Domů » Články » Recenze » Nikon D750 - uživatelská recenze

Nikon D750 - uživatelská recenze

Na nedávné podzimní tiskové konferenci představil Nikon nejnovější digitální zrcadlovku s formátem čipu FX, tedy o velikosti kinofilmového políčka (Full frame), s označením Nikon D750. Jak již označení napovídá, tak se nový fotoaparát v modelové řadě Nikonu zařadil někam mezi přístroje Nikon D610 a Nikon D810. Tomu odpovídá konstrukce, vybavení i cena, ale přesto tu najdeme několik zajímavých novinek a nový Nikon D750 rozhodně stojí za pozornost. Více, včetně ukázek fotografií v plném rozlišení najdete jako obvykle i s anketou v tomto uživatelském testu.

Nová digitální zrcadlovka Nikon D750Nová digitální zrcadlovka Nikon D750

Mechanické provedení a ovládání

Na první pohled vypadá nový Nikon D750 velmi podobně, jako všechny ostatní modely FX fotoaparátů Nikon, při detailnějším zkoumání ale najdeme z hlediska mechanického provedení, konstrukce a ovládání hned čtyři podstatné změny. První a nejviditelnější změnou je výklopný LCD monitor na zadní stěně. Nejedná se ale o obvyklý kloub, jako jej známe například z DX zrcadlovek, ale o výklopný mechanizmus, kterým lze monitor vyklopit nahoru a dolů od těla. Není to sice tak variabilní, jako právě na DX zrcadlovkách, ale na druhou stranu jde o kovovou a podstatně odolnější konstrukci. Nikon D750 se tak stal první FX zrcadlovkou, která disponuje výklopným displejem, což se jistě nejednomu fotografovi bude v praxi hodit.

Nikon D750 - čelní pohled Nikon D750 - zadní stěna fotoaparátu s výklopným LCD monitorem Nikon D750 - boční pohled na konektorovou výbavu Nikon D750 - boční pohled na úchopovou část

Druhou podstatnou změnou je výraznější změna ergonomie – celý fotoaparát je sice o poznání menší, než ostatní FX zrcadlovky, ale díky změně koncepce úchopové části se podstatně lépe drží a to i ve větší ruce (můj případ). :-) Při pohledu na spodní stranu fotoaparátu totiž zjistíme, že bylo přemístěno umístění baterie, čímž se značně prohloubilo vybrání gripu, takže na úchopové části fotoaparátu je nyní o dost víc místa pro prsty (je to dobře patrné na produktové fotografii, kde je spodní strana fotoaparátu). Osobně tohle vylepšení kvituji s velkým povděkem, protože sám mám docela velkou ruku a rozdíl v držení fotoaparátu je opravdu dost zásadní. Prostě se drží mnohem lépe, pevněji a bezpečněji – holt je vidět, že návrháři Nikonu nad novým designem opravdu přemýšleli a nenechali nic náhodě. Jen tak dál ….

Nikon D750 - horní strana fotoaparátu Nikon D750 - spodní strana fotoaparátu Nikon D750 - sloty pro paměťové karty Nikon D750 - pohled do hledáčku

Třetí změnou v mechanické konstrukci je částečná změna použitých materiálů. U fotoaparátů s čipem FX jsme byli už tak nějak zvyklí, že jejich tělo je kompletně kovové, tedy z hořčíkových slitin. U tohoto přístroje je tomu maličko jinak a celá přední část je plastová – tedy přesněji z platového kompozitního materiálu, vyztuženého kevlarovými vlákny. Jistě se najde nejeden brblal, který si neodpustí nějaké poznámky na téma, že "kov je kov". Mě osobně tento fakt nijak extra nevadí, naopak, já osobně bych i uvítal, kdyby bylo tělo kompletně plastové – tedy samozřejmě za předpokladu použití nejnovějších odolných plastů, které podle mě svými vlastnostmi již kovové slitiny překonaly a to hned v několika ohledech. Ale to by bylo spíše na samostatný článek. Další věc je, že v tomto případě je plast přímo nutnost, protože Nikon D750 obsahuje integrovanou Wi-Fi jednotku, takže kvůli příjmu signálu tělo prostě ani nemůže být celokovové.

Nikon D750 - LCD displej na horní straně fotoaparátu Nikon D750 - LCD monitor s informacemi v denním a nočním módu Nikon D750 - hořčíkový korpus zadní části těla Nikon D750 - kompozitová přední část těla (kvůli signálu pro integrovanou Wi-Fi)

Čtvrtou a méně příjemnou změnou je podstatné zmenšení stavového LCD displeje na horní straně fotoaparátu. Zmenšení je dáno celkovým zeštíhlením těla fotoaparátu a již zmíněnou celkovou změnou koncepce úchopové části fotoaparátu. LCD displej tak zobrazuje podstatně méně informací, než jak jsme byli dříve zvyklí, čemuž odpovídá i mírná změna způsobu ovládání a nastavování některých hodnot, což se týká zejména definování velikosti a kvality fotografií, vyvážení bílé, režimu blesku nebo nastavení automatického zaostřování. Tyto parametry se sice i nadále ovládají obvyklými tlačítky, která najdeme na stejných místech, na jaká jsme byli zvyklí u starších modelů, ale změnu hodnot musíme provádět přes nové menu na zadním LCD monitoru, které vyvoláme stiskem daného tlačítka. Aktuální nastavení pak samozřejmě nejsou na LCD displeji vidět, protože například obvyklé ikonky pro vyvážení bílé barvy tam vůbec nejsou. Z tohoto faktu jsem byl napřed trošku rozmrzelý, protože jsem byl roky zvyklý tato nastavení kontrolovat právě na horním LCD displeji, ale na nové ovládání jsem si poměrně rychle zvykl a je také pravdou, že nové prvky menu jsou v tomto případě snad i maličko přehlednější. Tato změna na LCD displeji je daní za změnu ergonomie úchopu fotoaparátu, která za to ale rozhodně stojí.

Ukázka českého menu fotoaparátu Nikon D750:

Jinak zůstalo z hlediska konstrukce a ovládání vše při starém, takže se nemusíte nijak obávat přechodu z jiného modelu digitální zrcadlovky Nikon, protože vše je tam, kde to má být a kde jsme na to již zvyklí. Pro jistotu ještě dodám parametry výklopného LCD monitoru, který má úhlopříčku 3,2“ a skvělé rozlišení 1.229.000 obrazových bodů. Velmi povedený je také velký a jasný hledáček, realizovaný pentagonálním hranolem. Drobnou změnu zaznamenal jen displej v hledáčku, kde je ikonka blesku odlišena oranžovou barvou. Celkově bych pak mechanické provedení a ovládání hodnotil jako vynikající a provedené změny jako zdařilé.

Vybavení, funkce a obrazová kvalita

Asi největší novinkou tohoto fotoaparátu je vestavěná Wi-Fi jednotka a Nikon D750 je tak první digitální zrcadlovkou tohoto výrobce, která má bezdrátové připojení integrované přímo v těle fotoaparátu. Starší modely zrcadlovek sice také podporovaly bezdrátové připojení, ale bylo k tomu nutné použít speciální adaptér Nikon Wu-1a nebo Wu-1b (podle typu fotoaparátu), což však v mnoha situacích není úplně praktické. Integrovanou Wi-Fi jednotku osobně považuji za velké plus, protože je opravdu řada situací, kdy se to skutečně hodně hodí. Stejně dobře hodnotím i aplikaci WirelessMobileUtility, která je od výrobce zdarma k dispozici jak pro chytré telefony a tablety s operačním systémem Android, tak i pro "Jablíčkáře", tedy pro systém iOS. Díky aplikaci je možné na dálku zaostřovat, fotografovat i přenášet pořízené fotografie z fotoaparátu do chytrého zařízení. Kladně hodnotím i fakt, že Nikon tuto aplikaci stále vylepšuje a pravidelně aktualizuje. Na druhou stranu ale musím také konstatovat, že je škoda, že tato užitečná aplikace není také v češtině a navíc to ani nevypadá, že by do ní byla v dohledné době přeložena. Navíc si dovolím ještě poznamenat, že je taktéž škoda, že když už výrobce doplnil fotoaparát Wi-Fi jednotkou, tak už mohl zrovna přidat i GPS jednotku, která by se také jistě nejednomu fotografovi hodila. V tomto ohledu je zatím (bohužel) jedinou vlaštovkou mezi zrcadlovkami Nikon D5300. Pravda, i tohle lze řešit externí jednotkou, ale přeci jen integrovaná je mnohem pohodlnější – zkuste třeba zrcadlovkou s připojenou GPS jednotkou strčit do brašny či fotobatohu. To už bychom asi chtěli příliš, nicméně integrovanou Wi-Fi osobně považuji za velké plus.

Nikon D750 - systém těsnění proti vodě a prachu Nikon D750 - snímací čip fotoaparátu Nikon D750 - základ vnitřní konstrukce Nikon D750 - pentagonální hranol a hledáček s elektronikou

Další příjemnou novinkou je použití nejnovějšího systému automatického zaostřování, který řídí jednotka Multi-CAM 3500 FX, kterou známe například z nejvyššího modelu digitální zrcadlovky Nikon D4s. Systém je velmi citlivý a funguje už od úrovně -3 EV a autofokus pracuje i s objektivy se světelností f/8, tedy respektive v kombinaci objektivu a telekonvertoru, kde výsledné nejnižší clonové číslo je na této hodnotě – typicky objektiv se světelností f/4 s x2,0 telekonvertorem. Systém umožňuje použít 9, 21 nebo všech 51 ostřících bodů, které lze slučovat do skupin. Při praktickém fotografování skutečně fungovalo automatické zaostřování doslova perfektně a to i za nízké hladiny osvětlení fotografované scény. Snad bych si jen maličko postesknul, že je škoda, že jednotlivé ostřící body nejsou více roztažené do celé plochy, jako to známe například u digitálních zrcadlovek s čipem menšího formátu DX, tedy APS-C.

Za pozornost stojí i kompletně přepracovaná závěrka z Kevlaru a uhlíkových vláken, která je testována na 150.000 cyklů. Nejkratší expoziční čas je však bohužel jen 1/4000 vteřiny, což může omezit použití vysoce světelných objektivů za podmínek s dostatkem světla. To však může částečně kompenzovat nejnižší dostupná citlivost ISO 50. Synchronizační čas závěrky pro vestavěný blesk je 1/250 vteřiny, přičemž s externími systémovými blesky je samozřejmě možné používat všechny dostupné časy. Jako příklad mohu uvést například nový blesk Nikon SB-500, představený jako novinka současně s testovaným fotoaparátem. Zajímavostí tohoto blesku je mimo jiné i to, že má vestavěné LED světlo, pro přisvícení scény při natáčení videa za horších světelných podmínek. Zde mohu také současně uvést, že u fotoaparátu byly také značně rozšířeny možnosti natáčení videa, které má nyní v menu samostatnou položku, kde lze velmi detailně nastavit veškeré parametry videosekvencí.

Nikon D750 + nový blesk SB-500 Nikon D750 + externí mikrofon Me-1 Nikon D750 + externí GPS jednotka GP-1 Nikon D750 - základní deska s obrazovým rpocesorem EXPEED 4

No a nejpodstatnější kapitolou jsou samozřejmě samotné výsledky kvality fotografií. Napřed ale technické parametry, srdcem digitální zrcadlovky Nikon D750 je snímací čip typu CMOS s rozlišením 24 megapixelů, konkrétně 6016x4016 pixelů. Základní citlivost čipu lze nastavit v rozmezí ISO 100 až ISO 12800 a dále jsou k dispozici rozšířené hodnoty směrem dolů na ISO 50 a směrem nahoru až na ISO 51200. Snímací čip je osazen low-pass filtrem. O zpracování obrazu se pak stará obrazový procesor EXPEED 4. Podle základních parametrů by se tedy mohlo zdát, že Nikon D750 je osazen stejným snímacím čipem, jako levnější model Nikon D610. Podle všeho tomu tak ale není. Jednak oficiální postoj Nikonu je, že se jedná o čip zcela nový a za druhé tomu odpovídají i moje vlastní zkušenosti ze samotného praktického fotografování. Na výsledky testů renomovaných laboratoří si asi ještě chvíli počkáme (a osobně jsem na ně v tomto případě obzvlášť zvědav), ale já si prostě nemohu pomoct od toho, že fotografie z Nikon D750 jsou opravdu jiné. Pravda, může to být i jinak koncipovaným firmwarem fotoaparátu, tedy jiným zpracováním obrazovým procesorem, nicméně rozdíl tam prostě je. Oproti Nikon D610 (který mám shodou okolností momentálně také k dispozici) mi přijdou fotografie nepatrně sytější, kontrastnější a s maličko větším dynamickým rozsahem, v ostatních parametrech pak jsou rozdíly zanedbatelné, nebo taky záleží na konkrétní situaci - nicméně celkově velmi podobné, i když ne zcela. V krátkosti bych to tedy shrnul tak, že obrazové výsledky jsou skutečně vynikající a všem svým konkurentům tento fotoaparát jistě pořádně zatopí (osobně nepochybuji o tom, že se zařadí do první desítky nejlepších dle hodnocení DXO-mark).

Na závěr jsem pro vás připravil základní srovnání výsledků při všech dostupných citlivostech ISO. Ukázky jsou zcela bez úprav, tedy jen ořez originálních souborů bez jakéhokoli zpracování. Detailním nastavením fotoaparátu a důkladným postprocesem by se jistě dalo dosáhnout i výrazně lepších výsledků. Pokud si chcete pohrát s reálnými fotografiemi, tak na konci článku si můžete stáhnout několik ukázek v plném formátu a to jak v JPG, tak i ve formátu NEF (RAW), které si můžete sami stáhnout a zpracovat pro lepší představu o reálných výsledcích z praxe.

Ukázky výsledků při jednotlivých dostupných citlivostech ISO:

Nikon D750 Nikon D750 Nikon D750 Nikon D750

Nikon D750 Nikon D750 Nikon D750 Nikon D750

Nikon D750 Nikon D750 Nikon D750 Nikon D750

Příslušenství, cena a závěr

Podstatným kritériem je samozřejmě také rozsah dostupného příslušenství. Snad ani nemusím zdůrazňovat, že nabídka značky Nikon je v tomto ohledu velmi obsáhlá a obsahuje prakticky vše, na co jen pomyslíte. Proto bych jen podotknul, že Nikon v poslední době poměrně usilovně rozšiřuje především nabídku FX objektivů a to včetně objektivů s pevným ohniskem. Za poslední dobu stojí za zmínku především nové, vysoce světelné objektivy AF-S Nikkor 35mm f/1,8 G (samostatnou recenzi najdete zde) a také nejnovější AF-S Nikkor 20mm f/1,8 G (samostatnou recenzi najdete zde). Za zmínku stojí i fakt, že k fotoaparátu je k dispozici také obvyklý bateriový grip Nikon MB-D16, který je proveden ve stejné odolnosti, jako samotné tělo fotoaprátu. Novinkou je také systémový blesk Nikon SB-500, který je jako první blesk Nikonu vybaven také LED světlem pro přisvícení scény při natáčení videosekvencí za nízké hladiny osvětlení. Kompletní nabídku příslušenství pan najdete na stránkách českého zastoupení výrobce Nikon CZ.

Nikon D750 + Battery Pack MB-D16 Battery Pack Nikon MB-D16 z obou stran Battery Pack Nikon MB-D16 - možnosti použití baterií Battery Pack Nikon MB-D16 je také utěšněný proti povětrnostním vlivům

Neméně podstatnou je také informace o ceně (zdroj - Megapixel.cz):

Aktuální (10/2014) orientační ceny včetně DPH:
Nikon D750, samotné tělo54.990,- Kč
Nikon D750 + AF-S Nikkor 24-85mm f/3,5-4,567.990,- Kč
Nikon D750 + AF-S Nikkor 24-120mm f/471.990,- Kč

Pokud vezmu v úvahu veškeré informace o ceně, kvalitě, nabídce konkurence, možnostech příslušenství a také celkovou situaci na trhu, tak mohu fotoaparát Nikon D750 opravdu vřele doporučit všem fotografům od náročnějších amatérů, až po profesionály. Osobně ho považuji za opravdu mimořádně zdařilý – a to po všech stránkách. Obrazová kvalita je doslova perfektní (bezpochyby bude patřit ke špičce na trhu) a výrazně vylepšena byla jak ergonomie, tak i rychlost, možnosti videa, nebo nabídka funkcí. Skoro se mi chce říct, že jde o opravdový ideál v této cenové kategorii někde na pomezí třídy náročných amatérů a profesionálů. Během praktického fotografování jsem neodhalil jediný vážný nedostatek, snad až na fakt, že by to už opravdu chtělo nějaký systém automatického zaostřování pro fotoaparáty FX, který by měl jednotlivé body více roztažené do plochy, tak jako to známe z DX fotoaparátů. To ale není problém jen Nikonu a ani jen tohoto fotoaparátu.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový Nikon D750 ?

Celkem hlasovalo 401 lidí

Aktuální přehled ceny digitální zrcadlovky Nikon D750 na českém trhu:

 

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon D750 ve formátech JPG nebo NEF (RAW), tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Můžete si tak zde stáhnout opravdové originální soubory přímo z fotoaparátu.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
182132111
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Hana
Dobrý den, mohu se zeptat co můžeš znamenat Error a zda mohu sama odstranit? Děkuji Hanka
Michal Kupsa
Dobrý den, Error je prostě chyba, takto na dálku ale víc říct neumím. Pokud si s tím nevíte rady (a nezaberou obvyklé triky, jako vyndat kartu, zkusit jiný objektiv a podobně), tak zkuste obchod nebo servis.
Jenda
Nikon D 700 se moc dobře drží v rukou a dobře se s ním manipuluje jen jednou.ZAMÝŠLÍM KOUPI NIKON D 750.Mám angl.verzi a nevadí mi zatím,žel překladač nestačí.Má úžasné parametry.Dotaz: v horách s ním fotím a zoomem Nikon 80-200/ 2,8 D-ED, anebo Nikon 28-105/3,5-4,5 a začne MŽÍT,DROBNĚ PRŠET. Škodí to ? Poškodí to ? Jsou těsné proti slabým srážkám..?...KRÁTKODOBÝ DÉŠŤ VADÍ?XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX---DRUHÝ DOTAZ: PŘEPALY.Považuju je za vadu na fotografii i jako chybu fotografa - VÝBĚR SVĚTLA...NEDAŘÍ SE MI JE ODSTARNIT PODEXPOZICÍ.JAK NA TO ? Prof.Neff ve své RECENZI TO POPISUJE ,ALE NEROZUMÍM TOMU...MOC DÍKY ...jenda ze Šumperka:-);-):cool:
Michal Kupsa
1. Vadí, jsou to poměrně stará skla a na jejich odolnost bych moc nespoléhal. Foťák to ale vydrží.
2. To by bylo na samostatný článek - na webu je jich dost, stačí hledat. :-)
Jirka
Zdravím ,jsem majitelem teprve týden a nemůžu si zvyknout ,jsem amatér a nevím pořád jak nastavit ostřené při focení portrétu ,nevím zda použít všechny zaostřovací body nebo jen jedenáct atd prostě bloudím . Mám objektiv sigma 105/2,8 macro
Michal Kupsa
Na portrét bych použil výběr jen jednoho konkrétního bodu, abych přesně věděl, kam ostřím.
Jiří Galamboš
S D750 jsem moc spokojen. Možná i proto, že používám jen originální objektivy Nikon a v profesionálním provedení. Obzvlášť s focením sportu jsem nadšen.
Při celodenním nosení ( tělo a čtyři objektivy) mě trošku vadí váha, ale to je daň za servis.
Michal Kupsa
No, opravdová kvalita asi ještě dlouho nebude lehká. Jinak samozřejmě souhlas. :-)
Václav Kozma
Pořídil jsem si toto tělo a mám z něho vekou radost. Používám ho hlavně k focení sportu ve spojení s objektivem Sigma 70-200 f/2,8 APO EX DG OS HSM Nikon a tady nastalo velké rozčarování. Téměř při každém záběru mě to pořád někam doostřuje a spousta výsledných snímků je rozmazaných... Poradíte, co s tím? Špatné nastavení?
Michal Kupsa
Sigma prostě holt není originální objektiv a právě problémy s ostřením se občas stávají. Asi bych zkusil reklamovat objektiv - zejména pokud fotoaparát s jinými skly funguje bez problému.
Zdeněk
O tomto tělu hodně přemýšlím také jako doplnění výbavy o FX, momentálně mám D7100 kvůli crop faktoru a spokojenost veliká, nicméně při focení wild life, které fotím z 99% je často třeba použít ke krátkému času i vysoké ISO a u D7100 bych řekl, že hranice použitelnosti ISa končí na 1600 - 2000 což je třeba v listnatém lese při focení ptactva pořád málo. Dlouho jsem přemýšlel o starším D3X, který dle testů nižší šum a vyšší dyn.rozsah než třeba D810 ale když jsem viděl fotky z D750, tak jsem našel novou lásku:-)) Citlivost AF -3EV je pro mě taky obrovský plus. Proč ale píšu, rád bych se zeptal, jaký osobní pocit máte z výklopného displeje? Třeba u modelu D5xxx mi vadí jistá vůle displeje a působí to na mě jako velmi křehká část celku.
Michal Kupsa
Jo, Nikon D750 se opravdu hodně povedl. :-) Jinak pokud jde o ten displej, tedy spíš monitor, tak je to jistě slabší místo, o tom není pochyb. Na druhou stranu se to ale často hodí a pokud je připlácnutý k tělu, tak poškození nehrozí, takže já osobně to vnímám rozhodně jako plus ....
Jana
Zdravím vás, málokdy píšu do diskuzí, ale než podniknu jakékoliv kroky, zkusím zde. Pořídila jsem si D750 (přechod z D7000) a vůbec se nemůžu sžít s vyvážením bílé, i když mu dávám dost šancí :-) V porovnání s předchozím strojem automatika vůbec nefunguje - v případě vyvážení na Auto jsou portréty žluté, zelené, vždy musím manuálně nastavovat, aby fotka byla tak nějak použitelná. Fotím samozřejmě do RAW, ale ráda bych už při focení měla ten nej výstup, což se mi nedaří a jsem z toho poměrně zoufalá :-(
Má cenu zkusit reklamovat, nebo lze nějak kalibrovat? Navíc firmware neobsahuje volbu pro vlastni nastaveni bílé - abych mohla vyzkoušet šedou tabulku. Za jakoukoliv reakci budu ráda, nejsem si jistá, jestli by bylo možné řešit u prodejce....
Michal Kupsa
Rozhodně bych napřed zkusil to ruční vyvážení bílé, které tam v menu rozhodně je. :-)
Tomas
Postupně jsem přešel z D300 na D7100, a na sklonku roku 2015 jsem využil Cashback akci a přešel na D750. Z obrazového výstupu jsem nadšený. 51 obrazových bodů pro mě byla samozřejmost, ale citlivost až -3EV je novinka, kterou si moc chválím. Cítím, že s každým modelem se zlepšuje Auto WB. Ačkoliv fotím zásadně do RAW, lepší Auto WB vítám. Naprosto nadšený jsem z obrazové kvality na vysokých ISO, DR a ostrostí fotek (co teprve kdyby odstranili antialiasingový filtr). Konečně jsem získal tělo, které mi díky skvělým výsledkům na vysokých ISO přináší mnou požadovanou volnost ve focení za velmi slabého osvětlení. A za dobrého světla úžasný DR.

Méně nadšený jsem už z ovládání. Přechodem z D300 na D7100 jsem se seznámil s novými ovládacími prvky, takže změna voliče expozičních režimů a tlačítka, která nyní jde stěží ovládat v rukavicích nebyla žádná novinka, ovšem Nikon to ještě víc pokazil zásadním zmenšením kontrolního panelu a převedením části jeho funkcí na zadní display. Tedy stejné ovládání jaké má i ten nejlevnější lowend!!! I přes to, jak nešťastné řešení to je, musím uznat, že se jedná o funkční řešení. Vůči D7100 má D750 hlubší grip a tedy lepší úchop. Potěšilo.

Pokud jde o objektivy, tak jsem zažil překvapení, když můj Nikkor 70-200/2.8 VR na D750 jakoby ožil. Stejně tak Nikkor 50/1.8G. Nedokáži to kvantifikovat, je to pouze pocit, ale jako kdyby se tyto FF objektivy "necítily" dobře na DX tělech. Plánovaná výměna "starého" 70-200/2.8 VR za nový VRII se tedy nekonala. Stejně tak jsem si ponechal padesátku. Focení s nimi je najednou "zábavnější".

Wifi v těle, s možností dálkového ovládání je sice fajn, ale proč je to tak omezené? Zaostřit a smáčknout spoušť. To je veškeré ovládání! Trochu málo uvážíme-li, že jiní výrobci dovolují mnohem bohatší možnosti. Vždyť je to jen SW!

Nikon příjemně překvapil tím, jak se postavil čelem k problémům s odlesky způsobenými konstrukcí vnitřní šachty. Bez problémů a na své náklady vše opravil.

Kolem a kolem, D750 je báječný fotoaparát, který mohu vřele doporučit každému, kdo uvažuje o FF těle. Kdo nepoznal oč lepší je ovládání profi řad, ten k ovládání nebude mít výhrady.
Michal Kupsa
S tím vším mohu jen souhlasit, ale snad jen k tomu stavovému displeji - to je docela těžké, já taky byl zvyklý na detailní informace nahoře a taky mi to úplně nevyhovuje. Na druhou stranu je ale zase fakt, že lidé s horším zrakem na to prostě neviděli, takže pro ně je méně informací většími znaky záchrana. Nemluvě o efektu zlepšeného úchopu na úkor velikosti LCD displeje. No a taky je to hodně o zvyku .... :-)
MartinV.
Jsem několik dnů víceméně spokojeným majitelem Nikonu D750. Nicméně jsem narazil, podobně jako mnoho jiných uživatelů, na nepříjemné a výrazné reflexy/odlesky při focení v protisvětle.

Jedná se o situace, kdy je bodový zdroj světla seshora kousek mimo záběr, což má za následek ostře ohraničený odlesk - viz např.
https://drive.google.com/file/d/0B0HWDncOHP9qaW1Sc0RJNXpxcTg/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B0HWDncOHP9qUUdtazlHU0M3eTg/view?usp=sharing
Originál RAW soubory jsou pak zde:
https://drive.google.com/file/d/0B0HWDncOHP9qajJ4bXJuclJOdFE/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B0HWDncOHP9qRnhYQVMtQUw1WVE/view?usp=sharing

Projevuje se to se všemi objektivy, které vlastním (28-120/4 VR, 35/1.8G, 85/1.8G) a odleskům nezabrání ani použití sluneční clony.

Problém je umocněn hlavně tím, že při focení přes hledáček tato degradace výsledného snímku vidět nejde! Jde to nasimulovat pouze při použití liveview, což je bohužel velmi nepraktické.

Podobné negativní zkušenosti se množí i od jiných majitelů D750 po celém světě… viz odkazy:
http://www.nikonclub.cz/forum/technika-nikon/digitalni-zrcadlovky/d750-skvrny#.VKCoQALsFA
http://www.imaging-resource.com/news/2014/12/24/nikon-d750-flare-problems-heres-why-and-what-to-do-about-them-its-not-lens
http://nikonrumors.com/2014/12/22/nikon-d750-reflectionflare-issue-possible-solution-found.aspx/

Domnívám se, že u přístroje v této cenové relaci by měl zákazník dostat bezproblémový výrobek a ne kvalitu, která se liší kus od kusu. Několik vlastníků D750 totiž tyto problémy nemá, ani je nedokáže nasimulovat.

Nikon oficiálně prozatím přiznal uvedený problém a pracují nad opatřeními… Co si lze pod tím představit je otázkou. Takže případným zájemcům doporučuji vyčkat, jak tuto kauzu vyřeší.
Michal Kupsa
No, uvidíme, jak se to vyvine, ono se na každém foťáku vždycky nějaká ta drobnost najde.
Václav
Chybí mi, v této jinak výstižné recenzi, do jaké míry je
tento fotoaparát zajištěn proti nepříznivým povětrnostním
vlivům. Vlhko, prach, písek, teploty pod nulou.
Michal Kupsa
Fotoaparát má standardní utěsnění proti vlhkosti a prachu, systém těsnění je zobrazen na produktovém snímku cca ve střední části článku.
z
by mě zajímalo, poroč všichni ukazují šum na vyšších citlivostech za denního světla, mám zkušenost, že za horčích světelných podmínek /v noci/ se výstupy diametrálně liší.
Takže, pokud chceme být nezaujatí, prosil bych v noci a vtřinou ;-)
Michal Kupsa
Tuto zkušenost má asi každý, kdo kdy se zrcadlovkou opravdu fotil. Kdo s ní ale fotil víc, tak taky ví, že i noční scény nejsou stejné, takže ukázky šumu jsou vždy spíše jen orientační ukázkou a nikdy nemohou být zcela objektivní ....
michalis
fotak mam uz nejaky ten patek v brasne a musim rict s cistym svedomim ze se jedna opravdu hodne povedeny kousek.po vsech strankach vyborny ale souhlasim s nedostatky typu..maly horni display(fakt nestastne reseni) a body aut. zaostr. hodne natlacene na sobe(taktez velice nestastne a limitujici pri foceni).presto jsem velice spokojen a vrele doporucuji.btw.V praxi 8000 iso bezne pouzitelne,alespon teda pro me..:-))
Michal Kupsa
Souhlas, taky myslím, že se opravdu dost povedl. :-)
Doyl
Od fullframe za ty peníze,jsem čekal o hodně méně šumu
Michal Kupsa
No, taky by se mi to líbilo, ale ono jaksi nic moc lepšího ani neexistuje. ;-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace