Domů » Články » Tipy na výlety v ČR » Dvojitá slezská rozhledna Hraniční vrch

Dvojitá slezská rozhledna Hraniční vrch

V dalším dílu mého rozhlednového seriálu vás tentokrát chci zavést o dost jinam, než jinak bývá obvyklé a to až do (pro mě) dalekého Slezska. Chci vám ukázat a představit jednu velmi zajímavou, řekl bych až přímo unikátní rozhlednu, kterou je Hraniční vrch ve Zlatohorské vrchovině, nedaleko Města Albrechtice. O téhle části České republiky by se dalo říct, že tady snad opravdu lišky dávají dobrou noc. To ale rozhodně nemyslím nijak hanlivě, naopak, opravdu moc se mi tu líbilo a jistě se sem zase někdy rád vrátím. Tady opravdu na každém kroku cítíte, že jste tak nějak stranou toho všeobecného ruchu moderní doby, klídek a pohodička tu na vás prostě dýchají ze všech stran. Pokud si tedy potřebujete odpočinout od pracovního shonu, tak zrovna tady to pro vás jistě bude hotový balzám na nervy a rozhledna na Hraničním vrchu rozhodně není jediným místním lákadlem.

Dvojitá rozhledna Hraniční vrch na turistické mapě:

 

Rozhledna své jméno získala, jak už to tak bývá, po kopci na kterém stojí, tedy po Hraničním vrchu. Samotný Hraniční vrch pak má své pojmenování oprávněně, neboť kolem jeho vrcholu skutečně prochází hranice, dokonce mezistátní - mezi Českou republikou a Polskem. No a rozhledna jako taková stojí od této hranice doslova a do písmene co by kamenem dohodil. Když už tu budete, tak opravdu stačí popojít jen pár desítek metrů jihovýchodním směrem stranou do lesa a můžete si zde prohlédnout také některý z hraničních kamenů.

Nyní ale k samotné rozhledně. Čím je vlastně tak unikátní? No tím, že jsou to vlastně rozhledny dvě, nebo chcete-li, jedna dvojitá rozhledna, což je skutečný unikát. Rozhlednu tvoří dvě ocelové věže, s dvojicí samostatných vyhlídkových plošin, které jsou nahoře spojené visutou lávkou. Tato zajímavá konstrukce vznikla z původní dvojice vysílačů, patřících mobilnímu operátorovi O2. Časem však díky modernějším technologiím ztratily význam a tak tu zůstaly jen tak stát, pár metrů od sebe, kousek od vrcholu Hraničního vrchu. Oba vysílače pak za symbolickou cenu 1.000,- Kč odkoupilo Město Albrechtice, jehož vedení se nakonec podařilo získat dotaci z fondů Operačního programu příhraniční spolupráce, dotovaného z EU. Projekt rozhledny navrhl projektant Rudolf Hon v únoru roku 2009. Stavba rozhledny pak byla dokončena v roce 2011 (slavnostní otevření bylo 4. října) a celkové náklady, včetně úpravy komunikace a dalších prvků se vyšplhaly k 6 milionům Kč. Výsledek ale rozhodně stojí za to, protože dvojitá rozhledna se opravdu hned tak nevidí a také samozřejmě proto, že je z ní mimořádně krásný výhled na česko-polské pohraničí. K parametrům rozhledny ještě dodám, že Hraniční vrch má nadmořskou výšku 527 metrů, rozhledna je vysoká 25 metrů a nahoru vede 149 schodů.

Turistický parní vláčekTuristický parní vláček - V letní sezóně jezdí nedaleko krásný turistický vláček.

K rozhledně se dostanete velmi snadno z Města Albrechtice, odkud se vydáte pěšky po modré turistické značce. Pokud by se vám nechtělo pěšky, tak můžete popojet autem směrem na Piskořov. Přibližně 1,5 kilometru od Města Albrechtic pak uvidíte po pravé straně silnice záchytné parkoviště, které je dobře viditelné i označené. Dál k rozhledně už budete muset po svých, ale není to daleko a také kopec není zase až tak moc prudký. Rozhledna nemá žádnou provozní dobu a je celoročně volně otevřená.

V okolí rozhledny pak můžete navštívit celou řadu dalších zajímavostí. Asi nejlákavější je známá úzkokolejná dráha z Třemešné ve Slezsku do Osoblahy, kde je v létě nasazen turistický provoz s parní lokomotivou. Nedaleko Liptaně pak najdete další rozhlednu Strážnice (o té zase třeba někdy příště). K návštěvě pak doporučuji třeba také zámek ve Slezských Rudolticích, nebo pěknou zříceninu hradu Fulštejn u Bohušova – obojí na trase úzkokolejky. Pokud byste si chtěli udělat pěší výlet, můžete zkusit i Matějovickou jeskyni u říčky Hrozová, necelé dva kilometry východně od Fulštejna. Kousek od rozhledny je pak také zajímavý kostel sv. Jiří ve vysídlené vesnici Pelhřimovy. Celé okolí je pak také ideálním terénem pro cykloturistiku – automobilový provoz je tu minimální.

Pro příznivce geocachingu dodám, že rozhledna má samozřejmě svoji kešku: GC364PC

Galerie k článku Dvojitá slezská rozhledna Hraniční vrch

Odstavné parkoviště | fotografie
Odstavné parkoviště
Cesta k rozhledně | fotografie
Cesta k rozhledně
Výhled cestou k rozhledně | fotografie
Výhled cestou k rozhledně
Pouze pro pěší | fotografie
Pouze pro pěší
Hranice CZ / PL | fotografie
Hranice CZ / PL
Přístřešek pod rozhlednou | fotografie
Přístřešek pod rozhlednou
Ukotvení | fotografie
Ukotvení
Podlaha schodiště | fotografie
Podlaha schodiště
Konstrukce rozhledny | fotografie
Konstrukce rozhledny
Vyhlídková plošina | fotografie
Vyhlídková plošina
Výhled na severozápad | fotografie
Výhled na severozápad
Polsko | fotografie
Polsko
Turistický parní vláček | fotografie
Turistický parní vláček
Zámek Slezské Rudoltice | fotografie
Zámek Slezské Rudoltice
České Pelhřimovy | fotografie
České Pelhřimovy
Polské Pelhřimovy | fotografie
Polské Pelhřimovy


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2018221810
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Michal Kupsa alias "Kapsa" - Webová prezentace - ! Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace