Domů » Články » Recenze » Nikon 1 S2 - rychlý, zábavný a stylový pracant

Nikon 1 S2 - rychlý, zábavný a stylový pracant

Rodinka fotoaparátů ze série Nikon 1 se nedávno rozrostla o model s označením S2, který je v současné době nejlevnějším přístrojem Nikon z této kategorie. Nejlevnější však zdaleka neznamená špatný a proto jsem se rozhodl, že se na něj podívám trošku podrobněji. Často se mě totiž někdo ptá na fotoaparáty této třídy a model Nikon 1 S2 mi přijde jako povedený kousek zejména pro ty, kteří hledají něco mezi kompaktem a zrcadlovkou a přitom vyžadují nižší cenu a hlavně vysokou rychlost kombinovanou s jednoduchým ovládáním.

Nikon 1 S2 - dostupné barevné variaceNikon 1 S2 - dostupné barevné variace

Mechanické provedení a ovládání

Nikon 1 S2 je kompletně plastový, ale přesto dostatečně robustní – použitý plast je silný a kvalitní. K dispozici je ve čtyřech barevných variantách – černé, bílé, červené a velmi vtipně působící jasně žluté. Tělo je hladké a lesklé (s výjimkou černého provedení) a je spíše určeno uživatelům s menší rukou. Kdo má ruku větší, tomu se však nemusí držet úplně nejlépe a nejbezpečněji, proto jej ocení zejména ženy. Na druhou stranu jsou malé rozměry výhodné zejména na cesty, protože celek opravdu není o moc větší, než běžný kompaktní fotoaparát.

Už na první pohled je patrné, že koncepce fotoaparátu je provedena s ohledem na maximálně jednoduché ovládání, čemuž odpovídá i naprosté minimum ovládacích prvků. Ty jsou však díky tomu velmi dobře dostupné a fotoaparát je tak opravdu intuitivně a snadno použitelný. Na čelní stěně je pouze aretace objektivu a LED dioda pro přisvícení autofokusu. Na horní straně je pouze spoušť, samostatná spoušť pro video, hlavní vypínač a vestavěný blesk. Zadní stěně pak dominuje solidní třípalcový LCD monitor s rozlišením 460.000 obrazových bodů. Vpravo vedle něj je pak trojice tlačítek pro vstup do menu, přehrávání fotografií a pro mazání. Mezi nimi je pak multifunkční kolečko, kterým je pak možné opět velmi intuitivně provádět detailnější nastavení a pohyb v menu.

Celkově bych tedy řekl, že mechanické provedení i ovládání je sice opravdu hodně jednoduché a s velkým ohledem na styl a čistý design, přesto však pohodlné a rychlé. Pozor si musí dávat pouze uživatelé s větší rukou na malé rozměry a úplně hladký povrch. Pro jistotu tedy doporučuji používat dodávaný popruh pro nošení na krku.

Funkce a obrazová kvalita

Než se pustím do této kapitoly, tak si dovolím vložit odkaz na firemní produktové video, které v krátkosti shrnuje základní vlastnosti a funkce tohoto fotoaparátu (nenechte se zmást tím, že video je společné i pro model Nikon 1 J4, který má spoustu funkcí a vlastností společných s modelem S2).

Firemní video (společné pro modely Nikon 1 S2 a Nikon 1 J4):

Základem fotoaparátu je snímací čip typu CMOS formátu CX (13,1x8,8 mm) s rozlišením 14,2 megapixelu (4592x3072 pixelů) a snímací čip není osazen low-pass filtrem (podobně jako novější digitální zrcadlovky). Toto rozlišení je dostatečné pro všechny myslitelné účely a nejednomu uživateli bude dostačovat i nastavení na rozlišení nižší. Rozsah citlivosti čipu je pak v rozsahu ISO 200 až 12.800. Také kvalita fotografií je dobrá a bez problémů použitelná pro rodinnou a turistickou fotografii, což je hlavní cílové určení fotoaparátu.

Hlavním výrazným rysem fotoaparátu je však vysoká rychlost všech reakcí, kvalitní video a široká nabídka funkcí. Rychlost zajišťuje nejnovější obrazový procesor EXPEED 4A a hybridní systém automatického zaostřování, který dle situace volí mezi fázovou detekcí a detekcí kontrastu, kde jsou k dispozici 135 zaostřovacích bodů (z toho 73 s fázovou detekcí). Reakce tohoto systému jsou pak opravdu bleskurychlé a není problém fotografovat ani rychle se pohybující objekty.

Design fotoaparátu ze všech stran:

Nikon 1 S2 - ve žlutém provedení Nikon 1 S2 - horní strana fotoaparátu Nikon 1 S2 - zadní strana fotoaparátu Nikon 1 S2 + objektiv 10-30 mm

Rychlost celého systému se odráží i na sériovém snímání, které dosahuje skutečně výjimečných parametrů. S jednorázovým zaostřením je totiž možné pořizovat až 60 snímků za vteřinu v plném rozlišení a nově také s možností elektronické redukce vibrací. Při průběžném zaostřování pak rychlost klesne na hodnotu 20 snímků za vteřinu. V plné rychlosti je však maximem vždy jen asi 10 snímků v sérii. Také parametry videa jsou skvělé, v maximální kvalitě lze natáčet Full-HD video rychlostí až 60 snímků za vteřinu a to včetně stereo záznamu zvuku pomocí dvojice mikrofonů. Dále je pak možné natáčet i zpomalený záznam rychlostí 400 nebo 1.200 snímků za vteřinu avšak samozřejmě již v podstatně nižším rozlišení. Díky dvěma samostatným spouštím pro fotografování a video je také možné velmi snadno fotografovat v průběhu natáčení videa.

Další silnou stránkou fotoaparátu je široká nabídka funkcí. Základem je obvyklá čtveřice režimů P-S-A-M, tedy programová automatika, předvolba času, předvolba clony a plně manuální režim. Dále je pak k dispozici také automatická volba motivových programů. To je však jen klasický základ, Nikon 1 S2 ale dále disponuje celou řadou dalších funkcí, jako jsou například Pohyblivé momentky, Aktivní výběr pro zachycení nejlepšího okamžiku, nastavení efektů kreativní palety ještě před pořízením fotografií, Kreativní režim videosekvencí, Efekt miniatury, Změkčující filtr, Selektivní barva, Cross proces, Efekt dětského fotoaparátu a další vychytávky.

S fotoaparátem Nikon 1 S2 se tedy opravdu vyblbnete do sytosti, což je evidentně i jeho účelem. Jistě vám zabere celé týdny, než si pořádně vyhrajete a vyzkoušíte v praxi všechny možnosti. Rychlost a výbava jsou tedy opravdu na vysoké úrovni a opravdu nemám, co zásadního bych vytknul.

Příslušenství, cena a závěr

Systém Nikon 1 ale není jen samotný fotoaparát ale i celá řada volitelného příslušenství, zejména objektivů. Kompletní nabídku jistě snadno najdete na stránkách českého zastoupení Nikonu, nebo v nějakém lepším obchodě. Ve stručnosti se dá ale říct, že toho moc nechybí, k dispozici je od superširokoúhlého objektivu, přes několik základních modelů až po teleobjektiv, superteleobjektiv a také několik zajímavých a velmi kvalitních kousků s pevnou ohniskovou vzdáleností. Přes volitelný adaptér Nikon FT1 ale můžete připojit i objektivy, které jsou určeny pro plnohodnotné digitální zrcadlovky značky Nikon, kde dojde k "prodloužení" ohniskové vzdálenosti koeficientem x2,7.

Nikon 1 S2 + objektiv 30-110 mm Nikon 1 S2 + set se dvěma objektivy Nikon 1 S2 + Wi-Fi jednotka WU-1a Nikon 1 S2 - stylový obal

LED světlo Nikon LD-1000 Adaptér Nikon FT1 Podvodní pouzdro Nikon WP-N3 Síťový adaptér Nikon EP-5E

K fotoaparátu ale také můžete připojit například Wi-Fi jednotku WU-1a, pomocí které můžete fotoaparát bezdrátově propojit s vaším chytrým telefonem nebo tabletem a to jak systému Android, tak i zařízení iOS. Pro natáčení videa ve špatných světelných podmínkách pak můžete použít LED světlo Nikon LD-1000. Pokud byste pro změnu chtěli fotografovat pod vodou, tak můžete zase sáhnout po podvodním pouzdře WP-N3. Samozřejmě nechybí ani originální stylová a barevně sladěná pouzdra na fotoaparát a další drobné příslušenství.

Cena fotoaparátu začíná aktuálně (09/2014) zhruba na ceně 9.990,- Kč včetně DPH. Za tuto cenu pořídíte tělo fotoaparátu se základním objektivem 11-27,5mm, případně v akci Megapixelu i s originálním pouzdrem. Za tuto cenu získáte fotoaparát, který je malý, lehký, stylový, velmi rychlý a také takový, se kterým se opravdu nebudete nudit.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Nakonec ještě obvyklá anketa, hlasujte prosím zde:

Anketa: Jak se vám líbí nový Nikon 1 S2 ?

Celkem hlasovalo 177 lidí

P.S. – Na závěr si můžete jako obvykle stáhnout několik ukázkových fotografií v plném rozlišení. Snímky byly pořízeny fotoaparátem Nikon 1 S2 a pro šťouraly jen dodám, že jsou v nejvyšší kvalitě formátu JPG, tak jak byly fotoaparátem (v základním nastavení) uloženy na paměťovou kartu, tedy zcela bez úprav. Pečlivým nastavením fotoaparátu a hlavně vhodným zpracováním z formátu NEF (RAW) by bylo možné dosáhnout ještě podstatně lepších výsledků.

Přílohy



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
9141204
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace