Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Nová rozhledna Babka v Posázaví

Nová rozhledna Babka v Posázaví

Pátrání po zajímavých rozhlednách do mého rozhlednového seriálu mě tentokrát zavedlo do (pro mě) relativně nedalekého Posázaví, konkrétně do Zruče nad Sázavou, kde nedávno vyrostla zbrusu nová rozhledna s velmi netradičním jménem Babka. Přiznám se, že to v první okamžik bylo právě to jméno rozhledny, které mě zaujalo, protože jsem kdysi jezdil na vandry s jedním kamarádem, kterému se přezdívalo právě Babka, ale to už je zase jiný příběh. Tedy zpět k rozhledně – jak přišla k tomuto jménu? Poměrně nevinně – radní ve Zruči vypsali veřejnou soutěž na pojmenování rozhledny a právě Babka nakonec zvítězila. Jde o místní pojmenování nedalekého kopce. Pro zajímavost ještě dodám, že ve hře byly i další jména, jako například Slunečnice, Zazoa (starověké jméno pro Sázavu), Plavovláska (podle známého filmu Miloše Formana, který se natáčel právě ve Zruči) nebo Hujerka, což asi vzniklo podle současného starosty Martina Hujera.

Rozhledna BabkaRozhledna Babka - nová dominanta krajiny v okolí Zruče nad Sázavou vyniká dalekým výhledem.

Rozhledna stojí asi 2 kilometry severně od Zruče nad Sázavou, na lokalitě Mezi cestami, které je se svojí nadmořskou výškou 451 metrů nad mořem jedním z nejvyšších míst v okolí města. Slavnostní otevření rozhledny proběhlo 16. července 2015. Samotná rozhledna je hezká a stylová stavba, která využívá jako stavebního materiálu působivé kombinace dřevěných trámů, doplněných o kovové díly, zejména pak o celokovové schodiště – pozor, schody tvoří kovové rošty, takže pokud trpíte závratěmi, tak se při výstupu na vrchol rozhledny rozhodně moc nekoukejte pod nohy. :-)

Autory návrhu rozhledny jsou projektanti Ing. Antonín Olšina a Ing. Martin Novák, kteří navrhli tuto šestibokou věž, která možná působí trošku konzervativně, nicméně je velmi hezká a hlavně dokonale funkční. Celková výška rozhledny je 28 metrů, přičemž podlaha vyhlídkové plošiny je ve výšce 24 metrů nad terénem. Pro zdolání této plošiny musíte vyjít rovných 130 schodů, i když pěkných výhledů si užijete již cestou nahoru na několika níže umístěných plošinách. Pokud však vystoupáte až úplně nahoru, tak kromě nejlepšího výhledu si zde můžete užít také originálního zařízení "klikotoč", který vám sdělí další zajímavosti nejen o rozhledně, ale také o jejím okolí. Samotnou stavbu pak realizovala firma Teplotechna Ostrava a.s. a její stavba byla podpořena dotací z Regionálního operačního programu Střední Čechy.

Novou rozhlednu Babka najdete na kopci nad Zručí nad Sázavou:

 

Z rozhledny je doslova parádní a ničím nerušený výhled plných 360° dokola. Spatříte odsud nejen město Zruč nad Sázavou, ale také celé široké okolí řeky Sázavy. Uvidíte například až na slavný vrch Velký Blaník u Vlašimi (samostatný článek zde) a další kopce, jako třeba Melechov u Ledče nad Sázavou, Fiolník u Vlastějovic, či Jordán u Chabeřic. Pokud si s sebou nahoru vezmete i dalekohled, jistě pak v okolí odhalíte i spoustu dalších zajímavostí a hezkých míst. Současně však doporučuji i teplejší oblečení, protože tu bývá docela dost větrno. ;-)

K rozhledně se dostanete velmi snadno po silnici II. třídy číslo 336, kde u nového hřbitova najdete i označené záchytné parkoviště, odkud je to k rozhledně už jen pár set metrů pohodové procházky. Cesta k rozhledně je široká a pohodlná, takže k ní dojedete i s kočárkem, nebo třeba i na kole – u rozhledny nechybí ani stojany na kola. Stejně tak u rozhledny najdete odpočívadlo pod širým nebem, kde můžete posvačit či odpočívat. Pokud by vás zastihlo špatné počasí, tak je u rozhledny i prostorný krytý dřevěný altán. U vstupu do altánu pak stojí i dřevěná postava Babky.

Virtuální prohlídka vyhlídkové plošiny rozhledny Babka:

Rozhledna Babka #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA
 

K návštěvě rozhledny však můžete využít i mnohem romantičtější způsob dopravy a to vlakem. Přímo do Zruče nad Sázavou totiž jede slavný "Posázavský Pacifik". Výlet tak můžete rozšířit i o zážitek z jízdy vlakem po jedné z nejkrásnějších tratí v České republice. Současně tak můžete navštívit třeba i krásně opravený zámek ve Zruči s neméně hezkým parkem. Případně to vše můžete spojit do jednoho vycházkového okruhu, protože právě na nádraží ve Zruči začíná "Zručská stezka k rozhledně", která vás provede právě přes zámek, kolem Chabeřských skal až k rozhledně. Celá trasa má necelých 7 kilometrů a je záměrně vedena nenáročným terénem tak, aby ji zvládli i rodiče s menšími dětmi nebo senioři.

Pokud byste toho přeci jen měli málo, tak v blízkém okolí je celá řada dalších zajímavostí, z nichž bych jmenoval aspoň zámek v Kácově, nedalekou další rozhlednu Bohdanka (samostatný článek snad brzy připravím), unikátní expozici Včelí svět v Hulicích, nebo se případně můžete zajít podívat na divoká prasátka do obory Pančava. Váhat s návštěvou pak nemusíte ani koncem podzimu, či v zimě, protože rozhledna i stezka jsou volně přístupné celoročně. Příznivcům geocachingu pak snad ještě sdělím, že i oni si tu přijdou na své – například rozhledna Babka má svoji kešku GC5ZEBC.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Galerie k článku Nová rozhledna Babka v Posázaví

Přístupová cesta k rozhledně | fotografie
Přístupová cesta k rozhledně
Rozhledna Babka | fotografie
Rozhledna Babka
Odpočívadlo | fotografie
Odpočívadlo
Krytý altán | fotografie
Krytý altán
Babka | fotografie
Babka
Pohled do konstrukce | fotografie
Pohled do konstrukce
Dřevo a kov | fotografie
Dřevo a kov
Pozor na závrať ! | fotografie
Pozor na závrať !
Z vyhlídkové plošiny | fotografie
Z vyhlídkové plošiny
Výhled jižním směrem | fotografie
Výhled jižním směrem
Výhled východním směrem | fotografie
Výhled východním směrem
Výhled severním směrem | fotografie
Výhled severním směrem


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2227175
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jitka
Velmi pěkný článek a nádherné snímky!!!
Byl byste prosím ochoten poskytnout jeden snímek do fotoknihy pro projektanta rozhledny k jeho 80tinám? :-)
Michal Kupsa
Jasně, kterou chcete? :-)
vyoranavrana
:-)
je parádní díky za pozvánku
Michal Kupsa
Rádo se stalo. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace