Domů » Články » Geocaching » Supermarine Spitfire - setkání s legendou

Supermarine Spitfire - setkání s legendou

1. Letecké wherigo, které mě doslova fascinovalo, mělo i své pokračování. Maxinoha se rozhodl, že na toto téma uspořádá event Gril párty na letišti, který se bude konat přímo v Příbramském aeroklubu. Geocacheři tak dostali možnost nejen se setkat ale také probrat celou otázku nelehkého leteckého wheriga přímo s ownerem Maxinohou a ještě si prohlédnout zákulisí letiště. Samotné wherigo sice mám již odlovené a také jsem o něm napsal samostatný článek ale ani tak jsem si nemohl nechat tuhle taškařici ujít a vyrazil jsem do Příbrami. Vlaky mám sice moc rád ale tentokrát se ukázalo, že volba vlaku jakožto dopravního prostředku nebyla úplně šťastná, protože u Berouna nastaly nějaké technické potíže a spoj do Příbrami tak měl půlhodinové zpoždění. Když jsem se k tomu navíc dozvěděl, že na letišti má zcela něčekaně každou chvíli přistát Spitfire, tak mě málem kleplo a na nádraží jsem nezaváhal a na letiště si rovnou vzal taxík. Už cestou jsem pak mohl z okénka obdivovat tohle úžasné a nádherné letadlo, jak krouží nad okolní krajinou ….

 

Na letiště jsem tak nakonec dorazil doslova o minutu pozdě, legendární letadlo již přistálo ale stihnul jsem ho ještě aspoň spatřit, jak roluje po dráze. Byl jsem z toho úplně bez sebe, protože sice nejsem žádný letecký expert ale mám rád historii 2. světové války a nikdy jsem nedoufal, že bych toto nádherné letadlo mohl vidět na vlastní oči. Tedy respektive na vlastní oči už jsem ho párkát viděl ale vždy jen jako nefunkční exponát v muzeu - ale vidět ho ve skuečném leteckém provozu, to je úplně něco jiného. Už jen ten úžasný zvuk 27 litrového dvanáctiválcového motoru Merlin, to se prostě nedá slovy ani popsat. Mezitím nastal na letišti pěkný mumraj, protože tohle tu ještě opravdu nebylo a něco takového neviděli na vlastní oči ani někteří hodně protřelí fandové letectví. Britský pilot, který se tu náhodou zastavil cestou na nějakou zahraniční leteckou show mezitím odstavil letadlo na betonové ploše vedle hangárů. Místo ale bylo na fotografování vysloveně špatné, nicméně se mi ho následně podařilo přesvědčit, že by bylo lepší ho odstavit aspoň kousek bokem na trávník a taky jsme ho tam obratem odtlačili. Následně jsem si vetrána prohlédl ze všech stran a udělal pár fotek. Chtěl jsem ještě udělat ozvučený videozáznam při přejíždění na noc do hangáru, abych zachytil zvuk motoru ale nastaly nějaké problémy se startováním a tak jsem Spitfire ještě naposledy s velkou úctou poplácal po křídlech a šel se věnovat samotnému geo-eventu.

Supermarine Spitfire LF XVI.e Supermarine Spitfire LF XVI.e - Úžasné setkání s tímto nádherným strojem a to dokonce v plném provozu.

Sešlo se nás tu kolem dvaceti geocacherů a i když s mnohými z nich se rozhodně neztotožňuji v postupu odlovu wherigo keší, tak jsme toto téma taktně vynechali a pěkně si popovídali u pivka a skvělých klobásek, které nám Maxinoha pečlivě opékal na grilu. Semleli jsme páté přes deváte a parádně si pokecali, prohlédli Maxinohovu sbírku geocoinů a také mobilní směnárnu CWG. Velmi příjemné pro mě osobně bylo setkání s cacherem-pilotem bua, který na event stylově přiletěl letadlem z Třebíče a se kterým jsme se sice viděli poprvé ale zjistili jsme, že máme spoustu společných kamarádů. Navíc jsem od něj obdržel pozvání do Třebíče na letiště, které jsem s velkými díky přijal - už se nemohu dočkat. Velmi přínosné bylo také setkání s kalganem, se kterým jsme začali plánovat druhý pokus o zdolání kešky Severny - snad se to tentokrát povede. Hravější geo-kamarádi pak změřili své síly v miniturnaji v petanque. Perličku pak na závěr připravil další cacher pilot Alda.L, který pro ostatní připravil exkurzi po letišti a jeho hangárech, včetně zasvěceného výkladu ….

No prostě celkově parádní akce. Posílám veliké díky všem zúčastněným.

--------------------------------------------------------------

Galerie k článku Supermarine Spitfire - setkání s legendou

Nový nádherný geocoin | fotografie
Nový nádherný geocoin
Maxinohova "1. Mobilní CWG... | fotografie
Maxinohova "1. Mobilní CWG...
Geocacherský event - turnaj v petanque | fotografie
Geocacherský event - turnaj v petanque
Další letadlo jde na přistání .... | fotografie
Další letadlo jde na přistání ....
Česká a Britská legenda | fotografie
Česká a Britská legenda
Krasavec z profilu | fotografie
Krasavec z profilu
Rotor | fotografie
Rotor
Detail listu vrtule | fotografie
Detail listu vrtule
Spitfire zblízka | fotografie
Spitfire zblízka
Já se Spitfirem | fotografie
Já se Spitfirem
Britský pilot Spitfiru | fotografie
Britský pilot Spitfiru


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
517221714
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tom
Letadla Spitfire jsme nádherné, neméně zajímavé jsou i ruské Lavočkiny či Šturmoviky nebo německé Focke-Wulfy. Píšu to proto, že na pardubické Aviatické pouti jsou občas k vidění nejen \\\\\\"na stojáncích\\\\\\", ale i ve vzduchu případně dokonce v simulacích bojových akcí. Pokud budeš mít čas, koukni na program a v případě, že tam budou letadla, která Tě zajímají, doporučuji návštěvu - stojí to za to.
Letošní stránky pouti:
http://aviatickapout.cz/cs/novinky/letajici-pevnost-potvrzena/
Michal Kupsa
Díky za tip, pokud vyjde čas, tak se tam zajedu kouknout - ruská letadla jsem ještě ve vzduchu neviděl.
raduz_CZ
Nádherný stroj! Tomu se říká jet štěstí taxikem vstříc - gratuluji k ulovku!
Michal Kupsa
Jo, jo, diky - bylo to fakt velky stesti a hlavne skvelej zazitek. :-)
cunas
Paráda Miso ,jsem že snů,Tak pak pokecáme;-)
Michal Kupsa
Jasan, vsak se potkame na vandru. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace