8-16 už jsem měl v ruce s Nikonem 5100 a v interiérech byli blízké předměty deformované. Když jsem koukal na vaše zkušenosti a co jste již použil za techniku, tak klobouk dolů, musíte se vyznat a chtěl bych se Vás zeptat na Váš názor, co bych si měl pořídit za objektiv, když u té D3300 bude setový objektiv 18-55 ? Děkuji za Váš čas, Milan.
Michal Kupsa
No, ony ty širokáče za určitých okolností více či méně zkreslují všechny, zvláště na blízko, takže to je těžké. Na tento formát fotoaparátů ale nic širšího než ta Sigma 8-16 ani neexistuje (pokud nepočítám rybí oka). Přesto bych ji doporučil, případně ještě Sigmu 10-20mm nebo Nikon 10-24mm. Nablízko v interiéru ale opravdu trochu budou zkreslovat všechny, takže zbývá již jen úprava ve fotoeditoru. To je ale na delší povídání, kdyžtak mi pošlete mailem svůj telefon a probereme to.
Jan Květenský
Dobrý den,

přemýšlím o koupi toho fotoaparátu. Je nějaký rozdíl v kvalitě fotografií a natočeného videa mezi D3300 a D5300 nebo se tyto fotoaparáty liší zejména v softwaru, když odhlédnu od vestavěné GPS a WIFI?

Děkuji.

S pozdravem

Jan Květenský
Michal Kupsa
Pokud jde opravdu čistě o kvalitu fotografií, tak jsou výsledky obou fotoaparátů v podstatě totožné, protože používají prakticky stejný snímací čip a rozdíly jsou opravdu jen ve funkcích a provedení těla.
Zdeněk Charvát
Pěkná recenzička :) přemýšlím o něčem a tohle by mi celkem stačilo...

dík za zajímavou recenzi
:cool:
Michal Kupsa
Můžu fakt jen doporučit, kdybys to chtěl probrat, tak se ozvi. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace