Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Rozhledna Kuníček a největší viklan v ČR

Rozhledna Kuníček a největší viklan v ČR

V dalším rozhlednovém článku vás chci pozvat na rozhraní Jihočeského a Středočeského kraje, kde najdete nejen samotnou a krásnou rozhlednu Kuníček ale také několik dalších zajímavostí a to vše zasazené do poklidné krajiny Sedlčanska, kde na davy turistů rozhodně nenarazíte. Zdejší kraj je totiž nejen stranou velkých měst ale také stranou notoricky známých turistických atrakcí.

Rozhledna Kuníček - rozhlednu najdete nedaleko Petrovic na hranici Středočekého a Jihočeského kraje.
 

Rozhledna Kuníček byla veřejnosti slavnostně otevřena již 28. června roku 2003. Leží nedaleko stejnojmenné obce na úpatí kopce Hodětín v nadmořské výšce 551 metrů. Je to vlastně multifunkční věž, na kterou se společně složili naši mobilní operátoři, kterým slouží jako základnová stanice. Projekt vypracovali ing. arch. Vladimír Charvát a ing. Pavel Konopa, stavba má kamennou základnu, na kterou navazuje ocelová věž obtočená schodištěm. Rozhledna je opravdu vysoká, její celková výška dosahuje 60 metrů. První vyhlídková plošina je na vršku kamenného základu ve výšce 9,6 metru nad terénem. Druhá vyhlídková plošina je pak ve výšce 36,6 metru, zbytek pak tvoří nadstavba s anténními systémy pro mobilní telefony. V dolní části rozhledny si pak můžete zakoupit občerstvení, nebo upomínkové předměty. Výhled je opravdu parádní všemi směry a také rozhledna jako taková je velmi pěkně a citlivě zasazena do okolní krajiny.

K rozhledně se dostanete snadno, buďto od autobusové zastávky Petrovice – Kuníček (pozor, pečlivě si nastudujte spojení, protože moc autobusů sem nejezdí) anebo autem. Pokud zvolíte auto, tak malé záchytné parkoviště najdete na jižním konci obce Kuníček. Odsud už musíte k rozhledně pěšky, ale není to ani kilometr daleko a ani stoupání není příliš prudké. Cesta je pohodová a zvládnete ji i na kole nebo s kočárkem. Samotná cesta je také pěkná a již cestou uvidíte několik pěkných výhledů jak do okolní krajiny, tak na rozhlednu jako takovou. U parkoviště se také můžete potěšit pohledem na pěknou morovou kapličku sv. Anny z roku 1747, která stojí na místě bývalého morového hřbitova. Najdete tu také konec moderní, neobvyklé, ale velmi hezké křížové cesty, která sem vede z obce Kuní. Křížová cesta byla vybudována v letech 1998 až 2000 a jejím tvůrcem je akademický sochař Ivar Kodym. Tvoří ji nevelké přírodní kameny s reliéfy biblických výjevů.

Viklan Husova kazatelnaViklan Husova kazatelna - Celkový pohled na viklan Husova kazatelna.

V okolí ale najdete spoustu dalších zajímavostí, asi nejzajímavější je Přírodní památka Husova kazatelna, na kterou se můžete od rozhledny vydat po červené turistické značce. Je to příjemná procházka (nebo projížďka na kole) jen mírně zvlněnou krajinou, délka trasy od rozhledny je necelých 6 kilometrů. V případě, že pojedete autem, tak se dá u této zajímavosti i zastavit ale je třeba dávat pozor při opětném vyjíždění na silnici. Jde o nevelký kopec vlevo od silnice č. 105 z Petrovic do Sedlčan, kde najdete malý lesík, doslova posetý bludnými balvany. Jedním z nich je také Husova kazatelna – přes dva metry vysoký a skoro dvojnásobně široký balvan, který je největším viklanem České republiky. Místní pověsti říkají, že na kameni stával kněz a kázal lidu. V dřívějších dobách tu prý také probíhaly pohanské rituály a to včetně obětí, které se pokládaly na kámen.

Pokud byste toho i tak měli málo, můžete si projít zdejší Naučnou stezku Petrovicko, která vám odhalí další místní zajímavosti. Užijí si zde také příznivci geocachingu - svoji kešku má jak rozhledna Kuníček (GCWE60), tak i křížová cesta (GC1F05A) a samozřejmě i viklan Husova kazatelna (GC120ZB).

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Provozní dobu rozhledny si raději ověřte předem na webu: Rozhledna Kuníček

Souřadnice rozhledny: 49.564165,14.313205
Souřadnice parkoviště: 49.562077,14.31858
Souřadnice viklanu: 49.567553,14.362942

Galerie k článku Rozhledna Kuníček a největší viklan v ČR

Morová kaplička sv. Anny z roku 1747 | fotografie
Morová kaplička sv. Anny z roku 1747
Informační tabulka | fotografie
Informační tabulka
Zákaz vjezdu | fotografie
Zákaz vjezdu
Cesta k rozhledně | fotografie
Cesta k rozhledně
Výhled už cestou k rozhledně | fotografie
Výhled už cestou k rozhledně
Rozhledna Kuníček s přístupovou cestou | fotografie
Rozhledna Kuníček s přístupovou cestou
Rozhledna Kuníček | fotografie
Rozhledna Kuníček
Schodiště na vrchol rozhledny | fotografie
Schodiště na vrchol rozhledny
Vyhlídková plošina | fotografie
Vyhlídková plošina
Výhled na východ | fotografie
Výhled na východ
Výhled na jih | fotografie
Výhled na jih
Křížová cesta | fotografie
Křížová cesta
Přírodní památka Husova kazatelna | fotografie
Přírodní památka Husova kazatelna
Viklan Husova kazatelna | fotografie
Viklan Husova kazatelna
Husova kazatelna z proifilu | fotografie
Husova kazatelna z proifilu
Bludný balvan | fotografie
Bludný balvan


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1757421
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace