Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Langova rozhledna - Onen Svět

Langova rozhledna - Onen Svět

Při pátrání po zajímavých rozhlednách, o kterých bych mohl napsat článek, jsem narazil na další zajímavý kousek, u kterého mě zaujal především samotný název – Rozhledna Onen Svět. Nakonec se ukázalo, že tento název je nesprávný (byť v různých materiálech poměrně dost rozšířený), protože samotná rozhledna se jmenuje Langova rozhledna. Přesto však jde o zajímavé místo, které si rozhodně zaslouží pozornost – rozhledna je sice téměř nová, ale místo samotné má za sebou zajímavou turistickou historii, sahající několik desítek let nazpět. V současné době se pak jedná o příjemné, poklidné místo, kde se navíc můžete i najít, nebo ubytovat a také využít okolní zajímavé naučné stezky.

Langovu rozhlednu na Onom Světě najdete na turistické mapě zde:

 

Proč se tedy rozhledně nesprávně říká Rozhledna Onen Svět? Je to proto, že ono místo, kde rozhledna stojí, se jmenuje právě Onen Svět. Nejde ani tak o klasickou vesnici, jako spíš jen o několik samot a chat, které jsou roztroušené po malém hřebeni nad obcí Lašovice. Vrcholem celého hřebene je pak kopec Hrby, s nadmořskou výškou 627 metrů. Rozhledna samotná ale nestojí přímo na tomto nejvyšším vrcholku, ale asi 1,5 kilometru od něj, směrem na jihozápad, na západní straně hřebene a tím pádem také o něco níž. Výškový rozdíl oproti vrcholu Hrby je asi 12 metrů, protože vrcholek rozhledny je ve výšce 615 metrů nad mořem. Díky tomuto umístění tak z rozhledny není úplně dokonale kruhový výhled, nicméně omezení je jen severovýchodním směrem a je jen minimální – dokonalý rozhled do krajiny je možný v úhlu zhruba 330°.

Langova rozhledna - Onen SvětLangova rozhledna - Onen Svět - krytá vrcholová plošina dřevěné Langovy rozhledny na Onom Světě.

Logicky se tedy nabízí otázka, pročpak je rozhledna stranou nejvyššího bodu hřebene? Je to velmi prosté - je to proto, že na tomto místě stála již dávno před rozhlednou turistická chata Klubu českých turistů. Tato chata zde byla vystavěna již v roce 1940 a nějaký čas dobře fungovala. V dobách komunistického úpadku však upadala i chata, až téměř zpustla úplně. Po roce 1989 se příležitosti chopil soukromý investor a turistická chata opět vzkvétá. V současné době má chata krásně opravený interiér a je celoročně v provozu. V létě je tu pak příjemná venkovní část, kde se můžete osvěžit, nebo si po cestě dát něco na zub. Můžete si zde také objednat třeba slušné ubytování, nebo romantickou večeři přímo na rozhledně. Více informací o možnostech najdete na stránkách Turistické chaty Onen Svět:

Turistická chata Onen Svět + Langova rozhledna

No a s touto turistickou chatou souvisí i samotná rozhledna – ta byla totiž postavena až v roce 2001 právě jako součást a doplnění stávající, a v té době již zase prosperující, turistické chaty. Slavnostní otevření bylo 28.4 2001 a v roce 2006 pak ještě proběhla mírná rekonstrukce a nový nátěr celé konstrukce rozhledny. Samotná rozhledna je celkem prostá dřevěná stavba, má 4 vyhlídková patra a celkovou výšku 15 metrů. Z vrcholové plošiny je krásný výhled na krajinu na pomezí středních a jižních Čech (rozhledna leží téměř přímo na hranici Jihočeského a Středočeského kraje). Za dobré viditelnosti odsud uvidíte nejen na blízké okolí, Kovářovsko, Střední Povltaví, Krásnohorsko a Středočeskou pahorkatinu, ale můžete odsud spatřit také panorama Šumavy nebo Novohradských hor. Dohlédnout však můžete také třeba na jadernou elektrárnu Temelín a za opravdu mimořádně dobrých podmínek spatříte na horizontu i vzdálené vrcholky Alp.

Virtuální prohlídka výhledu z Langovy rozhledny na Onom Světě:

Langova rozhledna - Onen svět #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA
 

Langova rozhledna byla pojmenována podle ing. Čestmíra Langa, velkého obdivovatele zdejší krajiny a také bývalého majitele statku a zámku v blízké vesnici Zahrádka. Pokud by vám však samotná rozhledna a turistická chata nestačila, pak vězte, že v tomto poklidném kraji najdete i spoustu dalších zajímavostí. Jen kousek dál na jih najdete další zajímavou, bohužel však dnes uzavřenou rozhlednu na Koňském vrchu (o té snad zase někdy příště). Jen asi 6 kilometrů směrem na východ najdete, tentokrát již otevřenou rozhlednu Kuníček, o které jsem nedávno psal v článku Rozhledna Kuníček a největší viklan v ČR. Pokud si ale chcete dát třeba dálkový pochod, můžete zkusit tematickou naučnou Stezku na Onen Svět, která je se svojí celkovou délkou 66 kilometrů nejdelší naučnou stezkou v České republice. Po okolí však vede také neméně zajímavá Naučná stezka Kovářovsko. Zdejší krásnou a hlavně klidnou krajinou se ale můžete toulat i jen tak, rozhodně to stojí za to.

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek

Další užitečné odkazy:

Informace o nejdelší naučné stezce v České republice: Stezka na Onen Svět
Informace o Kovářově a stezce po okolí: Naučná stezka Kovářovsko
Příznivci geocachingu zde samozřejmě najdou i kešku: GCPPP5 - Onen svět

Galerie k článku Langova rozhledna - Onen Svět

Langova rozhledna - Onen Svět | fotografie
Langova rozhledna - Onen Svět
Vyhlídková plošina Langovy rozhledny | fotografie
Vyhlídková plošina Langovy rozhledny
Výhled na jihozápad | fotografie
Výhled na jihozápad
Výhled na jihovýchod | fotografie
Výhled na jihovýchod
Výhled na sever | fotografie
Výhled na sever
Turistická chata Onen Svět | fotografie
Turistická chata Onen Svět
Interiér turistické chaty | fotografie
Interiér turistické chaty
Stezka na Onen Svět | fotografie
Stezka na Onen Svět


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2206412
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace