Domů » Články » Recenze » Nikon D5500 - uživatelská recenze

Nikon D5500 - uživatelská recenze

Právě v těchto dnech přichází na český trh nová digitální zrcadlovka Nikon D5500, která se tak stává nejnovějším přírůstkem ve střední třídě fotoaparátů Nikon s čipem DX, který se také označuje jako formát APS-C a střídá tak předchozí model Nikon D5300. Tato modelová řada je velmi populární a tak bude jistě zajímavé podívat se na tento nový přírůstek podrobněji v obvyklé uživatelské recenzi. Nová zrcadlovka totiž přináší některé velmi zajímavé novinky a sám jsem se na její praktické vyzkoušení docela dost těšil.

Nový fotoaparát je dostupný ve dvou barevných provedeních:

Nový Nikon D5500Nový Nikon D5500 - dostupný v černém a červeném provedení.

Mechanické provedení a ovládání

Na první pohled se nový Nikon D5500 svému předchůdci Nikon D5300 velmi podobá, rozměry jsou téměř shodné a zaznamenáníhodný rozdíl je pouze v hmotnosti, kdy novější znamená lehčí, přesně tedy o 60 gramů. To je však jen první letmý pohled, ale jakmile jsem vzal fotoaparát poprvé do ruky, tak mi hned na první dotek bylo okamžitě jasné, že je všechno jinak a doslova jsem zajásal. Designéři Nikonu totiž opravdu nezaháleli a evidentně se inspirovali povedeným modelem Nikon D750, tedy v tomto případě myšleno s ohledem na ergonomii. Nový Nikon D5500 má totiž podobně vykrojenou úchopovou část jako Nikon D750 a díky tomu se opravdu skvěle drží. Těžko se to popisuje, ale jakmile jej vezmete do ruky, tak okamžitě pochopíte i bez jakéhokoli popisu. Držení je totiž opravdu zásadně lepší oproti všem předchozím modelům "pětkové" řady a to i pro fotografy s větší rukou, což je přesně můj případ. Až se skoro nechce věřit, jak velký pokrok lze ještě v tomto ohledu udělat u tak malého a lehkého těla. Tohle se prostě opravdu hodně povedlo.

Na ukázku krátké produktové video s hlavními vlastnostmi:

Rozmístění ovládacích prvků se příliš nezměnilo a Nikon tak zůstal u osvědčeného řešení z předchozích modelů. Pouze tlačítko "info" se přesunulo z oblasti u spouště na zadní stěnu. Jinak je řešen také zadní otočný volič, což je ale spíš jen otázka designu. Pro úsporu místa byl také zmenšen a zjednodušen otočný volič expozičních režimů. Nad hledáčkem však nově přibyl senzor detekující přiložení oka k hledáčku, který následně vypne LCD monitor pro úsporu energie. Zde by se mohlo zdát, že to jsou již všechny změny, protože hledáček je prakticky stejný, stejně jako výklopný a otočný LCD monitor. Je to ale opět jen zdání prvního pohledu, protože LCD monitor je totiž nyní nově dotykový! Dobrovolně se přiznám, že zpočátku jsem byl z tohoto řešení trošku rozpačitý, protože u digitální zrcadlovky je to přeci jen ještě dost nezvyk, ale obratem musím dodat, že jsem velmi rychle zjistil, že dotykové ovládání je v tomto případě podobně návykové jako u mobilních telefonů. Velmi rychle jsem si na to zvyknul a myslím, že zejména pro začátečníky je to velmi praktické a také je to podstatně rychlejší, než něco hledat v menu, nebo zkoumat ovládací tlačítka.

Jinak je nový Nikon D5500 vyveden v klasickém a velmi kvalitním černém plastu, který je vhodně doplněn gumovými polepy, které usnadňují bezpečné držení. Pro extravagantnější uživatele však bude k dispozici i celkem elegantní červené provedení. Design a ergonomii bych tedy celkově hodnotil doslova jako excelentní, protože tak dobré držení jsem ještě u fotoaparátu této třídy a velikosti opravdu ještě nezažil – a že už mi jich rukama prošlo.

Design a provedení nového fotoaparátu:

Nikon D5500 - čelní strana fotoaparátu. Nikon D5500 - horní strana fotoaparátu. Nikon D5500 - levá strana fotoaparátu. Nikon D5500 - pravá strana fotoaparátu.

Nikon D5500 - zadní stěna fotoaparátu. Nikon D5500 - zadní stěna fotoaparátu se sklopeným LCD monitorem. Nikon D5500 - možnosti vyklopení LCD monitoru. Nikon D5500 - s vysunutým bleskem.

Vybavení, funkce a obrazová kvalita

Po stránce vybavení mě asi nejvíc mrzí absence GPS jednotky, která byla instalována v přechozím modelu Nikon D5300, ale v novém Nikon D5500 již bohužel chybí a zůstala pouze jednotka pro Wi-Fi propojení fotoaparátu s chytrým telefonem nebo tabletem. Na druhou stranu je ale také pravda, že počet uživatelů, kteří ocení vestavěnou GPS jednotku, asi není zase tolik, takže je prostě možné, že se to výrobci jednoduše nevyplatí. Navíc ti, kteří GPS jednotku potřebují, tak mohou pro tento účel využít například externí zařízení Nikon GP-1. Dalším faktem je, že nový fotoaparát má oproti předchozímu výrazně vyšší výdrž baterie (oba fotoaparáty používají stejnou baterii), což může být dané mimo jiné právě i absencí GPS jednotky. Nejsem sice schopen výdrž přesně změřit, nicméně výdrže baterie jsem si všimnul prakticky ihned, již po pár dnech fotografování a zlepšení je opravdu znatelné. S ohledem na výbavu pak musím zmínit i dotykový LCD displej, na který jsem si rychle zvyknul a který mě překvapil tím, jak přesně a dobře reaguje i při nízkých venkovních teplotách, které občas dělají problémy některým mobilním telefonům. Zajímavá je i funkce snadného přístupu k uživatelské funkci Fn právě pomocí dotykového displeje a to s využitím hledáčku, kdy ani není nutné sundávat fotoaparát od oka. Za zmínku stojí také vylepšení automatického zaostřování v režimu živého náhledu a také při natáčení videosekvencí. Výrobce v technických specifikacích udává vylepšení o 20% oproti předchozímu modelu a skutečně musím říct, že v tomto režimu nový model zaostřuje lépe a hlavně rychleji, takže nevidím důvodu, proč této informaci nevěřit.

Hledáček a ukázky designu menu:

Nikon D5500 - pohled od hledáčku fotoaparátu. Nikon D5500 - klasické zobrazení na LCD monitoru. Nikon D5500 - grafické zobrazení na LCD monitoru. Nikon D5500 - ukázka designu menu.

Pokud jde o obrazovou kvalitu, tak je Nikon D5500 vybaven CMOS snímacím čipem s rozlišením 24 Mpix. Je otázkou, jestli je to stejný čip, jaký již delší dobu známe z předchozího modelu, nebo z digitální zrcadlovky vyšší řady Nikon D7100. To se asi hned tak nedozvíme, ale pokud čip není stejný, tak bude jistě velmi podobný. :-) Ono se ale není až tak moc čemu divit, protože za prvé je to čip osvědčený a velmi slušný a za druhé se v současné době, kdy je trh fotoaparáty již dosti nasycen, asi úplně nevyplatí investovat do vývoje nového čipu pro každý model fotoaparátu zvlášť. Přesto zopakuji aspoň základní parametry a s tím související údaje - snímky z toho čipu mají rozměr 6000x4000 pixelů a ukládají se ve formátu JPEG nebo RAW (nebo obojí současně) na paměťovou kartu typu SD, případně SDHC nebo SDXC. Rozsah citlivosti čipu je ISO 100 až ISO 25.600 a o zpracování fotografií se stará obrazový procesor Expeed 4. Maximální rychlost snímání je pak 5 snímků za vteřinu. O automatické zaostřování se stará systém Nikon MultiCam 4800DX s celkem 39 ostřícími body, z nichž je 9 zdvojených, tedy křížových.

Nyní ale zpět k obrazové kvalitě samotné, kde si dovolím i několik úvah na téma samotného hodnocení obrazové kvality, zejména pak šumu. Jak jsem již napsal výše, tak obrazová kvalita, zejména pak šum, je v podstatě stejná, jako u předchozího modelu Nikon D5300. Přesto jsem tentokrát pojal ukázku míry šumu v praxi trošku jinak. Jeden čtenář mi napsal komentář o tom, jak je šum více či méně patrný, podle samotné fotografované scény. To je samozřejmě známá věc a je pravda, že šum je většinou více rušivý při tmavších scénách, kde jakoby vystoupí a naopak je méně viditelný při fotografování světlejších scén, přestože byla použita stejná citlivost ISO. Proto jsem tentokrát pro ukázku zvolil mírně tmavší scénu, kde je šum více patrný. Ukázky a výřezy 100% velikosti si můžete prohlédnout na následujících ukázkách.

Ukázka šumu při různých citlivostech ISO:

Celková zkušební scéna - ISO 100 100% výřez - ISO 100 100% výřez - ISO 200 100% výřez - ISO 400

100% výřez - ISO 800 100% výřez - ISO 1600 100% výřez - ISO 3200 100% výřez - ISO 6400

100% výřez - ISO 12800 100% výřez - ISO 25600 ISO 800 - pouze zmenšené a doostřené (JPG) ISO 1600 - pouze zmenšené a doostřené (JPG)

Na závěr jsem pak přidal tři ukázky praktických fotografií, zmenšených pro použití na webu. Krom zmenšení a doostření jsou zcela bez úprav. Je z nich myslím celkem dobře patrné, v jakých situacích se opravdu nemusíte bát vyšších citlivostí ISO v praxi. Tyto ukázkové fotografie pak najdete na konci článku ke stažení v plném rozlišení a můžete si tak sami prohlédnou originální soubory. Další věcí pak je, že na míru a rušivost šumu má samozřejmě vliv také samotné nastavení fotoaparátu a také následné zpracování fotografií v grafickém editoru, kde pak záleží nejen na kvalitě a schopnostech samotného grafického editoru, ale samozřejmě také na tom, jak dobře s ním umíte zacházet.

Ukázka praktické fotografie pro web, zcela bez úprav:

Nikon D5500 - ISO 3200Nikon D5500 - ISO 3200 - fotografováno do JPG při citlivosti ISO 3200, zcela bez úprav, pouze zmenšeno a doostřeno.

Při celkovém hodnocení musím opět brát v úvahu, že snímací čip a větší část s tím související elektroniky je podobná nebo dokonce stejná, jako hned u několika dalších modelů. To ale nic neubírá na faktu, že obrazová kvalita je doslova vynikající a v tomto ohledu fotoaparát bez problémů vyhoví i hodně vysokým nárokům. Trošku zamrzí absence GPS čipu, nicméně celkovou vybavenost funkcemi lze také hodnotit jako vynikající. V této cenové třídě je nutno ocenit to, že na své si tu přijdou i úplní začátečníci, kterým je určena opravdu hodně široká nabídka automatických, či poloautomatických režimů fotografování. Současně však fotoaparát bez problému vyhoví i hodně náročným uživatelům, pro které jsou učeny další, více či méně manuální režimy. Ocenit lze také spolehlivý a více než dostatečně výkonný systém automatického zaostřování, stejně jako třeba možnost záznamu opravdu kvalitních videosekvencí, opět doplněných o možnost většího či menšího manuálního zásahu jak do rozlišení a kvality videa, tak do nastavení režimů videosekvencí, až po možnost detailního nastavení parametrů zvukové stopy, která se samozřejmě zaznamenává společně s videem. Nikon D5500 je prostě i po této stránce velmi dobře vybavený fotoaparát.

Příslušenství, cena a závěr

Ať si kdo chce, co chce, říká, tak příslušenství, to jsou především objektivy a jak už to tak bývá, tak nový fotoaparát Nikon D5500 bude k dispozici v několika zvýhodněných setech s objektivem, nebo objektivy. Pro účely této uživatelské recenze jsem měl fotoaparát k dispozici se základním setovým zoomem AF-S 18-55mm f/3,5-5,6 G VR II., o kterém jsem se zmiňoval již v recenzi předchozího modelu Nikon D5300. Jde o klasický nejzákladnější zoom s aretačním tlačítkem, díky němuž byl ještě zmenšen jeho transportní rozměr. Na tomto objektivu mě opět zaujala jeho velmi slušná odolnost proti nežádoucím odleskům v přímém protisvětle.

Odolnost objektivu AF-S DX 18-55mm f/3,5-5,6 G VR II. na protisvětlo:

AF-S DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 G VR II.AF-S DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6 G VR II. - odolnost proti přímému protisvětlu.

Nejnovější novinkou na poli objektivů je ale nový kompaktní teleobjektiv AF-S DX Nikkor 55–200mm f/4–5,6 G ED VR II. který bude možné také zakoupit s fotoaparátem Nikon D5500 (se kterým byl na trh uveden současně) v cenově zvýhodněném setu. Jde o malý, lehký a také levný teleobjektiv, určený především začínajícím fotografům, nebo také těm, kteří potřebují nízkou hmotnost a celkové rozměry. Také tento objektiv je vybaven aretačním tlačítkem transportní polohy, což opět značně snížilo jeho rozměry. Objektiv má novou optickou soustavu, vybavenou prvkem z optického ED skla a také stabilizátorem obrazu VR druhé generace. Tento objektiv jsem však bohužel zatím neměl možnost vyzkoušet, takže více o něm zase třeba až někdy příště.

Nový teleobjektiv AF-S DX Nikkor 55–200mm f/4–5,6 G ED VR II. :

AF-S DX Nikkor 55–200mm f/4–5,6 G ED VR II.AF-S DX Nikkor 55–200mm f/4–5,6 G ED VR II. - nový kompaktní teleobjektiv, možno zakoupit v setu s Nikon D5500.

Celková nabídka objektivů je ale samozřejmě mnohem širší, nicméně příslušenství nejsou jen objektivy. Druhým nejčastějším příslušenstvím jsou externí systémové blesky, ze kterých bych k novému fotoaparátu doporučil zejména nový Nikon Speedlight SB-500, který svou výbavou, rozměry i cenou asi nejlépe sedí právě k tomuto fotoaparátu. Zmínit musím také jeho zajímavou vlastnost, kterou je vybavení integrovaným LED světlem (jako vůbec první blesk Nikon), které slouží například k přisvícení scény při natáčení videa za špatných světelných podmínek. Zmínit ale musím také řešení pro ty, kterým chybí vstavěná GPS jednotka – je možné použít externí GPS jednotku Nikon GP-1A, či případnou alternativu jiných výrobců. Sice vám asi bude v terénu trošku překážet připojovací kablík (to znám z vlastní zkušenosti :-) ) nicméně svoji funkci plní skvěle a zejména na vzdálenějších cestách přijde toto příslušenství jistě vhod.

Namátková ukázka možného příslušenství:

Nikon D5500 + AF-S 55–200 mm f/4–5,6 G ED VR II. Nikon D5500 + GPS jednotka Nikon GP-1A Nikon D5500 + blesk Nikon SB-300 Nový blesk Nikon Speedlight SB-500

Neméně podstatnou je také informace o ceně (zdroj - Megapixel.cz):

Aktuální (únor 2015) orientační ceny včetně DPH:
Nikon D5500 (samotné tělo)20.590,- Kč
Nikon D5500 + AF-S 18-55 VR II.22.990,- Kč
Nikon D5500 + AF-S 18-105 VR25.990,- Kč
Nikon D5500 + AF-S 18-140 VR28.790,- Kč
Nikon D5500 + AF-S 18-55 VR II. + AF-S 55-200 VR II.28.790,- Kč
Nikon D5500 + AF-S 18-55 VR II. + AF-S 55-300 VR29.990,- Kč

Při pohledu na výše uvedené prodejní ceny jsem si říkal, že prodejní cena mohla snad být přeci jen maličko nižší, ale na druhou stranu je to žhavá novinka a situace na valutovém trhu taky není zrovna ideální. Přesto ale mohu i tak říci, že prodejní cenu lze považovat za dobrou – za vynaložené finance dostanete malou, lehkou a přitom velmi kvalitní zrcadlovku, která je navíc dobře vybavena funkcemi, které uspokojí jak naprostého začátečníka, tak i pokročilého amatéra. Obrazová kvalita je pak na doslova na špičce současných digitálních zrcadlovek s čipem formátu DX (APS-C) a po této stránce si dovedu bez problému představit v mnoha oborech fotografie využití i pro velké tisky výstavních formátů. Vyzdvihnout musím také výrazný pokrok v ergonomii – pokud tento trend bude u Nikonu pokračovat (jako že vše nasvědčuje tomu, že ano), tak se ještě máme opravdu na co těšit.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový Nikon D5500?

Celkem hlasovalo 449 lidí

Aktuální přehled ceny digitální zrcadlovky Nikon D5500 na českém trhu:

 

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon D5500 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG a NEF (RAW), tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu a hlavně vhodným zpracováním z formátu NEF (RAW) by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1711171321
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Miroslav Mikolášek
Dobrý den, je lepší fotit aparátem s podporou JEPG nebo TIFF?
Děkuji, Miroslav.
Michal Kupsa
TIFF už se dnes moc nepoužívá, takže spíše RAW (u Nikonu označený jako NEF).
Václav
Dobrý den, má otázka : Jaký objektiv s pevným ohniskem k této D5500 na portréty a krátké vzdálenosti ?
Objektiv Nikon 50mm f/1,8 AF-S NIKKOR G ??
děkuji
Michal Kupsa
Ano, to je na tohle asi nejlepší volba. :-)
Jana
dobrý den chci se zeptat jaký si mám koupit objektiv na focení dostihu a koni .Děkuji
Michal Kupsa
Vhodný by mohl být třeba AF-S Nikkor 70-200/4 VR.
Pepper
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na věc, týkající se záznamu videa. Dozvěděl jsem se, že točení do formátu RAW je možné. Na YT je spousta videí ukazující rapidní rozdíl v kvalitě záznamu. Fotoaparát, který umí full hd, má tak rozdílnou kvalitu videa ve formátu H.264 a Raw. Bohužel jsem se u zrcadlovek nedočetl, zda záznam do RAWu dokážou. Jak je to tedy doopravdy? Děkuji
Michal Kupsa
Ne, záznam do formátu RAW opravdu možný není. :-)
Jose
Dobrý den, chci se zeptat, zda je vůbec možné, nějakým způsobem vysílat přes wi-fi živý náhled z fotoaparátu do mobilu? Mám fotoaparát na dlouhé tyči a když točim video, potřeboval bych vidět, co vlastně točim. Budu rád i za jakékoliv řešení.děkuji
Michal Kupsa
Ano, samozřejmě to je možné - pomocí oficiální aplikace Nikon WMU a chytrého telefonu.
Zdravím a přeji dobré světlo.
Iva B.
Dobrý den pan Kupsa, rozhodli jsme se pro koupi Nikonu D5200 18-105...i díky Vaší radě:-). Jen bychom ještě potřebovali poradit, jakou do tohoto fotoaparátu zakoupit paměťovou kartu, aby byla opravdu kvalitní a vešlo se na ni i dost snímků, (hlavně potom z dovolené;-D). Pokud by nebyla vhodná volba karta na hodně snímků, klidně koupíme i dvě na míň snímků, ale aby byla opravdu kvalitní....

Děkuji za odpověď a hezký den.
Michal Kupsa
Dobrý den, přiznám se, že mě na rychlosti moc nezáleží, takže sám používám běžné a levné karty, takže Vám asi moc neporadím. Pokud jde o kapacitu, tak ta velmi závisí na tom, zda budete fotit do JPG, NEF (RAW) anebo do obojího současně. Hodně místa zabere i video, takže těžko říct. Preventivně bych ale na dovolenou doporučil kapacitu minimálně 32 GB.
Karel
Uvažoval jsem o koupi Nicon D5500, manželka ale fotí zásadně jen v režimu auto - na jaké úrovni jsou fotky v tomto režimu? Pracuje tento režim stejně dobře jako např. u Olympusu M10? Děkuji.
Michal Kupsa
Přiznám se, že tento režim jsem vůbec nezkoušel, ale tohle mají všichni výrobci celkem vychytané, takže bych se toho vůbec nebál. :-)
Jura
Dobrý den , tak nějak jsem už byl rozhodnut že si pořídím D5300 , teď po vaší recenzi D5500 jsem opět na začátku rozhodování co koupit :) . Když oželím GPS( možno dokoupit modul) , získám dotykový LCD monitor , a tím i lepší ovládání oproti D5300 .Vážený pane , poraďte mi :) , D5300 , D5500 , či už třeba D7100 :). Účel klasika - cestování , dovolená , rodina , koníčky - vlaky . Začátečník , první zrcadlovka , děkuji za radu :)
Michal Kupsa
Tak to asi opravdu neporadím, to je těžká volba a všechny varianty mají něco do sebe a pro každého je podstatné něco jiného. Snad jen klasické - tělo není až tak podstatné, raději více investovat do objektivu. :-)
Boris
Papírově vypadá jako slušně pojatý nástupce D5300, nicméně stále je to spíše recyklát, tedy další povinná novinka. Ale označit tento přístroj jako střední třídu, to snad lze pouze podle ceny. Díky chybějícímu druhému roleu a stavovému LCD tomu přístroj zcela jistě neodpovídá. Obzvlášť pokud v přístroji stále chybí možnost seřízení BF/FF, tím je přístroj jednoznačně určen spíše začátečníkům, kterým může dobře sloužirt s nějakým univerzálním objektivem typu 18-140, se kterým si v případě potíží mohou nechat přístroj v servisu seřídit. A tito potenciální zájemci, kterým je přístroj patrně určen (dotykáč, na který jsou zvyklí z mobilu), patrně většinou ani neocení kvality 24Mpx čipu, jehož užití je dané pouze tím, že je tato komponenta nejspíš v současnosti na součástkovém trhu nejdostupnější.
D.S.
Michal Kupsa
Samozřejmě jsem to myslel jako střední třídu ve své kategorii, tedy mezi fotoaparáty s čipem DX (APS-C). Jinak pokud jde o dotykový displej, tak mi to nepřijde jako něco začátečnického, přijde mi to docela praktické - zejména v případě, kdy je potřeba změnit více parametrů najednou je to prostě přehlednější a taky rychlejší. Je to ale taky otázka zvyku, někomu to prostě vyhovuje více, někomu méně. Navíc pokud to někomu nevyhovuje, tak to nemusí používat a může jednotlivá nastavení měnit klasicky.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace