Domů » Články » Fotografování » Fotografujeme v zimě

Fotografujeme v zimě

Zimní krajina jistě láká všechny fotografy k zachycení, ale fotografování v zimě má také svá úskalí a to zejména s ohledem na péči o fototechniku. Již před mnoha lety jsem sice na tohle téma napsal jeden článek, ale asi nebude od věci si některá základní pravidla zopakovat. Pro jistotu také dodávám, že článek je určen a koncipován především pro začínající fotografy ale takém pro fotografující trampy, protože právě na vandru pod širákem ta technika dostává zabrat ještě o poznání víc, než při běžném použití. Většinu bodů ve článku lze také vztáhnout na jakoukoli jinou elektroniku, kterou při zimním pobytu v přírodě můžete používat – například pro mobilní telefony.

Lednová VltavaLednová Vltava - poklidná zimní krajina láká k fotografování ....

Ať již máte obyčejný kompaktní fotoaparát, nebo nadupanou zrcadlovku, tak je dobré vědět, že koncepce fototechniky sice s použitím v zimě více či méně počítá, ale přeci jen je nutné si na některé věci dávat pozor a před výpravou do zimní přírody s tím počítat. V prvé řadě je důležité vědět, že samotná zima fotoaparátům ani elektronice obecně až tak extra nevadí a to ani v případě, kdy je opravdu mrazivý den. Zimu jako takovou nejhůř snáší baterie a proto také většina výrobců v manuálu uvádí, že baterie jsou určeny k použití do 0°C. V reálném použití je lze samozřejmě používat i při mnohem nižších teplotách, je však nutné počítat s tím, že baterie tím trpí a že v případě delšího chladu ztrácejí svoji kapacitu. Prvním mým doporučením tedy je, že v případě, že víte, že nějaký čas nebudete fotografovat, tak je lepší baterii z přístroje vyjmout a strčit do kapsy, kde je přeci jen tepleji. Pokud patříte k otrlejším trampům a spíte tak jako já i v zimě venku, jen tak pod širákem, tak opravdu důrazně doporučuji baterii na noc vyjmout z fotoaparátu a hodit ji třeba do noh, dolů do spacáku, kde mrazivou noc bezpečně přečká a nebude vás v noci tlačit pod zády. :-) Předejdete tak tomu, že když se pak ráno vzbudíte a budete si chtít udělat první fotku, tak se vám baterie bude tvářit jako vybitá. Pokud by se vám to přesto stalo, tak se snažte baterii pozvolna ohřát (třeba opět v kapse), část energie by se tím měla obnovit a pár fotek přeci jen uděláte.

Zimní tábořeníZimní táboření - taky takto táboříte i v zimě? Pak dávejte velký pozor na vaši fototechniku !

Dalším bodem je samotný fotoaparát, případně objektivy. Těm opravdu samotná zima až tak nevadí a proto je klidně i na noc můžete bez obav třeba jen pověsit na větev, samozřejmě ale nejlépe v brašně, hlavně kvůli námraze. Mnohem horší situace ale nastává v okamžiku, kdy po ránu dostanete chuť na doušek grogu, nebo teplou polévku a zajdete někam do hospody – fototechnika a elektronika obecně, totiž velmi špatně snáší přechody teplot a to zejména při přechodu ze zimy do tepla. Jedna z vůbec nejhorších věcí, kterou můžete svému fotoaparátu udělat, je tak po delším pobytu na mrazu vstoupit s fotoaparátem na krku do dobře vytopené hospůdky, nebo jakýchkoli jiných prostor. Ti z vás, kteří nosí brýle, jistě dobře ví, co nastane – přístroj se orosí, stejně tak jako právě brýle. V takovém případě ani příliš nepomůže fakt, že zrovna váš fotoaparát je odolný proti vodě a prachu. Takto vzniklá vlhkost se neprojeví jen na přední čočce objektivu ale i tam, kde to není tolik vidět, tedy v podstatě na všech částech přístroje a to často i zevnitř, kde pak může napáchat nejvíce škody. Co tedy dělat? Nejlepší je fotoaparát nechat v zavřené brašně, jejíž polstrování docela dobře tepelně izoluje a kde se pomalu ohřeje na okolní teplotu, což ale zpravidla trvá i víc jak hodinu či dvě – záleží na velikosti i konstrukci konkrétního fotoaparátu. Pokud to budete chtít urychlit, tak ještě venku fotoaparát celý zabalte do igelitového pytlíku tak, aby k němu nemohl okolní vzduch (ve kterém je právě ta vlhkost) a nechte ho takto zabalený ohřát, třeba i poblíž topení. Zpravidla se takto bezpečně ohřeje během pár desítek minut, takže si mezitím můžete v klidu odložit bundu, zajít na WC, nebo vypít první grog …. :-)

FotorukaviceFotorukavice - ukázka rukavic speciálně určených pro fotografy.

Podobná situace může taky nastat, zejména pokud máte robustnější fotoaparát, který se vám na popruhu na krku pěkně vychladil, a sáhnete na něj venku teplou rukou, kterou jste právě vytáhli z kapsy. To samozřejmě už není pro techniku tak nebezpečné, ale je to spíše nepříjemné, protože teplotou ruky se fotoaparát taky může orosit a v extrémním případě vám můře ruka k fotoaparátu lehce přimrznout. Ale i pokud ne, tak vlhký fotoaparát v mrazu opravdu není nic příjemného. Naštěstí je na trhu poměrně velká nabídka rukavic, speciálně určených pro fotografy, ze kterých můžete bez jejich sundání vytáhnout jen prsty, nebo jen špičky prstů. Takové speciální rukavice opravdu vřele doporučuji, zejména pokud plánujete venku delší pobyt. Výbornou fintou je také mít na rukou tenké prstové rukavice a přes ně silné "palčáky". Silné rukavice při fotografování sundáte a tu chvíli v pohodě vydržíte s tenkými prstovými.

ManfrottoManfrotto - moderní a kvalitní stativy Manfrotto již počítají i s tepelnou izolací.

Podobné je to se stativem – je velmi nepříjemné, když vyndáte pěkně vyhřáté ruce z kapes a začnete manipulovat s ledovým kovovým stativem. Tomu opět můžete předejít kvalitními rukavicemi, nebo již zmíněnou kombinací tenkých a silných rukavic. Situaci také můžete předejít zakoupením kvalitního stativu, ty novější a kvalitnější již s touto eventualitou počítají a jsou opatřeny plastovým nebo pěnovým krytím kovových částí, takže nestudí do rukou. Pokud máte ale levnější nebo starší stativ, který tuto vychytávku nemá, tak si ji snadno můžete vyrobit z pěnové izolace, kterou koupíte v každém železářství jako izolaci pro vodovodní trubky doslova za pár korun. Sám jsem si takto svůj postarší stativ vylepšil již před lety a izolace stále drží. Je to hotové za pár minut a snadno to zvládne i nešika, jako jsem já …. :-)

Domácí řešeníDomácí řešení - můj postarší stativ s doplněnou izoloací původně určenou pro vodovodní trubky .... :-)

Pozor si dejte i na fotografické filtry, zejména opět při přechodech ze zimy do tepla, ale i naopak. Jednak při orosení hrozí poškození zejména polarizačních filtrů, které vlhkost snášejí dost špatně, a v extrémním případě může dojít k poškození polarizační vrstvy. Dalším případným problémem může být také situace, kdy při tepelném přechodu může dojít k nerovnoměrnému ohřátí filtru a objektivu, díky čemuž se vám pak celkem snadno může stát, že filtr našroubovaný na objektivu již nepovolíte.

Nezapomeňte ani na kvalitní brašnu nebo fotobatoh na vaši výbavičku. Doporučuji zejména takové, které dobře těsní, právě a opět kvůli přechodům ze zimy do tepla, aby vám do brašny netáhnul teplý vzduch. Výborné jsou také typy, které obsahují speciální pláštěnku, kterou lze v případě potřeby přes brašnu či batoh přetáhnout, pokud vás někde zaskočí srážky. Integrovaná pláštěnka se také velmi hodí při zimním táboření, kvůli krytí na noc. Dobré je v silném mrazu také dávat pozor na plastové prvky na brašnách, které v takové situaci mohou snadněji prasknout. Uchycení popruhu k brašně je z tohoto hlediska samozřejmě nejlepší napevno anebo pomocí kovových karabinek.

Doufám, že vám můj článek aspoň trošku pomohl a přeji dobré (zimní) světlo. :-)

Michal Kupsa

P.S. - Pokud chcete dostávat informace o dalších nových článcích, použijte prosím odkaz zde: Odběr novinek



Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
510142112
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Zličíňák
No, a teď se ještě ukecat a vyjít v mrazu ven :-)
Michal Kupsa
To dáš, já ti věřím ! :-D
Kuba
Díky za dobré rady a skvělý tip se stativem!
Michal Kupsa
Rádo se stalo, používám už roky a mohu jen doporučit. :-)
Jan Žák
Díky za článek, čtu Vaše články moc rád, vždy zde najdu něco zajimavého ;-)
Michal Kupsa
Díky a nápodobně - pěkná inspirace do podzemí. :-)
p.
fajn článek
Michal Kupsa
Díky ! :-)
Tomáš
Tak jak vždy. Perfektní článek a k tomu ještě dobré rady. Díky
Michal Kupsa
Díky, už chystám další .... :-)
Jan Špína
Dík Michale za pěkný článek.
Michal Kupsa
Rádo se stalo, to jsem rád, že líbí. :-)
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace