Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Vlčí rokle

Vlčí rokle

Vlčí rokle je opravdu moc pěkné místo a tak jsem se sem po delší době zase zajel podívat. Pokud se sem budete chtít také kouknout, tak rozhodně doporučuji použít vlak, protože je to nejen přímo ideální ale i stylové a romantické. Sedněte tedy na legendární "Posázavský Pacifik", oficiálně je to trať č.210, vedoucí podél řeky Sázavy z Čerčan do Prahy (pozor, nezaměňte s tratí č.221, která také vede z Čerčan do Prahy ale jinudy) a kupte si jízdenku do stanice Prosečnice. Do batohu pak doporučuji přibalit mapu Klubu českých turistů č.40 - Benešovsko a dolní Posázaví. Představu o poloze místa si můžete udělat také podle této mapy :

 

Teď už ale k samotné trase výšlapu. Pokud tedy úspěšně dorazíte na nádraží v Prosečnici, tak se zde úvodem můžete osvěžit v místní hospodě, která je přímo u nádraží. Nicméně na to ale až tak moc nespoléhejte, protože zejména v zimě má často zavřeno. Dále se pak vydejte po červené turistické značce směrem na Horní Požáry. Je to docela do kopce ale nic tragického. Cesta vede přes polom až k vrcholku kopce, kde je velmi pěný les. Můžete dále pokračovat až k samotnému loveckému zámečku Horní Požáry, který ale není příliš zajímavý a ani z něj není moc vidět. Případně si odsud můžete ještě udělat odbočku k vyhlídce Panská skála. Pokud ale k zámečku ani ke skále nepůjdete, tak doporučuji odbočit z červené značky doleva ještě těsně před spojením červené a žluté. Dostanete se tak k jednomu z lomů, z jehož horní části je parádní výhled do krajiny. Také lom je zajímavý, protože v hlavní části lomové stěny je úplně kolmá a hladká skála, jaká se hned tak nevidí. Na vyhlídce sice není ani lavička ale i tak se tu dá příjemně posedět a pokochat se výhledem. Pokud by jste si chtěli třeba opéct špekáček nebo tu rovnou přespat, tak vpravo (při pohledu ze skály dolů) je na malém výběžku kemp trampské osady Modrý orel, kde je ohniště a pěkný plácek na přenocování pod širákem. Samotný lom, tedy spíše několik lomů (je jich tu více), jsou pozůstatky po těžbě žuly, odborníci by asi použili přesnější výraz - granodiorit.

Vlčí rokleVlčí rokle - Centrální část Vlčí rokle vyniká kamenným mořem.

Do samotné Vlčí rokle pak postupujte lesem stále dál přibližně na severozápad, nebo se vraťte, dojděte až ke spojnici červené a žluté značky a dále již pokračujte po žluté, která vás dovede přímo do Vlčí rokle, která už je nedaleko. Záleží kudy půjdete ale počítejte s příkřejším sestupem, než se dostanete na dno rokle. V horní části je velké kamenné moře, tvořené žulovými balvany, velkými až několik metrů. Pod nimi, skoro neviditelně protéká potok Vlčín. Dejte se tedy údolím dolů z kopce a užijte si parádní stromy i balvany. Pokud budete pozorní, tak zhruba někde v půli sestupu kamenným mořem najdete vlevo od cestičky asi dvoumetrový balvan s nápisem "Tuberáci 1929", který je památkou na prvorepublikové pacienty nedalekého sanatoria.

Dále pokračujte roklí pořád dolů po žluté turistické značce. Cestou budete míjet Hornopožárskou vodárnu s malým jezírkem. Zajímavá stavba zaujme především tím, že na její střeše vyrůstá mohutný vzrostlý smrk. Tady už pěšinka přechází v plnohodnotnou lesní cestu, po které se už bez problémů dostanete až zase zpátky k železniční trati, kterou podejdete malým tunelem. Za ním se dejte doleva a vyjdete opět na nádraží v Prosečnici, kde si opět můžete počkat na vlak nazpět. Celá trasa je poměrně velmi krátká, jen několik málo kilometrů a dá se zvládnout přibližně za dvě hodinky. Není to sice žádná velká túra ale třeba jako jednodenní kratší výšlap v zimě nebopřihorším počasí je ideální. V zimě nebo za mokra si ale dávejte pozor, kameny v lomech nebo v rokli dost kloužou. Pokud by vámvýšlap nestačil, tak stačí kouknout do mapy a trasu si prodloužit. Pokud patříte k příznivcům geocachingu, tak cestou můžete odlovit nejméně tři kešky, jedna je nahoře nad lomem a dvě v samotné Vlčí rokli - ale to už si jistě najdete sami .... :-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Galerie k článku Vlčí rokle

Zamrzlá Sázava v Pikovicích | fotografie
Zamrzlá Sázava v Pikovicích
Už mi to jede .... | fotografie
Už mi to jede ....
Výdech z podzemí | fotografie
Výdech z podzemí
Další výdech | fotografie
Další výdech
Les | fotografie
Les
Velikán | fotografie
Velikán
Výhled z lomu | fotografie
Výhled z lomu
Pohled na dno lomu | fotografie
Pohled na dno lomu
Trampský kemp v jednom z lomů | fotografie
Trampský kemp v jednom z lomů
Skalní stěna | fotografie
Skalní stěna
T.O. Modrý orel | fotografie
T.O. Modrý orel
Kemp | fotografie
Kemp
Cesta ke kempu | fotografie
Cesta ke kempu
Sestup | fotografie
Sestup
Vlčí rokle | fotografie
Vlčí rokle
Tuberáci 1929 | fotografie
Tuberáci 1929
Vodárna | fotografie
Vodárna
Jmelí | fotografie
Jmelí
Jehličnatý a listnatý | fotografie
Jehličnatý a listnatý
Zamrzlá peřej | fotografie
Zamrzlá peřej
Průchod pod tratí | fotografie
Průchod pod tratí
.... a už mi to zase jede domů. | fotografie
.... a už mi to zase jede domů.


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
872162
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
sonia
zdravim a dekuju,ze jsem mohla kostnout vase stranky.obrazky a vypoved o moznem vyslapu si rada udelam.jsem rada,ze jste to tak prehledne usporadal a dal k nahlednuti.sonia
Michal Kupsa
Děkuji a Vlčí rokli opravdu doporučuji. :-)
maslavista

http://flic.kr/p/e8cqZN
Michal Kupsa
Jo, jo - zarůstá to tam pěkně .... :-)
Zdeněk Kučera
A takhle to tam vypadá na podzim:
http://www.fotocesko.cz/scripts/admin/clanek_zobraz.phtml?claid=42

Gratuluju k pěknému novému designu webu.
Michal Kupsa
Jo, jo, podzim je tam taky peknej .... ;-)
Vláďa Turistika Výlety
Souhlasím s Tebou, Michale. Vlčí rokle je opravdu pěkné a zajímavé místo. Tady je odkaz na moji fotogalerii - http://turistikavylety.rajce.idnes.cz/Vlci_rokli_na_hrad_Zboreny_Kostelec/ :-)
Michal Kupsa
Takhle v zelene to vypada zajimave, se tam budu taky muset konecne zajit kouknout v lete. :-)
Opicakuz
Tyjo, ani nevim, ze tam jsou lomy... :) My sli na Pikovickou jehlu a cache Padajici voda.
Michal Kupsa
Tak vidíš, aspoň máš další důvod tam jet znovu, stačí popojet o pár zastávek vlakem dál a ta Vlčí rokle opravdu stojí za vidění .... ;-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace