Domů » Články » Recenze » Nikon D5600 - uživatelská recenze

Nikon D5600 - uživatelská recenze

Je tomu doslova jen pár dnů, co jsem psal recenzi na nový Nikon D3400 a pravda, šlo mi to dost ztuha, protože oproti předchozímu modelu Nikon D3300 se toho moc nezměnilo. Podobné je to i v tomto případě – právě mi na stole přistál nejnovější Nikon D5600 a pomalu ale jistě zjišťuji, že se od svého předchůdce v podobě Nikon D5500 zase tak moc neliší, respektive upřímně řečeno skoro vůbec. Na druhou stranu tu ale rozhodně nechci naříkat nad tím, že by se snad výrobci málo snažili a že by bylo málo inovací. Prostě a jednoduše téměř všechno, co vymyslet šlo, tak už bylo vymyšleno a pomalu ale jistě dochází k tomu, že už není moc co vylepšovat. Tedy ne že by už definitivně nebylo co vylepšit, to se vždycky něco najde, ale prostě doba překotných změn je dávno pryč a vývojáři už tu více, tu méně naráží na technologické i fyzikální limity. Pro něco radikálnějšího si prostě budeme muset počkat na nějaký ten geniální nápad, nebo spíš zásadní vědecký objev. :-)

Mechanické provedení a ovládání

Za posledních pár let už jsem si tak nějak zvykl na nově přepracovanou ergonomii digitálních zrcadlovek Nikon (první byl v tomto ohledu tuším full-frame model Nikon D750) s podstatně více vykrojenou úchopovou částí, že mě samozřejmě už ani nepřekvapuje, že je tento skvělý koncept použit i u nejnovější zrcadlovky Nikon D5600. Přes své malé rozměry i hmotnost tak fotoaparát padne naprosto dokonale do ruky a to i fotografům s větší rukou. Také použité materiály, působí solidním a robustním dojmem. Fotoaparát je samozřejmě plastový, ale je skvělou ukázkou (ostatně jako většina Nikonů), že není plast jako plast – od kovového provedení to ani nepoznáte a naopak uživatel získá výhodu nižší hmotnosti, vyšší odolnosti i snížené teplotní vodivosti. Dle mého soukromého názoru jsme se už dávno dostali do doby, kdy jsou plasty lepší, jak ve vyšších třídách stále oblíbené hořčíkové slitiny a já osobně bych bral plastové klidně i ty nejvyšší profesionální modely.

Nikon D5600Nikon D5600 - nejnovější digitální zrcadlovka značky Nikon se drží tradičního designu s vylepšenou ergonomií úchopové části.

Jak už je u "Nikoní pětkové řady" letitým zvykem, tak i v tomto případě dominuje zadní stěně LCD monitor umístěný na kloubu, díky kterému je možné jej natočit do v podstatě úplně libovolné polohy a případně jej i pro transport "zaklopit" displejem k tělu tak, aby se nepoškrábal. Samotný monitor je vysoce kvalitní, má úhlopříčku 3,2" (nebo chcete-li, tak 8,1cm), jeho rozlišení je něco víc jak milion pixelů a jak už je dnes zvykem, tak je dotykový. Příjemný je i pohled do hledáčku, který je stejně jako vyšší modely vybaven volitelně zobrazitelnou pomocnou mřížkou na matnici. Všimnul jsem si také zajímavého detailu v podobě displeje v hledáčku, který je řešen tak, že intenzita jeho osvětlení je plynule regulována podle toho, jak moc světlá či tmavá je fotografovaná scéna. Je to drobnost, která ale potěší, protože u některých fotoaparátů zejména při nočním focení vestavěný displej v hledáčku dokázal občas lehce oslnit, nebo spíše "přesvítit" některé části fotografované scény.

Ovládací prvky jsou na fotoaparátu Nikon D5600 rozmístěny dle obvyklého vzorce a vše najdeme tam, kde jsme byli zvyklí. Pokud tedy přejde z některého ze starších modelů, nebude vám přechod činit žádné velké problémy. Fotoaparát se dobře ovládá i větší rukou a jediným drobným zádrhelem mohou být snad jen menší tlačítka v dolní části zadní stěny – ale i ty jsou spíše otázkou zvyku a cviku a je to akceptovatelná daň za malé a lehké tělo fotoaparátu.

Standardní firemní produktové fotografie fotoaparátu Nikon D5600:

Nikon D5600 Nikon D5600 - horní strana fotoaparátu Nikon D5600 - levá strana fotoaparátu Nikon D5600 - pravá strana fotoaparátu

Nikon D5600 - zadní strana fotoaparátu Nikon D5600 - s vyklopeným vestavěným bleskem Nikon D5600 - možnosti výklopného LCD monitoru Nikon D5600 - pohled do hledáčku

Celkově tedy mohu mechanické provedení a ovládání hodnotit jako skvělé – fotoaparát je malý a lehký, ale přitom se velmi dobře drží i ovládá. Svými rozměry a hmotností může směle konkurovat nejedné, dnes tak populární "bezzrcadlovce", přitom je ale předčí právě lepší ergonomií, ovládáním i daleko bezpečnějším držením, protože fotoaparát s takto tvarovaným úchopovým gripem vám prostě z prstů nevyklouzne – což se o některých bezzrcadlovkách rozhodně říct nedá (o ryze technických aspektech, jako třeba výdrž baterie ani nemluvě). Nedostatky mě pak v ohledu konstrukce fotoaparátu nenapadají opravdu žádné, leda bych chtěl být opravdu velký hnidopich, tak bych řekl, že zadní LCD by se v některé z příštích verzí mohl přeci jen ještě maličko zvětšit. Tedy ne že by byl nějak malý (je v vlastně stejně velký, jako v podstatě u všech dnešních zrcadlovek), ale spíše jsem to myslel proto, že v rámečku kolem něj přeci jen ještě kousek nevyužitého místa zbývá. ;-)

Vybavení, funkce a obrazová kvalita

Asi největší novinkou je integrovaná funkce SnapBridge, která využívá technologii Bluetooth Lowenergy (BLE) s velmi nízkou spotřebou z baterie, díky čemuž umožňuje trvalé nízkoenergetické spojení fotoaparátu s chytrým telefonem či tabletem. SnapBridge se jmenuje také aplikace pro chytrá zařízení, pomocí které je zajištěna komunikace (ke stažení pro Android zde - Nikon SnapBridge pro Android a dostupná je samozřejmě i pro Jablečný iOS - Nikon SnapBridge pro iOS). Stejná aplikace pak umožňuje i využití vestavěné Wi-Fi jednotky, která dále posouvá možnosti využití. Pomocí Wi-Fi lze přenášet fotografie v plném rozlišení, videa a hlavně lze fotoaparát dálkově ovládat, včetně přenosu živého náhledu. Je to opravdu skvělá hračka a možnosti využití jsou velmi rozsáhlé – od blbnutí se selfie, až třeba po dálkové ovládání při fotografování zvířat a podobně. Prostě něco pro nás hračičky. Snad jen ještě dodám, že fotoaparát si z chytrého zařízení načítá mimo jiné také přesný čas a případně i informaci o poloze (pokud je v takovém zařízení zapnutá GPS jednotka). Současně se pak také dá očekávat, že aplikace SnapBridge se bude časem vylepšovat a třeba se v ní někdy dočkáme i češtiny (ta zatím bohužel chybí).

Produktové video výrobce popisující (nejen) propojení fotoaparátu s chytrým zařízením:

Ukázkové printscreeny z aplikace SnapBridge na chytrém telefonu:

Nikon D5600 - ukázka menu aplikace SnapBridge Nikon D5600 - ukázka menu aplikace SnapBridge Nikon D5600 - ukázka menu aplikace SnapBridge Nikon D5600 - ukázka menu aplikace SnapBridge

Po stránce dalších funkcí je Nikon D5600 vybaven obvyklou paletou všech možných dostupných vychytávek tak, jako jsme na to byli zvyklí u předchozích fotoaparátů "pětkové řady". Pro ty, kdo tuto zpětnou zkušenost nemají, pro jistotu zopakuji aspoň hlavní rysy a nejdůležitější výbavu. Menu fotoaparátu je samozřejmě kompletně v češtině a pro začínající fotografy je vybaveno i integrovanou nápovědou, která vám u každé funkce přímo na displeji relativně podrobně vysvětlí, k čemu je daná funkce či volba v praxi dobrá a případně taky jak funkci správně nastavit – zdánlivě detail, ale u méně používaných funkcí se to často hodí i pokročilým fotografům, protože nabídka funkcí je obsáhlá a manuál s sebou v brašně přeci jen asi nenosí nikdo. :-) Hlavním voličem na horní straně lze snadno zvolit některý z expozičních režimů, od plné automatiky, přes nabídku mnoha kreativních (přednastavených) režimů, obvyklou poloautomatiku s předvolbou času nebo clony, až po režim plně manuální.

V dnešní době už nemůže chybět ani režim pro natáčení videosekvencí, opět s detailními možnostmi nastavení jak rozlišení videa (maximum je Full-HD rozlišení s 60 snímky za vteřinu), tak třeba kvality (komprese), nebo automatiky či ručního nastavení citlivosti mikrofonu, redukce hluku větru a také praktického režimu s plně manuálním nastavením všech parametrů. V nabídce ale najdeme i časosběrné snímání a případně i samostatný režim, ve kterém se výsledné časosběrné snímky automaticky rovnou složí do videa – a to opět s velmi detailními možnostmi nastavení, kde například předem vidíte, jak bude výsledné video dlouhé, což je u timelapse opravdu užitečné. Dále pak v menu najdeme například také dnes čím dál víc oblíbené HDR, ale třeba taky podobnou funkci Nikon Active D-Lighting, která ale funguje na jiném principu a obě funkce lze dokonce i vzájemně kombinovat. Zajímavá a u jiných značek neobvyklá je i funkce redukce šumu, která se zde nastavuje zvlášť pro dlouhé expoziční časy a zvlášť pro vysoké citlivosti ISO a obojí jde opět vzájemně kombinovat.

Praktická ukázkaPraktická ukázka - Nikon D5600 + AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 G VR - ISO 3200, clona f/3,5, čas 1/13s.

O automatické zaostřování se stará senzor Nikon Multi-CAM 4800DX s fázovou detekcí a 39 zaostřovacími body (z toho je 9 bodů křížových). Při praktickém fotografování v terénu funguje přímo skvěle a také ovládání automatického zaostřování je dostatečně intuitivní a srozumitelné i pro začátečníky. Zajímavé výsledky ale fotoaparát podává nejen při klasickém fotografování s okem na hledáčku, ale i při použití živého náhledu a také při natáčení videosekvencí. Nejvíce je to znát při použití nejnovější generace objektivů s krokovým ostřícím motorkem, označené jako AF-P, které (nejen) k fotoaparátu Nikon D5600 rozhodně vřele doporučuji – navíc budou k dispozici v nabídce s fotoaparátem v cenově zvýhodněných setech. První dva objektivy tohoto typu mi již prošly rukama a jejich podrobné recenze, včetně ukázek v plném rozlišení najdete na mém webu zde: prvním je základní zoom objektiv AF-P DX Nikkor 18–55mm f/3,5–5,6 G VR (byl použit pro většinu ukázkových fotografií v tomto článku) a druhým je kompaktní a lehký zoom teleobjektiv AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VR.

Nejvíce zajímavá je však asi samotná obrazová kvalita výstupních fotografií. Tady snad jen úvodem zmíním, že Nikon D5600 je osazen dnes již obvyklým 24Mpix snímacím čipem formátu DX (APS-C), technologie CMOS. Fotografie mají rozměr přesně 6000x4000 pixelů a lze je ukládat v obvyklých formátech JPG i NEF (RAW) na paměťové karty typu SD a všechny jejich varianty (SDHC, SDXC a podobně). Pro posouzení výstupu jsem pořídil obvyklou sérii zkušebních fotografií při všech dostupných citlivostech ISO – to je v případě tohoto fotoaparátu rozsah ISO 100 až ISO 25.600. Jako zkušební scénu jsem si vybral interiér hezkého a velmi zajímavého kostela ve Štěchovicích osvíceného umělým osvětlením. Na následujících ukázkách pak najdete 100% výřezy z ukázkových fotografií. Zde snad jen doplním, že se jedná o fotografie ve formátu JPG, zcela bez úprav tak, jak byly uloženy ve fotoaparátu na paměťovou kartu. Fotoaparát byl resetován a vypnuty funkce redukce šumu.

100% výřezy (bez dalších úprav) ze středu ukázkových testovacích fotografií:

Nikon D5600 - 100% výřez z testovací fotografie při ISO 200 Nikon D5600 - 100% výřez z testovací fotografie při ISO 400 Nikon D5600 - 100% výřez z testovací fotografie při ISO 800 Nikon D5600 - 100% výřez z testovací fotografie při ISO 1600

Nikon D5600 - 100% výřez z testovací fotografie při ISO 3200 Nikon D5600 - 100% výřez z testovací fotografie při ISO 6400 Nikon D5600 - 100% výřez z testovací fotografie při ISO 12800 Nikon D5600 - 100% výřez z testovací fotografie při ISO 25600

Z výsledků je patrné, že výstup je skutečně vynikající (kdo by si chtěl výstupy prozkoumat detailně, tak na konci článku v přílohách jsou ke stažení originální soubory v plném rozlišení). Podle čistě "papírových" parametrů by měl být fotoaparát osazen stejným, nebo přinejmenším velmi podobným čipem, jako levnější model Nikon D3400, nebo naopak vyšší Nikon D7200 a totéž platí pro obrazový procesor. Přesto si nemohu pomoct od dojmu, že Nikon D5600 přeci jen posunul laťku kvality výstupu zase o kousek výš. Pro zajímavost jsem pro vás tentokrát připravil ještě jednu novou zajímavost, kterou asi začnu odteď používat do všech dalších článků – a sice testovací fotografie zmenšené na obvyklý rozměr pro web. Co si budeme povídat, většina z nás stejně fotí především pro web a tak jsou takto prezentované výstupy možná výmluvnější, jak tradiční 100% výřezy. Posuďte sami níže. Pro jistotu se ještě přiznám, že pokud nemůžete najít ukázku na ISO 100, tak hledáte marně – výstup na ISO 100 a ISO 200 je v podstatě stejný a tak jsem nejnižší hodnotu prostě vynechal kvůli zarovnání článku. :-)

Testovací fotografie bez úprav, pouze zmenšené na obvyklý webový rozměr:

Nikon D5600 - celková testovací fotografie při ISO 200 + zmenšení pro webovou prezentaci Nikon D5600 - celková testovací fotografie při ISO 400 + zmenšení pro webovou prezentaci Nikon D5600 - celková testovací fotografie při ISO 800 + zmenšení pro webovou prezentaci Nikon D5600 - celková testovací fotografie při ISO 1600 + zmenšení pro webovou prezentaci

Nikon D5600 - celková testovací fotografie při ISO 3200 + zmenšení pro webovou prezentaci Nikon D5600 - celková testovací fotografie při ISO 6400 + zmenšení pro webovou prezentaci Nikon D5600 - celková testovací fotografie při ISO 12800 + zmenšení pro webovou prezentaci Nikon D5600 - celková testovací fotografie při ISO 25600 + zmenšení pro webovou prezentaci

Výše uvedené ukázkové fotografie jsou dle mého názoru více než výmluvné a to je ještě třeba si uvědomit, že jde o JPG a fotoaparát s vypnutými redukcemi šumu. Z formátu NEF (RAW) a vhodně nastaveného fotoaparátu by se dalo dostat ještě o poznání víc. Co k tomu více říct? Snad jen, že dobré, fakt hodně dobré ….

Příslušenství, cena a závěr

Pokud jde o otázku příslušenství, tak pro běžné fotografování mohu doporučit především již zmíněný zvýhodněný set se dvěma objektivy s krokovými motorky AF-P (recenze najdete zde: AF-P DX Nikkor 18–55mm f/3,5–5,6 G VR a AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5-6,3 G ED VR). Pokud potřebujete základní objektiv s pevným ohniskem a vysokou světelností, pak je tu malý, levný a přitom opticky vysoce kvalitní objektiv AF-S DX Nikkor 35mm f/1,8 G. V případně potřeby výkonnějšího blesku anebo také přisvícení při natáčení videa v tmavých prostorách je asi ideální volbou blesk s LED světlem Nikon Speedlight SB-500. Pokud holdujete natáčení videa a vyžadujete opravdu kvalitní záznam zvuku, pak můžete sáhnout například po externím mikrofonu Nikon Me-1. U fotoaparátu mi trošku chybí vestavěná GPS jednotka, ale to můžete snadno vyřešit externím modulem Nikon GP-1a, případně ještě snadněji pomocí propojení fotoaparátu s chytrým telefonem pomocí aplikace SnapBridge. Kompletní nabídku příslušenství pak najdete na stránkách výrobce, či u každého solidního obchodníka.

Nikon D5600 - set se dvěma objektivy s krokovými motorky Nikon D5600 - s objektivem AF-S DX Nikkor 35mm f/1,8 G Nikon D5600 - s bleskem Nikon Speedlight SB-500 Nikon D5600 - s externím mikrofonem Nikon Me-1

Hlavní výhody nové digitální zrcadlovky Nikon D5600:

- opravdu špičková (až bezkonkurenční) obrazová kvalita
- malá a lehká plnohodnotná zrcadlovka
- skvělý poměr ceny a výkonu
- technologie z vyšších modelů
- i přes malé rozměry vynikající ergonomie
- široká nabídka setů s objektivy

Hlavní nevýhody nové digitální zrcadlovky Nikon D5600:

- pořád mi chybí vestavěná GPS (ale to lze obejít)
- nic dalšího mě fakt nenapadá .... :-)

Aktuální (12/2016) prodejní cena nové digitální zrcadlovky Nikon D5600 se aktuálně pohybuje někde kolem 21.000,- Kč včetně DPH, což je podobná cenová hladina, jako když na trh přišel jako novinka předchozí model Nikon D5500. Poměr ceny a výkonu je podle mě vynikající a testovaný fotoaparát považuji v současné době a ve své třídě za asi vůbec nejlepší. Za dostupnou cenu získáte malý, lehký a přitom kvalitativně nekompromisní fotoaparát, ideální například na cesty, nebo pro ty, kterým se nechce vláčet těžká fototechnika a případně také pro ženy – fotografky.

Tak a to je asi tak vše, dobré světlo a příště zase z jiného soudku. ;-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec nesmí chybět obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový Nikon D5600 ?

Celkem hlasovalo 373 lidí

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon D5600 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG, tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu, či zpracováním fotografií v grafickém editoru ve formátu NEF (RAW) by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
14206135
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Monika
Dobrý den,pořídila jsem si Nikon d5600.. Nevím kde jsem to nastavila, ale teď se mi na fotkách po přenosu zobrazí na fotce značka fotoaparátu, clona, čas. A nemůžu najít kde to vypnout, aby to už tam nebylo.. Děkuji moc za pomoc
Michal Kupsa
To nebude nastavením fotoaparátu ale spíš aplikace, ve které si fotky prohlížíte. :-)
Pokud je to jen datum a čas, pak viz manuál strana 243.
Vlado
Už si idem pre novučičký Nikon D6500 aj na základe Vašej recenzie... :-)
Michal Kupsa
Provizi z toho teda nemám, ale jsem rád, když to někomu pomůže. :-)
Monika
Dobrý den, zvažuji koupi tohoto modelu anebo Nikon d750.. Fotím převážně portréty,který by jste mi doporučil? Přeji krásný den
Monika
Michal Kupsa
D750 je samozřejmě výrazně lepší po všech stránkách, ale taky je výrazně větší, těžší i dražší.
František
Dobrý den pane Kupso, fotografuji již 12. rokem. Zatím mám Nikona D3200. Je vhodný posun výše.
Srdečně zdravím a přeji stálé dobré světlo. :-)
František
Michal Kupsa
Tak od doby uvedení D3200 technika dost pokročila a nejnovější D3500 dost pokročil, viz:
https://www.michalkupsa.cz/blog/nikon-d3500-uzivatelska-recenze-310.html
Martin
Super recenze. Jen mám velké dilema, zda si mám pořídit tento model, nebo levnější D3500.... je tam rozdíl jen v hmotnosti, displeji a počtu AF bodů? Nebo ještě něco, co mi uniklo?
Michal Kupsa
D3500 je o dost novější, takže výstup o něco lepší, D5600 je zase celkově o něco lépe vybavený, tož asi tak. :-)
Mária
Ďakujem. Nový Nikon je na ceste ku mne. :-)
Michal Kupsa
Rádo se stalo, ať se daří! :-)
Mária
Ďakujem za rýchlu odpoveď a prosím ak sa dá vymažte moje priezvisko z predchádzajúceho príspevku (automatické dopĺňanie v mobile mi to tam pripísalo) :)
Michal Kupsa
Smazáno. :-)
Mária
Setový nie svetový :)
Michal Kupsa
Světový setový. :-)
Maria
Dobrý deň. Tento model ma zaujal a plánujem jeho kúpu. Môžete mi prosím poradiť či je lepšie na začiatok mať 2 svetové objektívy (AF-P DX 18-55mm G VR + AF-P DX 70-300mm G VR) alebo tento jeden AF-S DX Nikkor 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR. Chcem fotiť bežné veci ktoré sa vyskytnú, občas prírodu, občas ľudí, krajinu.. Taký dovolenkový foťák. Ďakujem za Váš čas a Vašu odpoveď. Skvelá recenzia.
Michal Kupsa
Podle mě budou lepší dva objektivy - za prvé bude celkový rozsah podstatně větší a za druhé 18-140 je na fotoaparát D5600 už poměrně dost velký a těžký.
Pavel
Dobrý deň,
ďakujem za odpoveď,ale 70-300 do interieru sa mi nezda ,skôr som uvažoval o niečom širokouhlom napr. Tokina 11-20mm/f2,8 a pod.,pretože niekedy mi je aj 35 dlhá(skupina 10 osôb v izbe je problém ).Ako som spomínal fotím väčšinou v interiery.
Kupiť len telo a niečo širokouhlé? Použivam aj ext.blesk.Ďakujem a prajem dobre zdravie, Pavel.
Michal Kupsa
70-300 jsem samozřejmě nemyslel do interiéru, spíš na ty děti ven. Pokud chcete něco širšího do interiéru, tak jednoznačně Nikon 10-20, je levný, malý a lehký, navíc se stabilizací.
Pavel
Dobrý deň,
aj po Vašej recenzii som sa rozhodol pre tento model
mam dilemu s akým objektívom.Vlastním D3100 s obj. 18-55 a pevnu 35mm.Fotím väčinou rodinné udalosti v interiery ,deti.Predpokladam použitie sučasných objektivov .Uvažoval som o 18-105 alebo 18-140 ale vzhľadom na môj žaner by to bolo asi nevhodne.Čo by ste mi doporučil.Ďakujem za radu.h
Michal Kupsa
Dobrý den,
začal bych standardem 18-55 VR, je to dobrý objektiv se slušnou stabilizací a navíc je malý a lehký. Pokud by byl rozsah časem málo, pak bych doporučil dokoupit AF-P 70-300 VR.
Luboš
Dobrý den pane Kupsa. Po Vaších a jiných recenzích co jsem přečetl, zvažuji Nikon D5600 a k tomu objektiv: Nikon 55-200mm f/4-5,6G ED VR II a nebo Nikon 18-200mm f/3,5-5,6G AF-S DX VR II . Focení standard - rodinné foto, aktivity, společné akce, sport, příroda. Nechci moc tahat dva objektivy 18-55 a 70-200(300). Chtěl bych jeden univerzál. Který byste mi více doporučil. Děkuji za odpověď.
Michal Kupsa
Dobrý den, dva objektivy jsou vždycky lepší, než jeden univerzál a osobně bych doporučil dvojici objektivů 18-55 a 70-300 v nejnovějším provedení AF-P a VR.
Viz základní objektiv: https://www.michalkupsa.cz/blog/af-p-dx-nikkor-18-55mm-vr-uzivatelska-recenze-203.html
a ještě teleobjektiv: https://www.michalkupsa.cz/blog/af-p-dx-nikkor-70-300mm-vr-uzivatelska-recenze-228.html
Petr
Dobrý den, měl bych dotaz na objektiv Tamron SP AF 70-300 f/ 4,0-5,6 Di Vc USD pro Nikon.

Jak hodnotíte tento objektiv ?

Je možné jej použít k Nikon d5600 ?

Děkuji za odpověď
Michal Kupsa
Dobrý den,
odpovím otázkou - proč bych kupoval neoriginální Tamron, když za stejné peníze mohu mít velmi dobrý originál přímo od Nikonu? K zrcadlovce Nikon D5600 bych rozhodně doporučil:

https://www.michalkupsa.cz/blog/af-p-dx-nikkor-70-300mm-vr-uzivatelska-recenze-228.html
Dado
Dobrý den,
Prosím jak se da nastavit Nikon D5600 aby se obrazovka (konkrétně INFO displej) sama nezhasinala? Menu displej je pohodě, ale INFO displej svítí tak max 5s..
Doufám ze se da to nastavit, ze není na reklamaci..
Dekuji za odpověď,
Dado
Michal Kupsa
Dobrý den,
na reklamaci to opravdu není a nastavit to samozřejmě jde (postup najdete v manuálu), ale trvalé zapnutí nedoporučuji, protože tím samozřejmě dosti výrazně vzroste spotřeba energie z baterie a fotoaparát pak nevydrží příliš dlouho nabitý.¨
Zdravím a přeji dobré světlo.
Dagmar
Děkuji za odpověď. Jsem zklamaná. Padesátka je AF.
Michal Kupsa
Rádo se stalo, bohužel je tam zásadní změna technologie autofokusu. Nicméně kromě AF to funguje (měření atd).
Dagmar Valešová
Prosím, jsou s tímto fotoaparátem kompatibilní objektivy: Nikkor AF 50mm/1,4 a Nikkor 35mm/2 ?
Nerada bych s tímto aparátem měnila celou výbavu. Děkuji.
Michal Kupsa
Ano, kompatibilní jsou, ale nebude fungovat automatické zaostřování - tedy u 35/2 určitě ne a u toho 50/1,4 záleží na verzi. Pokud je označen AF, tak fungovat nebude, pokud AF-S tak fungovat bude. Ostření s těmito objektivy funguje jen u vyšší modelové řady D7xxx.
Tereza
Dobrý den,
můj dotaz Vám možná bude připadat hloupý, ale nejsem ještě úplně zběhlá. Chci se zeptat, zda je možné přesunout náhled z hledáčku na dotykovou obrazovku.
Předem děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne
Tereza
Michal Kupsa
Dobrý den, ano, možné to je - páčka LV na horní straně fotoaparátu.
Michal
Dobrý den, chtěl bych znát Váš názor na pořízení
fotoaparátu D5600 nebo D7100,200.
Fotím hlavně krajinu, portréty s rybami a začínám s časosběrem.
Popřípadě zkušenosti, jaká zrcadlovka by byla zajímavá.
Děkuji za odpověď.
Michal Kupsa
Dobrý den, D7200 a D5600 mají v podstatě stejný snímací čip, který je v kategorii zrcadlovek s čipem formátu APS-C asi vůbec nejlepší, takže volbou jednoho z nich chybu určitě neuděláte.
Richard Voigts
Pane Kupso,
má některý Nikon (3400, 5600, 750000) vůbec integrované čištění čipu, jako Oly?
Má to Sony 68? (V obojím případě mě zajímají zrcadlovky)
Díky za odpověď,
rjv
Michal Kupsa
Dobrý den, ano, Nikon D5600 a D7500 mají integrované čištění čipu, stejně jako Sony A68. Nemá jej pouze Nikon D3400.
Branislav
Dobrý den, uvažuji o koupi buď Nikon D5300 nebo 5600 v setu s objektivy 18-55mm AF-P VR a 70-300mm AF-P VR. Je mi jasné, že model D5600 bude o něco lepší, když je novější. Ale je skutečně lepší o tolik, aby to vyvážilo jeho znatelně vyšší cenu?
Děkuji
Michal Kupsa
Dobrý den,
na to se dá jen těžko jednoznačně odpovědět, protože pro někoho lepší je, pro jiného nikoliv. Pokud jde ale o samotnou kvalitu fotografií, tak je rozdíl téměř zanedbatelný - je to spíše o funkcích a výbavě.
Zdravím a přeji dobré světlo.
Lumík
Ad Nikon 16-85 - hodí se napsat i druhou stranu - 16-85 je zajímavý svým rozsahem, optickou kvalitou dnes už ale ne, nezvládá krmit 24MPx čipy, AF-P seťák je znatelně ostřejší.
Michal Kupsa
Nemohu souhlasit - za určitých okolností možná, ale obecně ne, nemluvě o kvalitě konstrukce. Na druhou stranu k malému a lehkému tělu jako je Nikon D5600 je asi takéž malý a lehký AF-P 18-55 vhodnější - zejména na cesty a podobně.
Jirka
Dobrý den. Vážím si Vás jako fotografa, proto předpokládám, že po pravdě odpovíte, zda u fotoaparátu 5600 byl vyřešen třes závěrky a zrcadla, který byl prokazatelně u starších typů. Jinak čip špice.
Zdraví Jirka
Michal Kupsa
Dobrý den,
o všelijakých, zaručeně prokazatelných vážných závadách jsem již za dobu 20 let, co se fototechnikou zabývám, slyšel spoustu. Nicméně se téměř vždy dříve či později ukázalo, že jde o pouhou fámu, nebo závadu konkrétního kusu a nikoli výrobní vadu celé modelové řady jako takové. Fotil jsem s úplně všemi digitálními zrcadlovkami Nikon, které kdy exitovaly a s něčím takovým jsem se nikdy nesetkal. Takže asi tak. :-)
Zdravím a přeji dobré světlo.
Tomáš
Dobrý deň, vďaka za dobrú, snaživú a prácnu recenziu. Uvažujem o kúpe Nikon D5600 vo výbave s objektívom AF-S DX NIKKOR 18–140mm f/3,5–5,6G ED VR.
Fotiť by som chcel hlavne prírodu, dovolenky, atď.
V čom vidíte prednosti, resp. nevýhody takejto voľby objektívu? Ďakujem za odpoveď.
Michal Kupsa
Dobrý den,
výhoda je celkem jasná - kvalitní objektiv s větším rozsahem ohniska. Nevýhodou ale bude značný nepoměr mezi velikostí i hmotností foťáku a objektivu. Spíš bych uvažoval o setu Nikon D5600 se dvěma objektivy (AF-P 18-55 VR a AF-P 70-300 VR).
Zdravím a přeji dobré světlo.
MArtin
Diky za odp. Tak je to asi muj pocit. Sklo mam 16-85, v roce 2011 kupovane za 13t, prekvapilo mne, jak sly ty ceny nahoru. D5100 me stala nova 16,5t. Jasne, tot otazka, 2m platna netisku. Na A4-A3 neshlednuta zmena. Vyfotil jsem dceru stejne jako pred dvema lety stejnym nastavenim a myslim, ze pri stejnych sv. podminkach. Pri vetsim badani je v kvalite znat. Na tisku neznatelne. Stejne vetsinu budu fotit na mensi rozliseni. To maximalni si necham max na prirodu a foceni sperku. Tam je ta kvalita o mnoho znatelnejsi, coz mam radost.
Michal Kupsa
Dobrá volba, Nikon 16-85 je vyníkající základní objektiv. :-)
MArtin
Měl jsem D5100 a teď jsem koupil S5600 a někdy mi přijde že na normální focení je úplně zbytečný tento foťák mít.
Nicméně mě nadchlo dotykový ovládání, překvapila velikost a s tím jak je dobrý úchop.Je fakt malej. Čudlíky taky malý, ale dají se najít po hmatu. Menší asi už nelze. Přijde mi ale, že foťák potřebuje použití vyšší citlivosti ISO při horších světelnejch podmínkách, nežý 5100. Nevím no, přijde mi, že s pevnou 35 f 1,8 jsem v místnosti fotil na nižší ISO při stejných časech. Prostě ty výpočty clony, času mě přijdou jiné.Navíc mi přijde že není foto tak ostré jak bych čekal. 24mega je asi uřž moc, proto asi tak D7500 a následně D5700 bude mít 20mega.
Michal Kupsa
Ten výpočet expozice je pořád stejný, to je neměnná záležitost. Pokud jde o kresbu, tak samozřejmě s každým Mpix navíc stoupají nároky na kresbu objektivu, ale zase je otázka, jak moc je potřeba vykreslit každý pixel.
Vlasta
Zdravím, rozdíl mezi oblíbenou d3300 je jasný, ale rozdíl mezi d5500 a d5600 není v podstatě žádný, ne? Vyjma Snapbridge (který asi není dokonalý). Tedy a kromě ceny a tam je rozdíl markantní. Nebo se mýlím? Opravdu se vyplatí raději d5600 oproti d5500 v poměru cena/výkon? Děkuji za názor.
Michal Kupsa
Ano, rozdíl mezi D5500 a D5600 není velký, nicméně rozdíly tam jsou. Zda to stojí za to si připlatit je už ale velmi individuální - pro někoho ano, pro někoho ne. SnapBridge je skvělá věc a i kvalita fotografií je lepší, i když rozdíl není velký. Měnit D5500 za D5600 smysl spíš nemá, ale při koupi nového bych si asi připlatil na D5600.
Zdravím a přeji dobré světlo.
Petra
Dobrý den, recenze je pěkné napsaná, stejně jako recenze na D7200. Nic méně jsem stále na vážkách, který si pořídit. Nyní mám D3300 a objektivy 18-55 a 35, fotím něco přes rok - hlavně rodinné foto, výlety, různé akce především s dětmi - vše pro sebe nebo známé. Ráda bych dobré propojení s Iphone 7, rychlé ostření, snadné ovládání, na foťák jsem opatrná, tak nevím, zda úplně potřebuji odolnější tělo, ale jeden nikdy neví, co se může stát. Chci, aby mi tělo nějakou dobu vydrželo. Jsem rozhodnutá pro objektiv 18-140. Poradíte mi, prosím, který by pro mě byl vhodnější? Děkuji Petra
Michal Kupsa
Dobrý den, to je těžké, protože každý má trochu jiné osobní preference. Z vyjmenovaných modelů je Nikon D7200 samozřejmě nejlepší (a asi i nejlepší s ohledem na kombinaci s objektivem 18-140), ale daní za to je zase větší, těžší a dražší tělo. :-)
Milan Duke
Dobrý den, pěkná recenze, o tomto fotoaparátu uvažuji, ale mám zmatek v tom GPS modulu. Je ním D5600 vybavena, nebo jen za pomoci poměrně drahého příslušenství ve formě GP-1a? Na některých e-shopech, jako je např. Alza, je uvedeno i GPS.
Díky moc. Milan Duke
Michal Kupsa
Dobrý den, Nikon D5600 skutečně GPS jednotku nemá, ale lze to obejít několika způsoby. Jednak pomocí jednotky GP-1a (případně levnější neoriginální alternativy) a nebo spojením fotoaparátu s chytrým telefonem - data se načtou z GPS v telefonu.
Wilda
Dobry den p.Kupsa mate velmi dobre recenzie avsak sa chcem opytat rozdiel medzi N D7200 a N D 5600 vo vystupe su rovnake podla roznych recenzii ,tak ktory je lepsi alebo pockat na Nikon D7300 co su uz videa o tom alebo na Nikon D 5700 ktory sa pripravuje ? Dakujem za odpoved
Michal Kupsa
Nikon D5600 se sotva začal prodávat, takže těžko čekat, že brzy bude něco jako D5700. :-)
Jinak ano, samotný výstup je u D5600 a D7200 velmi podobný, ale o tom to není - rozdíl je v tom okolo, tedy v odolnosti, robustnosti, lepším AF, lepším ovládání a podobně.
Štěpán
Vlastním tento fotoaparát a nemohu (až na jednu drobnost) nic vytknout. Perfektně padne do ruky, obrazovka je až překvapivě jemná a dotykové ovládání je také velice příjemné. Ke kvalitě fotografií snad nemám co dodat. Jedním slovem dokonalé. Jediné mínus je aplikace snapbridge, na které je ještě co dohánět. Připojení je takové zvláštně nestabilní a na telefonech střední třídy a nižší se vůbec nepřipojíte. Věřím ovšem že se chyby v aplikaci brzo opraví. Shrnutí: Nikon vyrobil skělý fotoaparát ke které přidal né úplně tak skvělou aplikaci.
Michal Kupsa
Tak ta aplikace je nová a jak už to u takových aplikací bývá, tak teprve časem se důkladně odladí a doplní o další funkce. Osobně si myslím, že v tomto ohledu se ještě máme na co těšit.
Alda
No a proč teda výrobci zrcadlovek Canon a Nikon
nemontují do svých lowend modelů velké a jasné
pentamirror hledáčky, se 100% pokrytím scény,
když ho lze tedy vyrobit, to mi nějak neštymuje;-D.
Kdyby byl zrcadlový hledáček stejně kvalitní,
jako je hranolový, tak bych nevyžadoval ve svém
aparátu právě ten s optického skla. A jelikož
není a nebude, tak bych si zrcadlovku já osobně
se zrcátkovým, nejasným a malým hledáčkem nikdy
nekoupil:-). No a co se týče toho lpění na zažitých
a nebo přežitých omylech, tak to jste také na
omylu. Jsou to osvědčené materiály a pochybuji,
i dnešní polykarbonáty s kterých se dnes vyrábějí
těla zrcadlovek, jsou kvalitnější a odolnější
nežli tělo s hořčíkových slitin.Zkuste si například
vzít ven dvě těla(kov a plast)do např. -8°C a po
několika hodinách jen lehce ťuknout kladívkem, někde
do těla, a zkuste si tipnout, který foťák praskne.
Můj Pentax je vyroben s polykarbonátu a nijak mě to
neomezuje, a nevidím jediný důvod si připlácet za
kovové tělo i několik tisíc korun. Fotím i za mrazu,
a jelikož jsem na svou fototechniku velmi opatrný,
a tak se nebojím, že ji poškodím...
Michal Kupsa
1. To se zeptejte výrobců, ale to, že to tam nedávají, neznamená, že to nejde. Je to prostě jeden z těch stereotypů. Jistě máte pravdu, že hranol většinou znamená lepší hledáček, ale není to dáno použitou technologií.

2. Tak zrovna při těch nízkých teplotách jsou současné nejlepší plasty mnohem lepší (a s hořčíkem jsem si fláknout fakt zkusil a ještě zkusím - tohle zkoumám už dlouho), o nežádoucím přenosu teploty na elektroniku uvnitř těla ani nemluvě. ;-)
Alda
Ale ano, velikost s tím souvisí jestli je to zrcadlo, nebo hranol. Hranol je sice těžší a i dražší ale poskytuje(jak už jsem uvedl)jasnější a větší obraz v hledáčku, no a od toho se odvíjí jeho pokrytí.
A proto ne každá zrcadlovka má 100% pokrytí, které poskytuje hranol s optického skla.Nevím o hledáčku
se soustavy zrcátek se 100% pokrytím,které montuje Canikon do svých lowend zrcadlovek, oproti Pentaxu, který je má ve všech svých modelech. Pentaprizm
hledáčky dává Canikon jen do vyšších řad poloprofi modelů.
Mějte se a už to neřešme, stejně je to jedno. Lidi si nekupují zrcadlovky k vůli hledáčkům, ale protože chtějí dotykový a výklopný displej a jiné
podobné ptákoviny...:-)
Michal Kupsa
Ne, nesouvisí - a to vůbec nijak. Velký a jasný hledáček lze dnes vyrobit i zrcadlový, sice se opravdu na vyšší řady používají hranoly, ale to neznamená, že se téhož výsledku nedá dosáhnout i pomocí zrcadel. Lidé prostě chtějí u vyšších modelů hranol, tak ho mají. Je to podobné, jako s kovovým tělem - dnes existují plasty s daleko lepšími vlastnostmi (po všech stránkách), než jsou oblíbené hořčíkové slitiny. Lidé ale lpí na obecně zažitých (nebo přežitých) omylech a proto se vyšší modely dělají kovové, přestože pomocí plastů by mohly dnes už být kvalitnější. ;-)
Alda
Ano,poznám,porovnal jsem hledáček Canonu 100D a Pentaxu K50,a rozdíl byl více,než jen patrný. V Pentaxu větší a
jasnější = lepší komponování, což je u zrcadlovky dle mě
dosti zásadní. Ale jinak je to samozřejmě šumafuk,fotky
nedělá primárně foťák, nebo hledáček, ale ten kdo ho třímá v ruce, že ano:-)...Mějte se.
Michal Kupsa
Věřím, že mezi zmíněnými fotoaparáty je v hledáčku viditelný rozdíl a větší hledáček je rozhodně lepší, ale velikost nijak nesouvisí s tím, jestli je to zrcadlo nebo hranol. ;-)
Alda
Zdravím pane Kupsa, dozajista zajímavá recenze, ale pro
někoho, kdo si chce pořídit první zrcadlovku. mi schází
některé základní informace. Třeba zda jsou tělo a setové
objektivy utěsněné proti nepřízni počasí, zda má hledáček
zrcátkový(pentamirror),nebo skleněný(pentaprizmatický).
Já osobně v této cenové kategorii bych šel raději do Pentaxu K-70, který mi nabídne výše uvedené a navíc dva
rollery. I když Nikony neznám, domnívám se, že obrazový výstup z Pentaxu nebude horší...:-)
Přeji Vám v Novém roce pevnou ruku a dobré oko.
Michal Kupsa
No, cílem recenze není jen popisovat základní vlastnosti, navíc tady jde o recenzi upgradu, kdy se oproti předchozímu modelu po mechanické stránce nic moc nezměnilo. Pokud jde o hledáček - poznáte, zda jde o zrcadlo nebo hranol? A co je lepší a proč? ;-)
Zdravím a přeji dobré světlo. :-)
Daniel Filjo
Dobrý den, taky děkuji za recenzi. Nakonec jsem se těsně před vánoci rozhodl pro D5600. Vybral jsem set pouze 18-140mm a nevím jestli jsem neudělal chybu a neměl jsem vzít se dvěma objektivy. Vycházel jsem z toho, že menší 18-55mm se dá koupit kolem 6tis a 70-300mm se mi zdála zbytečně veliká. Chtěl bych Vás požádat o radu. Na focení do místností, ale i na ven, nebo portréty je lepší vyšší rozsah 18-55mm objektiv, nebo 35mm, 50mm pevný ? Děkuji Vám za radu a Váš web si mi líbí . Zdravím
Michal Kupsa
Dobrý den, chybu jste rozhodně neudělal, protože 18-140 je výborný univerzální objektiv. Volbu výběru případného dalšího objektivu bych zatím nechal být, napřed si s tím pořádně zafoťte a uvidíte, v čem vám to bude vyhovovat a co případně bude chybět.
Zdravím a přeji dobré světlo.
Milan Šivic
Velké díky za recenzi. Velmi dobrá jako všechny recenze od Vás.
Michal Kupsa
Díky ! :-)
Marek Xara Quarda
Díky moc za moc hezkou recenzi. :-)
Michal Kupsa
Díky ! :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace