Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Rozhledna Blatenský vrch

Rozhledna Blatenský vrch

Blatenský vrch je součástí Jáchymovské hornatiny v Krušných horách. Najdeme ho poblíž hranic s Německem, zhruba 20 kilometrů severně od Karlových Varů. Nejbližší obcí je Horní Blatná, vzdálená vzdušnou čarou zhruba 1,5 kilometru. Blatenský vrch je kupovitý kopec s nadmořskou výškou 1043 metrů nad mořem. Výhodou je velmi snadná dostupnost, buď můžete zvolit pěší variantu, tedy po turistické značce z Horní Blatné, což jsou necelé 2 kilometry příjemné procházky, i když samozřejmě do kopce. Pokud se vám ale do kopce šlapat nechce, nebo na to nemáte čas, pak můžete autem dojet až přímo k rozhledně, kde se dá i bez problémů zaparkovat.

Rozhledna Blatenský vrch na turistické mapě:

 

Samotná rozhledna je zděná stavba z roku 1913 (jedna z nejstarších rozhleden v okolí), postavená tehdejším Spolkem pro zimní sporty společně s hotelem, který se však nedochoval, protože byl po druhé světové válce zbourán. Rozhlednu projektoval architekt Karl Matusch. Rozhledna je vysoká 21 metrů a na její vrchol vede 92 schodů. Zděné těleso rozhledny je z větší části obloženo dřevem a její vyhlídková plošina je uzavřená, krytá okny, které však lze pro lepší výhled otevřít. Rozhledna je sice v celkem dobrém stavu, nicméně zub času a použití pohraničníky za minulého režimu se na ní negativně podepsalo. Dřevěné obložení je zčásti stržené a na obnažených zdech už občas opadává omítka a objevují se cihly. Výhled sice mírně ruší anténní systémy blízké stanice radioamatérů a také na rozhledně samotné jsou umístěné antény mobilních operátorů. Přesto je však výhled celkem hezký a rozhledna rozhodně stojí za návštěvu. Navíc si tu lze také aktivně odpočinout, protože kromě občerstvení je tu také možnost sáňkování, slušný terén na běžky a v letních měsících je tu také hřiště na volejbal nebo nohejbal. Rozhledna je otevřena každý sudý víkend od 9 do 17 hodin, v letním období i déle – podle potřeby.

Video z rozhledny:

Pokud by vám samotná rozhledna jako cíl výletu nebo vandru nedostačovala, tak doplním ještě jeden zajímavý cíl, který se nachází nedaleko rozhledny – jsou to Vlčí jámy, které najdete jen pár stovek metrů v kopci pod rozhlednou. Jde o propast vytvořenou propadením důlních děl, dolu Wolfgang (jeden z bývalých největších dolů v okolí), dolu Jiří a také středověkých dolů na cín. Cestou od rozhledny jako první spatříte Ledovou jámu, do které vede i schodiště se zábradlím. Sestup je ale i tak opravdu hodně příkrý a tak dávejte velký pozor, zejména v zimě. Ledová jáma je poměrně úzká průrva ve skále a je pojmenována oprávněně, protože i v parném srpnu je dole skutečně chladno a stále tu ještě byly zbytky sněhu a ledu. O kousek dál od rozhledny jsou pak samotné Vlčí jámy, které jsou o poznání rozlehlejší a jsou na nich také patrné stopy po dolování a propadlých štolách. Také tady dávejte velký pozor a nevstupujte mimo vyznačené stezky, protože okraje propadliny jsou nestabilní a hrozí pád do hlubin. Rozhodně si ale nezapomeňte fotoaparát, protože jámy i jejich okolí jsou velmi fotogenické. V okolí také najdete pro děti vtipné dřevěné plastiky.

Pro příznivce geocachingu jsou zde také dvě tématické kešky:

GCPQKB - Blatenský vrch
GC2A8R4 - Vlčí jámy

Galerie k článku Rozhledna Blatenský vrch

Rozhledna Blatenský vrch | fotografie
Rozhledna Blatenský vrch
Vyhlídková plošina rozhledny | fotografie
Vyhlídková plošina rozhledny
Mezipatro | fotografie
Mezipatro
Vyhlídka | fotografie
Vyhlídka
Antény | fotografie
Antény
Radioamatéři | fotografie
Radioamatéři
Příjezdová komunikace | fotografie
Příjezdová komunikace
Hřiště | fotografie
Hřiště
Sáňkování povoleno | fotografie
Sáňkování povoleno
Cesta k Vlčím a Ledovým jámám | fotografie
Cesta k Vlčím a Ledovým jámám
Sestup do Ledové jámy | fotografie
Sestup do Ledové jámy
Ledová jáma | fotografie
Ledová jáma
Pohled nahoru | fotografie
Pohled nahoru
Dno Ledové jámy | fotografie
Dno Ledové jámy
Propast Vlčí jámy | fotografie
Propast Vlčí jámy
Dřevěná houba | fotografie
Dřevěná houba


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
81319317
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace