Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Výhled na Posázaví - rozhledna Na Pepři

Výhled na Posázaví - rozhledna Na Pepři

Zejména pro obyvatele Prahy a jejího jižního okolí je Jílové u Prahy doslova skvělým cílem na víkendový výlet. Najdete tu celou řadu zajímavostí, jedinečné Muzeum trampingu (viz samostatný článek Muzeum trampingu), opravdu krásný a nově zrekonstruovaný nejvyšší český kamenný viadukt Žampach, několik veřejnosti přístupných zlatých dolů, naučné stezky po okolních vyhlídkách a zlatých dolech a celou řadu dalších zajímavostí. Já bych vám ale tentokrát chtěl představit zdejší rozhlednu se zajímavým jménem Na Pepři.

Rozhledna Na Pepři na turistické mapě:

 

Jakpak rozhledna k takovému jménu přišla? Je to jako obvykle velmi prosté, stojí totiž na vrcholu 448 metrů vysokého kopce, kterému se odedávna říkalo Pepř. Rozhledna to není velká, její celková výška je necelých 31 metrů a její vyhlídková plošina, na kterou musíte vystoupat 91 schodů, je v pouhých 18 metrech nad zemí. Jak už to tak dnes často bývá, tak nejde jen o rozhlednu ale je to multifunkční věž, která současně slouží mobilním operátorům jako základnová stanice. Rozhledna ani není nijak zvlášť krásná, jde o klasickou ocelovou konstrukci s vnitřním točitým schodištěm, která byla vystavěna spíše na účel, než pro estetický efekt. Navíc samotná stavba není ani pořádně vidět, protože se částečně ukrývá v malém lesíku na vrcholu Pepře. Pokud sem ale přesto vystoupáte, tak rozhodně nebudete litovat, protože oč je rozhledna menší a nevzhlednější, o to větší a krásnější výhled nabízí. Spatříte odsud jižní okraj Prahy, vysílač Cukrák, Brdský hřeben, České středohoří, Benešovskou pahorkatinu, vysílač ve Voticích nebo věž zámku Konopiště a v bezprostředním okolí pak krajinu kolem řek Sázavy a Vltavy a samozřejmě také samotné město Jílové u Prahy.

Vyhlídková plošinaVyhlídková plošina - Vyhlídková plošina je stejně jako celá rozhledna poměrně malá.

A jak se k rozhledně dostanete? Rozhodně doporučuji použít veřejnou dopravu. Pokud pojedete vlakem, tak od nádraží je to sice trošku prudší stoupání, zato si ale užijete doslova vyhlídkovou jízdu „Posázavským Pacifikem“ nádherným údolím Sázavy. Přímo z okénka vlaku uvidíte výhledy na řeku, projedete kolem řady skal, minete legendární Pikovice a projedete několika tunely. Těsně před stanicí Jílové u Prahy pak přejedete již zmíněný rekordní viadukt Žampach. Na cestu vám pak poradím i jednu fintu – v Praze si ve vlaku sedněte na pravou stranu (při pohledu ve směru jízdy), budete mít výrazně lepší výhled. Cestu od nádraží pak snadno najdete na rozcestníku turistických tras nebo v mapě.

Krátké video s výhledem z rozhledny Na Pepři:

Pokud se k rozhledně vydáte autobusem, tak vystupte přímo v Jílovém na náměstí, kde můžete navštívit Regionální muzeum se zcela jedinečnou expozicí o historii trampingu. Přímo na náměstí také nejdete rozcestník turistických tras a mapu okolí, kde z několika možností najdete jistě pro vás tu nejvhodnější trasu k rozhledně. Případně si před výšlapem můžete ještě udělat tematickou odbočku k některé z okolních štol, které jsou pozůstatkem po zdejší těžbě zlata (Naučná stezka Jílovské zlaté doly). Pokud jste spíše na výhledy do krajiny, pak zvolte Naučnou stezku Jílovské vyhlídky.

Dopravu ale můžete i kombinovat, přijet autobusem a odjet vlakem (bude to více z kopce), nebo naopak. Pokud se však přesto rozhodnete k dopravě autem, tak potom můžete dojet až skoro k samotné rozhledně.

GPS souřadnice rozhledny jsou: 49.887175, 14.483242
Pro fandy geocachingu je pak u rozhledny keška: GCZMHY

Galerie k článku Výhled na Posázaví - rozhledna Na Pepři

Rozhledna Na Pepři | fotografie
Rozhledna Na Pepři
Ukotvení schodiště | fotografie
Ukotvení schodiště
Schodiště | fotografie
Schodiště
Podlaha | fotografie
Podlaha
Vyhlídková plošina | fotografie
Vyhlídková plošina
Jihovýchod | fotografie
Jihovýchod
Jílové u Prahy | fotografie
Jílové u Prahy
Výhled na západ | fotografie
Výhled na západ


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1920191617
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Leneh
Byla jsem tam několikrát, ale vždycky v zimě - pod sněhem to tam má taky své kouzlo.. Díky tedy za letní pohledy :)
Michal Kupsa
Jo, jo - v zimě jsem tam byl taky ale bohužel jsem neměl moc štěstí na počasí. Léto je přeci jen na výhledy asi lepší .... :-)
Díky a ahoj !
Petr Brundi
Moc hezke ;). Ono kdyby alespon bylo pravidlem, ze kdyz technicka stavba, tak vzdy s vyhlidkovou plosinou, tak vyhled ten vzhled vzdycky prebije. A zminenou rozhlednu na Krudumu vcetne zricenin kostela Sv. Mikulase pod ni mohu jen doporucit.
Michal Kupsa
Díky a ten Krudum si budu muset připsat na seznam. :-)
Luboš Buba
Třeba na Krudumu je pěkná rozhledna ;-D
Michal Kupsa
Jo, jo, moc pěkná, jen pro mě trošku z ruky.
Třeba se tam ale někdy dokopu .... :-)
Tonda
Pěkná rozhledna, super komentář - měla by být ale blíž!
Michal Kupsa
Díky, pokusím se příště vybrat nějakou zase trochu jinde. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace